Airpang

Direktlänk till inlägg 25 februari 2023

Flexguns

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 20:00



BSA Silverstar!


BSA Silverstar - finns även som Daisy 599



En lite udda nisch på marknaden för PCP är vad många kallar för flexguns, alltså vapen som är byggda för att hantera olika roller eller situationer med en god förmåga till anpassningsbarhet. Ett exempel på detta är den lite anonyma och ofta okända modellen Silverstar från BSA, vilket även saluförs under benämningen Modell 599 hos Daisy för USA-marknaden.


Detta är ett "klubbtävlingsvapen" av samma typ som Crosman Challenger, CZ/Air Arms S200-serie och vår inhemska FX Airguns Biathlon. Själva tanken är att vapnet ska fungera bra till formellt skytte typ internationellt 3-positioner likväl som för hobbyskytte hemmavid eller kanske rent av som ett instegsvapen till Field Target.


BSAs lilla Silverstar finns med två utföranden, endera kaliber 177 och 6 fpe anslagsenergi med enkla dioptersikten från Gamo liksom i en variant som antingen har kaliber 177 eller 22 men med 12 fpe anslagsenergi och inga riktmedel alls, huvudsakligen tänkt mera åt sporting eller då möjligtvis HFT/FT.


En mycket enkel konstruktion, som de flesta BSA


Den konceptuella tanken är att man kan låta en 6-7 åring under överseende skjuta inne i sin källare på 8-10 meter perfekt inställd för dennes fysiska format med en 6 fpe strypt tub och sedan enkelt byta till en ostrypt tub så att en vuxen kan skjuta utomhus med samma vapen inställd för sin anatomi och fulla 12 fpe ut till kanske 40-50 meter.


Ett universalvapen för alla helt enkelt.


Son ni noterade så nämnde jag strypta och ostrypta tuber. Den här modellen har nämligen sin vapenventil placerad i tuben, precis som Typhoon-serien men med en öppen transferport för max 12 fpe. Tanken är alltså samma som BT-65 serien från Hatsan där enbart monterad tub avgör vilken effekt som vapnet levererar. Detta innebär ju att man väldigt fort kan skifta mellan strypt/ostrypt vapen beroende på situation och behov.


Den första pamfletten som presenterade modellen för allmänheten. 


En fördel jämfört med CZ200T är dessutom att den har en quick-fill som kan användas när tuben är monterad så man slipper det irriterande "skruva av eller skruva på tuben" varje gång man vill fylla, á la Theoben 1992. Fysiskt sett så är det betydligt mindre än Challengern, vilket är en stor fördel och den har dessutom en löstagbar tub, tyvärr utan Challengerns suveräna lågtryckssystem. Stocken på Silverstar finns även med bokträ som tillval, till skillnad från FX Airguns Biathlon och allt sammantaget så blir Silverstar en modell som är snarlik ett antal modeller på marknaden men ändå med tillräcklig särart för att vara unik. 


Versionen med låg effekt kommer även med dioptersikte.


Vem är då köparen?


Vem som helst, är nog poängen. Främst kanske en nybörjare med tanke på lågt pris £649 och en lättmekad konstruktion, ett perfekt vapen att dela mellan flera i familjen eller som far/son-vapen. Den kan också vara helt rätt för den mer erfarne entusiasten som prioriterar praktisk precision framför brutal anslagsenergi och som trivs på kortare distanser ut till kanske 40-50 meter.


Nackdelarna då?


Låg eller maximalt måttlig effekt. För många så är avsaknaden av magasinsystem en påtaglig nackdel. Utseendet är väldigt tävlingsinspirerat, vilket kanske inte tilltalar vissa. BSA är uddavapen här i Sverige och ofta oproportionellt dyra jämfört med andra och främst inhemska konkurrenter. 


Något för mig själv?


Absolut! Egentligen...


Jag har ju haft alla snarlika modellerna tidigare (Typhooner, flera S200, en Challenger osv), jag gillar konceptet och jag har alltid gillat BSAs luftgevär. Dock så har jag redan min Crosman 1701 Bullpup på 10J för precisionsarbete med kaliber 177 på 25-40 meter liksom en SPA-900 också på 10J med öppna riktmedel för 10-20 meter. De behoven som en Silverstar kan tänkas täcka är ju redan tillfredsställda rent praktiskt sett och på längre avstånd från 40 meter och uppåt så har jag min BSA Ultra (24 joule) och inte minst FX Airguns Elite med 70 joule ur kaliber 25 - den sistnämnda en formidabel långdistanskanon för de maximalt 70 meter som jag för närvarande har tillgängligt.


En trevlig recension av modellen i sitt utförande som Daisy 599.


Behoven av 10J är alltså redan täckta (1701/2240/SPA-900) liksom 30-70 meter med BSA/FX. Skulle jag komma över mera mark och hitta utrymme i budgeten för ännu ett luftgevär så hade nog klass IV varit mer närliggande och då hade det handlat om .30 och uppåt. Ett sådant vapen för runt 20K kräver emellertid utrymmen och jag är inte säker på att blott 70 meter hade räckt till för att ge dem rättvisa. 


Hade jag däremot inte haft ett enda luftgevär i min kollektion så hade kanske en Silverstar varit en hyfsat optimal lösning, både för 10-15 meter inomhus på vintern likväl som på 40-50 meter utomhus på sommaren, med 10J och kaliber 177.


Att däremot ta den på licens med kaliber 22 är jag tveksam till med sin relativt måttliga effekt (som är 10J lägre än min redan hyfsat långsamma Ultra), då hade jag valt en Goldstar för tävlingsbruk eller helt enkelt gått direkt på klass IV för enkelheten med licensen.


Glöm inte att numera så klarar kaliber 25 allt som kaliber 22 klarar fast ännu bättre och den enda nackdelen med just kaliber 25 är svårheten med licenserna, där kaliber 30 för klass IV blir betydligt enklare och smidigare.


En 177/10J Silverstar och en Wildcat BT Sniper .30/153J kanske är allt som man egentligen hade behövt?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards