Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 9 maj 2020 10:00


En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?


 

Kan detta var en spännande nyhet?


På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså inte från någon officiell FX kanal så jag vet inte om det är en genuin utveckling av Wildcat eller någon photoshop-skapelse etc.


Det hela förefaller i alla fall visa en Wildcat med någon for av ny justeringsratt baktill.


En mer solid nyhet, från FX egen grupp är de nya Smothtwist Superior STX-liners för deras pipor:


FX Airguns strävar alltid efter prefektion i fråga om precision..  

 


Mer detaljer om dessa nya liners kommer säkert att dyka upp på Youtube inom kort. Själv så hittar jag nästan bara nyheter inom vår hobby på Facebook och Youtube numera, att kolla på olika forum efter nyheter känns ganska så passé dessa dagar.

Av Johnny Ottosson - 12 mars 2020 20:00


Daystate Delta Wolf


  

Design är ofta en smaksak men Airsoft är en tanke som har drabbat många....



Så har då Daystate till sist presenterat sin Delta Wolf efter mycket hype i sociala medier och man behöver inte vara så initierad för att förstå ambitionen för Delta Wolf - här är det med all önskvärd tydlighet klassiska Impact från FX Airguns som är måltavlan. Ser vi på prisbilden så påannonseras Delta Wolf med en prislapp på £2500, nära nog exakt 30.000 SEK i skrivande stund. Mycket pengar onekligen, frågan är hur mycket vapen man får för en bössa i den här prisklassen?


Precis som Impact så har man enkelt utbytbara pipor samt en stor justerbarhet i hur mycket effekt som drivkällan levererar i olika inställningar. En skillnad är att Delta Wolf har en elektronisk justering där Impact använder en mekanisk och därmed mer traditionell justeringsmekanism. Elektroniken ger också möjlighet att utrusta modellen med en inbyggd kronograf. Detta tycker jag i sak är en bra lösning - om den fungerar.


Tyvärr är det ju så att Daystates tidigare konstruktioner med inbyggda kronografer har haft en hel del driftstörningar, främst relaterade till att sensorer har blivit smutsiga av stoft från avfyrade projektiler.


I övrigt så är det faktiskt inte så mycket nytt under solen, trots att Daystate fyller ett omfattande presentationsmaterial med en ohejdad mängd floskler och kul men krystade förkortningar. Jo, ett flyttbart handtag i form av en upphöjd Picatinny-rail var faktiskt en kreativ skapelse.


Ett modernt vapen idag med en prislapp över 15.000 kr ska naturligtvis ha en mycket låg spridning i utgångshastighet från skott-till-skott, ett riktigt bra avtryckarsystem, bra ljuddämpning och ett välfungerande magasinsystem.


Om detta sedan sker elektroniskt eller mekaniskt spelar absolut ingen som helst roll.


Delta Wolf är betydligt dyrare än Impact, den finns inte med kaliber 35 i nuläget, den har inte lika hög magasinkapacitet, den har en mer udda formgivning och saknar Impacts etablerade infrastruktur med massor av olika tillbehör även från andra aktörer än vapentillverkaren.


Det den kontrar med är en inbyggd kronograf och en justerbar övre Picatinny-rail. 


Jag tycker att det hela är synd - Delta Wolf är liksom Pulsar en väldigt udda skapelse och kommer precis som denna inte att bli någon storsäljare, den är för dyr och för udda för att tilltala bredare grupper av köpare.


Det märkliga är att Daystate kan bättre, deras Brocock Compatto och i synnerhet den utvecklade versionen Bantam (numera XR, med sidospännare) är en populär modell med en nyskapande formfaktor som ett mellanting mellan karbin och bullpup tack vare en unikt egen design som inte är smaklös utan snarare karaktärsfull - dessutom utan att vara svindyr eller kopierad av andras formgivning.

Av Johnny Ottosson - 7 mars 2020 09:00


Steg för steg...


 

Sveriges Vapenägares Förbund tweetar hoppfullt..



Det har ju länge talats i kulisserna om fria ljuddämpare även här i Sverige så att vi entusiaster slipper smyga med vårat miljöansvar när vi hjälps åt att minska onödiga störande oljud i samhället. Nu har vi visserligen kunnan ignorera det föråldrade förbudet sedan 1938 mot ljuddämpare igenom att välja vapen med shrouds men för 22 LR så har problemen varit större då ljuddämpare till den här typen av vapen har varit en politiskt känsligare fråga.


Emellertid så är det ju rent objektivt sett så att ljuddämpare tillför mer fördelar än vad de skapar nackdelar så förslag har länge funnits för att tillåta fria ljuddämpare till skjutvapen - precis som vi har på våra motorfordon. 


Som bekant så råder det omvända världen där - en kille på motorcykel får aldrig böter för att hans motorcykel går för tyst utan snarare tvärtom.


Riksdagens berdning om ärendet har ju varit positiv till fria ljuddämpare men sedan kom problemen med skjutningarna i våra förorter när saneringsmorden där accelererades under en period. Detta lade tillfälligtvis sorti på arbetet men nu när skjutningarna har lugnat sig lite så har frågan lyckligtvis flutit upp igen.


En första signal på detta är SVFs indikation på att man slopar klassningsvillkoret på licenserna till nya ljuddämpare. Den som får licens på sin dämpare är alltså fri att använda den till andra klasser än 1 och 2, som SVF tolkar saken.


Vad som händer när man tar en licensfri ljuddämpare, alltså en ljuddämpare ett licensfritt luftvapen som är originalutrustad med ljuddämpare, och flyttar över den till ett licenspliktigt luftvapen är ännu oklart...


Förhoppningsvis så släpper man snart dämparna helt fria utan licenser så vi slipper problemen helt och hållet.

Av Johnny Ottosson - 5 mars 2020 18:30


Full Size!


  

En pipa på 80 cm ger ett mäktigt intryck men då är det ändå en bullpup




Så har FX Airguns lanserat en dunderversion av den synnerligen populära och banbrytande Impact. Här presenterar man en modell med extra allt, vad sägs exempelvis om en pipa på 80 cm och en tub på 580 cc! Med en kaliber på över 9 mm, här kaliber 35, så klarar den nya modellen med sin Power Plenum att leverera 915 fps med 81 grain tung projektil vilket betyder mer än 150 fpe - alltså över 200 joule!


Med detta så är gränsen för jaktvapen klass IV inget som helst problem eftersom den ligger vid blott 150 joule...


Tyvärr så innebär en efterbliven lagstiftning i Sverige att luftvapen alltid är begränsade till klass IV men den här nivån av prestanda ställer Impact i en särställning även jämfört med kaliber 22 LR. Kollar vi på en typisk patron till 22 LR så ger den runt 180 joule från en 40 grain kula som flyger med 1200 fps.


Ska man upp på högre nivå än kaliber 35 Impact så måste man satsa på hyper-velocity patroner som kan ge 1750 fps med lätta kulor på 31 grains, då når man nära 280 joule. Den typen av patroner fungerar dock inte i alla typer av vapen för kaliber 22 och har en del biverkningar som gör att de inte blir speciellt populära överlag.


   Prestanda!



På en mer praktisk nivå så är en grov projektil på långt över 9 mm med mer än 80 grains att dessa 200 joule träffar sitt mål på ett helt annat sätt än en finkalibrig 5.60 mm projektil med halva vikten på likvärdig anslagsenergi. För den som jagar de större villebråden från klass IV, exempelvis rapphöns och fasan eller kanske rent av havstrutar så är detta en perfekt beväpning som jag själv alla gånger hade valt framför den klenare kaliber 22.


Så - hur långt är det till klass 3..?


Här krävs det 2.50 gram på minst 200 joule vid 100 meters avstånd. Ska man nå dit med ett luftvapen i kaliber 35 så krävs det en projektil på 100 grains som flyger med 1030 fps och som använder en slug med BC=0.90.


Det är ingen omöjlighet som tekniken har utvecklats de senaste åren.


OM vi hade haft samma regler för luftvapen som för krutvapen på jaktlicens så hade vi säkert snart kunnat nå klass 3 även med PCP och då hade en lång rad arter varit inom räckhåll, nämligen samtliga viltarter utom älg, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår, varg, vildsvin, säl, rådjur, järv, lodjur och bäver.

 

Dagens luftvapen pressar gränserna och vi ser alla vilket fabrikat som leder vägen för alla marknadens olika aktörer..

Av Johnny Ottosson - 23 februari 2020 18:00


FX Airguns EZ Shoot Chair


 

Först tyckte jag att idén verkade larvig men när man sedan tänkte lite på det...



En udda grej som jag hittade tidigare idag var en produkt ny uppfinning från Fredrik som FX Airguns saluför, en skyttestol som man kallar för EZ Shooting Chair. Till skillnad från en vanlig stolryggsäck så är detta en låg stol, där man i princip sitter på marken, och dessutom så är den försedd med en Y-formad stödklyka för att stödja vapnet.


Själva konstruktionen ser lätt och smidig ut och jag tror definitivt att en sådan produkt kan hitta sin plats på marknaden, precis som den avancerade kronografen som FX Airguns också saluför sedan något år tillbaka.


En del sitter ju på små kuddar när de skjuter men ett rejält ryggstöd och en stadig klyka kommer ju att göra underverk för den praktiska precisionen. Återstår att se pris och leveranstid.

Av Johnny Ottosson - 22 februari 2020 19:00


Framtidens licensierade luftvapen - om några..?


 

Citat från "Kapten Kamin" - grenledaren för Field Target Sverige.



Åter igen så har det börjat dyka upp frågor om föreningsintygen för licenser då den tidigare så positiva utvecklingen med allt fler licenspliktiga luftvapen på licens har minskat. Som de flesta känner till så var utfärdandet av licenser för luftvapen generös fram till år 2000, sedan var det tvärstopp fram till 2005, då det lossade under en period fram till ungefär 2013 varvid det succesivt har blivit allt trögare igen.

Tyvärr så är det ju så att när det är svårare att få ut licenser så minskar inte antalet licenspliktiga vapen, de växer närmast kontinuerligt, utan snarare så minskar andelen licenspliktiga vapen på licens i förhållande till det totala andelen licenspliktiga vapen som cirkulerar hos entusiasterna. 

Vill man ha så många licenspliktiga vapen som möjligt på licens - alltså så få "illegala" vapen som möjligt - så måste man ha generösa möjligheter att få ut en licens, annars struntar entusiasterna i att söka licens utan skjuter och innehar istället sina vapen på ett sätt som juridiiskt sett är illegalt.


Omvänt, är det rimligt svårt att få ut licenser så är det fler som besvärar sig att skaffa licenser och systemet fungerar som det egentligen borde göra hela tiden.


Nu är vi tyvärr i den märliga situationen igen att det är enklare att äga och förvärva ett licenspliktigt vapen än att få ut en licens.


En mycket tråkig utveckling.


Så, vad gör då vårt svenska förbund för Field Target, hur är deras förhållningssätt till de stramare direktiven?


Jo, detta kan man i ett nötskal läsa av citatet högst upp - man tar lydigt av sig mössan och står med den i handen inför överhöghetens påbud utan direkta krav på motprestationer.


Vad är problemet - saknar man stake eller vad händer?


Det man gör är helt enkelt att man ser om sitt hus. Man konstaterar att man måste särskilja sig som seriösa entusiaster ifrån de som skjuter luftvapen i allmänhet för att inte bli dragna över en och samma kam. Det viktigaste för dem är att deras verksamhet är prickfri snarare än att hobbyn i sin helhet är detsamma. 


I det korta perspektivet så är det naturligtvis ett vettigt förhållningssätt, de har ingen förpliktelse att bajsa ut intyg åt höger och vänster för att därmed underminera sin egen legitima status som förbund i ordningsmaktens ögon. I ett längre perspektiv däremot så minskar man intresset för vår hobby då allt färre bevisligen intresserar sig för fallmålstävlingar och då färre licenspliktiga vapen ramlar ut på licens.


Den gyllene frågan är om strategin fungerar - om någon blir skjuten med ett illegalt luftvapen på hög effekt, kan verkligen beslutsfattarna särse mellan legala Field Target-fantaster och luftvapenentusiaster i gemen?


Jag är inte säker på det...


Klassen på 45 joule är ju något som Field Target Sverige alltid har betraktat som något katten har släpat in och nu flyttar man till sist fram positionerna för att successivt eliminera klassen som sådan igenom att själva stipulera lämpliga kalibrar (177) och effekter (lägre än redan nu låga 45J), helt utan att myndigheterna direkt kräver detta.  


Det är en sak att vika sig för det oundvikliga och respektera myndigheternas påbud när det så är oundvikligt - så blir det ibland och det kan jag respektera fullt ut - man ska alltid sträva efter att hobbyn ska vara laglig.


Men att själva föregå myndigheternas påbud och själva såga av sin egen gren och därmed dra med sig andra i fallet är något helt annat, den Onkel Tom-mentaliteten är bara destruktiv.


Det vi ser här från Field Target Sverige är en tydlig demonstration på skillnaden mellan kapitulation och desertering.

Av Johnny Ottosson - 22 februari 2020 17:00



Gammal skåpmat - årets nyheter!


 

Brocock lanserar - en sidospännare!



Ibland blir man lite hemmablind över hur FX Airguns leder utvecklingen. Nu lanserar flera av konkurrenterna produkter som motsvarar de som FX Airguns lanserade flera år sedan. Brocock har nu en sidospännare på gång, Concept XR, som dessutom är modulär med en buffer tube från AR-serien, precis som FX Airguns har på sin Dreamline-serie.


Att lansera en sidospännarmekanism som en nyhet 2020 känns rätt märkligt, FX Airguns hade ju sin första för 12 år sedan...


 

Daystate har sin Delta Wolf på gång, någon som känner igen konturen av FX Airguns Impact?



Även Daystate leker catch-up med sin nya Delta Wolf som är tydligt inspirerad av FX Airguns Impact i sin formfaktor. Problemen för de andra aktörerna och inte minst den brittiska luftvapenindustrin är ju att man ligger hopplöst efter.


Utvecklingen drivs av andra tillverkare och försäljningsvolymerna är störst i USA och på andra marknader utanför de brittiska öarna. Nedåt så är det tuff konkurrens från kinesiska och turkiska fabrikat, ovanför så är det high-end och där dominerar företrädesvis FX Airguns. Mellanklassen på marknaden i USA har därtill i ökande grad börjat erövras av de inhemska fabriken som till exempel Crosman.


Ser vi på de vapen som säljs bra i England så är det ironiskt nog den anglifierade evergreenen S200-serien från Air Arms en storsäljare, vilken nu BSA utmanar med sin Silver Star.


 

Daisy 599 är en BSA Silver Star på den viktiga USA-marknaden



Silver Star är för övrigt en global modell då Gamo numera äger både Daisy och BSA. Därför saluför man helt logiskt nog modellen med Daisys varumärke på marknaden i USA och BSAs på marknaden i England. Ironiskt nog så är modellen dyrare i England med £650 är i USA där den kostar motsvarande £475. Förklaringen menar BSA beror på att den amerikanska marknaden är större och att större volymer ger lägre enhetspris. 


Luftvapenmarknanden fortsätter sannerligen att utvecklas på ett spännande sätt och skillnaderna är enorma jämfört med för 20 år sedan då de stora aktörerna hette BSA, Air Arms och Theoben. Idag säljer BSA globala modeller dikterade av Gamo, Air Arms storsäljare är från Tjeckien och Theoben har gått i graven. FX Airguns som var ett enmans källarföretag är idag en koncern med 60 anställda - bara här i Sverige - och dikterar utvecklingen för andra kvarvarande stora företag som Daystate och Brocock.


Det ska bli spännande att se hur det ser ut om ytterligare 20 år, om man lever och har hälsan.


Av Johnny Ottosson - 17 februari 2020 20:00


En spännande mix!


 

BSA Silverstar är en ny och spännande modell.



Nu har BSA Silverstar ramlat ut i affärerna med ett pris på £650 och det är för mig personligen en mycket intressant modell eftersom den kombinerar tre av mina favoritvapen i en och samma konstruktion. Här har vi stockutformningen och repetersystem (T-handtag) från Crosman Challenger parat med det mesta annat från CZ/Air Arms 200T-serie och därtill en kallhamrad matchpipa från BSA.


Om man vill så kan man alltså kalla det för en modernare 200 eller en europeisk Challenger, tillverkad av den enda kvarvarande brittiska luftvapentillverkaren - Air Arms får ursäkta som köper in sina pipor från Tyskland.


BSA Silverstar säljs med två effektuttag - endera 16 joule eller 8 joule - skillnaden i effekt regleras med vilken tub som är monterad, tuberna är löstagbara och enkelt utbytbara.


Förhoppningsvis så får man nu finish, den underbara pipan liksom kvalité och passning från BSA kombinerat med inställningsmöjligheterna för stocken, repetersystemet och avtryckarsystem som Challengern med slutligen format, löstagbara tuber och stockdesign med skena under förstocken från CZ200-serien.


Den här modellen ska bli otroligt fascinerande att följa - kommer England att ta modellen till sitt hjärta precis som man i över 20 år har gjort med 200-serien?

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards