Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 12 mars 2017 09:00"Självregulerande" Air Arms !


  Air Arms ventilsystem är traditionellt settt usla och ovanstående värden är därför inte så märkliga.


Ibland så har jag uttryckt mitt beklagande över Air Arms "primitiva" teknologi respektive "usla" ventilsystem och då brukar jag ofta få mothugg, inte sällan baserade på vilken fin finish, passning och känsla av kvalité som vapen ifrån detta varumärke besitter - liksom hur bra fjädervapen (!) som de producerar.


Anledningen till att jag ständigt belyser Air Arms tillkortakommanden, liksom skälet till att jag aldrig har velat äga ett exemplar själv, kan man tydligt se i graferna ovan, citerade ifrån en test av Mr Dubber på Youtubekanalen AirArmsHuntingSA. Här framgår tydligen vilken veritabel alptopp som ett självregulerande vapen i detta fall en 510 har jämfört med en modell som har en separat regulator, deras nya bullpup Galahad.


Då är - märk väl - den separata regulatorn hos Galahad defintivt inget föredömme på något sätt:


  Notera skillnaden - den röda trendlinjen avser Wildcat från FX Airguns


Regulatorer kan ju, precis som de flesta andra teknologier, framställas på olika sätt och Air Arms version av dessa tingestar lämnar mycket övrigt att önska, även om de iofs är stora steg i rätt riktning jämfört med deras system utan separat regulator. Kruxet för köparen är att denne har ofta väldigt svårt att på ett påtagligt enkelt sätt se skillnaden mellan olika fabrikats tekniska kapaciteter när han klämmer på bössorna hos sin handlare, eller än värre köper dem osedda över nätet.


För, precis som att olika vapen kan ha olika nivåer på synbara egenskaper, så kan de besitta vitt skilda nivåer på de egenskaper som man inte lika uppenbart kan se men som ändå är oerhört viktiga för frågan huruvida men uppfattar att man får god valuta eller inte för sina pengar på sista raden. 


Sedan så ska man naturligtvis inte låta ett köp stå och falla med ett primitivt ventilsystem.


Man kan utan tvekan skjuta bra även med en rejäl spridning ifrån skott-till-skott och detta också på förbluffande långa avstånd, i synnerhet om man väljer eller råkar skjuta just i effektkurvans sweetspot. Men, oavsett detta, så är en låg skillnad i utgångshastighet ifrån skott-till-skott alltid en tillgång och om jag själv hade lagt 10-15.000 kr på ett PCP av känt varumärke så skulle i alla fall jag vilja ha ett bra ventilsystem.


Här kommer en länk till testet i sin helhet:


Marknadens fulast bullpup so far...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 11 mars 2017 10:00Ett härligt läte med en lång historia!


  Det behövs betydligt mindre effekt än vad många tror - förutsatt att man träffar rätt!


Tidigare i veckan så fick jag en fundering ifrån en ny entusiast som hade sjutit ihjäl en skata med ett "klent" tävlingsluftgevär. Exakt vilket luftgevär som användes är oklart men jag lät mig förstå att det förmodligen var med kaliber 177 och en bit under 10 joule.


Hursomhelst så noterade han ett kraftfullt SMACK vid träffen och för de som tidigare har skjutit fågel med luftgevär så är naturligtvis lätet bekant. Ett ljudligt, dovt och tomt smack som inte är helt olikt ljudet av en perfekt träff på en tennisboll med ett brännbollsträ. Skatan stendog men vår vän entusiasten började då fundera lite - vad var det egentligen som han hörde? Vad var det som lät så högt?


För att kunna besvara den frågan så måste vi gå väldigt långt tillbaka i tiden, kanske till och med tillbaka till perioden Trias i jordens historia. Under den epoken utvecklades de första Theropoderna, för ungefär för 230 miljoner år sedan. Theropoderna delas in i två grupper, kallade Coelurosaurier och Carnosaurier. Bland Carnosaurierna återfinns de största köttätande landdjur som någonsin existerat. Coelurosaurierna var (med en del markanta undantag) oftast mycket mindre, de flesta 2 till 4 meter långa och de allra minsta mindre än en höna.

 

Enligt majoriteten av dagens paleontologer är fåglar (Aves) en överlevande grupp av Coelurosauria och således är Theropoda inte en utdöd grupp av djur - dinosaurierna lever fortfarande mitt ibland oss!

 

Dessa nutida dinosaurier - fåglarna - är alltså en oerhört framgångsrik grupp av djur som idag består av mellan 9000 till 10.000 olika arter, ungefär en dubbelt så stor artrikedom som vi däggdjur. Något som är gemensamt för fåglarna och övriga nu utdöda dinosaurier under Theropodia är förekomsten av luftsäckar.

 

Lite grovt så finns det idag tre dominerande sätt som levande varelser kan använda för att extrahera syre ur luften. Dessa tre olika metoder används av insekter, däggdjur och fåglar. 

 

Den mest primitiva varianten är trakéer eller boklungor, som egentligen bara är rör (eller lameller/"veck") inuti kroppen där syret sugs ut av orörliga vävnader. Man säger därför att insekter saknar aktiv andning och har således inte heller någon näsa (eller motsvarande). Detta andningssystem är ineffektivt, även om det är dugligt för djurgruppens egna ändamål, och begränsar mycket av dess morfologi. Insekter kan exempelvis inte bli speciellt mycket större än ca 100 gram eftersom de helt enkelt inte kan utvinna syre tillräckligt effektivt. Tidigare i historien så hade vår atmosfär däremot en större andel syre i luften och då kunde insekter bli betydligt större.

 

Nästa steg upp på prestandastegen är våra egna lungor, som återfinns hos däggdjuren. Vi har lungsäckar som kan röra sig i takt med att vi andas och syresätter blodet. Dettta system är hyfsat effektivt och tillåter oss exempelvis att vara fysiskt sett större än insekter liksom att vara endotermiska ("varmblodiga"), till skilland från insekterna.

 

Om man däremot är fysiskt sett stor, endotermisk och vill kunna röra sig snabbt eller pyssla med något som är väldigt energikrävande, till exempelvis kunna flyga så krävs det ett ännu mer effektivt andningssystem - nämligen luftsäckar!

  Luftsäckar ger en oöverträffad andningsprestanda!

 

Många arter av dinosaurier, varav fåglarna är de enda kvarvarande typen, utvecklade tekniken med luftsäckar för att kunna säkerställa tillgången på stora mängder syre. Den här metoden var en stor tillgång för djur med enorm storlek, liksom för bara väldigt stora djur som ville förflytta sig snabbt samt för de stora endotermiska djur som önskade flyga.

 

Våra däggdjurslungor fungerar ju på så sätt att de kombinerar två funktioner i samma enhet, de både cirkulerar (drar in och skjuter ut) luften samtidigt som de suger ut syret ur luften. Fåglar däremot har lungor vilka enbart suger ut syret ur luften - själva cirkulationen som sådan sköts av luftsäckarna.

 

Systemet är naturligtvis mera komplext och har därför en del nackdelar men förutom en enastående andningsprestanda så hjälper det även till att kyla kroppen inifrån. Däggdjur brukar ju kyla kroppen igenom att flåsa vilket inte blir lika effektivt och människans unika (samt mycket effektiva) porsvettning fungerar ju inte för varken övriga däggdjur (som är klädda i päls) eller fåglar, eftersom fåglar (liksom övriga dinosaurier under Theropodia) har täta fjäderdräkter.

 

En exceptionellt god andningsprestanda liksom en inbyggd AC är alltså de huvudsakliga anledningarna till att luftsäckar som andningssystem har klarat tidernas prövningar under miljontals år. 

 

Så, hur var det då med nackdelarna?

 

Jo - fåglarnas nackdelar (o fördelen för oss luftvapenjägare) är att en stor del av fåglarnas inre upptas av andningssystemet vilket därför är enkelt att träffa och dessutom synnerligen sårbart. De allra flesta fåglar har mellan 7-9 luftsäckar och till detta kommer då två stycken lungor. Oavsett vad fågen pysslar med när den blir påskjuten så är det alltid vissa luftsäckar som är trycksatta då fåglars lungor inte rör sig själva, som våra gör. 

 

Det är när en diabol slår igenom en trycksatt luftsäck och dess trycksatta luft smiter ut i atmosfären som vi hör det ibland synnerligen högljudda lätet som signalerar en fin träff. Man kan alltså lustigt nog säga att knallen från anslaget är kommen ifrån samma fenomen som skapar knallen från våra PCP vid avfyrningen - trycksatt luft som snabbt smiter ut i atmosfären.

 

För fågeln så är en punkterad luftsäck naturligtvis en katastrof och ett mycket allvarligt tillstånd.

 

Om ett däggdjur får ett hål igenom lungan så är det illa men den andra lungan kan i regel ändå syresätta kroppen tills dess att blodflödet ifrån projektilhålets utblödnad sänker blodtrycket såpass mycket att syre upphör att nå fram till hjärnan varvid medvetslöshet inträder.

 

Bortser man ifrån utblödnaden och den fysiska vävnadsskadan så kan många däggdjur leva bra och länge med bara en enda lunga, något som man kan se hos oss människor då en lunga opereras bort. Självfallet så försvinner en stor del av andningskapaciteten men den basala överlevnaden utan större ansträngningar finns fortfarande kvar.  

 

Andningssystemet hos fåglar är dock högre trycksatt än våra lungor och luftsäckarna är mer seriekopplade än våra snarast parallellkopplade lungor. Det innebär att ett hål betyder att all tillgängligt styre försvinner blixtsnabbt och därmed även syreförsörjningen till hjärnan, varpå medvetslösheten uppstår - fågeln slocknar i fallet och är orörlig när den slår ner i marken.

 

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 mars 2017 09:00Ovanligt med ett rejält snöfall i Mars!


  Ett projektilfång med taket fullt av snö..


Det har dessvärre varit bråda dagar för mig den senaste veckan och därför så har jag haft sporadiskt med tid både för skytte och bloggande. Anledningen till detta är att vårbruket så sakta drar igång och detta är iofs kanske bara något som påverkar lantbruket och vi som arbetar i den branschen men likaså blir det väldigt intensivt för oss.


Som en oväntad överraskning så kom emellertid ett rejält snöfall och då blir planerna på vårvisningar ordentligt omstökade vilket naturligtvis tar ännu mera tid i anspråk. 


  Att skjuta utomhus med -7 grader och 25 cm snö är bistert!


Efter diverse intensiva insatser så kommer dock det mesta att plana ut för ögonblicket och jag hoppas kunna få upp normal kontinuitet på bloggen som vanligt igen. Dagen till ära så passade jag faktiskt på att skjuta lite utomhus, något som jag snabbt gav upp med tanke på det bistra vädret.

Av Johnny Ottosson - 9 mars 2017 22:00


Crosman Wildfire !


  Tio skott inom 14 mm på 10 meter!


Tom Gaylord kör just nu en test på sin blogg av årets kanske allra hetaste lågprisnyhet, Crosman Wildcat. Vi vet ju sedan tidigare att detta är ett enkelt och plastigt vapen med ett oslagbart lågt pris om USD $139 men det som har varit mer oklart är vilken praktisk precision som man kan förvänta sig från ett PCP med en prislapp motsvarande SEK 1200 kr.


Självklart så rör det sig inte om någont tävlingsprestanda eller något som ens är jämförbart med ett dyrare PCP men i verkliga termer så är i alla fall jag positivt överraskad över de resultat som hans exemplar presterar. Bilden ovan är skjuten med fullt stöd på 10 meters avstånd men enbart med öppna riktmedel och dessutom med 10 skott. En vanlig 5-skottsgrupp med kikarsikte på samma avstånd hade säkerligen halverat gruppen.


Riktigt bra värde för 1200 kr i mina ögon..


Länk till bloggen: 


http://www.pyramydair.com/blog/2017/03/benjamin-wildfire-pcp-repeater-part-3/

Av Johnny Ottosson - 9 mars 2017 05:30En kinesisk Independence?


  Nya Nova Vista HP-M1000


FX Airguns Independence och dito Indy har ju funnits ett tag på marknaden men förefaller inte ha lockat några större mängder köpare här hemma i Sverige, i alla fall inte utifrån de få exemplar man hittar på våra svenska träffar. Trots detta så har det nu dykt upp en kinesisk bössa på samma tema.


Det handlar alltså om en hybrid av MSP och PCP där skytten endera kan skjuta vapnet som PCP, om än med en ovanligt liten lufttub, eller pumpa upp den precis som ett pumpgevär typ Sheridans.


  Samma grundprincip som FX produkter men i ett helt annat prisläge.


Det intressanta med modellen är emellertid inte den tekniska lösningen, den känner vi ju till sedan länge, utan främst prisbilden som på amerikansk mark är utlovad att landa vid USD $399!


Ett pris i Sverige är ju svårt att ange men generellt sett så brukar detta innebär någonstans runt 5-6000 kr eller ungefär halva pengen jämfört med förlagorna. Prestandamässigt sett så utlovas den klara 14 st skott från 200 Bar och då kräver den 50 pumptag för att komma upp till 200 Bar igen. Angiven utgångshastighet är 900 fps för kaliber 177 vilket bör lägga den strax över 16 joule någonstans, i verkliga siffor.


  Liksom alla moderna PCP så finns det en hel del finesser, exempelvis en effektväljare.


Precis som de flesta andra PCP så har vapnet en shroud, ett automatindexerande magasinsystem för 10 diaboler, repetering med sidospännare, manometer och quickfill - en gång i tiden heta finesser allesammans men i dessa dagar vardagsmat även för PCP som riktar in sig mot lågprismarknaden.


  Vapen med inbyggd pump behöver naturligtvis något som fångar fukten och det finns även här.


Produktionen av det här vapnet förväntas starta inom kort och serieproducerade vapen ska komma att finnas för leverans strax efter sommaren 2017. När och om de kommer till Sverige återstår att se men visst vore det ett spännande tillskott även på vår lilla inhemska marknad?

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2017 17:00Hatsan Sortie !


  Hatsan lanserar nu en äkta halvautomatisk PCP-pistol.


Så har då äntligen nya Hatsan Sortie presenterats och här har vi då en riktig halvautomatisk pistol som det dessutom ryktas om kan få en prislapp under $500 USD - kanske runt 6-7000 kr på svensk mark. Man uppger 28 eller 36 stycken halvautomatiska skott på en fyllning, beroende på kaliber, och effekten är angiven till 16 joule på kaliber 177 och 21 joule för kaliber 22. Med 14 eller 12 skott i magasinen så kan det alltså bli rätt så mycket skytte nonstop, det kompakta formatet till trots.


Formatet på vapnet är ju blott 42 cm totallängd och en vikt på relativt blygsamma 2000 gram.


Förutom magasinsystemet och manometer liksom quickfill så finns det naturligtvis även en shroud samt gänga för ljuddämpare, som sig bör på ett modernt vapen. Liksom övriga Hatsan så är kilbasen anpassad både för sedvanliga 11 mm kilspår liksom den allt mer populära Picatinny-standarden. Tre stycken magasin, liksom en plastväska ingår i priset men lanseringsdatum är i skrivande stund okänt.


När och om den kommer till Sverige är också höjdt i dunkel men nedjusterad till våra lagliga 10 joule så tror jag att modellen vinner snarare än förlorar på den lägre effekten, eftersom detta innebär fler skott på fyllningen, något som alltid är värdefullt på ett semiautomatiskt vapen. 


FX Airguns hade ju ett kompakt semiautomatiskt vapen som prototyp (FX Airguns MicroBurst) men den gick som bekant aldrig i produktion. Fältet är därmed öppet för ett kompakt semiautomatiskt PCP med lite högre anslagsenergi. En liten axelkolv bara till nya Sortie så blir det kanske rent av dags att köpa sin första egna Hatsan..


Vem hade trott detta för bara några år sedan..Av Johnny Ottosson - 5 mars 2017 10:30Weihrauch HW44


  Nu väntar vi bara på en riktig axelkolv också, precis som man hade till HW-45


På IWA så har HW till sist presenterat sin HW-44, en rejäl PCP-pistol som ger hög effekt i ett kompakt format. Som full effekt så uppger man 18 joule för kaliber 177 och 25 joule för kaliber 22 - båda då med ett tjugotal angivna skott. Som licensfria på den nivå man har i Tyskland med 7.50 joule så anges antalet skott till 105 respektive 125 st.


  Vapnet har ett magasin för 10 diaboler


Effekten som ostrypt är alltså rejält tilltagen med tanke på piplängden om knappa 10 tum, frågan är om man verkligen kan få ut såpass mycket effekt. Den här nivån av anslagsenergi ligger på samma värden med kaliber 22 som min BSA Ultra ger med 12 tum lång pipa..


  En rejält skena undertill ger goda möjligheter att fästa exempelvis en bipod.


Precis som FX Airguns Ranchero så har nu HW skapat en rejäl pjäs som säkert kommer att bli uppskattad för skadedjursjakt i de länder där detta så är tillåtet. För optimal praktisk precision så krävs dock en axelkolv och förhoppningsvis så kommer även en sådan som tillval framöver, inte minst med tanke på att HW har haft sådana i sitt sortiment tidigare för äldre pistolmodeller.


  Gänga för ljuddämpare är ett måste på ett vapen med så hög effekt och kort pipa.


Med en totallängd om blott 33 cm så kan detta även bli ett utmärkt urbant vapen för precisionsskytte och liknande på små ytor där man kan vara tvungen att transportera vapnet inkognito i en normal hyfsat kvadratisk väska. Det ska bli mycket spännande att följa hur marknaden kommer att ta emot den här pistolen.

Av Johnny Ottosson - 2 mars 2017 20:00Tidlöshet!


  Inte en Royale men nya FX Airguns Crown


Lagom till IWA 2017 så presenterade FX Airguns sin nya modell Crown, en evolution av Royal-konceptet med ett nytt block som innehållar en externt justerbar regulator av samma typ som på FX Airguns Impact. Ett mycket traditionellt men ändå en innovativt vapen och fräsch nytolkning av ett klassiskt luftvapenkoncept.


  Traditionell och modern i samma kompakta paket - FX Airguns Crown!

 

Nytt för modellen är något som man kallar Smoothtwist X, en form av utbytbart pipsystem som tillåter snabba pipbyten och skiften mellan olika kalibrar. Förutom regulatorn så är även transferportens storlek och hammarfjäderns förspänning exernt justerbar. En annan detalj som säkert uppskattas är ett magasin för upp till 18 diaboler. En mycket spännande nykomling på marknaden.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se