Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 7 juni 2017 20:00Field Target till lågpris?


  Traditionell känsla men med ett ypperligt skydd mot väder och vind - laminat med cerakote!


Field Target har ju under de senaste åren utvecklats till en veritabel materialsport och det är inte så vanligt att en utrustning till sporten kostar 30-50.000 kronor, en ansenlig summa pengar med andra ord. Men, finns det då inget billigare väg för den som vill tävla och kunna placera sig bra utan att spendera en summa motsvarande en bra begagnad bil? Jodå, en av de roligaste och mest klassiska klasserna har en betydligt bättre prisbild - Fjäderluftgevären!


Vill man komma in i sporten så är den naturligt vägen in via den nationella klassen 10J. Detta är en rolig och utmanande klass som utgör en perfekt början till Field Target. Vill man sedan gå upp till den internationella klassen 16J så kan man oftast uppgradera ett vapen på 10J till den här nivån på ett enkelt och prisvärt sätt.


Dagens förslag till startkit för den intresserade entusiasten kommer att vara begränsat till 10.000 kr med sikte på just 10J med utvecklingsmöjlighet till 16J och förslaget kommer att ligga på en fabriksny utrustning som kan köpas av alla och envar online. I klassen 10J så är annars gamla 10M matchgevär otroligt populära eftersom de i regel är semirekylfria och därmed har en teknisk överlägsenhet jämfört med äkta fjädervapen. Problemet med dem, förutom att de bara kan hittas begagnade, är att de blir svåra att få upp över just 10J och därmed inte fungerar så bra i klassen för 16J.


Jag kommer att fördela budeten med 4000 kr för vapnet, 5000 kr för kikarsikte och 1000 kr för "övrigt";

  Weihrauch HW77 skapades för Field Target och är still going strong!


Med ett pris på €380 (SEK 3580:-) så är Weihrauch HW77 ett vapen som är svårt att slå när det handlar om prisvärhet. Detta gevär har nu funnits på marknaden under nästan 35 år och vunnit oräknerliga mängder med tävlingar i just Field Target, en tävlingsform till vilken vapnet ursprungligen skapades. Avtryckarsystemet är så bra som det kan bli på ett fjädervapen - HWs berömda Rekord. Ett suveränt enhetsavtryck vars enda nackdel möjligtvis är att fjädrarna inuti det måste skiftas då o då hos de skyttar som lägger kopiösa mängder skott med geväret. 


Att anspänna vapnet kräver runt 30 lbs vilket är hanterbart för de flesta vuxna, även vid frekvent skytte. Piporna hos Weihrauch är dokumenterat bra, även om individuella nyansiella skillnader faktiskt existerar och den tekniska egenprecisionen brukar kunna förmå att imponera även på de mest kräsna skyttar. Ett riktigt bra vapen för måttliga pengar!


Mitt val hade varit den legendariska sjuttiosjuan med laminatstock eftersom man då får tyngden och känslan hos ett trästocksvapen men ändå en bättre vädertålighet än den traditionella bokstocken. Visst finns även plaststock som ett ännu tåligare alternativ men vem vill egentligen ha en sådan?


Falcon T50 är ett prisvärt sikte till Field Target för €580 (SEK 5460:-).


När det gäller kikarsikte för just Field Target så är Falcons numera klassiska T50 ett mycket populärt sikte och ett solitt val för den tävlingssugne fantasten. Lanserad som en utveckling av föregångaren T40 så presenterades T50 till 2011 som ett färdigt kikarsiktesval till rimliga pengar. Siktet kommer nämligen komplett med stort (125 mm) sidohjul, två motljusskydd, flipps för okular och objektiv samt en alternativ justeringsratt för siktets vertikala inställning. Detta då bortsett ifrån de "obligatoriska" tillbehören som verktyg och rengöringstrasa.


Precis som alla andra renodlade kikarsikten till Field Target så är detta en imponerande stor pjäs, längden uppgår till nära 45 cm (utan motljusskydd) och vågen tippar över till nästan ett kilo jämnt! Precis som många andra sikten av den här typen så har man en 30 mm monotub i aluminium som stomme till optiken. Ett solitt bygge!


Justermånen är generöst tilltagen med 30 MOA, vilket innebär utrymme till mängder av klickande upp och ner när man betänker att justeringen är 1/8 MOA/klick. På det hela taget så är detta ett så prisvärt sikte som man överhuvudtaget kan hitta om man är på jakt efter ett specifikt sikte till just Field Target.


Efter att ha spenderat 9040 kr så har vi nu en knapp tusenlapp kvar. En stor del av detta kommer att spenderas på kikarsiktesfäste och en spiritlever. Ett set Sportsmatch HT036C betingar £25 (SEK 265:-) där man får betala $10 (SEK 83:-) för en Vector ACD. Resterande 612 kr hade jag spenderat på ett bra tuningkit, varför inte ett från Tinbum som erbjuder kits för runt femhundringen?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 6 juni 2017 09:30


 

Theoben Fenman Profile!


      Ett utseende som inget annat vapen på sin tid..


En av de mest personliga, eller spektakulära om man så vill, fjädervapnen under det sena 1990-talet var onekligen den mycket udda Fenman Profile från Theoben. Jag var själv spekulant på ett begagnat exemplar i absolut nyskick på den tiden men det hela föll ut på så sätt att jag köpte min BSA Ultra istället. På den tiden så var jag ute efter ett kompakt karbingevär och dessa var mycket heta runt millennieskiftet, det var en ganska stark trend som faktiskt inte var helt olik dagens sug efter bullpups.


Den första Fenman var emellertid redan då ganska gammal i sortimentet eftersom den första versionen tillverkades redan under sensommaren 1993. Tanken var då att få ut en karbinvariant av storsäljande Scirocco men mottagandet blev ganska stillsamt, trots att det i grund och botten var ett mycket trevligt vapen. Under februari 1994 så gjorde man ett nytt ryck med en Mk II-version som fick ett nytt avtryckarsystem istället för den ursprungliga varianten som hade rötterna i Omega-avtrycket från Webley & Scott. Åter igen så hände det inte speciellt mycket, visst sålde modellen men det var definitivt ingen kioskvältare.


  Den ursprungliga Fenman hade en stock av valnöt med udda design på pistolgreppet.   


Ytterligare ett par år förflöt och Theoben började då saluföra stockar som tillverkades av Hyedua istället för valnöt. Hyedua är egentligen ett trädslag ifrån Västafrika som tillhör ärtväxterna och vars främsta företräde är sin styrka. Den goda hållfastheten kommer dock till ett pris, i form av hög densitet och därmed också en hög egenvikt. Tanken var att tillverka skelettstockar av trädslaget samt att använda det starka materialet till de vapen där valnöten hade visat sig vara för klen, först och främst då till Eliminatorn.


De första vapnet som fick skelettstock var flaggskeppet Rapid och där kallade man stockvalsvarianten för ”Profile”. Sedan så kollade man lite i sortimentet och funderade över om inte Fenman skulle kunna passa med skelettstock, den samtida Titan/Falcon hade ju detta och det modellerna sålde faktiskt bättre i detta lite dyrare utförande än i dess basversioner.


  Det hände ibland att stockarna gick sönder, kraften för anspänning är ansenlig och valnöt är klent..


Sagt och gjort – Fenman Profile presenterades till oktober 1996 och började genast sälja klart bättre än tidigare, trots att den även här blev en smula dyrare. Redan efter ett år så kom efterfrågan ifrån USA på en kraftfullare variant och under 1997 och framåt så tillverkades det en serie med betydligt högre toppeffekt för just den marknaden. Detta var val kanske i efterhand inte det mest lyckade draget eftersom modellen dessvärre blev legendariskt svåranspänd.


Ett särdrag med Fenman var ju dess extremt korta pipa, blott 7 tum lång. Även med en rejäl ljuddämpare eller pipvikt så var det en ovanligt kort hävstångsverkan till den nästan obefintligt progressiva gasfjädern. Resultatet lät inte vänta på sig, redan som 12 fpe så låg Fenman runt 40 lbs anspänningskraft (ca 25% över en HW80 med full effekt, runt 20 fpe anslagsenergi) och när man sedan pressade konstruktionen till FAC-nivåer så drev man också upp anspänningskraften till över 60 lbs! Detta är alltså i samma territorium som den samtida Eliminator och klart över gränsen för vad många skyttar kunde förmå att prestera.


Visst kunde man få Fenman med högre effekt men detta hade också nackdelar...  


På hemmamarknaden däremot så ökade intresset för modellen och som 12 fpe blev nog Fenman mest optimal. Det personliga utseendet med skelettstocken blev uppskattad och när man idag, nästan två decennier senare, ser annonser ifrån entusiaster som söker en Theoben Fenman så är det nästan alltid just Profile-versionen som man letar efter. Trots uppryckningen så kom inte Fenman att vara med oss speciellt länge, bara 5 år. Lagom till hösten 2001 så fasades den ut och försvann in i historiens glömska.


På den tiden som jag var spekulant så fick jag tillfälle ett provskjuta mitt tilltänkta objekt vid vårtävlingen i Dalbys stenbrott 2004. Bössan var sparsamt skjuten och mycket trevlig, prislappen var dock ganska hög – 5000 kr. Idag så är kanske 5000 kr inte så mycket att fundera runt men på den tiden så var det en ansenlig mängd pengar. Jag hade ju ett par år tidigare köpt en fabriksny Diana 52 för 3995 kr och ett nytt PCP som den BSA Ultra som jag till sist köpte betingade £249 – drygt 3000 kr. Ville man köpa ett mer påkostat PCP så hade jag 2001 förvärvat en FX2000DL med W&S-valnötstock för 5995 kr, vilket var en hissnande summa. Den begagnade Fenman som jag funderade runt kostade alltså på den tiden ungefär lika mycket som två splitt nya BSA Supersport!


Prislappen i kombination med den befarade svårigheten att hitta reservdelar gjorde att mitt intresse för affären svalnade. Bössan som sådan var dock mycket angenäm att skjuta med, bortsett då ifrån tyngden i anspänningen. Rekylen var snabb och förvånansvärt mild, avtrycket överraskande bra och på det hela taget så var det ett gevär som jag mycket väl hade kunnat trivts bra med också över tid. Så blev det emellertid inte och idag så tror jag inte att någon intresserad samlare skulle backa för 5000 kr för en Theoben Fenman Profile i perfekt nyskick – det hade jag inte gjort i alla fall.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 3 juni 2017 05:30BSA till kronografen!


  Mitt BSA som det såg ut när jag fotade det i slutet av juli 2007 - då hade jag redan ägt den i ett drygt år.


Efter att jag packat om fyllventilen till min gamla BSA så var jag naturligtvis bara tvungen att skjuta lite igenom kronografen. För skojs skull så grävde jag även fram den äldsta mätning jag har på geväret, en mätning som jag genomförde den 18:e juli 2007 - alltså för lite drygt 9 år och 11 månader sedan. De resultat jag fick då presenteras nedan i röd färg, dagens mätning i blå färg;


610, 608, 606, 616, 612, 608, 604, 602, 615, 614


617, 619, 622, 625, 616, 619, 623, 612, 612, 615


612, 609, 610


Högsta värde: 625 fps = 190.50 mps / 18.43 fpe = 24.80 joule

Lägsta värde: 602 fps = 183.50 mps / 17.10 fpe = 23.10 joule

Genomsnitt:  614 fps = 187.15 mps / 17.79 fpe = 24.00 joule

Spridning: 23 fps


606.00 
615.00 
612.00 
606.00 
614.00 
609.00 
609.00 
614.00 
607.00 
609.00 
615.00 
609.00 
619.00 
617.00 
618.00 
614.00 
616.00 
614.00 
613.00 
608.00 

High: 619 fps - 189 mps 
Low: 606 fps - 185 mps 
Ave: 612 fps - 187 mps 

Spread: 13 fps - 4.00 mps 
Ave ME: 17.60 ft/lbs - 23.90 joule 

 

Så efter ett drygt decennium, jag köpte bössan i juni 2006, så är min gamla Ultra still going strong. Jämfört med fotot ovan så har jag bytt avtryckarsystemet mot en justerbar enhet från Rowan Engineering och gängskyddet är ersatt mot en hålborrad pipvikt från Webley & Scott Tomahawk. Mest noterbart är nog ändå stocken, min Mk I bokstock som satt på vid leveransen har jag ersatt med en Mk III valnötstock från Minelli.

 

  Dagens kruva över utgångshastigheten.

 

Mitt enda tekniska bekymmer har varit att fyllventilen läckte efter ett par år, den var en känd felkälla som plågade Mk I och som blev ersatt med en bättre variant till Mk II. Då bytte jag hela ventilen mot en variant från Darrin på XTX Air i England vilken den gode Simon (aka Tench) sålde i början på 2010-talet men som numera har utgått. Det var ironiskt nog just den som läckte nu i förra veckan. I övrigt en fin enhet av mässing med inbyggd manometer.

 

  Tio år senare så ser vapnet ut på följande sätt - med en Mk III valnötstock istället.

 

Ovanpå lådan så tronade vid den här tiden en Leupold VX1 EFR 3-9/33. Det siktet sålde jag sedermera och ersatte med den efterträdande VX2-varianten. Den då nya Leupolden sitter ju idag på Eriks tävlingsbössa, en Crosman 1701P. Redan 2010 så skiftade jag av Leupolden och köpte då en idag vintage men då fabriksny Tasco Varmint 2.5-10/42 Ao.

 

  Tasco Varmint är numera också ett äldre sikte men fortfarande lika bra.

 

Under bössans första fem år i min ägo så sköt jag riktigt mycket med den och tusentals skott lämnade mynningen under de åren. Jag hade då ett annat boende och mer tillgänglig fritid men resultatet av det blev att jag också samlade på mig andra gevär som jag fick avsätta tid till att skjuta med varpå Ultran hamnade i dvala. Under ett par år därefter så sköt jag ofta över riktigt långa distanser, först med en kaliber 25 BSA Lonestar och sedan min FX Airguns Elite.

 

  En manometer är smidigt att ha men tyvärr ofta en orsak till läckage hos PCP.

 

I samband med flytten från Ödsmål till Ucklum så skiftade mitt intresse från 60-70 joules jättebössor till små vapen med 10 joule och företrädelsevis kaliber 177, vilket jag nu huvudsakligen har pysslat med under de senaste åren.


När jag upptäckte läckan hos Ultran så hade det jag inte skjutit ett enda skott med den på nästan två år och den gången så sköt jag bara ett par fyllningar, innan det så stod den säkert oskjuten ytterligare ett par år. Det är därför lite av ett återseende när jag tog med bössan ut till Skepplandas bana i helgen. Det tog inte så många skott innan jag blev påmind om varför jag en gång i tiden köpte den - ett genuint trevligt gevär, lite som ett par väl ingångna jeans, där allt känns helt rätt på en gång. 


  Valnöt ger en speciell känsla åt vapen i allmänhet och brittiska vapen i synnerhet...


En nyförälskelse helt enkelt..


Så vem vet, det är inte omöjligt att jag kommer att dedikera ett inlägg till samma gamla BSA om ytterligare ett decennium framöver, den blev ju allt en riktig keeper trots allt. 

Av Johnny Ottosson - 1 juni 2017 18:30


Fördel för Foster!


  Min hemmagjorda adepter överst och en färdig lösning nedtill.


En gång för inte så länge sedan så var Fosterkopplingen ganska ovanlig i vår hobby. Skulle man fylla ett PCP så använde man i regel en fyllnippel av den typ som tätar med hjälp av två O-ringar och själva överföringstrycket. Hade man inte en sådan så fanns det endera unika klick-on kopplingar (typ Air Arms) eller så skruvade man helt enkelt av tuben/tubflaskan och gängade på en koppling manuellt (typ Theoben Rapid).

 

På den svenska marknaden så fick Fosterkopplingen sitt genombrott 2008 i samband med lanseringen av FX Airguns Royale och sedan dess så har den här formen av koppling utvecklats till lite av en branschstandard. Idag så återfinns den hos Brocock, Crosman, FX Airguns och en rad andra tillverkare.

 

Så långt är allt väl, men om man nu har vapen med olika former av nipplar?

 

För några år sedan så var detta inte så vanligt eftersom man i regel bara ägde ett enda PCP men nu är flervapenägare med just PCP inte alls ovanliga och då uppstår ibland problemet, även om det minskar i takt med att allt fler fasar över till Foster. Till mitt BSA så använder man just en O-ringsnippel och detta är något som fortfarande finns på dagens BSA.

 

För min egen del så placerade jag en hona Foster på slangen för att smidigt kunna fylla min FX Airguns Elite och vår Crosman. Vill jag sedan fylla mitt BSA så fick jag skruva av honan på slangen och sätta ditt BSA-nippeln, något som naturligtvis medför en del bök. Lösningen blev därför att sätta ihop en adapter så att jag kan snabbkoppla dit BSAs nippel när jag använder det vapnet. Så har jag nu gjort ett par år och även om adaptern blev lite klumpig på grund av alla dess separata komponenter (Tredobrickor, dubbelmuff etc) så har den fungerat.

 

Uppenbarligen så är jag emellertid inte ensam om det här problemet för XTX Air har nu börjat saluföra en fabrikstillverkad enhetsadapter i ett betydligt mindre och smidigare format, faktiskt så liten att det passar i de flesta diabolpouchar. Förutom den blygsamma storleken så slipper man även risken för läckor i alla skarvar som fanns på min egenbyggda adapter.

 

Riktigt bra är dessutom att den år så lång så att den även passar på alla BSA, inte bara de med smaltub av Hornet-typ utan även på R10-serien, vilka normalt kräver en separat (längre) fyllnippel. En riktigt bra och prisvärd produkt med andra ord som därför rekommenderas varmt!

 

Länk:

 

https://www.xtxair.com/collections/bsa-ultra-mmc/products/bsa-fill-probe-adaptor-quick-couple

 

 

Av Johnny Ottosson - 31 maj 2017 06:00Hatsan Sortie!


En PCP-pistol tillgänglig i kaliber 22 med upp till 16 fpe!


En av de mest spännande nya vapnen på marknaden just nu, en smidig semiautomatisk konstruktion som med största sannolikhet också kommer att få en trivsam prislapp. Här har det ju under lång tid funnits ett tomrum eftersom semiautomater med PCP-drift och bra pipor har varit stora och dyra vapen.


Sedan ett par år så gäller ju 10J E4 även för semiautomater i Sverige och den förhållandevis lilla tuben hos Sortie på 65 cc (vilket vid 16 fpe bara räcker för 12-15 skott) skulle förmodligen kunna leverera lite mer än dubbla mängden vid halva effekten.


Det jag, liksom entusiasterna på filmen, ser framför mig är naturligtvis inte en pistol utan ett ypperligt råämne för en pistolkarbin eller varför inte en minibullpup? Jag tror att vi kommer att få se en hel del spännande byggen runt Sortie framöver då den faktiskt är helt unik i sitt slag.

Av Johnny Ottosson - 28 maj 2017 17:00


Skepplandas tävling!


  Ett glatt gäng pristagare!


Idag bar kosan till Skepplanda för en mycket trevlig och anspråkslös tävling. För min del så var det första gången som jag besökte Skepplandas anläggning, trots att det är den skyttebana med Field Target som faktiskt ligger närmast mig rent geografiskt.


Efter en del strul med olika medlemmar i klubben så har Skepplanda rensat ut och fått ordning på sin verksamhet och det hela kändes därför väldigt lovande. De killar som höll i verksamheten denna dag, Jan och Dean, var ytterst sympatiska och man kunde inte låta bli att falla in i deras undran - var är alla entusiaster?


  En pistolpaviljong utgjorde basen för en av skjutstationerna.


Banan ligger hyfsat centralt, den har en riktad ungdomssatsning och synnerligen välmeriterade instruktörer/ledare. Kombinerar man detta med fina faciliteter i form av en vidsträckt, enskild bana med rejäla avstånd tillgängliga så måste man fundera varför inte fler luftfantaster utnyttjar möjligheterna till att bli en del av klubbens verksamhet.  


Banan för dagen var bra anlagd med växlande utmaningar och en fröjd att ta del av - lagom lång och varierande. En rejäl inskjutningsbana fanns också att tillgå för den som ville värma upp sig lite innan tävlingsdags. Tyvärr så kom det en del regn efter ett par timmar men entusiasmen var stor så många gick ändå en extra runda, denna gång i hällregnet. 


  Erik var den som stod för familjens tävlande idag eftersom han slipper mycket av byråkratin ännu.


Överlag så var dagen väldigt trivsam och jag lät mig dessutom förstå att Skepplandas drivande fantaster inte alls var låsta vid den formella delen av Field Target utan man håller istället en lite mer experimentell attityd till luftskyttet där man i första hand prioriterar skjutglädjen hos luftvapen före SvSFs paragrafrytteri. Kanske vi här kan hitta begynnelsen till någon annan form av fallmålsskytte än den extrema materialsport som har sprungit fram ur de senaste årens totala fokus mot internationell Field Target?


Avslutningsvis så vill jag göra hatten av och tacka Skepplanda för en överraskande trevlig dag, vädret till trots.

Av Johnny Ottosson - 20 maj 2017 21:30Mitt läckande BSA..


Min BSA Ultra fick en översyn idag, här ser vi tuben och fyllventilen, samt fyllnippel.


Idag så blev det äntligen lite tid över till att plocka isär mitt BSA för att ta reda på varför den läcker. Tidigare i veckan anlände den packningssats som jag beställde ifrån XTX Air borta i England. Det var ju av detta företag som jag även köpte tillbehörsdelen i form av en kombinerad manometer och fyllventil under vintern 2011.


Den här fyllventilen/manometern har nu tjänat mig i sex år varpå den plötsligt började läcka, inte helt olikt den original fyllventil som läckte 2011 och som var monterad ifrån fabrik 2006. Anledningen till att jag bytte ut originalet 2011 mot Trench version från XTX Air var att de första ventilerna som monterades av BSA när Ultran lanserades inte var speciellt bra, dessutom så ville jag ha en manometer, vilket MMC-versionerna av Ultran saknade. 


När då originalventilen började krångla så var uppgraderingen given.


  BSA har en genomtänkt lösning på tryckbehållaren för Hornet-serien och dess derivater.


När det så var dags att öppna Ultran så kan man inte undgå att notera vilken genomtänkt konstruktion som John Bowkett skapade i samband med lanseringen av BSA Hornet, den ursprungsmodell som Ultran härstammar ifrån. Till skillnad ifrån många andra luftvapen med trycktub, som man inte kan ta loss med kvarvarande tryck inuti, så är inte Hornet-seriens tub ihopbyggd med själva vapenventilen!


Gevär som gamla FX2000, diverse Air Arms och Crosmans olika PCP etc har ju alla det gemensamt att trycktuben även utgör hus för själva vapenventilen. Det blir då omständigt och lite dyrare att byta trycktuben. På Hornet-serien så är däremot vapenkroppen avdelad i tre separata delar; en del för avtryckarsystemet, en del för vapenventilen och slutligen den sista som utgör själva trycktuben.


  Fyllventilens O-ring mellen tuben och ventilkroppen (till höger i bild) säg inte alls bra ut!


Tanken bakom Hornets layout är det modulära konceptet där man kan använda samma avtryckarhus och vapenventilshus till olika långa trycktuber, för att på detta sätt kunna skapa olika långa vapen med så många gemensamma komponenter som möjligt. Samma avtryckarhus och vapenventilshus kan alltså användas till Ultra (kort tub), Scorpion (mellanlång tub) och Lonestar (lång tub).


Fördelen för oss ägare är ju att man lätt kan byta tuben mot en ny utan att behöva riva hela vapnet.


Rent praktiskt så tömmer man vapnet, därefter så skruvar man runt fyllventilen varvid hela tuben (med fyllventilen) skruvas loss från vapenventilen. Därefter så håller man fast tuben och skruvar loss fyllventilen. Hur enkelt som helst! Nu kan man lätt byta fyllventilen (eller genomföra service) alternativt byta ut trycktuben. Vapenventilen och avtryckarhuset rör man överhuvudtaget aldrig bara för att byta ut trycktuben.


  Här kan man se att även packningen till backventilen (insexskruven) i fyllventilen är utsliten.


Hursomhelst så skruvade jag loss fyllventilen och ibland när man mekar med något så kan man förvånas över vad som egentligen är felet. Man river alltså isär något och därefter funderar man länge och väl över vad som egentligen är trasigt eller inte. Detta behövde jag inte fundera över den här gången!


Den O-ring som tätar fyllventilen mot tubkroppen var minst sagt söndertrasad - inte konstigt att vapnet läckte!


När ventilen ändå var lös så passar man naturligtvis också på att byta övriga O-ringar, när man ändå är på G. Den lilla O-ringen som tätar backventilen hos fyllventilen var också bortom all räddning, märkligt att den överhuvudtaget fungerade och höll tätt med tanke på dess ebarmliga skick.


  Closeup på O-ringen till backventilen, den gamla till vänster och den nya till höger.


Förutom att O-ringen till backventilen var konkav, snarare än rund, så var den dessutom stenhård. Den nya O-ringen däremot var mjuk och smidig som ett gummiband. Den gamla förde närmast tankarna till en gammal skosula. Att byta O-ringarna var enkelt, både att ta bort de gamla likväl som att montera dit de nya.


När man byter O-ringar så är det viktigt att man är försiktig så att man inte skadar de nya ringarna på exempelvis vassa kanter ifrån gängor eller att de skadas av det verktyg som man använder. På mitt vapen så är fyllventilen dessutom tillverkad av mässing, som är ett mjukt material, så då krävs en ännu större försiktighet. Ett bra tips är att man smörjer O-ringarna med fett vid monteringen. Själv så använder jag Renolit-fett och det man ska använda är syntetiska fetter med hög flampunkt så att det inte finns någon risk att smörjmedlet kan antändas.

  O-ringen till backventilen var i mycket dåligt skick och behövdes byta även om den tätade för stunden.


När allt slutligen satt ihop så började jag med att fylla till 65 Bar, varpå bössan tydligt började pysa igen. Felet kvarstår? Nä, faktiskt inte men detta är ett fenomen som kan lura många. Jag kopplade loss vapnet och avvaktade lite. Jodå, efter ett par minuter så slutar pysandet och manometern stannade på 50 Bar.


Vapnet låg kvar på 50 Bar under ett par timmar. Därefter så fyllde jag upp till 200 Bar. Nu pyste vapnet bara någon sekund och sedan fastnade trycket på 190 Bar. Det krävs alltså en successiv tillpassning av nya O-ringar innan de tätar optimalt. Det är därför sunt att belasta O-ringarna lite stegvist och försiktigt i början. 


I morgon så ska jag skjuta lite med bössan och kolla så att allt är 100% rätt innan jag ställer undan den igen.

Av Johnny Ottosson - 15 maj 2017 14:00


Skytteviken i växlande väder...


   Den obligatoriska vinnarbilden (Foto: FTSverige.org)


För första gången på ett par säsonger så har jag nu varit iväg på en Field Target-tävling. Anledningen var faktiskt inte att tävla själv då jag har inte har ansett det vara kostnaden och arbetet värt att lösa en tävlingslicens och ett klubbmedlemskap bara för att kunna närvara på någon enstaka tävling, utan nu var jag mest med som rådgivare och chaufför.


Idag - tre år efter att jag slutade tävla - så har nämligen min son växt till sig och blivit nyfiken på fallmålstävlande så varför inte ta med honom på en tävling?


Vi var ju iväg på en helt utmärkt skytteträff i Vårgårda under våren så den här gången så blev det med andra ord hans premiär på en riktig tävling. Eftersom han då tävlade som Junior så slipper han ju mycket av byråkratin runt tävlingarna med skyttekort, klubbmedlemskap, tävlingslicens osv, så av den anledningen så var det enkelt och smidigt för honom att delta. Han tyckte att det var lika kul den här gången och lyckades ta en tredjeplats i sin klass, något som han naturligtvis var utomordentligt nöjd med.


För egen del så tänkte jag passa på att hälsa på lite gamla bekanta men tyvärr så var det tunnsått med dessa. Totalt så deltog knappt 30 tävlanden och hälften av dem var människor som jag inte kan påminna mig om att jag någonsin har träffat.


Självklart så är det kul med så många nya ansikten men vart tog alla andra vägen, de från förr?


Nu ÄR förvisso tre år en ganska lång tid och mycket kan naturligtvis komma emellan i livet som sådant men det kändes ändå slående att så många människor har lämnat tävlingarna...


Nya entusiaster fanns naturligtvis och det var kul att få ta del av deras glädje inför sporten.


Då grabben har varit så entusiastisk för att skjuta så förhörde jag mig lite runt Skepplanda och deras aktiviteter, den klubben ligger ju nära och hade ju profilerat sig med en stor ungdomsverksamhet. Tyvärr så verkade det som att den var nedlagd, lagd på is eller bara allmänt okontaktbar, beroende på vem man lyssnade på under träffen. På något sätt så är jag kanske dessvärre inte så förvånad eftersom de drivande krafterna där var desamma som skötte en tidigare lokal klubb som gick överstyr så illa att den tyvärr blev nedlagd.


Inom luftskyttets olika verksamheter är det ofta så; någon kommer till med brinnande entusiasm bara för att sedan falna och försvinna - ”A light that burns twice as bright only shines half as long”, som det sägs.


Trist för sporten som helhet, den behöver alla seriöst intresserade personer som den överhuvudtaget kan uppbringa.


Bortsett dessa dystra nyheter så var det intressant att se hur tävlingsformen har förändrats. Långt borta är den tid då alla samlades runt den tävlanden som hade en så exklusiv bössa som en riktigt Steyr att ståta med. Idag är dessa vapen stapelvara hand-i-hand med Air Arms olika FTP och FT/MPR-modeller.


Jag tror nog inte att jag såg en enda traditionell fjäderbössa utan det närmaste detta var en FWB300 från Junior-klassen.


Genomslaget av PCP är med andra ord totalt och tonvikten ligger på vapen i prisklassen klart över 15.000 kr med matchande optik. Sporten har utan tvekan blivit betydligt mer specialiserad och internationell, ett annat exempel är de tidigare spektakulärt udda skyttejackorna som numera är legio – jag har nog aldrig sett så många skyttejackor på en enda tävling som denna (vilket naturligtvis kan beror på att det var tre år sedan jag var på en tävling sist).


På det hela taget så var det emellertid en positiv och rolig upplevelse.


Det är helt andra människor nu, personer som brinner och är roade av de mer formaliserade tävlingsformen som har utvecklats ifrån vårt traditionella fallmålsskytte.


Jag tänker inte raljera över ”elitism” eller liknande utan så länge alla som tar del är nöjda med utvecklingen så går den utan tvekan åt rätt håll. Field Target Sverige har utvecklats fort och effektivt, man ÄR numera internationell och formell och gott är väl detta.


Med lite tur så har man kanske också skapat ett vacuum nedåt som i framtiden möjligtvis kan bereda utrymmen för mer informella tävlingsformer med anspråkslösare utrustningskrav och mindre byråkratisering.


Det hade ju varit en bra utveckling för alla parter.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se