Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - Tisdag 24 jan 09:00Slowshooting!


  Hur långsamt är det meningsfullt att skjuta diaboler med kaliber 22?


I ett tidigare inlägg så berättade jag om den nya Ultran, modell JSR, som har en maximal effekt på 6 fpe (ca 8 joule). Den här effekten är i sig självt inte så märkvärdig, om det inte vore för att den levererades ifrån kaliber 22. Många entusiaster här i Sverige anser ju inte att en anslagsenergi på 7-10 joule överhuvudtaget är meningsfull och de som gör det talar sig nästan alltid varm för just kaliber 177. 


Så, hur användbar är då kaliber 22 vid en såpass måttlig effekt som 6 fpe?


Om vi nu tittar på min egen BSA Ultra så fungerar den bra med JSB RS när den är ställd på 12 fpe. Detta är alltså den lättaste diabol som BSAs Ultror är kända för att precisionsmässigt sätt prestera bra med. Räknar vi då baklänges så innebär 6 fpe en utgångshastighet på 450 fps givet en projektilvikt på 13.43 grains. Räknar vi metriskt så handlar det då om runt 135 mps och 8 joule.   En brant projektilbana minsann...


Om vi studerar grafen ovan så ser vi projektilbanan hos nyss nämnda .22 JSB RS med en utgångshastighet av 135 mps. Utifrån den så kan man konstatera att projektilbanan börjar sin användbara kurva vid 6 meter och den stiger sedan till ett maximalt överslag vid 15 meters avstånd där den går +25 mm. Sedan dalar den ner mot riktpunkten vid 25 meter där den går rakt på.


I praktiken så kan man alltså räkna med ett meningsfullt målskytte ut till 25-30 meter vid stationärt skytte när man kan klicka över/under. Mot mer improviserade mål så får man räkna med att ställa riktpunkten på 20 meter istället;


  Med 20 meter som riktpunkt..


Nu ser vi en helt annan projektilbana. Här börjar den vid 7 meter och når högsta punkt vid 14 meter med +11 mm. Därefter så dalar den mot riktpunkten på 20 meter. Man kan alltså konstatera att den måttliga effekten på 8 joule med kaliber 22 är fullt användbar på alla avstånd ut till 20 meter. Med rätt förutsättningar och en engagerad skytt så kan man räkna med 25 meter, kanske 30 meter under gynnsamma förhållanden. Allt bortom 30 meter lär bli väldigt krävande.


Duger det för mig då?


Tja, det beror ju på - främst på vilket astånd som man tänker skjuta. För den som har en radhustäppa eller liknande och alltid skjuter på 15-20 meter så fungerar ju den här effektnivån i praktiken precis lika bra som 10 joule, 16 joule eller 45 joule etc. Man är helt enkelt inom den funktionella zonen för ett vapen med 8 joule och kaliber 22.


Om man däremot alltid eller ofta har möjlighet att skjuta på 25 meter eller bortom detta, då kan effekten bli såpass låg att skyttet snarare blir frustrerande och det är ju naturligtvis aldrig roligt..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - Måndag 23 jan 06:00Make USA great again!


  Nej, det handlar inte om wacko politik utan om ett riktigt lovande gevär..


Så har det äntligen kommit ut bild och specifikationer för den helt nya regulatorförsedda Marauder G2 och med en prislapp på $629, vilket förmodligen i verkligheten kommer att bli $599, så kan detta bli en riktig hit - förutsatt att inte Umarex Gauntlet underminerar den med sitt $200 lägre pris.


Än så länge som finns den bara med kaliber 22, en kaliber som Crosman tyvärr tidigare har haft precisonsproblem med. För kaliber 177 så löste man detta igenom att köpa in pipor från Lothar-Walther och för kaliber 25 så monterade man pipor tillverkade av Green Mountain. 


Igenom lanseringen av Maximus så kom däremot en helt ny generation egenutvecklade pipor som utlovas vara av en helt annan kaliber (!), nja, inte bokstavligt talat, vilket man kan se på diverse fristående tester på just Maximus. Det är en sådan 22-pipa som nu ingår i den nya Marauder.


Avtrycket är Marauderns vanliga, motsvarande det hos systermodellen Challenger, och effekten anges till 32 fpe, alltså strax under de 45 joule som vi använder vid Field Target här i Sverige. Haken är dock att den effekten är bara aktuell i regulatorns avslagna läge. Enligt uppgift så arbetar bara regulatorn ut till max 20 fpe, vilket är maxeffekten för Field Target i USA.


Man anger upp till 70 skott på en fyllning och vapnet har precis som föregångarna en effektiv full shroud och reversibel repetering. Ett mycket spännande tillskott till marknaden inför 2017.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - Söndag 22 jan 10:00


 

Karbinkungen !


  Visst ser den liten och smidig ut - bara 114 cm kort!


Airforce har ju sedan något år tillbaka en riktig dunderbössa i sitt sortiment, den stora Texan som är angiven till 500 fpe anslagsenergi! Problemet var bara att en del kunder i USA har klagat på ljudnivån - man har noterat att Texan smäller högt trots att den "bara är ett luftgevär" (eg "...just a BB-gun").


Så, lösningen blev helt enkelt att tämja besten och den kommer nu ut i ett kortare (nåja) utförande med en rejäl och permanent monterad shroud. Syftet är naturligtvis att hålla ner ljudnivån och enligt de som har hört skillnaden så uppfattas den som monumental, vilket kanske inte är så märkligt med tanke på Texans vanliga DÅÅÅN.


Originalversionen "in action" när skytten roar sig med att spräcka cementblock..


Den nya Texan SS kommer snart ut till försäljning och priset anges till strax under $1200.

Av Johnny Ottosson - Lördag 21 jan 19:00


Beeman Chief


  Ännu ett nytt PCP i budgetklassen - med en utlovad prislapp om $189 (motsv ca 1800 SEK)


En av de allra mest populära budgetvalen bland Co2-vapen har länge varit QB-serien, vilka egentligen är kinesiska kloner på ett par Crosmanprodukter från 1960-talet. Många är dessutom de ägare till dessa som har konverterat dem till HPA för bättre temperaturtålighet och lägre driftskostnader.


Nu kommer det en fabrikstillverkad PCP-version av den högt älskade QB78 och naturligtvis till ett riktigt bra pris. Urvalet för budget PCP har formligen exploderat till den här säsongen. Av Johnny Ottosson - Fredag 20 jan 17:30Diana LP-8 Magnum !


  En trevlig modell som i ett kit med rödpunktsikte etc betingar €369, motsv ca 3700 kr


Om man nu söker en pistolkarbin men inte vill satsa på PCP eller Co2 så finns det faktiskt även några intressanta fjäderalternativ på marknaden. Ett av dessa är Dianas LP-8 som presenterades redan 2008 men som sedan något år tillbaka även erbjuds i ett karbinvapenkit med rödpunktsikte, kolv, pipvikt och en förvaringsväska.


Modellen har en drivkälla med en förhållandevis modern inre geometri som kräver en anspänning på ca 15 kg och som i gengäld levererar diaboler i mellan 500-560 fps, beroende på deras vikt. Man kan alltså generellt sett räkna med ca 5 fpe eller ca 160-170 mps och 6-7 joule - en lagom prestanda för 5-25 meter. Att konstruktionen är modern kan man också se igenom ett riktigt bra avtryckarsystem, något som inte precis var normen för tidigare decenniers fjäderluftpistoler i det kraftfullare formatet.

  Ett vapen som passar väldigt bra i dagens suburba miljö


Så, för vem passar då den här modellen?


Jo, i allmänhet så passar pistolkarbiner bäst i den urbana miljön där man har mest nytta av deras fördelar och minst problem med deras nackdelar. Detta är ett vapen som är tyst att skjuta med, tack vare sin drivkälla, samtidigt som den har en måttlig effekt vilken fungerar bra på lite kortare avstånd - två viktiga variabler i de tättbebyggda områden där många människor bor. Till nackdelarna hör främst samma egenskap - måttlig effekt och relativt kort effektiv räckvidd. Oavsett vilket så är den oberoende av yttre drivmedel, till skillnad då ifrån Co2 och PCP. 


  Ett smidigt och kompakt vapen som passar perfekt till den som skjuter hemmavid på små ytor.Av Johnny Ottosson - Torsdag 19 jan 20:00Ännu mer lågpris !

  Nya BSA JSR - en BSA Made in England med £329 på prislappen - motsv. 3800 kr!


Om man inte känner sig helt bekväm med de olika lågprisvapnen som har ramlat ut på marknaden den senaste tiden så finns det även mer välkända fabrikat att välja mellan, vad sägs till exempel om anrika brittiska BSA? Här finns en lätt strippad Ultra SE med trästock för under 4000 kr, komplett med 10-skott automatindexerande magasinsystem.


Nya JSR (Junior Stocked Rifle) är riktad till de entusiaster som önskar ett så kompakt vapen som möjligt, där stocken är den delen som är ny och fysiskt sett mindre. Själva mekanismen är fullstor och en befintlig Ultra SE kan därför sänkas ner i den nya stocken och vice versa, för den som så önskar. Unikt för modellen är dessutom effektuttaget som ligger på 6.00 fpe anslagsenergi, alltså lite drygt 8 joule.


Den som söker ett kompakt vapen med 100% traditionell och autentisk känsla av Made in England PCP till ett riktigt bra pris så är den beprövade Ultran i sin nya skepnad ett ypperligt val i en prisklass där man annars vanligtvis bara träffar på budgetvapen med mängder av plastiga detaljer.

Av Johnny Ottosson - Onsdag 18 jan 17:30


 

En billig och prisvärd kvartett !


Ett spännande PCP för under $300


Moderna PCP blir allt billigare för varje år och den trenden är stark. Har man nu $300 (ca SEK 2600) att spendera så finns det nu en rad olika PCP att välja, beroende på tycke och smak. Man kan välja ett enskottsvapen med erkänt god teknisk precision, ett 10-skott repetergevär med regulator liksom ett automatiskt (eg DA) PCP och alla dessa finns att köpa för denna summa, ja ända ner till hälften av den om sanningen ska fram.


  Med $139 så kan man köpa Crosman Wildfire!


Nu är det naturligtvis många som snabbt påpekar att nya Wildfire egentligen bara är en PCP-version av gamla hederliga Crosman 1077 och det är naturligtvis helt rätt. Man brukar i samma andetag även påminna om att dess avtryckarsystem, på grund av konstruktionen, är mer än lovligt tungt och släpigt liksom att modellen är sällsynt plastig med exempelvis hela lådan tillverkad av just plast.


Detta är helt rätt!


Men..


Vi snackar om $139, alltså en summa av mindre än 1200 SEK!


Detta förlåter naturligtvis mycket. Vilket annat PCP hittar man för den här mängden pengar i övrigt? För en dryg tusenlapp så blir det naturligtvis inte samma precision, finish, sammansättningskvalité, materialval eller ens avtryckarsystem som för ett vapen med tio gånger samma pris. Det är helt naturligt och jag tror att kunderna kommer att acceptera detta. Ett fabriksnytt PCP av känt fabrikat för en summa obetydligt högre än vad det kostar att fylla tanken på bilen - detta är ett otroligt billigt vapen och den kommer självfallet att bli en storsäljare.


Crosman Maximus kostar $199 vilket betyder ca 1700 SEK..


Tittar man ännu ett steg upp för stegen som till himmelen bär så hittar vi Crosman Maximus. Till skillnad ifrån Wildfire så är Maximus ett erkänt kompetent vapen med en bevisat hög teknisk egenprecision. Detta är den första modellen från Crosman med deras nya generation av pipor och den har fått mycket lovord för just sin fina pipa, till skillnad från dess föregångare Discoveryn.


Nu är ett förhållandevis dyrt tillval av pipa från LW inte absolut obligatoriskt om man vill ha en hyfsat välskjutande bössa från Crosman. Sedan, så visst har den gamla 2260s avtryckarsystem, som lämnar mycket övrigt att önska, dessutom så har den en plastig stock men vi är fortfarande en bra bit under två tusenlappar för ett nytt PCP där lådan är i metall och där modellen har visat sig vara populär och uppskattad.


  Nya Umarex Gauntlet ska utmana Crosman i den lägsta prisklassen med $399!


Det sista steget under motsvarande 3500 kr är helt nya Gauntlet från Umarex och med över 3000 kr på prislappen så ingår en drivkälla med separat regulator, ett 10-skott automatindexerande magasin, en shroudad pipa samt en justerbar stock. Det är ett rejält värde för pengarna, förutsatt att vapnet i övrigt visar sig vara välskjutande.


Med $1399 (12.000 SEK) så är Bullmaster inte billig förrens man jämför med konkurrenterna..


Nästa vapen i kategorin prisvärda nyheter är Bullmaster, vilken dock inte är ett direkt budgetköp som de tidigare vapnen här ovan. Nu handlar det om $1400 vilket är jämna pengar med en FX Airguns Wildcat eller en FX Airguns Cyclone på den amerikanska marknaden, samtliga med syntetstockar. Billigaste äkta semi på marknaden, förutom den här nyheten blir Monsoon som ligger $200 upp. 


Här ska man dock även väga in att Hatsan därtill skickar med 3 magasin liksom riktiga rembyglar. Det är mycket vapen för pengarna inom sin unika vapentyp. Kanske Hatsan har börjat ta sig i kragen nu med bättre materialval liksom mer egenutformade konstruktioner? Det ska bli mycket spännande att följa den här modellen på marknaden.


Avslutningsvis så ser vi tydligt att kategorin billiga PCP (under $500) ökar kraftfullt i USA och att tidigare billiga fabrikat försöker resa sig uppåt med bättre modeller till högre pris. Framtiden för PCP kommer att bli otroligt expansiv de kommande åren framöver.

Av Johnny Ottosson - Tisdag 17 jan 18:00Första videon !


Den mest spännande Hatsan någonsin!

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

858 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se