Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 13 augusti 2017 18:00


 

Plastic Fantastic!


  Ett rött magasin blir kanske enklare att hitta i gröngräset?


Något som har kommit mer och mer i samhället och som naturligtvis även kommer att påverka vår hobby är 3D-skrivare. Numera så finns det ett flertal företag som pysslar med detta och ett fåtal av dem har dessutom riktat in delar av sitt sortiment på tillbehör till luftvapen. Här kommer ett exempel på ett sådant företag:


https://smwengineering.co.uk/

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 3 augusti 2017 20:00Till salu !


  Låt oss säga såhär - min vän är bättre på att hantera ett vapen än att hantera en kamera...


Idag kommer det en annons på ett gevär som jag själv har haft en hel del kontakt med, om än i förbifarten. Min gode vän, den numera dessvärre framlidne, Bosse Wendelbacke köpte bössan ny eftersom han vill äga "en klassiker som fortfarande kunde köpas över disk" och valde då ut detta ex på grund av dess vackra stock.


Tyvärr så kom arbete, resor och själva livet ivägen så bössan blev inte skjuten med speciellt mycket. Efter ett par år av mycket sparsam användning så uppdrog han åt mig att sälja bössan, då för det triviala priset av 3500 kr - halva nypriset ungefär.


En annan vän köpte den direkt och har nu ägt den några år under vilka den har används synnerligen sparsamt. Även här så har tiden inte riktigt räckt till och då han dessutom är lycklig ägare till en hel rad andra fina vapen så var det dags att skicka ut den här bössan till försäljning ännu en gång. Den enda skillnaden sedan sist är att det nu har monterats på rembygeldubb på stocken.


  En mycket fin stock av valnöt, precis som jag kommer ihåg den sedan sist...


Denna gång så säljs bössan tillsammans med ett kikarsikte av fabrikat BSA som håller 3-12/44 Ao och det begärda priset är 4000 kr (+ ev frakt). Vapnet har kaliber 22 och är i enastående gott skick, det säljs strypt till licensfria 10 joule och säljaren förbehåller sig rätten att välja köpare. Den köpare som har möjlighet att hämta vapnet rent fysiskt hos köparen eller möta upp honom strax norr om Göteborg får förtur.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 2 augusti 2017 17:00En mycket spännande nyhet!


 En het nyhet till ett riktigt bra pris - 1695 kr!


Idag lanserades till sist Snowpeak CP2 här i Sverige med strax under 1700 kr på prislappen. Detta är ett modulärt vapensystem som, förutom vapnet, även består av två pipor, en lös axelkolv samt ett automatindexerande magasin - dock inte ljuddämparen som visas på bilden ovan.


Precis som systermodellen CP1 så drivs CP2 dessutom av vanliga 12 grams Co2-patroner.


Här får man alltså valmöjligheten mellan en pistol, ett karbingevär, singleskott eller automatindexerande magasin till ett riktigt bra pris. Prestandamässigt så handlar det om 185 mps eller 8.50 joule vilket är precis lika mycket som min PCP-drivna Crosman 1701p levererar- en precis lagom effekt för ett licensfritt vapen. Här finns tillräckligt med kraft för att ge vettig praktisk precision ut till ca 30-35 meter samtidigt som man sparar drivmedel jämfört med ett vapen som ligger på fulla 10.50 joule E0.


De två pipor som ingår med vapnet är på 45 cm och 21 cm, vikten på vapnet är inte angiven men torde ligga på strax under 1500 gram med den långa pipan och axelkolven monterad. Vapnet finns bara med kaliber 177 i nuläget och vill man ha ytterligare ett magasin förutom det som följer med vapnet så kostar dessa 299 kr/st - ett förhållandevis lågt pris för ett automatindexerande magasin.


Tillsammans med ett rödpunktsikte eller ett enkelt kikarsikte från eBay etc så torde man kunna få ett komplett set klart för skytte endera som pistol eller som gevär för under 2000 kr.


Jag vet emellertid att valet av Co2 som drivkälla kan vara kontroversiellt då ska man inte glömma att man med den här typen av effektnivå så får man ut mängder (ca 30-50) av skott på en Co2-patron samtidigt som man erhåller rekylfri PCP-prestanda utan att behöva skaffa varken handpump eller dykflaska, inte heller drabbas man av det ständiga pumpandet som en MSP kräver. 


En av de stora nackdelarna med Co2-drift, förutom kostnaden, är emellertid temperaturtåligheten, eller snarare bristen på denna. Sant är att Co2 tappar effekt vid låga temperaturer och detta måste man ju som köpare ha med i sina beräkningar. Dock så finns det många skyttar som inte skjuter utomhus när det är kallt och då fungerar ju Co2 lika bra som vilken annan rekylfri drivkälla som helst. 


Jag tror att detta kommer att vara ett perfekt pröva-på-vapnen för den som är ny till hobbyn. Den är billig, enkel att använda och flexibel eftersom den erbjuder skytte både som pistol och som gevär. Den är dessutom portabel igenom sitt blygsamma format och tyst att skjuta med tack vare en måttlig effekt. 


Det skulle förvåna mig om detta inte skulle bli en ordentlig storsäljare!

Av Johnny Ottosson - 25 juli 2017 15:00


 

En stillsam sommar..


  Min gamla Elite blev avdammad och mycket uppskattad!


Under semestern 2017 så har det av olika skäl inte blivit så mycket tid åt luftvapen eller luftvapenskytte. För att inte vara helt utan att skjuta överhuvudtaget under hela semestern så packade jag och Junior in en bössa och åkte iväg ut till en bekants marker för att skjuta lite i all anspråkslöshet.


Detta blev den första bekantskapen för honom med kaliber 25 och de möjligheter som denna kaliber erbjuder på längre avstånd, i detta fall strax bortom 50 meter - ett astronomiskt avstånd om man är van vid Airsoft eller vapen på 5-8 joule med kaliber 177.


Trots en vind som gjorde att han dömde ut möjligheterna att träffa på dryga avstånd så föll burk efter burk på avsett sätt och sakta men säkert så började det gå upp för honom att olika kalibrar har olika maximala avstånd och deras vapen bjuder i motsvarande grad på helt olika möjligheter. Det dröjde med andra ord inte lång tid innan hornen växte ut och charmen med långhållsskytte blev uppenbar..


  FX Airguns Elite, en sandvall på banan, målhållare samt för vår del lite improviserade klassiska burkmål.


Imponerad över vilka möjligheter som finns hos luftgevär med grövre kalibrar och högre utgångshastigheter så gick naturligtvis tankarna över till markägarens åker och de stora flockar med duvor som samlas där vid denna tid på året. Vissa saker förändras tydligen aldrig så fort en ny entusiast kommer i besittning av ett vapen med lång räckvidd och stor slagkraft...


Av duvjakt blev det naturligtvis ingenting denna dag men vi fick i alla fall en trevlig eftermiddag med burk och målskytte på de sedvanliga papptavlorna.

Av Johnny Ottosson - 8 juli 2017 12:30

 

 

Sabre Airgunner 4/32 - 2-7/32 Ao

 

 

Ett litet sikte med mycket värde för lite pengar!


Sabre är ett nytt fabrikat på marknaden som har lanserat två nya kikarsikten vilka har erhållit strålande recensioner hos luftfantaster världen över. Det finns två intressanta modeller, en för £45 (469 kr) och en variant med högre förstoring för £65 (679 kr). Bortsett ifrån de uppseendeväckande låga priserna och de smidiga fysiska formaten så kommer dessa båda sikten även med ett skenmontage (ink rekylpinne) med på köpet!


Även flipps ingår liksom de sedvanliga tillbehören med insexnyckar, putsduk och liknande.


Båda dessa sikten kan köpas i England och importeras utan problem då de ligger under 9 gånger förstoring, de handlare som för modellerna är exempelvis http://www.drapers-airguns.co.uk mfl.


Vad har då detta fabrikat för bakgrund?


Siktet tillverkas av Nikko-Sterling men saluförs under Sabres varumärke på uppdrag av ASI, England. Detta förklarar förmodligen prisvärdheten, som ju så ofta när ett bättre sikte säljs under ett "sämre" varumärke i regi av någon namnkunnig importör/generalagent. 


Tekniskt sett så har siktet vunnit gillande tack vare sin förmåga att fokusera klart ända ner till 5 meter med hjälp av dess justerbara parallax samtidigt som dess lågljusegenskaper har varit mindre uppskattade, något som inte är ovanligt hos billigare sikten. Fästet sm följer med är naturligtvis inte på Sportsmatch nivå men har ansetts som dugligt, vilket många inte anser om de likaledes medföljande flippsen. Ett extra plus dock för MiDot-riktmedel som många köpare föredrar till långförstorande kikarsikten.


Ovanliga tillbehör till kikarsikten och i synnerhet i den här prisklassen får man nog i ärlighetens namn oftast se som en ren bonus...


Ett sikte för vem?


Tja, för alla?


Främst kanske för de som vill ha ett billigt men vettigt kikarsikte, för de som vill ha ett litet och smidigt kikarsikte. Förmodligen perfekt till vapen som HW30S eller kanske billigare PCP av typen Snowpeak. Tillsammans med en Snowpeak 900 (2495 kr, Hurricane) så kan man alltså få ett fabriksnytt PCP med kikarsikte ink tillbehör för under 3000 kr!


Vem kunde tro något sådant för bara ett par år sedan?

Av Johnny Ottosson - 3 juli 2017 18:00-"A technical tour de force!"


  Ett magnifikt vapen som egentligen borde förtjäna en bättre försäljning..


Tekniskt sett så är det få vapen som kan mäta sig mot den fullständigt unika serien självförsörjande PCP från FX Airguns - det konventionella geväret Independence och dess bullpupsvariant Indy. Det märkligaste med denna udda och tekniskt magnifika vapenserie är dess måttliga intresse bland oss entusiaster, i alla fall här i Sverige.


Detta är precis lika märkligt som trist.


Jag har skjutit en hel del med Independence och även en del med Indy och detta är två betydligt mer mångsidiga och trevliga vapen än vad många tror, faktum är att en del entusiaster inte ens vet att modellserien existerar!


Som de flesta läsare av Airpang säkert vet så är dessa båda vapen i grund och botten PCP men till skillnad från mer konventionella sådana så kan de matas med tryckluft på två olika sätt, endera via den inbyggda pumparmen eller via en microslang ifrån en buddybottle eller en dykarflaska. Skytten får alltså dels ett vapen som är helt oberoende av en dykarflaska eller en extern handpump samtidigt som man kan ansluta den till en lufttank för att kunna skjuta långa serier non-stop utan att behöva handpumpa. 


Egentligen - så är detta helt genialiskt!


Prismässigt sett så ligger en Indy idag på ca 10.500 kr eller ungefär 2000 kr upp på en Royal eller en tusenlapp upp på en Wildcat, priset på Indyn är egentligen rakt av jämförtbart med Bobcat Mk II. Vill man sedan ha en buddybottle till så handlar det om ytterligare 2000 kr, men detta är ju, som sagt, inte nödvändigt. På en Royale eller en Wildcat så måste man ju alltid tänka till en fyllstation med dykarflaska eller handpump vilket ger +2000-4000 kr.


Sett i det skenet så är Indyn en riktigt prisvärd modell.


Under nästan hela 1980- och 1990-talet så återkom det ständigt olika artiklar i brittisk luftvapenpress runt drömmen att framställa och saluföra en SSP som klarade 12 fpe på ett enda (hanterligt) pumptag. Inte minst den gode JB experimenterade mycket med detta och fick till slut fram sin Titan Mohawk under våren 1990.


  Titan Developments Ltd - The Mohawk!

 

Historiskt sett så var Mohawk en intressant modell på många sätt. JB arbetade dessa år åt Titan Developments Ltd och skapade där ett tidigt PCP som han kallade Manitou, livskraften i många varianter av de nordamerikanska urinvånarnas religion. Med Manitou som bas så utvecklade han sedan Mohawk med hjälp av en pumptillsats från Indien. Blocket, hammarsystemet och avtryckarsystemet kom från Manitou för att hålla ner kostnaderna, pipan kom från Lothar-Walther och man tillverkade även en MSP-variant, främst avsedd för export. Svagheten var just den indiske underleverantörens tolkning av konceptet tillverkningsprecision och när en brittisk firma ondgör sig över detta så kan ni ju själva tänka er nivån...

 

För Titan gick det som bekant illa och när de gick omkull så stod den indiske leverantören där med en mängd pumptillsatser. Lösningen blev att sälja in dessa till Daystate som byggde in dem i ett vapen som man presenterade under namnet Sportsman Mk II. Detta gevär klarade 12 fpe med bara två pumptag men den hade precis samma problem som orignalet Mohawk - de var groteskt tunga att anspänna.

 

Oberoende tester ifrån den tiden då det begav sig visade att även om första pumptaget gick hanterligt (ca 30 lbs, jämförbart med en ostrypt HW80) men det andra pumptaget krävde runt 60 lbs (jämförbart med en HW90). Detta gjorde att många bara tog ett pumptag men då blev ju utgångsenergin mycket måttlig - bara 6-7 fpe.

 

Försäljningen blev därför usel och modellen försvann fort från Daystates lineup.

 


En Indy är något helt annat än forna tiders SSP!

 

Alla dessa problem och svårigheter löste slutligen FX Airguns med sin Independence, dess enda egentliga tillkortakommanden var formatet, det var en lång bössa som krävde motsvarande rätt långa armar för att kunna pumpas på ett bekvämt sätt - ett bekymmer som försvann hos bullpupsversionen Indy.

 

Prisvärd och i en teknisk särställning så borde helt enkelt Indy vara en mer uppskattad modell i sortimentet, ändå är det två vapen som det talas mycket tyst om, märkligt...

 

Av Johnny Ottosson - 27 juni 2017 06:00BSF Bavaria 30


  Kungen av de riktigt små gevären!


En av de lite udda och numera försvunna fabrikat, som i vissa läger nästan har fått kultstatus, är BSF - Bayerische Sportwaffenfabrikfrån dåvarande Västtyskland. Varumärket Bavaria som salufördes av BSF tillverkades mellan 1935-1985 i Erlangen, en liten stad ungefär 10 km norr om Nurnberg i den tyska delstaten Bayern. Fabrikatet är mest känt för sina lite större modeller som var rejält slagkraftiga i relation till sitt fysiska format och som på grund av detta sålde riktigt bra i USA under 1960- och tidigt 1970-tal.


  Ett litet men charmigt vapen - jag betalade 700 kr för mitt ex, en smula dyrt men de är sällsynta numera.


Dock så hade man, precis som de mer namnkunniga konkurrenterna Weihrauch och Diana också en serie mindre modeller som i första hand var riktade till de lite yngre skyttarna, även om de officiellt ofta salufördes som Freizeitgewehr, ungefär semesterbössor eller fritidsgevär, i dagens översättning närmast familjgevär för rekreativt skojskytte i sommarstugan etc.


  Mer klassiskt blir aldrig ett luftgevär!


Diana hade ju i flera decennier haft en stor och rättmätlig succé med sin lilla M/23 som såldes mellan 1951-1983 i stora upplagor och detta var den modell som BSF i första hand siktade in sig mot med sin motsvarighet, Bavaria 30. Trots ungefär samma dimensioner så var den lite dyrare BSF 30 en modell med vissa mervärden, vilka Diana saknade med sin storsäljande modell 23. De visuellt mest uppenbara är att BSF använder en ledad spännarm, vilket eliminerar behovet av en lång skåra för spännarmen längs hela förstockens undersida. Likaså har modell 30 en justermekanism för avtryckaren, vilket saknas hos Diana. När det sedan handlar om finish, passning och övergripande kvalité så håller dessa båda vapen en enastående hög nivån jämfört med dagens lågprisvapen riktade mot yngre skyttar. 


  Tillgången på nya resevdelar till BSF 30 är förbuffande stor!


Fysiskt sett så är modell 23 maginellt större än modell 30 med en längd på 91 cm jämfört med 87 cm och en liten viktskillnad mellan modellerna med 1900 gram Diana och 1600 gram BSF. Prestandamässigt sett så är emellertid den mindre BSF väl så potent, om man nu kan säga så om dessa minivapen - mina egna fräscha exemplar har jag mätt till i genomsnitt 475 fps (Diana) och 490 fps (BSF) med JSB RS 7.33 gn.


  Här har jag mätt alla mina veteranvapen med samma diabolsort.


Räknar man metriskt så blir det 145 mps (4.95 joule) jämfört med 149 mps (5.22 joule). Min halvnummer större Diana 25 ger med samma diabol 553 fps, alltså 169 mps och 6.71 joule. Kollar vi på en Weihrauch HW30S, som ju av många anses vara ett relativt klent vapen så klarar den lätt 185-190 mps med en såpass lätt diabol.


  En helt felfri blånering är svårt att hitta på äldre vapen, en sådan gjorde att jag gav ett par hundra extra...


Generellt sett så kan man säga att Diana 23 och BSF 30 har prestanda nog för vettigt prickskytte ut till 15-20 meters avstånd där en duktig skytt med öppna riktmedel kan leverera en träffbild om fem skott inom ytan av en enkrona. Just öppna riktmedel är faktiskt det enda alternativet då båda dessa gevär helt saknar kilbas, vilket är typiskt för luftgevären och i synnerhet de mindre sådana under 1950/60-talen.


  Justering av avtrycket är ovanligt på budgetvapen riktade till yngre skyttar.


Något som dock inte är litet runt dessa små fjädervapen är dess charm och karisma. Detta är genuint roliga vapen med en enorm skjutglädje till ett oslagbart lågt pris. Själv så brukar jag betala runt en femhundring för den här typen av små tyska brytbössor, förutsatt att de är välbehållna och så nära nyskick som möjligt. Jag letar inte aktivt efter dem men snavar jag över en på annons eller hittar den i någon antikbod så slår jag till. Vapen med den här grundkvalitén och finishen kan man inte längre köpa nya, i alla fall inte till rimliga pengar. Det främsta användningsändamålet för dem är just de syften till vilka de är konstruerade, skojskytte på tomten hemmavid. 


  Sile var en amerikansk stockproducent som tillverkade sina stockar i Italien.


Jag och Junior brukar köra tio meter fristående på en vanlig 10-ringad 14/14 måltavla för att se vem som får flest poäng på fem eller tio skott. Alternativt så hänger vi upp en tom läskburk i ett snöre från en trädgren varpå vi beskjuter den vid ett lite längre avstånd, inte sällan runt 30 meter. Den här typen av vapen är lätta att anspänna och man kan skjuta en hel eftermiddag utan att tröttna. Bössan, målmaterial och en ask diaboler - det är precis allt som krävs.


  Många BSF har den här udda märkningen - "West" inslaget efteråt?


Vilken är då favoriten?


Som de flesta kanske förstår så ligger BSF 30 riktigt bra till, främst på grund av sin mer påkostade konstruktion men i synnerhet på grund av ett avsevärt bättre avtryckarsystem. Just avtryckarsystemen på vapen ifrån mitten av 1950-talet lämnar mycket övrigt att önska, jämfört med de avtryckarsystem som vi idag är vana vid från moderna PCP.


  Bavarias tidlösa logotype


På den tiden då mina vapen var nya så var primitiva avtryckarsystem legio och detta var inte heller något som dåtidens entusiaster upplevde som speciellt begränsande. Visst var avtryckarsystemen tunga och diffusa men eftersom diabolerna var usla, drivkällorna skramliga och bara det faktum att man var begränsad till öppna riktmedel så låg anspråken på vapnens prestationsförmåga mycket lågt - med dagens mått mätt.


Att då som idag kunna samla 10 skott i följd under ytan av ett frimärke på 50-60 meters avstånd var ren science-fiction och inget som någon, någonsin förväntade sig. Kunde man träffa en tändsticksask på 20 meter så var man nöjd, givet dåtidens förutsättningar. I skenet av detta och dessa båda vapens pris samt målgrupp så har de utan tvekan en närmast ypperlig praktisk precison gott och väl i nivå med vad en dåtida kund kunde förvänta sig - samt mer därtill.


  Luftpistolen BSF-20 var byggd runt mekanismen av BSF-30 och sin tids mest potenta fjäderluftpistol.


Precis som många andra tillverkare så utnyttjade även BSF sina minsta gevärskonstruktioner som stommar till en serie kraftfulla pistoler, fast man gjorde det på ett mera genomtänkt sätt än exempelvis den efterföljande BSA. Dessa pistoler fick modellnummer BSF-20 och fanns i tre olika versioner, S20, S20 Match Export och S20 Custom Match - alla skärskilda från varann av främst olika trästockar och varierande utförande på de öppna riktmedlen. Produktionen påbörjades 1950 och modellserien hängde med ända till slutet 1985, det var lustigt nog den enda luftpistol som BSF tillverkade under sin existens.


  Precis som BSF-30 så har S20-serien ett fullt justerbart avtryck.


Rent konstruktivt sett så är S20 både udda och nyskapande. För att få en vettig balans med en så lång mekanik i en luftpistol så har man "bullpupat" avtryckarsystemet och flyttat fram det i relation till dess placering när samma mekanik tjänstgör i BSF-30. Detta gör att pistolen blir T-formad med en rejält utskjutande bakre ända. Fördelen är givetvis en ypperlig balans jämfört med de ofta väldigt baktunga konstruktioner som andra tillverkare skapade till sina mest kraftfulla luftpistoler. Just avtrycket och dess konstruktion lade man mycket möda vid och resultatet blev därför ett avtryck på minst samma höga nivå som deras luftgevär, vilka var klart över normen för sin tid.


I den andra ändan av vapnet så hade man en relativt kort pipa, vilket på luftpistoler som regel innebär ett vapen som blir väldigt tungt att anspänna. Hos en del luftpistoler så har tillverkarna till och med skickat med olika redskap (BSA Scorpion, Walther LP53 etc) som temporärt sätts över pipan för att förstärka hävstångseffekten när vapnet anspänns. Tack vare den genomtänkta geometrin med delad spännarm och den grova men otroligt progressiva slagfjädern så behövdes inte detta på S20, som är förbluffande lättspänd ändå.


  Trots att produktionen är nedlagd sedan mer än 30 år så kan man fortfarande hitta oskjutna ex..


Prestandamässigt sett så uppgavs S20 till 470 fps, vilket var en riktigt rykande prestanda på sin tid i en epok då 400 fps normalt signalerade ett normalpotent vapen. I verkligheten så kunde man dock räkna med runt 450 fps eller ungefär 50 fps mindre än BSF-30. Detta kombinerat med ett riktigt bra avtryck, rimlig anspänningskraft samt en suverän balans gör tveklöst S20 till en av de mest skjutbara och "moderna" veteranluftpistolerna och man slås ofta med förvåning över att grundkonstruktionen faktiskt härstammar från sent 1940-tal.


Tyvärr så är BSF ett ganska så anonymt varumärke utanför de riktiga kännarnas krets. Hittar man ett BSF i en lineup med begagnade vapen på en mässa eller en auktion så är det få som reagerar jämfört med de brittiska fabrikaten som BSA och i synnerhet Webley & Scott. Detta är på många sätt lite orättvist men det ger å andra sida goda möjligheter till riktiga fynd för den som vet vad hen letar efter. Till rätt pris så är BSF förmodligen de mest prisvärda och de absolut mest skjutbara veteranvapnen på marknaden, på minst lika hög nivå som samtida Weihrauch.Av Johnny Ottosson - 11 juni 2017 18:00


 

Bössan mitt-emellan.

 

   Med ett pris på €216 så blir det mycket vapen för pengarna!


En av de mest underskattade fabrikaten på marknaden är utan tvekan Slavia. För ungefär 15 år sedan så var fabrikatet i ropet på den amerikanska marknaden då man sålde ut ett gäng Slavia 630 för blott $89 och i Sverige så sålde HDF-bolagen i Halmstad dem för 795 kr ink moms i samband med att CZ gjorde en exportoffensiv.


Den främsta konkurrenten då var HWs magnifika 30S som vid denna tid betingade $249 respektive 1695 kr. I det perspektivet så blev 620 känd som "poor mans R7", alltså som ett prisvärt budgetalternativ till HW30S. Modellen blev faktiskt så populär att Maccari himself tillverkade ett tuningkit till modellen och den blev högt älskad av sina ägare. Dock så fanns det många som önskade samma modell men med lite mera effekt, en 620 ger ju 600 fps (ca 180 mps) med normaltunga diaboler i kaliber 177.


Ett par år senare så kom 634 (en mer påkostad variant av 631)  som är en 630/631 men ett halvnummer större. Tyvärr så blev modellen inte tillräckligt kraftfull för att ge fulla 12 fpe samtidigt som den blev lite för stark för att exempelvis som omodifierad klara den svenska gränsen på 10J E4. Den blev alltså lite mitt-emellan.


  Aktivt piplås, justerbara pipkäftar, sikte helt i metall..


En 634 är precis som 630/631 en lång, smal och lätt bössa med 108 cm längd och 2800 gram tjänstevikt, att jämföra med 630 som mäter in på 116 cm och samma vikt! De yttre skillnaderna ligger främst i att 634 har en kortare 45 cm pipa där 630s pipa mäter imponerande 53 cm liksom att 634 har en helt vanlig kilbas - där 630 har en udda storlek som gör det är svårt att hitta bra fästen till kikarsiktet.


Vill man fördjupa sig lite mera i just 630 så har jag ett gammalt inlägg här om modellen:


http://airpang.bloggplatsen.se/2016/03/15/11282673-udda-och-grymt-prisvard/


Den större 634 ligger naturligtvis i en helt annan klass, effektmässigt sett, med en konstruktiv maxeffekt runt 10.00-10.50 fpe (14-15 joule), den högre effekten hos tyngre diaboler eller kaliber 22 och den lägre effekten för kaliber 177 eller lätta laddningar. I England så har en del ägare rynkat på näsan åt detta, vilket är trist då vapnet i övrigt har en enastående god skjutbarhet för sin måttliga prislapp.


En del skibenter på utländska forum menar på att dessa CZ-pipor som används till fjäderbössorna under Slavias varumärke håller samma kvalité som de pipor vilka CZ själva utrustar sin 200-serie med och som man även sålde till Air Arms för användning till Ev-serien på den tiden som det begav sig. Om dessa påståenden är sanningsenliga eller inte vet jag inte däremot så sköt min egen 630 exceptionellt bra och utan tvekan på minst samma höga nivå som Weihrauch. Piporna är därför något som en Slaviaspekulant inte behöver oroa sig över. Som en extra bonus så har dessa pipor dessutom försetts med ett aktivt piplås (precis som gamla Omegan och dagens Walther LGV & HW35) samt pipkäftar som är juster- och låsbara. 

  Slavia 634 är ett enkelt konstruerat gevär helt av trä och metall, notera avtryckarsystemet.


Det som är modellens svaga sida är ett ovanligt primitivt avtryckarsystem med rötterna i 1950-talet. Hopplöst omodernt? Ja, man kan lätt tro det men Slavias avtryckarsystem förmår att överraska positivt. Avtrycket är enstegs och består i princip bara av två komponenter, avtryckaren och upphaket, här finns inget avancerat länkage och alla typer av justermån lyser med sin frånvaro.


Precis som med 630 så kan man emellertid med ett enkelt handahavande lätt förbättra upplevelsen av avtryckarsystemet på ett lite udda sätt. Då vapnet har automatsäkring som klickar i när vapnet är anspänt så trycker man in avtryckaren så långt det går (med säkringen på), därefter håller man stilla avtryckarfingret och trycker in säkringen (avsäkrar). I detta läge så är avtryckaren på lätt och förutsägbar i det lätta tryck som krävs för att lossa skottet, jämfört med att avsäkra först och sedan hitta avtryckarpunkten någonstans längs avtryckarens rörelsemån.


Skottcykeln är i övrigt snabb och förbluffande twangfri redan direkt från fabrik. De flesta exemplar mår dock bäst av en genomgång och en lubetune innan de helt kommer till sin rätt. Har man sedan möjlighet att svarva bra guider till slagfjädern så är naturligtvis ännu mera vunnet. Anspänningskraften är ca 25 lbs (runt 12 kg) vilket gör att bössan är något tyngre än HW30S (18 lbs, ca 9 kg) men lätt och mjukt för ett vapen på närmare 15 joule. 


 Slavia 634 är ett traditionellt och mycket prisvärt klassiskt fjäderluftgevär.


För vårt svenska vidkommande så kan man med fördel experimentera lite med effektuttaget. Vi kan ju vanligtvis inte köra det ostrypt då den här blir licenspliktig och få torde lägga en licens på just en Slavia 634. En bra lösning kan då vara att utnyttja det för 10 joule lite grövre vapnet för att få en riktigt fin skjutbarhet. Att försöka gå upp ett par joule med 630 för att landa på precis vår effektgräns stressar vapnet en smula, att gå den andra vägen med 634 blir i det perspektivet en bättre lösning. Som en extra bonus så får man då det aktiva piplåset samt en vettig kilbas.


De öppna riktmedlen är givetvis helt i metall och fullt funktionella, för de som fortfarande charmas av dessa. Jag tror att den här typen av sikten är helt rätt på detta vapen. De som gillar Slavias traditionella framtroning är förmodligen också samma typ av människor som kan tänkas använda öppna riktmedel och som då även vill ha traditionella sådana.


Stocken är av bok och stockningen blir lite av en kompromiss mellan låg höjd för öppna riktmedel och den lite högre kolvkammen som mest kommer till sin rätt för optik. Om man nu vill använda kikarsikten så är förmodligen ett lågt montage att föredra under alla omständigheter. Pistolgreppet är överraskande vertikalt och djupet i förstocken framför varbygeln anspelar också till forna tiders tävlingsvapen, liksom dess razoredge framkant - en designdetalj som var högsta mode i skarven mellan 70- och 80-tal (jmfr FWB Sport & HW80).


Avslutningsvis, är man på jakt efter ett traditionellt fjäderluftgevär och tycker att HW50S känns lite för modern med TruGlo och laseretsad logo på stocken så kan mycket väl en Slavia 634 vara ett intressant alternativ. Mycket vapen för pengarna är det oavsett vilket..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se