Airpang

Direktlänk till inlägg 26 april 2013

En intressant diskussion...

Av Johnny Ottosson - 26 april 2013 19:30


 

 

"Kom hönan före ägget...?"Gårdagens inlägg har minst sagt väckt en hel del debatt och detta är naturligtvis sunt eftersom det klart och tydligt visar att konsensus inte föreligger runt våra tävlingar. Jag fick följande intressanta reflektion ifrån en deltagare:


"VI ska äta kakan och ändå behålla den? Så riktiga tävlingar är när man bara kommer och skjuter som man vill???? Lägga ut tävlingar för galleriet???? Jag tror inte förbundet kommer att bli så glada då, om VI bara ska vara med för att få ut licenser, så att VI kan skjuta som man vill sedan. Inse att FT har blivit en Sport/Idrott nu och inte något annat. Jag personligen kommer att jobba för att det så ska förbli."


Det hela är mycket intressant och ställer en konkret fråga på sin yttersta spets - har våra tävlingar ett självändamål eller inte?


Låt oss leka lite med tanken, bara för skojs skull; - om luftvapen inte hade krävt licens i Sverige, hade vi då överhuvudtaget varit intresserade av att organisera oss i ett nationellt förbund?


Jag tror inte det. Min övertygelse är att regelverket skapar ett konstruerat behov av nationell förbundsorganisation. Jag tror inte att att entusasterna runt om i Sverige organiserar sig för skojs skull, så att säga - vi gör det däremot för att vi är illa tvungna och detta drar de olika klubbarna naturligtvis nytta av för att vinna legitimitet och medlemsvolym. Snarare så tror jag att de flesta gärna vill ha sin bössa/-or hemma, skjuta antingen hemmavid eller på en bana/lånad mark och då o då åka till en pretationslös tävling för att umgås och skoja lite under prestigelösa former.


Vad tror ni andra? 
ANNONS
 
Ingen bild

jazz

26 april 2013 20:04

Helt rätt Johnny. Klubbarna hade säkert varit kvar för krut med lite större cal, dock inte 22lr utan enbart en och annan tävlings klubb. Luft kanske någon krut klubb haft lite vid sidan av men inget annat.
Jag tex kommer aldrig att tävla och har inget intresse av det och så är det nog för de flesta. Däremot ska jag försöka skjuta någon klass i vår Br tävling på hundra meter men inget annat. Men vi har dåligt med funktionärer.

 
Ingen bild

Pistol Mike

26 april 2013 21:38

Skytte är för dom flesta bara en rolig fritidssysselsättning, men för en del verkar det vara nån form av ”plikt” och en sån skall vara seriös och inte rolig. Är den rolig så ses den inte som riktig rumsren eftersom det är ett fritidsintresse som innefattar livsfarliga skjutvapen och det är absolut inte roligt.

Men tyvärr så är det ju så i Sverige att man som skytt är tvungen att vara organiserad för att bli en ”riktig” skytt med ett legitimt behov av ett licensbelagt luftgevär (sett ur rent juridisk synvinkel). Så där av denna byråkrati, men varför ska man binda upp sig till ett befintligt förbund och behöva dansa efter deras pipa med skyttekort, tävlingslicenser m.m det förstår jag inte!?

Nä, fram för ett rent luftskytteförbund istället.

Med vänliga hälsningar
Micke

 
Ingen bild

Snajper

26 april 2013 23:09

Jag skjuter enbart för att det är roligt och tävlar numera enbart för att barnen tycker det är kul och vill vara med och slåss om medaljerna och då passar jag på att knipa några jag med så klart ;)

Det kan mycket väl vara så att regelverket skapar ett konstruerat behov av nationell förbundsorganisation som kräver gevärsskyttekort tävlingslicens klädsel mm, men alla arrangörer stirrar sig inte blina på detta utan välkomnar alla skytteintresserade till sina tävlingar och det är trevligt för då kan man bjuda med vänner :)

 
Ingen bild

hansmn

27 april 2013 07:45

Min erfarenhet av en ca 25 årig pistolskytte karriär, varav flera år som utbildningsledare av nybörjare, är:
Nya skyttar som inte kan uppmuntras att tävla, blir kortvariga. De får sin licens sen ser man dom sporadisk för att sen försvinna.
5 års licens har kanske ändrat detta. Fanns inte på min tid.
Skojtävlingar hade vi. På klubbnivå. Och var uppskattade.
Öppna tävlingar skall följa fastställda och väletablerade regler. Annars protesterar deltagarna.
Tävlingar med social samvaro är viktiga för att bibehålla intresset. Gäller kanske inte vapen nördar.
Tävlingsintresse riktar också focus mot kvalificerade tävlingsvapen. Mao mindre diskussion om Jula vapnens berättigande i tävlingssammanhang.

 
Ingen bild

Marcus Brunberg

27 april 2013 10:53

"Låt oss leka lite med tanken, bara för skojs skull; - om luftvapen inte hade krävt licens i Sverige, hade vi då överhuvudtaget varit intresserade av att organisera oss i ett nationellt förbund?"

Här i Finland är inga luftvapen änsålänge licensbelagda (men det kommer nog). Trots detta är både pistol- och gevärsgrenarna för luftvapen ytterst välrepresenterade i Finska Skytteförbundets lista över tävlingsformer. Därtill finns här också en nationell förening specifikt dedikerad för luftvapen-entusiaster för icke-OS tävlingsgrenar. Så jo, jag tror nog att intresse också finns i Sverige även utan licenskrav, men det hade kanske inte varit lika organiserat som nu.

h. /MarcusB
Borgå, Finland

 
Ingen bild

kj

27 april 2013 12:02

om någon anordnade en träff för lite skjutning i tex en grusgrop,med alla sorters luftvapen,50kr för och vara med och skjuta om priser som kunde vara lite av varje men inget dyrt,alla fick skjuta inget märkvärdigt,tror det skulle locka många,titta på olika vapen provskjuta mm,då kom nog många som liksom jag inte är intresserad av och tävla utan lite skytte bara utan prestige.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se