Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 10 mars 2017 09:00Ovanligt med ett rejält snöfall i Mars!


  Ett projektilfång med taket fullt av snö..


Det har dessvärre varit bråda dagar för mig den senaste veckan och därför så har jag haft sporadiskt med tid både för skytte och bloggande. Anledningen till detta är att vårbruket så sakta drar igång och detta är iofs kanske bara något som påverkar lantbruket och vi som arbetar i den branschen men likaså blir det väldigt intensivt för oss.


Som en oväntad överraskning så kom emellertid ett rejält snöfall och då blir planerna på vårvisningar ordentligt omstökade vilket naturligtvis tar ännu mera tid i anspråk. 


  Att skjuta utomhus med -7 grader och 25 cm snö är bistert!


Efter diverse intensiva insatser så kommer dock det mesta att plana ut för ögonblicket och jag hoppas kunna få upp normal kontinuitet på bloggen som vanligt igen. Dagen till ära så passade jag faktiskt på att skjuta lite utomhus, något som jag snabbt gav upp med tanke på det bistra vädret.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 9 mars 2017 22:00


Crosman Wildfire !


  Tio skott inom 14 mm på 10 meter!


Tom Gaylord kör just nu en test på sin blogg av årets kanske allra hetaste lågprisnyhet, Crosman Wildcat. Vi vet ju sedan tidigare att detta är ett enkelt och plastigt vapen med ett oslagbart lågt pris om USD $139 men det som har varit mer oklart är vilken praktisk precision som man kan förvänta sig från ett PCP med en prislapp motsvarande SEK 1200 kr.


Självklart så rör det sig inte om någont tävlingsprestanda eller något som ens är jämförbart med ett dyrare PCP men i verkliga termer så är i alla fall jag positivt överraskad över de resultat som hans exemplar presterar. Bilden ovan är skjuten med fullt stöd på 10 meters avstånd men enbart med öppna riktmedel och dessutom med 10 skott. En vanlig 5-skottsgrupp med kikarsikte på samma avstånd hade säkerligen halverat gruppen.


Riktigt bra värde för 1200 kr i mina ögon..


Länk till bloggen: 


http://www.pyramydair.com/blog/2017/03/benjamin-wildfire-pcp-repeater-part-3/

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 9 mars 2017 05:30En kinesisk Independence?


  Nya Nova Vista HP-M1000


FX Airguns Independence och dito Indy har ju funnits ett tag på marknaden men förefaller inte ha lockat några större mängder köpare här hemma i Sverige, i alla fall inte utifrån de få exemplar man hittar på våra svenska träffar. Trots detta så har det nu dykt upp en kinesisk bössa på samma tema.


Det handlar alltså om en hybrid av MSP och PCP där skytten endera kan skjuta vapnet som PCP, om än med en ovanligt liten lufttub, eller pumpa upp den precis som ett pumpgevär typ Sheridans.


  Samma grundprincip som FX produkter men i ett helt annat prisläge.


Det intressanta med modellen är emellertid inte den tekniska lösningen, den känner vi ju till sedan länge, utan främst prisbilden som på amerikansk mark är utlovad att landa vid USD $399!


Ett pris i Sverige är ju svårt att ange men generellt sett så brukar detta innebär någonstans runt 5-6000 kr eller ungefär halva pengen jämfört med förlagorna. Prestandamässigt sett så utlovas den klara 14 st skott från 200 Bar och då kräver den 50 pumptag för att komma upp till 200 Bar igen. Angiven utgångshastighet är 900 fps för kaliber 177 vilket bör lägga den strax över 16 joule någonstans, i verkliga siffor.


  Liksom alla moderna PCP så finns det en hel del finesser, exempelvis en effektväljare.


Precis som de flesta andra PCP så har vapnet en shroud, ett automatindexerande magasinsystem för 10 diaboler, repetering med sidospännare, manometer och quickfill - en gång i tiden heta finesser allesammans men i dessa dagar vardagsmat även för PCP som riktar in sig mot lågprismarknaden.


  Vapen med inbyggd pump behöver naturligtvis något som fångar fukten och det finns även här.


Produktionen av det här vapnet förväntas starta inom kort och serieproducerade vapen ska komma att finnas för leverans strax efter sommaren 2017. När och om de kommer till Sverige återstår att se men visst vore det ett spännande tillskott även på vår lilla inhemska marknad?

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2017 17:00Hatsan Sortie !


  Hatsan lanserar nu en äkta halvautomatisk PCP-pistol.


Så har då äntligen nya Hatsan Sortie presenterats och här har vi då en riktig halvautomatisk pistol som det dessutom ryktas om kan få en prislapp under $500 USD - kanske runt 6-7000 kr på svensk mark. Man uppger 28 eller 36 stycken halvautomatiska skott på en fyllning, beroende på kaliber, och effekten är angiven till 16 joule på kaliber 177 och 21 joule för kaliber 22. Med 14 eller 12 skott i magasinen så kan det alltså bli rätt så mycket skytte nonstop, det kompakta formatet till trots.


Formatet på vapnet är ju blott 42 cm totallängd och en vikt på relativt blygsamma 2000 gram.


Förutom magasinsystemet och manometer liksom quickfill så finns det naturligtvis även en shroud samt gänga för ljuddämpare, som sig bör på ett modernt vapen. Liksom övriga Hatsan så är kilbasen anpassad både för sedvanliga 11 mm kilspår liksom den allt mer populära Picatinny-standarden. Tre stycken magasin, liksom en plastväska ingår i priset men lanseringsdatum är i skrivande stund okänt.


När och om den kommer till Sverige är också höjdt i dunkel men nedjusterad till våra lagliga 10 joule så tror jag att modellen vinner snarare än förlorar på den lägre effekten, eftersom detta innebär fler skott på fyllningen, något som alltid är värdefullt på ett semiautomatiskt vapen. 


FX Airguns hade ju ett kompakt semiautomatiskt vapen som prototyp (FX Airguns MicroBurst) men den gick som bekant aldrig i produktion. Fältet är därmed öppet för ett kompakt semiautomatiskt PCP med lite högre anslagsenergi. En liten axelkolv bara till nya Sortie så blir det kanske rent av dags att köpa sin första egna Hatsan..


Vem hade trott detta för bara några år sedan..Av Johnny Ottosson - 5 mars 2017 10:30Weihrauch HW44


  Nu väntar vi bara på en riktig axelkolv också, precis som man hade till HW-45


På IWA så har HW till sist presenterat sin HW-44, en rejäl PCP-pistol som ger hög effekt i ett kompakt format. Som full effekt så uppger man 18 joule för kaliber 177 och 25 joule för kaliber 22 - båda då med ett tjugotal angivna skott. Som licensfria på den nivå man har i Tyskland med 7.50 joule så anges antalet skott till 105 respektive 125 st.


  Vapnet har ett magasin för 10 diaboler


Effekten som ostrypt är alltså rejält tilltagen med tanke på piplängden om knappa 10 tum, frågan är om man verkligen kan få ut såpass mycket effekt. Den här nivån av anslagsenergi ligger på samma värden med kaliber 22 som min BSA Ultra ger med 12 tum lång pipa..


  En rejält skena undertill ger goda möjligheter att fästa exempelvis en bipod.


Precis som FX Airguns Ranchero så har nu HW skapat en rejäl pjäs som säkert kommer att bli uppskattad för skadedjursjakt i de länder där detta så är tillåtet. För optimal praktisk precision så krävs dock en axelkolv och förhoppningsvis så kommer även en sådan som tillval framöver, inte minst med tanke på att HW har haft sådana i sitt sortiment tidigare för äldre pistolmodeller.


  Gänga för ljuddämpare är ett måste på ett vapen med så hög effekt och kort pipa.


Med en totallängd om blott 33 cm så kan detta även bli ett utmärkt urbant vapen för precisionsskytte och liknande på små ytor där man kan vara tvungen att transportera vapnet inkognito i en normal hyfsat kvadratisk väska. Det ska bli mycket spännande att följa hur marknaden kommer att ta emot den här pistolen.

Av Johnny Ottosson - 2 mars 2017 20:00Tidlöshet!


  Inte en Royale men nya FX Airguns Crown


Lagom till IWA 2017 så presenterade FX Airguns sin nya modell Crown, en evolution av Royal-konceptet med ett nytt block som innehållar en externt justerbar regulator av samma typ som på FX Airguns Impact. Ett mycket traditionellt men ändå en innovativt vapen och fräsch nytolkning av ett klassiskt luftvapenkoncept.


  Traditionell och modern i samma kompakta paket - FX Airguns Crown!

 

Nytt för modellen är något som man kallar Smoothtwist X, en form av utbytbart pipsystem som tillåter snabba pipbyten och skiften mellan olika kalibrar. Förutom regulatorn så är även transferportens storlek och hammarfjäderns förspänning exernt justerbar. En annan detalj som säkert uppskattas är ett magasin för upp till 18 diaboler. En mycket spännande nykomling på marknaden.

Av Johnny Ottosson - 1 mars 2017 20:30Klon & Kopia!


  RTI Priest


Ett antal läsare har påpekat den slående likheten som finns mellan många olika modeller på marknaden. Det förefaller som att allt fler aktörer låter sig inspireras av de framgångsrika modeller som andra tillverkare producerar. Ett sådant beteende brukar väcka en hel del känslor och så även i dessa dagar.


Det man ogillar är alltså inte kopior av äldre, sedan länge utgångna, modeller av typen Crosman 167 och QB-serien eller Sharp Innova samt Cannon 737 etc utan främst modeller liknande RTIs modell Priest som ju har en hel del drag snarlika FX Airguns Impact liksom Kral Arms modell Puncher One och den amerikanska Talon Condor.


Det är alltså frågan om relativt moderna konstruktioner vars ”förlagor” fortfarande är i full produktion och som inte sällan dessutom utgör viktiga storsäljare för respektive tillverkare. Idag ska jag emellertid lägga de juridiska aspekterna helt åt sidan, det är i sig frågor som det finns bra mycket kunnigare personer att fundera runt än vad jag själv skulle kunna tillföra i ämnet.


  FX Airguns ImpactMin fundering ligger just runt frekvensen av fenomenet och om det är tilltagande eller avtagande samt liksom, i viss mån, om det är försvarbart att som ansvarsfull konsument överhuvudtaget förvärva den här typen av vapen?


Som det ser ut på marknaden nu så skjuter det hela tiden in lågprisvapen underifrån i marknaden, vilken dessutom som helhet befinner sig i ett växande skede. När det blir trängre i botten så finns det två vägar att gå – man vinner marknadsandelar på att sänka priset (ytterligare) eller på att tillföra olika mervärden.


Att sänka priset är naturligtvis inte önskvärt eftersom detta går ut både över marginalen men även själva produktens kvalitéer (om några), bättre då att försöka särskilja sig. Vill man höja sig över mängden i sin prisklass så kan man då välja att inkludera finesser som är ovanliga och påkostade för sin prisklass eller arbeta med konceptuell design. Olika finesser kostar pengar så det vill man helst undvika, vilket då för oss in på formgivningen.


  Kral Puncher One


Att förändra sitt utseende och sin utformning är ofta det enklaste och billigaste sättet att vara annorlunda och det absolut säkraste kortet är i det läget en ren efterapning av en känd och uppskattad förlaga. Ett generellt exempel på detta, oavsett prisklass, är den starka trenden av bullpups. När marknaden mättas på konventionella vapen som alla klarar av sina basuppgifter så breddar man sortimentet och lockar sina kunder till mer köp igenom att erbjuda ett nytt koncept.


En bullpup är i sin tur inte speciellt mycket dyrare än ett konventionellt vapen att framställa, men den kan igenom sin relativa nyhet på marknaden säljas för ett betydligt högre pris – detta förstås till dess att lågprissvansen har hunnit ikapp. Nu får man ut två vapen istället för ett samtidigt som det senaste dessutom kan säljas med bättre lönsamhet.


  Airforce Condor


När det gäller kopiorna så noterar tillverkarna att det finns en hel del intressenter som gärna hade velat äga exempelvis en Air Foce Condor men som inte har de pengar som krävs. Dessa kunder är de enklaste att locka till köp av en kopia, vilken erbjuder samma look fast oftast till ett klart lägre pris. Utseendet blir då här tungan på vågen jämfört med andra konkurrenter i den här tillverkarens prissegment och inte sällan kan han dessutom ta lite mera betalt för vapnet med det attraktiva utseendet jämfört med sina basmodeller och därmed öka på sin lönsamhet lite.


Är då detta att problem?


Här finns det naturligtvis olika åsikter. Själv så har jag en ganska avspänd inställning till graden av problemet. Så länge som tillverkaren av förlagan kan motivera sitt högre pris med konkreta fördelar i övrigt så har man förmodligen säkrat sin kundkrets – den som verkligen vill ha original och har möjligheterna, köper förmodligen just original – oavsett kopians snarlika utseende.


Vad tycker ni själva, skulle ni kunna tänka er att köpa en kopia av det är slaget?

Av Johnny Ottosson - 27 februari 2017 17:00Mer om Gauntlet !


Frågan är vilket pris den kommer att ha här i Sverige?


Idag så kom då den första videon om Umarex Gauntlet, den första PCP med regulator som över disk i USA betingar under $300. Det ska bli spännande att följa modellen på marknaden och inte minst ifall den kommer här på marknanden i Sverige.


Under de senaste dagarna så fick jag förresten lite kommentarer om dagens moderna lågprisvapen och hur det kommer sig att de kan vara så billiga. En av anledningarna är naturligtvis lönebilden, en kinesisk industriarbetare tjänar i snitt ungefär 30 kr per timma. Ur ett kinesiskt perspektiv så är detta dock en relativt god lön - för bara tio år sedan så låg lönen runt 10 kr. Man har alltså i Kina höjt sin lönenivå till en tre gånger så hög nivå på bara tio år! 


Ett problem för Kina är emellertid att lönen förväntas att (i dagens pengar) öka med det dubbla under nästa period om 10 år.


Tittar vi på Indien så ligger industriarbetarens genomsnittslön på blott 7 kr och det är precis samma nivå som för ett decennium sedan. Här förväntas också ökningen bli mycket måttlig framöver. För Kinas del så betyder det att man framöver kommer att närma sig låglöneländer i Europa (ex Grekland, Portugal) och länder i Europas närområde (ex Turkiet), nationer som inte alls har samma transportkostnader som Kina och som dessutom kan ha förmåner av att ligga belägna inom den Europeiska Unionen.


Idag när man köper ett BSA så står det "Made in EU" på vapnet men förvåna er inte om det istället kommer att stå "Made in India" om ett fåtal år...Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se