Airpang

Direktlänk till inlägg 6 februari 2022

Alltid inomhus?

Av Johnny Ottosson - 6 februari 2022 13:00


Inomhus är det nya utomhus! 


 

En bra inomhusbana är en dröm för många.



Den här vintersäsongen så har jag nog skjutit mer än vad jag någonsin har gjort tidigare off-seasons, ja – ska sanningen fram så har jag nog till och med skjutit mer perioden oktober till mars 2021/22 än många sommarsäsonger de senaste 20 åren.


Det sistnämnda kanske mest på grund av att man under sommaren har så många andra aktiviteter som konkurrerar med ens fritid, inte minst familjeåtaganden. På vintern däremot så kan man ju möjligtvis välja mellan Netflix och – att skjuta. Med tanke utbudet hos nyss nämnda streamingservice så känns onekligen skyttet som betydligt mera lockande.


Ett annat alternativ kan ju vara att man börjar bli äldre och därmed bekvämare? Att skjuta inomhus har emellertid en lång rad praktiska fördelar. En av de skönaste är att inte behöva vara utlämnad åt vädrets makter utan att man kan planera en viss tid till skytte, kanske till och med flera veckor i förtid. Inget behöver avbrytas av regn, blåst eller kyla.


De inomhuslokaler som jag använder är därtill företrädelsevis disponibla kvällstid, vilket passar bra att kombinera med ett vanligt dagtidsarbete, till skillnad från vanliga skjutbanor som inte sällan har begränsningar i tid på kvällar och helger för att inte störa omgivningen, när denna också har människor lediga utomhus i andra aktiviteter. Bristen på vind gör även att skyttet på många sätt blir mera meningsfullt eftersom slumpartade faktorer baserade på väder elimineras så mycket som möjligt, vilket naturligtvis är värdefullt om man till exempel vill utvärdera lite nya diaboler på olika avstånd.


Nu i spåret efter den gångna pandemin och den påskyndade strukturförändringen av arbetsmarknaden med allt mer distansarbete hemifrån så har många lokaler blivit lediga, dessutom underblåst av de olika företag som tyvärr har blivit tvungna att lägga ner sin verksamhet.


 

En källar- eller vind korridor kan vara en utmärkt skjutplats.



För min del så är det en blandad palett av maskinhallar, lagerlokaler lantbruksbyggnader och liknande. Man får helt enkelt använda sitt sociala nätverk och hålla öronen öppna för olika möjligheter.


En god vän kom över en källarkorridor under en idrottshall igenom att som motprestation gå igenom lokalerna, kolla så att allt var släckt och iordningställt inför städet påföljande morgon. Detta var en rundgång på en kvart som renderade honom och hans vän 3-4 timmar på valfri vardag med 55 meter folktom källarkorridor för skytte med sina Impact 25 och Cyclone 22 på full effekt, nästan mitt i centrum på en större tätort. Dit åker de nu ett par gånger i veckan för skytte och varje kväll för sina åtaganden där de kan åtnjuta en varm, ljus och vindstilla skjutplats.


En annan entusiast levererar ”specialfika”, i form av en diverse bullar och kakor samt en och annan mindre smörgårdstårta till en grannes svetsfirma för att komma över en industrilokal på kvällarna med 35 meters utrymme till enskilt skytte.


Uppfinningsrikedomen är med andra ord stor och själv har jag faktiskt även begagnat ett rent kontorslandskap, ni vet ett sådant klassiskt kontor med labyrintliknande mjuka väggar kors och tvärs. Förvisso så fick jag sitta uppflugen på en hurts för att skjuta över nyss nämnda väggar men det gav ändå 27 meter på diagonalen igenom verksamhetens övervåning. En annan udda plats var mitt inne i centrala Göteborg i Vasastan där en bekant hade lägenhet och där det till lägenheten hörde en gemensam vind med förråd. Själva vinden hade en öppen planlösning med en gigantiskt lång korridor, längs med vilken det fanns nätade ”celler” som utgjorde själva förråden. Att släpa prylar upp till dessa förråd var dock något som de boende sällan gjorde eftersom hissen inte gick ända upp utan en smal vindlande spiraltrappa i trä utgjorde den sista delen. Där gick det utmärkt att placera sig så att man i god tid hörde om någon kom och då kunde flytta sina prylar in i ett av förråden och låtsas som det regnade om någon, mot förmodan, var på väg upp till vindsvåningen.


 

Ett ridhus är inte så ofta ledigt men det kan erbjuda enorma längder



Är man mer köldtålig så fungerar ofta ridhus utmärkta, även om de kan vara något ohyggligt kalla vintertid. Just bristen på isolering och uppvärmning var att jag snabbt ratade den platsen till förmån för något mer bekvämt. I avdelningen utan uppvärmning så var det faktiskt en bekant som använde släpet (skåpet) hos en semitrailer som skjutplats, den gav 15 meter under tak och ytterligare 15 meter över en öde parkeringsplats till tavelhållaren på ett nätstaket, tja – varför inte?


Han slapp ju regn helt och delvis även vinden, även om detta nog är en plats som är skönare vid andra årstider än just vintern.


En tanke som jag länge har umgåtts med är idén att köra en fallmålstävling inomhus i en gigantisk industrilokal, då med vapen på max 10J, det hade varit riktigt häftigt! Helst då ett komplex med tre-fyra riktigt stora byggnader och en utegård som en bilskrot eller liknande mellan dessa. Där hade man kunnat skjuta ostört och säkert på grund av väggarna, dessutom oberoende av väder och vind, kanske till och med nattetid. Inte minst i hamnar så finns det ofta stora tomma lokaler tillgängliga som mer eller mindre står öde och som borde kunna hyras för en måttlig peng.


 

Öde industriområde med enorma arealer huvudsaklingen inomhus - idealiskt för en fallmålstävling?



Sverige är ju trots allt ett småföretagarland med enorma arealer med industriområden så här och där finns det stora mängder guldkorn, det handlar bara om att hitta dem, deras ägare och kunna utnyttja dem. Här tror jag att vårt skytte kan ha större möjligheter att frodas än hos de formella skjutbanorna som överallt tenderar att bli mer och mer ifrågasatta, nedlagda eller bara övergivna.


Vad tror ni, har det urbana inomhusskyttet framtiden för sig?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards