Airpang

Direktlänk till inlägg 2 februari 2022

Framtiden!

Av Johnny Ottosson - 2 februari 2022 09:47


A new dawn! 


 

När nu C19-pandemin så sakta börja släppa sitt grepp om landet så vädrar även vår hobby morgonluft.




Under de senaste två åren så har aktiviteten på Internet ökat fantastiskt fint och våra Facebook-grupper sjuder av aktiviteter, liksom på Line med en blomstrande kommers – aldrig tidigare har det varit så enkelt att göra affärer på vapen, utrustning och även mer….udda…saker.


Faktum är att den enda kräftgången som jag kan skönja är på det enda kvarvarande svenska luftvapenforumet som nu trampar vatten mer än någonsin, trots sporadiska trådar som fiskar efter engagemang.


Just LuftvapenInfo är ju hårt drabbade av att vara så intimt knutna till den formella tävlingsstrukturen inom Svenska Skyttesportförbundet för Field Target och när tävlingarna ligger stilla så blir det naturligtvis så även på forumet.


Ute i världen så har de stora mässorna som IWA och Shot Show antingen ställts in eller genomförts i mer begränsade former, vilket i sin tur innebär att tillverkarna har tagit mellanår för att komma ikapp med produktionen snarare än att lansera nya produkter - till och med FX Airguns, som annars har ett närmast hysteriskt tempo på lanseringar av alla möjliga nya produkter, har legat lågt. Sannolikt så kommer det dock att dyka upp mängder med nya saker igen framöver när allt drar igång.


 

Har Field Target verkligen någon framtid i Sverige 2022?



Något som har blivit ännu tydligare när entusiasterna har suttit mycket framför Youtube är hur stark trenden är med skytte över långa avstånd, slug-skytte, långdistansjakt samt bullpups har blivit.


En gång i tiden så var det Field Target som låg i fronten med stora utvecklingssteg för optik, diaboler och liknande men där förefaller intresset bortanför de redan involverade tydligt ha svalnat.


När såg vi exempelvis lanseringen av ett nytt renodlat vapen för Field Target senast?


Till och med synnerligen konservativa Air Arms satsar på Modern Sporting Rifle i form av sin ny-gamla S510T, i hopp om att hitta ett nytt utrymme efter sin Galahard-flopp.


Problem och utmaningar då?


Tyvärr så har licenssystemet åter igen havererat på vår nationella scen. När fallmålsskyttet blev Field Target så strök man snabbt alla kalibrar över 22 och numera tillåter man av ”säkerhetsskäl” bara effekter på maximalt 35 joule. Detta har i praktiken stängt dörren för licenser till de vapentyper som entusiasterna har störst intresse för att köpa och äga - moderna PCP med höga effekter och grova kalibrar.


  Skytte med slugs och höga effekter har blivit allt mer populärt!



Den enda räddningen här är klass IV för jakt som har blivit allt mer populärt för kaliber 30 och 35. Med all rätt så börjar sålunda kaliber 22 föra en allt mer tynande tillvaro och kommer förmodligen att bli allt mindre populär också i framtiden, kanske inte utrotad som kaliber 20 men i alla fall klart i skuggan av 177 och 25, den sistnämnda i en allt starkare konkurrens med kaliber 30.


Konsekvensen är tyvärr att de flesta entusiaster köper strypta 25 som de själva ökar effekten på utan licenser.


Man konstaterar att kaliber 25 klarar allt som kaliber 22 klarar, fast bättre – samt att kaliber 30+ knappt finns att hitta som strypta. Endast de som avser att verkligen köra under 10J förefaller välja kaliber 177 samt den mikroskopiska mängd tävlingsfans som på allvar tänker engagera sig till att tävla – och för dessa så är naturligtvis kaliber 22 också ”död”. Ironiskt nog så förefaller det faktiskt som att det ramlar ut fler 30 och 35 på korrekta licenser än övriga kalibrar.


När allt lossar på allvar så ska det bli spännande att se hur utvecklingen kommer att falla ut. Många är de  nya fantaster som har mött vår hobby online och som vill träffa andra entusiaster, hur reagerar de i mötet med verkligheten inom de strama ramarna för Field Target? Min gissning är att spontana och informella träffar där entusiaster träffas i goda vänners lag för lite skojskytte tillsammans (”no questions asked”) kommer att vinna mark ytterligare och upplevas som både mer välkomnande och hemtama än den mer disciplinära tävlingsformen.


På den ljusa sidan så kan vi också se fram emot 220701 när ljuddämparna äntligen blir fria, tänk att det skulle ta 84 år att få upprättelse för en så efterbliven lagstiftning!


Visserligen så är det på många sätt en icke-fråga enär de flesta entusiaster redan har dämpare och inte riskerar mer problem för detta då man ändå har vapnen utan rätt papper alternativt använder dagens effektiva integrerade shrouds, men en principiellt viktig utveckling åt rätt håll är det i alla fall.



 

Äntligen fria dämpare!



En annan ljuspunkt är lättnaden som har föreslagits för instickspipor och lösa vapendelar.


Fördelen med en vettigt formulerad lagstiftning här skulle kunna göra det möjligt att få ut liners till kaliber 25 eller whatever ifrån licensen på sitt kaliber 30/35-vapen enkelt och lagligt, till gagn för att fler av dagens olicensierade vapen faktiskt skulle kunna licensieras. Likaså att följa Frankrikes exempel med licensfria 20J istället för 10J hade varit en välkommen förändring för att rädda kaliber 22 och minska antalet papperslösa vapen som egentligen borde ligga på licenser.


Framtiden kan alltså på många sätt se betydligt bättre ut nu än på mycket länge, dessutom så är snart våren här!

 
 
Ingen bild

_Axel_

3 februari 2022 20:51

Kalibergräns inte Joule! Våra lagar ska harmonisera med närområdet inte Frankrike.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards