Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 10 november 2018 20:00


Swedish superiority !

 

Luftgevärens motsvarighet till Tesla model S.

 

Ytterligare en test från AEAC och det är nästan så att man blir tårögd av utfallet. Jag kommer nämligen ihåg stämningen på de brittiska och amerikanska forumen i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet när FX Airguns, då kända som PRE-Charge AB, diskuterades. 

 

Visst, den då helt nya FX2000 uppskattades men det man imponerades av var kvalitén på stockarna snarare än ambitionen hos upphovsmannen. Hans vision av att bygga världens bästa luftgevär möttes i bästa fall av en avmätt fnysning från de hard-core fans som dyrkade Theoben Rapid och som betraktade den svenska uppstickaren som en dagslända med ett lyckoskott i portföljen.

 

Så fel historien skulle visa att de hade.

 

Det började med Cyclone-serien som både väckte förundran och respekt, det var FX Airguns entré på allvar till ett växande getingbo av konkurrenter. Sedan kom Royale-serien, Revolution och den udda men tekniskt mäktiga Independence - alla förebådande tecken på vad som komma skulle.

 

Idag med Impact X på marknaden så finns det ingen som tvivlar längre. Ett sortiment bredare än någon annan, innovationer som forsar fram i en aldrig sinande ström och inte minst en prestanda som ständigt skjuter fram gränsen för vad som är möjligt att prestera med ett luftgevär.  

 

FX Airguns har sedan länge lämnat den lilla ankdammen som utgör den svenska forumsvärlden, liksom den svenska tävlingsscenen. Idag är man globala och deras marknadsföringskanaler - som ju länge var gravt eftersatta - tillhör nu de bästa i världen, vilket inte minst filmen ovan ger vid handen. Idag är det professionell medieproduktion snarare än hemmasnickrade recensioner på nationella forum av den största lokala gaphalsen som fanns tillgänglig. 

 

Själv så har jag haft ytterst lite med Impact att göra och dess ergonomi tilltalar mig inte alls. Det är inget vapen jag skulle vilja äga men den är ofattbart fascinerande med sin tekniska kapacitet och dess enorma prestanda. För rätt köpare så är den verkligen en dröm utan egentlig konkurrens överhuvudtaget.

 

Ännu en gång så måste man fråga sig - vart ska detta sluta?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 5 november 2018 07:30


Hur lite är 5 joule?


 

Knappt 5 joule är inte mycket effekt - eller?


Hur lite är egentligen 5 joule och är detta verkligen en meningsfull effekt att använda i skenet av att lagstiftningen i nuläget tillåter mer än dubbelt så hög effet för ett licensfritt vapen? Sådan är egentligen ganska svårt att svara på men om man håller sig på en vanlig radhustomt eller skjuter inomhus så handlar det i regel om kanske max 10 meter. Ser man på projektilbanan så är 5 joule mer än tillräckligt där men hur är det med anslagsenergin?


Vanligtvis så spelar detta ingen roll så man i regel har vapen på runt 5 joule till att stansa hål i pappskivor och även den grövsta kartong får snabbt ett runt hål av blott 5 joule. Men om man ändå skulle skjuta på något hårdare, vad händer då?


Dags för ett tvåltest med andra ord!


Som många vet så gillar jag tvål, inte minst att skjuta på dem. Tvålen är hårdare än levande vävnad samt lätt att komma över varpå man enkelt kan jämföra sitt utfall med andra långt borta. Själv så kör jag ofta Barnängens tvål och så även denna gång så fick en sådan tjänstgöra som testobjekt.


 

Ser ni tvålen långt där borta?


Denna gång så sköt jag på lite drygt 10 meters avstånd och diabolen lämnade min mynning med 144 mps och 4.80 joule. Målet befann sig 10.90 meter bort och om jag har räknat rätt så betyder det att projektilen håller 135 mps och 4.20 joule vid träffen. Med ett kraftfullt knäppande läte så slungades tvålen bakåt, in i den bakomstående stenplattan en decimeter längre bak och sedan studsade den framåt, över kulfångsramen som den stod på, för att slutligen landa framför målområdet - en förbluffande effekt av den här måttliga kraften.


 

Lite drygt 10 meter blev det - en laseravståndsmätare är alltid bra att ha..


Som så många gånger tidigare så blir man överraskad av effekten när tvålen träffas. En tvål är ju till sin struktur väldigt hård, vilket man tydligt kan känna när man exempelvis försöker pressa en tumnagel in i den. Ändå så brukar jag få riktigt djupa hål även med vapen vars projektil har måttlig kraft kvar.


 

En tabell över den energi och hastighet som kvarstår på olika avstånd vid 144 mps.


Så, hur blev då resultatet? Jo, diabolen träffade nästan rakt på tvålen och skar snabbt igenom det våtstarka pappret som tvålen levereras insvept i från fabrik. Den skapade inget direkt märkbart motstånd, sin seghet till trots. Träffens vinkelräta anslag gjorde att diabolen sjönk djupt in i tvålen.


 

En rak och fin träff som tog något åt vänster när tvålen stod upp, kanske lite vindavdrift där?


När jag sedan öppnade pappret så kunde jag se att diabolen knappt skymtades i ingångshålet och att tvålens baksida var konvex, det var banne mig inte långt ifrån att diabolen hade dragit rakt igenom den 24 mm tjocka tvålen!


 

Djupt där inne stannade diabolen - i detta fall en JSB RS på 7.33 grains


Efter att ha delat tvålen så kunde jag tyvärr konstatera att den mjölade precis lika mycket som vanligt, en nackdel med just dessa tvålar som målmedium. Med skjutmåttet så kunde jag mäta upp en 16 mm (!) djup kanal, från tvålytan till spetsen av diabolens huvud. Detta motsvarar ungefär tre gånger diabolens egen längd!


 

Det är svårt att skära tvålen snyggt utan att den smular sig..


Det hela stämmer naturligtvis till eftertanke. De flesta (inklusive jag själv) hade nog inte på förhand räknat med en så rejäl skottverkan från bara drygt 4 joule vid träffen. Det hade verkligen inte varit roligt att bli träffad istället för tvålen med tanke på att våra kroppar är betydligt mjukare än en tvål, våra skelettdelar oräknade. 


Ett vådaskott här kan utan tvekan vara synnerligen olustigt och vi talar bara om lång mindre än halva den licensfria gränsen. Det är alltså ingen slump att man använder den här typen av klena vapen till olika skyddsjaktsuppdrag inomhus i länder utomlands där man är rädd om insidan av de byggnader som ska rensas. En mindre fågel i stoleken sparv eller trast skulle förmodligen drabbats av ett totalt genomslag.


Försiktighet tillrådes - visserligen så är inte 4-5 joule mycket på pappret men effekten räcker till om den träffar illa..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 4 november 2018 17:00


Lite hemmavid..


 

När vintern kommer så kan det vara skönt att skjuta hemmavid..


När hösten och den ankommande vintern närmar sig så finns det goda tillfällen att arrangera en liten bana hemmavid för att utnyttja de få timmar av dagsljus som den här tiden på året erbjuder. På bilden ovan så ser vi två saker som jag tycker ökar komfortkänslan avsevärt, en säckvävsduk och ett riktigt skjutstöd i form av en ändamålsenlig skjutpåse.


Jutesäcksduken är ljus och lätt att hitta eventuella saker som man tappar mot samtidigt som den hindrar småföremål att ramla ner på golvet genom bordets ribbor och sedan kanske till och med helt utom räckhåll även igenom golvets trall på altanen. Den isolerar även mot fukt från bordet och utgör en bra yta för att lägga vapnet utan att risker fukt eller finishskador på det.


 

Säckväv är billigt och bra!


Förutom en bra skjutplats i lä, jag har vindväggar på båda sidorna om min altan, så måste man naturligtvis även ha en målhållare och det viktigaste där är självklart säkerheten, även om man skjuter luft med måttlig effekt. Jag har valt en vanlig 40 x 40 cm stenskiva (betongplatta) som "projektilfång" och placerat den bakom själva tavelhållaren. En sådan betongplatta klarar även 22LR på nära håll så ett licensfritt luftvapen är absolut inga problem.


 

Notera att målhållaren är ett kulfång med baksidan bortskuren.


Som man kanske kan se på bilden ovan så har jag placerat stenskivan i en liten vinkel relativt projektilens ingångsriktning. Anledningen till detta är att anslagslätet när projektilen träffar plattan blir betydligt längre än om den träffar precis rakt på, i rät vinkel.  


Visst kan man få ett tyst projektilfång även om man kör med Unigum eller liknande men stenplattan har fördelen av att vara (nästan) lika tyst samt betydligt mer underhållsfri och därmed också billigare i drift över tid. Skulle man sedan skjuta tyngre vapen så fungerar den lika bra, vilket inte är fallet med Unigum.


 

Traven med stenar under tavelhållaren gör att målet upp över vegetationen.

Av Johnny Ottosson - 3 november 2018 22:00


Att mäta rätt..


 

Marginalen är inte så stor men den är på rätt sida, vilket är det väsentliga.


Längden på tuben mellan 1720 och 1701 skiljer exakt tre tum, alltså 76.20 mm. Frågan är bara hur lång pipan måste vara för att dämparen ska kunna gå fri? Min lösning blev en "barrel extender" från XTX Air, England. Den är 55 mm lång men bygger 40 mm effektiv längd, till detta så kommer "överskottslängden" på den adaptern som ger gängan. Efter en hel del räknade fram och tillbaka så kom jag fram till att det borde passa - o det gjorde det dessutom även i verkligheten!


Hur blev då resultatet?


Ett PCP som ger 5 joule med kaliber 177 är mycket tyst som den är även om den har en 10 tum kort pipa. Detta då jämfört med ett 10 joule PCP som har 18 tum pipa. Nu har jag byggt till 20 mm i adaptern och sedan 40 mm med barrel extendern, summa 60 mm längd av tomt rör innan dämparen. Själva dämparen är en av branschens bästa - men tyvärr också okända - modeller. Den bygger 7 tum ytterligare och skapar en riktigt magnifik tystnad vid avfyrningen.


 

Perspektivet luras lite, riktigt så dominant är inte dämparen i verkligheten


Med 60 mm tomrum och sedan en 18 cm lång dämpare till 5 joule och kaliber 177 så kan man svårligen få en tystare avfyrning vad gäller ljudet som kommer ur pipan. Nästa steg blev därför att rikta uppmärksamheten mot mekaniken. Precis som på alla PCP med knock-open ventil så hörs det ett mekaniskt läte när hammaren slår mot ventilen för att öppna den så att luften ska komma ut och driva av diabolen. Trixet här är att få ett så lätt anslag som möjligt när hammaren slår in i ventilkäglan. I den bästa av världar så ska hammaren slå in käglan precis så mycket som behövs för att öppna en portion luft men utan att hammaren slår hårt i själva ventilkroppen. 


 

Crosman har en riktigt bra justeringsmekanism för hammarsystemet!


Det finns lyckligtvis en bra lösning på detta hos Crosmans tävlingsvapen sedan flera år tillbaka. På de flesta vanliga PCP så kan man bara justera hammarfjäderns förspänning. Det hela är mycket simpelt, mer förspänning ger mer effekt och mindre förspänning ger på motsvarande sätt mindre effekt. Hos Crosmans tävlnigsvapen så har man även möjlighet att justera själva hammarens längd. 


Tittar vi på bilden ovan så har vi (från vänster): bakstycke, justering för hammarfjädern, själva hammarfjädern, hammarkroppen och slutligen den justerbara delen av hammaren - de sistnämnda två delarna brukar vanligtvis sitta ihop och utgöra en enda enhet på de flesta PCP. Här kan man justera förspänningen på hammarfjädern både igenom att justera hammarfjädern direkt och därtill indirekt igenom att modifiera längden på hammaren. Efter lite skruvande hit och dit så kunde jag få fram lättast tänkbara anslag på den önskade nivån av effekt och resultatet blev då en utomordentligt tyst avfyrning även från själva mekaniken.


 

Barrelextendern smälter bra in mot adaptern och har man inte blixt så syns inte skarven alls.


Hur fungerar då vapnet i verkligheten?


Det jag var mest av allt rädd för var att den skulle bli extremt framtung och otymplig att använda, något som kanske dessutom skulle förstärkas av den separata ljuddämparen. I praktiken så är dock dämparen extremt lätt, den väger bara 95 gram tack vare kolfiberröret och den superlätta inredningen enbart i plast. Vapnet är dock långt för att vara en pistol och detta måste vägas mot fördelarna av obetydlig pipstegring, större luftkapacitet och den tystaste avfyrningen som jag någonsin har hört på något vapen överhuvudtaget.


I morgon så ska det bli mera skjuta...

Av Johnny Ottosson - 1 november 2018 22:00


Luft ska med luft skjutas!


     

Av Johnny Ottosson - 28 oktober 2018 16:15


Plötsligt så blev allt bländande vitt...


 

Min skjutplats så ut på det här sättet i morse, vilket är vanligt för oktober månad.


Idag vaknade vi till ett riktigt julkortsvackert väder här på västkusten. Allt gnistrade vitt från ett par decimeter djupt täcke av blötsnö. Eftersom det var en lugn och skön hemmasöndag så passade jag på att rasta min Crosman 1701 på de 11 meter jag har att tillgå när jag skjuter innefrån huset och ut till projektilfånget i den konverterade fågelmataren.


 

Crosman 1701 är precis lagom på 10 meter med sina 5 joule och ett rödpunktsikte


Som alltid så är det skönt att slippa åka någonstans för att skjuta och med sin måttliga effekt och närmast obefintliga skottljud så stör sig ingen på en 1701. I veckan så väntar jag för övrigt på min 65 cc stora tub från 1720 samt en 40 mm förlängare till pipan. Det ska bli spännande att se så att jag har räknat rätt på alla längder.

Av Johnny Ottosson - 24 oktober 2018 17:00Leveransdags!


    

Ett väldigt litet och smidigt sikte!


Idag så kom slutligen siktet - riktigt snabbt för att vara eBay från Kina. Leveranstiden blev 8 arbetsdagar, jag beställde den fjortonde och den tjugofjärde så låg siktet i brevlådan - dessutom utan Nordposts 75-kr avgift. Totalt så betalade jag 418 SEK inklusive frakt. Hittills så känns det som ett riktigt bra värde för pengarna.


 

En lite udda layout!


Eftersom siktet anlände via flygfrakt så inkluderas inget batteri så ett 2032-batteri fick inköpas. För att byta batteri så lossar man de två svarta insex-skruvarna som man ser på fotot ovan. När man har gjort det så kan man dela siktet och sätta in batteriet underifrån på den övre delen. Det är viktigt att man inte drar ihop delarna för hårt då höjdinställningen arbetar mot skruvarnas kraft att hålla ihop delarna - lagom blir alltså bäst.


 

Siktets skena var precis något kortare än den bakre kilbasen på 1701 - helt perfekt.


Justeringen i höjdled sker med hjälp av skruven som syns på fotot i den andra bilden ovanifrån, den är märkt "D" för "Down" och uppåt blir således åt motsatt håll. Kollar man på fotot högst upp i dagens inlägg så ser man skruven för justeringen i sidled, den är märk med "L" för "Left" och principen är likadan som för höjdjusteringen - andra hållet ger höger.


 

JSB RS går helt utmärkt - en billig och bra diabol som fungerar fint vid 5 joule.


Något som är viktigt att tänka på när man ska ställa in siktet är att både skruvarna för upp/ner samt höger/vänster är spärrade med stoppskruvar. Det är de två blanka skruvarna som syns sida-vid-sida på den andra bilden, precis under justeringen för höjdled. Dessa måste lossas, sedan kan man ställa in siktet och därefter säkra justeringen igenom att låsa justeringsskruvarna med hjälp av spärrskruvarna.


 

Under reflexsglaset så syns ljussensorn.


Till skillnad från många enklare rödpunktsikten så justeras intensiteten på rödpunkten automatiskt beroende på de rådande ljusförhållandena. Vid gott ljus så blir lyser punkten starkare och i mörker så lyser punkten svagare för att inte blända. Avvägningen känns än så länge helt utmärkt och punkten känns lagom i de skiftande förhållanden som jag hittills har prövat. 


 

Här ser man punkten när siktet är påslaget, de två skruvarna spärrar siktets justerskruvar.


Överlag så är siktet lagom litet och smidigt, det enda som stör är skruven till skenan för att fästa siktet vid kilbasen. Den sticker tyvärr ut en del för att kunna justeras med fingertopparna. Jag överväger därför att ersätta den med en insexskruv istället för att få en smalare profil.


 

Förpackningen innehåller en hel del olika prylar..


I förpackningen så fanns det (från vänster uppåt till nedåt), plastpåse för siktet, torrpulverpåse, en gradskiva som kan sättas på skruvmejseln för att precisionsinställa justerskruvarna till siktet, en skruvmejsel, en insexnyckel till batteriluckan, en instruktionsbok (på engelska), putstrasor av tyg samt det skydd som måste sita över siktet när det inte används för att ge såpass mycket mörker att siktet stänger av sig.


 

En snabb testtavla efter att ha ställt in siktet..


Att skjuta rödpunktsikte är lite ovant och man får ju skjuta lite i blindo jämfört med ett konventionellt kikarsikte där man faktiskt ser vad man siktar mot på ett mer tydligt sätt på grund av förstoringsmöjligheten. Som bäst så kunde jag få tio skott i en träffbild som såg lite sämre ut än den jag tidigare har kunna prestera på 20 meter med kikarsiktet!


Återstår att se hur mycket man kan förbättra detta.


Av Johnny Ottosson - 14 oktober 2018 10:30Mindre än mini !


     

Man får förstora det en hel del för att den ska synas..


När jag snavade runt på eBay tidigare i veckan så hittade jag ett mycket intressant mikro-sikte som jag blev så fascinerad av att jag helt enkelt köpte det rakt av. Anledningen till att siktet är ovanligt är dess extremt lilla format liksom att den har 3 MOA och är byggt med hög kvalité varför det har fått goda recensioner av entusiaster världen över.


Modellen heter Sphinx från Vector Optics och håller 1/20 - alltså ingen förstoring och 22 mm ruta, vilket i verkligheten innebär 18 mm bred och 22 mm högt siktfönster. Rent fysiskt sett så är siktet totalt 48 mm långt och väger in på blygsamma 55 gram. Med 80 MOA (nära 2 meter vid 100 meter) justermån så lär den kunna justeras in på alla tänkbara avstånd där ett rödpunktsikte kan vara användbart. Just den här modellen är därtill lite ovanlig då den har ett vanligt kilbasspår (dovetail) istället för den nu så populära 20 mm Weaverbredden.


 

I priset ingår en skyddhatt mot damm och fukt. 


Min idé är att köra siktet till 1701 när jag nu använder den som pistol efter återställningen av effekten till fabriksnivån. Rödpunktsiktet har ju fördelen att vara fri från ett specifikt ögonavstånd samtidigt som den inte kräver två placeringar, vilket är fallet för vanliga öppna riktmedel. I takt med att man åldras så ökar ju svårigheten att fokusera på två objekt på olika avstånd samtidigt. Dessutom så har jag inget kortsikte på pistolen då jag använder pipans mynning för en gängadapter istället för en kornsiktesbas. Om jag har räknat rätt så är faktiskt siktet så litet att det passar in helt och hållet på den bakre klacken på blocket, utan att hänga över varken framåt eller bakåt.


Med 3 MOA så blir det en punkt på ca 7 mm vid 10 meters avstånd, vilket innebär en förbättring på nästan 50% jämfört med äldre generationers lågprissikten som oftast körde 4 MOA. Man vill ju inte att den röda punkten skymmer målet och den tilltänkta träffpunkten alltför mycket. Totalt så räknar jag med att siktet, inklusive frakt och eventuella avgifter här i Sverige landar på ca 500 kr. Nackdelen är ju - som alltid - leveranstiden från Kina, här på 4-5 veckor.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se