Airpang

Direktlänk till inlägg 1 mars 2022

Sammanfattningen av QYS

Av Johnny Ottosson - 1 mars 2022 20:00


Då blev det 30 meter!


 

Nej, den här träffbilden på 30 meter med 5 skott kom inte från QYS utan från JSB RS



Så blev det dags för 30 meter och jag körde denna gång både grupper på 10 skott och på 5 skott, med JSB RS såväl som QYS Streamline.

 

På 30 meter för 10 skott så är målet 24 mm c-t-c, alltså ”halva-lika-regeln” + 60 procent.

 

Utfallet blev 22 mm för QYS med 19 mm för de 9 bästa. När det gäller RS så körde jag 2 tavlor och fick då 19 respektive 24 mm med 15 och 14 mm för 9 bästa. Helt acceptabelt, om inte lysande. För skojs skull så testade jag även JSB Heavy som levererade 18 mm med 14 mm för topp 9.

 

 

Här har vi JSB Heavy till vänster och JSB RS till höger med 10 skott vardera på 30 meter.


 

När jag sedan skiftade till 5 skott så är målsättningen ”halva-lika-regeln” alltså 15 mm c-t-c och här blev det 2 tavlor för QYS som föll ut vid 19 respektive 14 mm där JSB RS gav 14 samt fantastiskt fina 5 mm över dessa 30 meter!

 

Slutligen för JSB Heavy så landade den gruppen på 22 mm.

 

Sammanfattningsvis så är dessa 3 sorter väldigt jämna i sin prestanda där dagsformen hos skytten verkar vara den mest avgörande faktorn för vilken projektil som levererar bäst resultat. Noterbart är att JSB Heavy – som förväntat – träffar målet med betydligt mer auktoritet vid 30 meter än den synnerligen lätta RS, liksom att RS är betydligt mer flackskjutande än vad den borde vara, även räknat med sin låga vikt och därtill hörande höga utgångshastighet.

 

Sannolikt är det förmodligen så att RS har en oproportionellt hög BC i relation till sin blygsamma vikt. QYS Streamline å andra sidan, som förväntades ha hög BC, har jag inte kunna notera några tecken hos på för just detta.

 

 

VId 30 meter med 10 skott så levererar QYS bra - men inte så bra så att dess höga kostnad är motiverad.

 

Den kinesiska diabolen kan med lite god vilja anses skjuta lika bra som RS men då den är avsevärt dyrare och svårare att hitta så kommer den inte att ha något existensberättigande jämfört med de billigare RS som också är enklare att få tag på. JSB Heavy och dess systermodell Hades är dessutom relativt enkla att hitta och rimligt prissatta så de har fortfarande en funktion igenom sin höga vikt, även om de i mina utvärderingar inte har visat sig skjuta bättre än RS, möjligtvis likvärdigt.

 

Min gissning är emellertid att min utgångshastighet är för låg och min piplängd för kort till Heavy för att kunna ge den en hög BC, tyvärr så tappar både Heavy och Hades höjd ganska så fort med dalande projektilbanor.

 

Allt sammanvägt så ser jag idag inte QYS som ett realistiskt alternativ på grund av pris/tillgänglighet, även om de tekniskt sett är bra. Heavy är bra men inte lika allround och förlorar därför också mot RS men sökandet kommer att gå vidare.

 

 

Vad får man för 35 kronor numera?

 

Igår köpte jag en ask Red Star från BSAs varumärke som påstås vara inspirerade av JSB och tillverkade av Gamo med erfarenheter ifrån gamla TS-10, som faktiskt levererade riktigt förbluffande bra resultat i vissa vapen. Den riktiga styrkan hos Red Star är emellertid priset – bara 35 kr för 450 stycken! Detta ger ett styckpris på 7.77 öre/st jämfört med RS på 17.80 öre/st eller QYS med sina hårresande 33 öre per skott. Frågan är hur mycket sämre Red Star levererar för mindre än halva priset av redan rimligt prissatta RS?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards