Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - Söndag 23 feb 18:00


FX Airguns EZ Shoot Chair


 

Först tyckte jag att idén verkade larvig men när man sedan tänkte lite på det...En udda grej som jag hittade tidigare idag var en produkt ny uppfinning från Fredrik som FX Airguns saluför, en skyttestol som man kallar för EZ Shooting Chair. Till skillnad från en vanlig stolryggsäck så är detta en låg stol, där man i princip sitter på marken, och dessutom så är den försedd med en Y-formad stödklyka för att stödja vapnet.


Själva konstruktionen ser lätt och smidig ut och jag tror definitivt att en sådan produkt kan hitta sin plats på marknaden, precis som den avancerade kronografen som FX Airguns också saluför sedan något år tillbaka.


En del sitter ju på små kuddar när de skjuter men ett rejält ryggstöd och en stadig klyka kommer ju att göra underverk för den praktiska precisionen. Återstår att se pris och leveranstid.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - Lördag 22 feb 19:00


Framtidens licensierade luftvapen - om några..?


 

Citat från "Kapten Kamin" - grenledaren för Field Target Sverige.Åter igen så har det börjat dyka upp frågor om föreningsintygen för licenser då den tidigare så positiva utvecklingen med allt fler licenspliktiga luftvapen på licens har minskat. Som de flesta känner till så var utfärdandet av licenser för luftvapen generös fram till år 2000, sedan var det tvärstopp fram till 2005, då det lossade under en period fram till ungefär 2013 varvid det succesivt har blivit allt trögare igen.

Tyvärr så är det ju så att när det är svårare att få ut licenser så minskar inte antalet licenspliktiga vapen, de växer närmast kontinuerligt, utan snarare så minskar andelen licenspliktiga vapen på licens i förhållande till det totala andelen licenspliktiga vapen som cirkulerar hos entusiasterna. 

Vill man ha så många licenspliktiga vapen som möjligt på licens - alltså så få "illegala" vapen som möjligt - så måste man ha generösa möjligheter att få ut en licens, annars struntar entusiasterna i att söka licens utan skjuter och innehar istället sina vapen på ett sätt som juridiiskt sett är illegalt.


Omvänt, är det rimligt svårt att få ut licenser så är det fler som besvärar sig att skaffa licenser och systemet fungerar som det egentligen borde göra hela tiden.


Nu är vi tyvärr i den märliga situationen igen att det är enklare att äga och förvärva ett licenspliktigt vapen än att få ut en licens.


En mycket tråkig utveckling.


Så, vad gör då vårt svenska förbund för Field Target, hur är deras förhållningssätt till de stramare direktiven?


Jo, detta kan man i ett nötskal läsa av citatet högst upp - man tar lydigt av sig mössan och står med den i handen inför överhöghetens påbud utan direkta krav på motprestationer.


Vad är problemet - saknar man stake eller vad händer?


Det man gör är helt enkelt att man ser om sitt hus. Man konstaterar att man måste särskilja sig som seriösa entusiaster ifrån de som skjuter luftvapen i allmänhet för att inte bli dragna över en och samma kam. Det viktigaste för dem är att deras verksamhet är prickfri snarare än att hobbyn i sin helhet är detsamma. 


I det korta perspektivet så är det naturligtvis ett vettigt förhållningssätt, de har ingen förpliktelse att bajsa ut intyg åt höger och vänster för att därmed underminera sin egen legitima status som förbund i ordningsmaktens ögon. I ett längre perspektiv däremot så minskar man intresset för vår hobby då allt färre bevisligen intresserar sig för fallmålstävlingar och då färre licenspliktiga vapen ramlar ut på licens.


Den gyllene frågan är om strategin fungerar - om någon blir skjuten med ett illegalt luftvapen på hög effekt, kan verkligen beslutsfattarna särse mellan legala Field Target-fantaster och luftvapenentusiaster i gemen?


Jag är inte säker på det...


Klassen på 45 joule är ju något som Field Target Sverige alltid har betraktat som något katten har släpat in och nu flyttar man till sist fram positionerna för att successivt eliminera klassen som sådan igenom att själva stipulera lämpliga kalibrar (177) och effekter (lägre än redan nu låga 45J), helt utan att myndigheterna direkt kräver detta.  


Det är en sak att vika sig för det oundvikliga och respektera myndigheternas påbud när det så är oundvikligt - så blir det ibland och det kan jag respektera fullt ut - man ska alltid sträva efter att hobbyn ska vara laglig.


Men att själva föregå myndigheternas påbud och själva såga av sin egen gren och därmed dra med sig andra i fallet är något helt annat, den Onkel Tom-mentaliteten är bara destruktiv.


Det vi ser här från Field Target Sverige är en tydlig demonstration på skillnaden mellan kapitulation och desertering.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - Lördag 22 feb 17:00Gammal skåpmat - årets nyheter!


 

Brocock lanserar - en sidospännare!Ibland blir man lite hemmablind över hur FX Airguns leder utvecklingen. Nu lanserar flera av konkurrenterna produkter som motsvarar de som FX Airguns lanserade flera år sedan. Brocock har nu en sidospännare på gång, Concept XR, som dessutom är modulär med en buffer tube från AR-serien, precis som FX Airguns har på sin Dreamline-serie.


Att lansera en sidospännarmekanism som en nyhet 2020 känns rätt märkligt, FX Airguns hade ju sin första för 12 år sedan...


 

Daystate har sin Delta Wolf på gång, någon som känner igen konturen av FX Airguns Impact?Även Daystate leker catch-up med sin nya Delta Wolf som är tydligt inspirerad av FX Airguns Impact i sin formfaktor. Problemen för de andra aktörerna och inte minst den brittiska luftvapenindustrin är ju att man ligger hopplöst efter.


Utvecklingen drivs av andra tillverkare och försäljningsvolymerna är störst i USA och på andra marknader utanför de brittiska öarna. Nedåt så är det tuff konkurrens från kinesiska och turkiska fabrikat, ovanför så är det high-end och där dominerar företrädesvis FX Airguns. Mellanklassen på marknaden i USA har därtill i ökande grad börjat erövras av de inhemska fabriken som till exempel Crosman.


Ser vi på de vapen som säljs bra i England så är det ironiskt nog den anglifierade evergreenen S200-serien från Air Arms en storsäljare, vilken nu BSA utmanar med sin Silver Star.


 

Daisy 599 är en BSA Silver Star på den viktiga USA-marknadenSilver Star är för övrigt en global modell då Gamo numera äger både Daisy och BSA. Därför saluför man helt logiskt nog modellen med Daisys varumärke på marknaden i USA och BSAs på marknaden i England. Ironiskt nog så är modellen dyrare i England med £650 är i USA där den kostar motsvarande £475. Förklaringen menar BSA beror på att den amerikanska marknaden är större och att större volymer ger lägre enhetspris. 


Luftvapenmarknanden fortsätter sannerligen att utvecklas på ett spännande sätt och skillnaderna är enorma jämfört med för 20 år sedan då de stora aktörerna hette BSA, Air Arms och Theoben. Idag säljer BSA globala modeller dikterade av Gamo, Air Arms storsäljare är från Tjeckien och Theoben har gått i graven. FX Airguns som var ett enmans källarföretag är idag en koncern med 60 anställda - bara här i Sverige - och dikterar utvecklingen för andra kvarvarande stora företag som Daystate och Brocock.


Det ska bli spännande att se hur det ser ut om ytterligare 20 år, om man lever och har hälsan.


Av Johnny Ottosson - Måndag 17 feb 20:00


En spännande mix!


 

BSA Silverstar är en ny och spännande modell.Nu har BSA Silverstar ramlat ut i affärerna med ett pris på £650 och det är för mig personligen en mycket intressant modell eftersom den kombinerar tre av mina favoritvapen i en och samma konstruktion. Här har vi stockutformningen och repetersystem (T-handtag) från Crosman Challenger parat med det mesta annat från CZ/Air Arms 200T-serie och därtill en kallhamrad matchpipa från BSA.


Om man vill så kan man alltså kalla det för en modernare 200 eller en europeisk Challenger, tillverkad av den enda kvarvarande brittiska luftvapentillverkaren - Air Arms får ursäkta som köper in sina pipor från Tyskland.


BSA Silverstar säljs med två effektuttag - endera 16 joule eller 8 joule - skillnaden i effekt regleras med vilken tub som är monterad, tuberna är löstagbara och enkelt utbytbara.


Förhoppningsvis så får man nu finish, den underbara pipan liksom kvalité och passning från BSA kombinerat med inställningsmöjligheterna för stocken, repetersystemet och avtryckarsystem som Challengern med slutligen format, löstagbara tuber och stockdesign med skena under förstocken från CZ200-serien.


Den här modellen ska bli otroligt fascinerande att följa - kommer England att ta modellen till sitt hjärta precis som man i över 20 år har gjort med 200-serien?

Av Johnny Ottosson - Söndag 9 feb 17:30


Med storm och ösregn...När den första stora vårvinterstormen nu drar in över västkusten så finns det ett utmärkt tillfälle att se över vapengarderoben för att kontrollera så att allt är okej samt att toppa upp eventuella vapen som har fallit i tryck sedan den senaste användningen, vilket så här års kan vara ganska länge sedan.


Egentligen så har jag haft det ganska stilla i min vapengarderob de senaste åren och eftersom jag numera skjuter ganska så sparsamt, beroende på tidsbrist, så finns det inte så stora skäl att göra några radikala förändringar. Sålunda blir läget förmodligen ganska stabilt som det ser ut just nu:


 

.177 SPA 900 - Leupold 3-9/33 EFR


Alla måste ju ha ett vapen med låg till måttlig effekt. Oftast så är detta dessutom det vapen som används mest av den enkla anledningen att man kan använda det lite varstans. Jag prioriterar vapen som är lätta och smidiga om jag ska ha med mig dem och även om 900 är ganska lång så är den väldigt smal och lätt. Den tekniska egenprecisionen är inte perfekt men den är bra nog för de användningsändamål till vilket jag brukar vapnet.


Att jag kör Leupold på den här bössan, alltså ett kikarsikte dubbelt så dyrt som geväret, är att jag har detta sikte över då de andra vapnen har sina givna sikten etablerade sedan länge och som då fungerar utmärkt i sina respektive roller. Effekten här är spot on 10 joule med JSB 10.30 gn och bössan är ny i garderoben för 2019.


 

.22 BSA Ultra Mk I - Tasco Varmint 2.5-10/42 Ao

Mitt gamla BSA är numera en riktig trotjänare som jag har haft i min ägo sedan 2006. Det är ett vapen på licens med betydligt lägre effekt än typiska PCP med kaliber 22 så den är på många sätt missplacerad i Sverige. Dock så är den väldigt charmlig och rolig - om än svår - att skjuta. Den tekniska egenprecisionen är utomordentlig med 21 grains Baracuda Match men den praktiska precisionen blir i de flesta fall inte lika bra som den kunde vara. Varje gång jag skjuter med den så blir jag påmind om att den behöver tillvänjning för att den ska leverera optimalt.


Detta är på många sätt "The Quintessential British PCP Airgun Hunter", som en samtida test uttryckte saken. Solid och välbyggd men utan extravaganser, en reko och jordnära bössa med tradition och stil. Effekten ligger på 25 joule.

 

 

.25 FX Airguns Elite - Bushnell Legend 5-15/40 Ao

 

Det här är ett betydligt större vapen än de föregående, trots att jag kör med en liten 400 cc tubflaska. Den är tung och lång, om än välbalanserad, och levererar ordentligt med anslagsenergi. Ett historiskt intressant vapen som hade en mycket begränsad produktion på 30-50 exemplar under åren 2011-2012. Detta är det andra serietillverkade exemplaret och numera utrustad med en HUMA-regulator. Trots en äldre version av FXs Smoothtwist-pipor så har den riktigt giftig teknisk egenprecision på förbluffande långa avstånd och den levererar sina tunga projektiler på ett sådant sätt att den snärtar igenom målen med ett eftertryck som tenderar till att smeta ut delar av dem långt bortom skottplatsen.

 

Visst - på 2020-talet så finns det många vapen som levererar mer effekt i ännu grövre kalibrar men man kan ändå inte undvika att förundras över såväl anslagskraften som den praktiska precisionen varje gång man skjuter med den och i synnerhet så om det var ett tag sedan sist. En banbrytande konstruktion och först ut med kombinationen av regulator och riktigt hög effekt. Med 30.90 grains Baracuda så ger den ungefär 68 joule.

 

Sammanfattningsvis så är det alltså låg, medium och hög effekt i en kombination av vapen som täcker över de allra flesta av de behov jag har för den typen av skytte som jag bedriver. 

 

 

Av Johnny Ottosson - Torsdag 23 jan 18:00


Till salu!


 

Är du nästa ägare till den här skapelsen?


Då jag har köpt en SPA-900 så har min Crosman Silhouette blivt överflödig varför det blir därför dags att avyttra den. Jag är ju ingen hamnster på skjutvapen och avskyr att ha olka vapen liggande helt oanvända till ingen nytta för någon.


Den är i originalskick förutom en längre tub, den som är original för 1720-modellen. Original transferport är monterad men en lös transferport för full effekt och 8-9 joule medföljer också. Om man vill så kan man skjuta den som pistol, med handtagsplattor av trä, eller som minikarbin med förstock av metall och en M4-kolv, via en custom-adapter.


Medföljer gör också ett rödpunktsikte.


 

Ljuddämpare ingår INTE.


 

Rödpunktsikte medföljer.


 

Kikarsikte, sittkudde, diabolhållare och vapenrem ingår inte, däremot förstock, kolv och kolvadapter.


Så - vad ska jag då begära för den?


En ny kostar 8400 kr (listpris, Fondprodukter), den längre tuben, M4-stocken, handtagsplattor av trä, metallförstocken och kolvadaptern har gått till ungefär 4000 kr. Rödpunktsiktet var ett klipp för sina pengar, vill minnas att jag bara gav ett par hundra för det. Totalt sett så har det landat på en bit över 10.000 kr, vilket man naturligtvis aldrig någonsin kommer att få igen - men så är det med de flesta hobbys.


Jag hänger därför ut den till salu nu för 5000 kr (+ frakt).


(Känns något oklart om vad som ingår/inte ingår - hör av er!)

Av Johnny Ottosson - Onsdag 15 jan 18:30


Trevlig tystnad!

 


 

Det blev faktiskt riktigt bra proportioner...Så har ännu ett litet praktiskt tillbehör dykt upp i brevlådan, denna gång en adapter till pipan. Original så har ju SPA-900 av min version en kort ljuddämpare med fästen ovantill för kornsikte. Vill man istället byta ut denna mot en bättre ljuddämpare och inte behöver ett kornsikte så är den här adaptern en bra väg att gå.


Adaptern är av typen slip-on och sitter med två små stoppskruvar skruvar som har 180 grader mellan varann. Själva gängan är 1/2 tum UNF med 28 TPI, som man förr kallade för BBMF-standard, i praktiken så är det den dominerande gängan för nästan allt inom luftvapen här i Europa. Pipan har en diameter på 10 mm och adaptern köpte jag online från Ramsbottom i England.


 

Riktigt fin finish för sina pengar, en knapp hundralapp med frakt.

 

Själva adaptern har en mycket fin ytfinish och passningen är riktigt imponerande med en visuellt knappt synbar skarv mellan pipa och adapter. Helheten blir mycket bra och det känns som ett originaltillbehör från tillverkaren, fjärran från de ibland rätt grova passformer som finns på liknande adapters från exempelvis eBay till Crosman och liknande.


Monterat och klart med en Phantom från Parker-Hale, numera Pax Airguns, så blir det hela en synnerligen tyst kombination. Just Phantom har ju flera styrkor; lågt pris, fuktsäker konstruktion, består bara av 4 delar och är otroligt lätt – något om inte minst är intressant på vapen som har friflytande och tunna pipor. Noterbart är att Phantom finns i två versioner; en ”proofed” för 22 LR och dels den på bilderna som bara fungerar till luftvapen, inklusive Airsoft – båda utseendemässigt identiska.


Vill man istället ha något annat än en ljuddämpare eller bara en kortare totallängd så går ju detta precis lika bra. Jag prövade med ett gängskydd från en gammal FX Airguns Typhoon, utan shroud, och den passade helt perfekt både vad gäller längd som diameter.

Av Johnny Ottosson - Lördag 11 jan 23:00


Att bygga ett bättre forum?


 

Theoben utvecklade sig inte och konkurrerades ut av bättre eller billigare aktörer.


På Luftvapen.Info så har den gode Leopold funderat över framtiden, hur gör man ett forum bättre - mer noga räknat just det forumet?


Tyvärr så har jag nog inga goda råd att leverera över frågan, om jag ens hade blivit tillfrågad - jag tror nämligen att forumens gyllene tid är passerad.


Det hela känns lite som att ge någon ett gott råd när denne står i begrepp att starta en butik för videofilmsuthyrning eller påbörja tillverkning av telefonkiosker.


För att förstå bristen av funktion av forum numera så får man börja med att analysera vad ett forum egentligen tillför.


Jag vill mena att ett forum tillför följande 3 mervärden i livet för besökaren:


Information


Ett forum kan ge konkret information om frågor som exempelvis huruvida en speciell vapenmodell är ett bra köp eller exakt hur ett tillbehör används. Deltagarna kan också delge information om egna erfarenheter vilket gör att den som tar emot informationen inte behöver göra samma misstag eller förarbete själva. Vill man inte räkna ut saker eller leta efter någon speciell information så kan man sålunda fråga andra och - förhoppningsvis - få ett relevant och sanningsenligt svar, om än kanske först i sinom tid.


Marknadsföring


En tillverkare eller marknadsaktör kan presentera en nyhet eller ett erbjudande via ett forum, för att nå ett större andel potentiella köpare. Forum samlar i regel människor som är hängivna ett intresse och som har fördjupad kunskap runt det aktuella ämnet, alltså helt perfekta kunder för smala nischprodukter som man vanligtvis inte kan införskaffa i sin lokala köplada. Likaså kan forum vara utmärkta för små hobbyverksamheter som vill saluföra källartillverkade udda tillbehör osv.


Underhållning


På ett forum så kan man tillbringa många förnöjsamma timmar med likasinnade och låta sig roas (eller oroas) över andra deltagares personligheter. En slags pub-verksamhet med andra ord, som skapar samhörighet och en känsla av att man minsann själv inte är den enda tokstollen i världen som håller på med just denna udda verksamhet. Människor är sociala varelser och en lägereld har alltid lockat till samvaro.


Så, varför fungerar då inte detta - varför är forumet inte nersprunget av människor på samma sätt som gamla Airgun var under sin storhetstid med 110-130 nya inlägg och 10-15 nya trådar varje dygn, under sina glansdagar?


Jo, tiderna förändras helt enkelt.


Forumen hade sin storhetstid mellan 2000-2010 och nu är den tiden passerad med råge. Sedan glansdagarna 2007-2009 så har omvärlden förändras på ett drastiskt sett och det har nu uppstått fenomen och plattformar som ersätter de 3 viktiga roller som forumen en gång i tiden fyllde.


En av de absolut största "konkurrenterna" till forumen är Youtube och andra videodelningssidor.


Här kan betydligt mer detaljerad information delges besökaren än via textmassor - en bild säger ju som bekant mer än tusen ord så tänk er då en kvart av rörliga bilder. En sida som Youtube kan enkelt nås via en smartphone, vilket inte ens existerade för 15 år sedan, och man kan dessutom ta del av innehållet även när man är på rörlig fot, precis som en podcast. De stora kanalerna är idag professionell business vilket dessutom höjer kvalitén på innehållet som vanligtvis blir mer vederhäftigt än den information som delas mellan enstaka individer ute i forumsvärlden.  


Ser vi på marknadsföringen så har stora kanaler på Youtube tusentals, kanske tiotusentals, prenumeranter och ännu fler besökare. Som alla säkert förstår direkt så är detta ett enormt viktigt medium för att marknadsföra sig. Jämför med ett forum som kanske har 100 besökare om dagen, oftast färre, och där ett inlägg kanske ses av 1000 unika besökare - på ett halvår! En vapentidskrift kanske har 8000 prenumeranter och 4000 lösnummerköpare där kanske max en tiondel överhuvudtaget är intresserade av luftvapen. Det numret existerar i en eller kanske två månader och sedan är det inte längre aktuellt. En video på Youtube däremot kan ligga online i flera år och ständigt vara tillgängligt överallt för den som vill bekanta sig med den produkt som presenteras.

Jämför värdet av att skänka ett gevär som sponsring till en tävling i Ödehåla som samlar hela landets totalt 30 aktiva  tävlanden, vilka nästan alla ändå köper vapen av andra eller udda fabrikat med att skänka en bössa till en profil på Youtube som har 10.000 prenumeranter spridda över hela världen så att flera marknader kan bearbetas på en gång. Det känns lite mer värdefullt än att få en flagga upphängd på väggen till den lokala föreningens klubbstuga.


Vart hade du skickat bössan, om du vore tillverkaren?


Tittar vi slutligen på underhållningen så har rörlig film visat sig vara betydligt mer uppskattat än att processera text eller bara sitta framför en lägereld. En video tilltalar så många mer sinnen med synintryck, färger, ljud och rörelser vilket helt saknas i textmassor. Har man sedan en duktig och/eller lustig huvudperson som figurerar i rutan så kan detta dra underhållningen till helt oanade höjder som är svåra att matcha även för en skicklig skribent som älskar det skrivna ordet. Vill man sedan kommunicera med upphovsmannen eller dennes andra fans så har i princip alla videodelningssidor idag en kommentarsfunktion där man kan recensera videon eller diskutera olika aspekter av dess innehåll med likasinnade. 


Mot detta kan ett forum aldrig konkurrera. 


Jag tror tyvärr att forumen som form sakta kommer att tyna bort då dess funktioner har ersatts av bättre substitut.


Tyvärr, eftersom jag själv är mycket road av forum. Detta ändrar dock inte faktum - man måste vara öppensinnad och se de strömningar som finns i sin samtid för att kunna följa med in i framtiden. Även om man älskar något och ser det som helt rätt så kan det man högaktar vara dead man walking, trots att man kanske inte ser, eller vill se, det på detta sätt.

Är man en aktör i forumsvärden så måste man ställa om för att vara relevant även framöver och detta gäller inte bara kommunikationsformer utan även tävlingsverksamheter. Märker man att något tappar fart så kan man inte bara sitta på rumpan och se hur allt eroderar bort utan man måste analysera och därefter ha en stor förändringsbenägenhet för att man inte till sist ska bli last man standing. Man måste våga tänka utanför lådan och vara bred i sin kompromissvilja för att locka in fler deltagare än de som man, av någon anledning, förlorar.


Alla verksamheter har bara två utfall - man är endera i utveckling eller så är man per automatik i avveckling, även om man kanske inte fattar det själv innan det är för sent.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se