Airpang

Direktlänk till inlägg 14 februari 2022

Upp till bevis!

Av Johnny Ottosson - 14 februari 2022 18:00



Så - hur bra är de?


 

Med 70 skott över 36 meter så borde man ju få ett bra besked om vilken som är bäst.



Lagom till helgen så föll det sig så fint att jag kom över en inomhuslokal med 36 meters maximal distans och därmed ett utmärkt tillfälle att pröva QYS mot JSB RS. Jag hade dessutom tillgång till bord och bipod så förutsättningarna var helt perfekta. Först några ord om förväntningarna.


Ut till 30 meter, som jag ser som maximal praktisk räckvidd för 10J, så anser jag att ett modernt PCP ska klara ”halva-lika-regeln”, alltså hälften av antalet millimeter center-till-center som antalet meter till målet. På 30 meter så ska alltså 5 skott regelmässigt kunna ligga inom 15 mm c-t-c.


Bra PCP av idag klarar inte sällan ännu bättre, ibland också avsevärt bättre för renodlade tävlingsvapen.


Räknar man en grupp på 10 skott istället för 5 skott, som jag håller som mera värdefull, så accepterar man allmänt +60 procent, alltså i exemplet ovan så hade ett acceptabelt utfall blivit 15 x 1.6 = 24 mm c-t-c för 10 skott vid 30 meter. Sålunda så för mina 36 meter så vill jag se 36/2 = 18 x 1.6 = 29 mm c-t-c.


Till dessa beräkningar hör att för 10J så är nyss nämnda tumregel egentligen bara tillämpningsbar ut till 30 meter, bortom den praktiska gränsen för en kaliber och effekt så blir dessa beräkningar naturligtvis svåra eller omöjliga att möta. Man kan ju till exempel inte begära att en luftpistol på 4 joule levererar ett sådant normvärde på 40 meter etc.


Dagen till ära så sköt jag 4 grupper med 10 skott för QYS, varvat med 3 grupper om 10 skott för JSB RS, inalles 70 skott (= en fyllning mellan 210-100 Bar).


Hur blev då utfallet?


Tja, så jämnt som möjligt kan man säga. Genomsnittet för 4 grupper QYS blev 37 mm och för 3 grupper JSB RS så blev det 36 mm. Om jag däremot räknar bara de 9 bästa skotten och utelämnar det sista för att kompensera till en eventuell flyer så blev resultatet 27 mm för QYS och 28 mm för JSB RS. Helt dött lopp.


 

En laseravståndsmätare är bekvämare ju längre avstånd man skjuter över.



Jag kan utifrån detta alltså inte påstå att endera valet är bättre än det andra utan på just den här distansen så håller jag dem som helt jämngoda. Naturligtvis så är det möjligt att utfallet skiljer på kortare distanser, vilket återstår att pröva, men där är jag tveksam eftersom JSB RS på kortare avstånd har visat sig vara exceptionellt bra jämfört med allt annat jag som har kommit över och testat sedan 2015 när vapnet förvärvades.


Med tanke på den avsevärda skillnaden i pris så känns QYS i nuläget inte motiverad, även om den bevisligen i sak är en utomordentligt bra diabol. Man får helt enkelt minst lika bra prestanda, om inte bättre, ur JSB RS än ur QYS - för min unika vapenindivid. Dock så är den tillräckligt bra för att man kan motivera att köpa en ask ifall man har ett annat vapen som skjuter bra med JSB, alla vapenindivider är ju, som bekant, unika och i ett annat vapen så kan QYS utan tvekan vara ett i särklass vinnande val.


Största problemet med QYS nu är alltså tillgängligheten och prisläget men en annan nackdel är att jag känner mig väldigt skeptisk till vad de egentligen har för BC, sitt epitet som ”Streamline” eller inte. Saken är nämligen den att RS levererade en bra mycket rakare projektilbana än QYS även borträknat skillnaden i vikt (7.33 gn mot 8.48 gn), där QYS krävde avsevärt mycket mer kompensation för projektilbanan än RS, vilket naturligtvis absolut inte är en fördel, tvärtom. Framöver så ska jag köra QYS i kronografen och då ska det bli spännande att se hur den står sig för energibehållning, där den torde vara RS överlägsen i alla fall.


Fortsättning följer.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards