Airpang

Direktlänk till inlägg 22 februari 2020

Licensfrågan!

Av Johnny Ottosson - Lördag 22 feb 19:00


Framtidens licensierade luftvapen - om några..?


 

Citat från "Kapten Kamin" - grenledaren för Field Target Sverige.Åter igen så har det börjat dyka upp frågor om föreningsintygen för licenser då den tidigare så positiva utvecklingen med allt fler licenspliktiga luftvapen på licens har minskat. Som de flesta känner till så var utfärdandet av licenser för luftvapen generös fram till år 2000, sedan var det tvärstopp fram till 2005, då det lossade under en period fram till ungefär 2013 varvid det succesivt har blivit allt trögare igen.

Tyvärr så är det ju så att när det är svårare att få ut licenser så minskar inte antalet licenspliktiga vapen, de växer närmast kontinuerligt, utan snarare så minskar andelen licenspliktiga vapen på licens i förhållande till det totala andelen licenspliktiga vapen som cirkulerar hos entusiasterna. 

Vill man ha så många licenspliktiga vapen som möjligt på licens - alltså så få "illegala" vapen som möjligt - så måste man ha generösa möjligheter att få ut en licens, annars struntar entusiasterna i att söka licens utan skjuter och innehar istället sina vapen på ett sätt som juridiiskt sett är illegalt.


Omvänt, är det rimligt svårt att få ut licenser så är det fler som besvärar sig att skaffa licenser och systemet fungerar som det egentligen borde göra hela tiden.


Nu är vi tyvärr i den märliga situationen igen att det är enklare att äga och förvärva ett licenspliktigt vapen än att få ut en licens.


En mycket tråkig utveckling.


Så, vad gör då vårt svenska förbund för Field Target, hur är deras förhållningssätt till de stramare direktiven?


Jo, detta kan man i ett nötskal läsa av citatet högst upp - man tar lydigt av sig mössan och står med den i handen inför överhöghetens påbud utan direkta krav på motprestationer.


Vad är problemet - saknar man stake eller vad händer?


Det man gör är helt enkelt att man ser om sitt hus. Man konstaterar att man måste särskilja sig som seriösa entusiaster ifrån de som skjuter luftvapen i allmänhet för att inte bli dragna över en och samma kam. Det viktigaste för dem är att deras verksamhet är prickfri snarare än att hobbyn i sin helhet är detsamma. 


I det korta perspektivet så är det naturligtvis ett vettigt förhållningssätt, de har ingen förpliktelse att bajsa ut intyg åt höger och vänster för att därmed underminera sin egen legitima status som förbund i ordningsmaktens ögon. I ett längre perspektiv däremot så minskar man intresset för vår hobby då allt färre bevisligen intresserar sig för fallmålstävlingar och då färre licenspliktiga vapen ramlar ut på licens.


Den gyllene frågan är om strategin fungerar - om någon blir skjuten med ett illegalt luftvapen på hög effekt, kan verkligen beslutsfattarna särse mellan legala Field Target-fantaster och luftvapenentusiaster i gemen?


Jag är inte säker på det...


Klassen på 45 joule är ju något som Field Target Sverige alltid har betraktat som något katten har släpat in och nu flyttar man till sist fram positionerna för att successivt eliminera klassen som sådan igenom att själva stipulera lämpliga kalibrar (177) och effekter (lägre än redan nu låga 45J), helt utan att myndigheterna direkt kräver detta.  


Det är en sak att vika sig för det oundvikliga och respektera myndigheternas påbud när det så är oundvikligt - så blir det ibland och det kan jag respektera fullt ut - man ska alltid sträva efter att hobbyn ska vara laglig.


Men att själva föregå myndigheternas påbud och själva såga av sin egen gren och därmed dra med sig andra i fallet är något helt annat, den Onkel Tom-mentaliteten är bara destruktiv.


Det vi ser här från Field Target Sverige är en tydlig demonstration på skillnaden mellan kapitulation och desertering.

 
ANNONS
 
Ingen bild

_

Söndag 23 feb 11:33

Du fulciterar en smula när du inte tar med färsta meningen, där han säger att han inte kan uttala sig i mer än FT. Men andemeningen ändras int jättemycket.

Det är trist att det bara finns FT att välja på i Sv, Om Jaktskytteklubar/förbuden som hör därtill han som praxis att gynna branchen så vore det snyggt. Jaktbutikern behöver nått såm ger omsättning.

Självklart ska vi jobba för att bli mer lika våra grannländer inte tvärt om. Vi liknar med Tyskland än Norden.

Pistolskytteförbundet motverkar inte färeningsegna grenar, tvärt om!

Svarkrutskutteförbundet köagar aldrig vad jag sett om att det ligger vapen i landet sominte kommer med på tävlingar. Tvärtom har Polisen ett allmånt råd att inte räkna in dessa i vapengarderoben!

 
Ingen bild

_Axel_

Söndag 23 feb 11:35

Det är min kommentar ovan, jag vick skriva skitfort för att sidan uppdateras och då rensas skrivfältet. Ochman kan inte klistra in nått på denna sida, som jag skrive på annan plats i datorn

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se