Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 8 mars 2019 18:00Två decennier!


 

Den här varianten av nya Dreamline tilltalade mig personligen allra mest.


Då har IWA börjat i Tyskland och FX Airguns är naturligtvis närvarande med ett enormt sortiment av vapen och tillbehör. Till detta år så fyller FX Airguns 20 år och detta firar man igenom att presentera inte mindre än 20 nyheter till just detta år.


 

En annan Dreamline fast med tubflaska i kolfiber


Många grejor är förstås ganska små nyheter men de kan ju likafullt vara betydelsefulla för rätt kund. Här visar man ett rejält högkapacitetsmagasin, en digital manometer, den nya radarkronografen med Bluetooth samt ett antal nya varianter på Dreamline-konceptet.


 

En FX Airguns Impact Mk II med dubbla 500 cc tuber samt den 700 mm långa pipan


Nyheter är alltid roligt och ännu mer kul är det ju att se såpass mycket på en gång, när många andra aktörer i branschen talar om nyheter så brukar det vara (ännu) en limited edition (Daystate), ännu en ny stock (Air Arms) eller möjligtvis (äntligen) en bullpup sisådär 5 år efter alla andra (BSA).


 

Detta borde uppskattas av alla som skjuter Revolution och Monsson åtminstone - om det passar för dessa..


Jättekul att se detta enorma sortiment som har vuxit fram från en liten svensk tillverkare som började med en enda person och som nu har nästan 80 personer på lönelistan, från 3-4 olika produkter till så många att jag inte ens kan överblicka dem i nuläget. 


 

Äntligen digitala manometrar - varför har det tagit så lång tid?


Man kan tycka mycket olika om FX Airguns men är det något som man är så är det sannerligen innovatörer! 

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 7 mars 2019 22:00


Crosman 380


 

Crosman har tillverkat många udda vapenmodeller igenom åren..


En av de mer udda och ovanliga produkterna från Crosman är "Rocket Spear-Sea Gun" eller lite kortare, modell 380. Detta är ett harpungevär avsett för undervattensbruk och den har vissa gemensamma konstruktionsdetaljer med sina samtida Co2-pistoler.


 

En originalannons från tiden då det begav sig.


Upprinnelsen till just den här modellen påstås finnas hos en av Crosmans dåvarande chefer som under en solsemester i Florida begav sig till havs för undervattensharpunering av fisk, varpå han använde ett lånat vapen drivet med gummiband. Problemet med detta vapen var att de accelererade projektilen så långsamt att de tilltänkta fiskarna hann reagera och dra sig undan varvid pilen missade sitt mål.


 

Visst finns det en hel del delar snarlika med Co2-pistolerna, se bara på greppet.


Väl hemma från semestern så beordrade han genast sina konstruktörer att framställa några prototyper för att visa ledningsgruppen. Entusiasmen var kanske måttlig bland övriga chefer men vid denna tid så tjänade Crosman bra med pengar och hade en lång rad nyskapande modeller i sin lineup. Av den anledningen så fick modellen tummen upp.


 

En liten close-up


Så lagom till 1959 gick modell 380 i produktion men försäljningen blev dessvärre blygsam, detta var ju en mycket nichad modell med ett relativt smalt användningsområde och därtill ett (för luftvapen) relativt högt pris. Rent konstruktivt så fanns det dock inga större invändningar, de som köpte och använde modellen på avsett sätt var väldigt nöjda - och är så än idag!


 

Vapnet fick enligt instruktionsboken bara avfyras under vatten!


Trots att det handlar om ett 60-årigt veteranvapen så är modellen ännu i denna dag uppskattad och många exemplar finns fortfarande till dagligt (nåja) bruk som just bruksvapen, snarare än samlingföremål. Detta om något är ju ett väldigt gott betyg på en sund grundkonstruktion.


 

Den vassa delen!


Så, fanns det någon fjutt i modellen? Enligt samstämmiga uppgifter så gör en frisk 380 på första skottet rätt så exakt 100 meter per sekund. Det låter kanske inte mycket men med den förhållandevis tunga projektilen så handlar det om en ansenlig kraft - betydligt högre än vår inhemska licensfria gräns.


 

Harpundelen och pipan med sina tätningsringar.


Räckvidden angavs till ca 5 meters avstånd under vatten, ett avstånd där Crosman utlovade att projektilen skulle vara garanterad dödlig på en fisk upp till en örings storlek. Med en fyll Powerlet så räckte Co2 mängden till 3 bra skott.


 

Laddningen av en Co2-patron


Några hundra exemplar hann det bli innan modellen lades ner redan 1961. Kvarvarande och trögsålda exemplar fortsatte dock att säljas en efter en ända fram mot slutet av 1960-talet, då eftersökta av undervattensfantaster. Idag så är 380 både ett kuriöst samlarobjekt samtidigt som den är ett uppskattat brukföremål, kanske inte vråldyr att köpa, ett par hundra dollar på sin höjd, men oftast svår att hitta.


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 7 mars 2019 17:30FX Impact goes Mad Max!


 

Ett vapen som ägaren förmodligen är tämligen ensam om att äga..


 

Lite Star Wars typ, ungefär som Boba Fetts karbingevär ungefär..


 

Älska eller hata - kreativt är det ju i alla fall..

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2019 06:00


Stora saker i ett litet paket...


En kronograf från FX Airguns AB!


Så har de första nyheterna från IWA börjat presenteras och en av de mest praktiska men samtidigt oväntade produkterna är en kronograf som FX Airguns ska börja saluföra. Signifikant för den här modellen är att man använder radar som mätmetod, vilket innebär en lång rad av fördelar vilket framgår av presentationsvideon ovan, samt att prisläget verkar bli mycket lovande med någonstans runt 1500 kr.


Nu har jag redan en AirChrony som jag är mycket nöjd med och som dessutom uppfyller alla krav jag själv har på en kronograf men hade jag däremot köpt en ny enhet idag så hade jag definitivt satsat på FXs nya koncept.


FX Airguns är sannerligen ett företag som förmår att överraska och presentera olika innovationer. 

Av Johnny Ottosson - 11 februari 2019 14:00American Classic!


     

Den har varit med i över 70 år nu - här modell 1949


Få vapen klarar att vara i produktion under sju decennier och dessutom fortfarande vara storsäljare. En av dessa är Crosmans multi-pump pistoler som har sålts under varierande modellbeteckningar under de senaste decennierna. Överst på dagens inlägg så har vi modell 105 från tiden strax efter andra världskriget och nedan har vi arvtagaren 1322 som kan köpas fabriksny än idag.


 

Gillar man modellen så kan den fortfarande köpas fabriksny - här modell 2019


Med ett pris på 1249 kr och kompletterad med axelkolven modell 1399 för 199 kr så får man en komplett litet karbingevär för under 1500 kr, för den som inte gillar att skjuta pistol. Ingen av konstruktörerna då - för över 70 år sedan - hade förmodligen någon aning om att modellen skulle vara en popuär storsäljare långt in på 2000-talet.

Av Johnny Ottosson - 9 februari 2019 16:30From Russia with love!


Perfekt anpassad för marknader med begränsad effekt.


En av de främsta fördelarna med en bullpup är ju att de tillåter användandet av en riktigt lång pipa i ett relativt kompakt format, sett till vapnets totallängd. För marknader med obegränsad effekt så är detta naturligtvis en fördel och i synnerhet för vapen avsedda till jakt från trånga utrymmen.


Pyramid Airs test av modellen


Om man däremot har en effekbegränsning att ta hänsyn till så är inte lång pipa lika viktigt och accepterar man en piplängd nedåt 12-14 tum så kan man få riktigt kompakta vapen, som exempelvis bössan i dagens inlägg vilken mäter in på blott 61 cm - trots 14 tum pipa och en effektiv shroud. Ska sanningen fram så är det bara en del av shrouden som tittar fram ur förstocken på bilderna, den sträcker sig in i själva vapenkroppen en bit innan den egentliga pipan tar vid.


 

Ett kompakt och synnerligen smidigt vapen.


Denna ryska bössa i miniformat har även en del andra udda egenheter som exempelvis 300 Bar max fylltryck samt en trästock som är försedd med soft-touch material, istället för en vanlig syntetstock med samma beläggning. Vidare så repeteras den med vänster hand för en högerskytt och vice-versa för en vänsterskytt då vapnet kan konfigureras ambidextriöst av köparen samtidigt som repeteringen alltid äger rum med den andra handen till den som avfyrar vapnet. Lite lätt udda.


 

En spännande form av repetering!


Drivkällan är separat regulerad med en regulator samt försedd med en blott 100 cc stor tub, vilken ändå räcker till drygt 20 skott med 15 fps spridning - märk väl vid en fyllning från 300 Bar - på en effekt av 30-35 joule, beroende på diabolsort. Här tror jag att ett lägre effektuttag hade gjort underverk för antalet skott, även med den klenare kaliber 177. Som det ser ut nu så ligger ju modellen i ett mellanläge - inte klen nog för 16J och inte kraftfull nog för att attrahera de som önskar ett PCP på full effekt. Jag tror nog att modellen gör sig bäst som 10J.Av Johnny Ottosson - 7 februari 2019 20:00Nu närmar det sig!


 

Snart är det bara att ta med sig licensen och handla...


Nu börjar EUs vapendirektiv att bli verklighet även för svensk vapenlagstiftning och den mest glädjande nyheten är att dämparna äntligen blir tillståndsfria - för första gången sedan 1938. Licensfriheten omfattar då alla ljuddämpare till alla typer av vapen, inklusive studsare i klass III och IV, exempelvis 22 LR.


Sidan 148 §8 (Från 2018 bilaga 4):


"Den som har tillstånd eller rätt att
inneha ett visst vapen för skjutning
får utan särskilt tillstånd inneha
ammunition, löstagbara magasin,
avfyrningsmekanismer och
ljuddämpare
 till vapnet, om
egendomen är avsedd för samma
ändamål som tillståndet eller rätten
till innehav av vapnet avser.
Tillstånd att i andra fall inneha
ammunition, löstagbara magasin,
avfyrningsmekanismer och
ljuddämpare får meddelas enskilda
personer samt sådana
sammanslutningar och huvudmän
för museer som får meddelas
tillstånd att inneha skjutvapen, om
det skäligen kan antas att
egendomen inte kommer att
missbrukas."

Av Johnny Ottosson - 7 februari 2019 18:30


Anschutz 9015H


  

Visst är 20.000 kr mycket pengar för ett luftgevär men inte värre än en Steyr.


Vill man sticka ut lite från mängden så kan Anschutz vara ljuset i Steyr-mörkret, ibland så är det ju roligt med något annorlunda utan att för den skull satsa på något billigare eller enklare. En extra bonus är att shrouden är gängat invändigt så att en dubbelnippel-adapter kan användas för att montera en dämpare utan att behöva gå för en slip-on.


En mycket personlig design.Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se