Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 15 januari 2017 12:00


Supertian!


  Här började BSAs sortiment av PCP..


Det första PCP som jag kom i kontakt med var en ganska så udda skapelse, nämligen den allra första SuperTen. Det var då en Mk I vilken tillverkades mellan 1996-1999, tillika den absolut första PCP som presenterades av BSA. Konceptet av rekylfri prestanda var jag bekant med sedan tidigare eftersom jag hade skjutit en hel del med Sharp Innova, men ett riktigt PCP hade jag aldrig dittills prövat. Detta var förmodligen 1996 eftersom jag hade börjat arbeta på Lantmännen men ännu inte varit på Axsor Cup, som jag vill minnas började 1997 och där jag sköt "Webley & Scott" Axsor.


Mitt första riktigt kraftfulla gevär var ett BSA Superstar med kaliber 22 och den borde ha gjort någonstans runt 200 mps, exakt vet jag inte av den enkla anledningen att jag inte hade en kronograf. Därför så häpnade man över SuperTens angivna prestanda - 335 mps med kaliber 177 och 260 mps med kaliber 22!


Alltså mer än 50 mps högre än min kraftfulla Superstar och dessutom rekyfri, vars fördelar verkligen lockade mig. Sedan så erbjöd en SuperTen dessutom ett magasinsystem, vilket väckte stor uppmärksamhet, liksom en regulator - vilket ytterst få människor överhuvudtaget visste vad det var.


 

BSA SuperTen var en av sin tids absolut mest komplicerade vapen.


Visst så hade vi läst i de brittiska tidningarna Airgunner och Airgun World om Theobens Rapid Seven men den hade få entusiaster i Sverige skjutit - eller ens sett. Våra svenska tillverkare av PCP som populariserade konceptet här på hemmaplan vid millennieskiftet var ännu i sin linda. PCP var helt enkelt otroligt sällsynta och definitivt så här i Sverige.


Den dåvarande importören hade emellertid lyckats skaka fram ett ex av den helt nya SuperTen och det var därför en upplevelse att bekanta sig med densamma, om än som hastigast. Självfallet så gjorde modellen ett stort intryck på undertecknad, liksom de övriga fantaster som hade samlats vid eventet. Bortsett ifrån prestandan så var vi synnerligen imponerade över avtrycket och det futuristiska magasinsystemet, som ju var något riktigt ovanligt vid den här tiden.


  De första SuperTens hade en mycket udda formgivning med en tydlig svank på förstocken


SuperTen kom sedermera att bli en mycket populär modell hos BSA, trots sin häftiga prislapp. Den första Mk I ersattes till 1999 med en Mk II som hängde med till 2005 där Mk III tog vid fram till slutet 2008 när den Hornetbaserade efterträdaren R10 lanserades. Trots sin komplexa konstruktion så var SuperTen förvånansvärt stabil och pålitlig, vilket man inte kan säga om dess efterträdare R10, vilket inte minst plågades svårt av ett strulande magasinsystem.


Idag så är dessa vapen till övervägande del samlarvapen, även om de ännu kan tjänstgöra som kompetenta Field Guns för den drivne fantasten. Det är påkostade och välbyggda vapen med fullt acceptabel prestanda även med dagens mått mätt. Moderna finesser som fartomställare, plaststockar och picatinney-skenor får man emellertid leva utan.


Magnifika, avancerade och kompetenta vapen för sin tid, luftgevärens Concorde.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 13 januari 2017 16:00


 

Asymmetriska ljuddämpare!


  Crosman lanserar SBD - Silencing Barrel Device, gammal skåpmat i ny förpackning med krystat namn..


Något som ofelbart pluppar upp då och då är en tillverkare som försöker sig på asymmetriska ljuddämpare och så nu även Crosman med något som de kallar SBD, allt för att undvika något som kan tänkas ha med ordet "ljuddämpare" att göra på den inhemska marknaden.


Tanken här är att få en så stor volym som möjligt inuti dämparen med ett så kompakt format som möjligt utanpå. En vanlig lösning på det här problemet är så kallade "reflexdämpare", som går bakåt över pipans utsida för att inte bygga på längden hos vapnet.

  En reflexljuddämpare


En mer udda variant är den asymmetriska dämpare där man låter en stor del av dämparens volym hänga under dämparen, vilket ger själva konstruktionen ett minst sagt udda utseende. En av de tidiga aktörerna med detta inom vår hobby var Titan/Falcon Airguns som i många år saluförde en burkliknande historia som skapade en mycket egen look åt modellerna.

  Falcons lätt udda asymmetriska ljuddämpare


Vad Crosman har gjort nu är att skapa en närmast triangulär dämpare med syftet att inte skymma de öppna riktmedlen(!). Detta är ju ett lite ovanligt grepp. Till att börja med så är ju behovet av ljuddämpare på fjädervapen vanligtvis inte lika överhängande som hos ett PCP och sedan så är det ju ytterst få skyttar på 2010-talet som överhuvudtaget skjuter med öppna riktmedel.


Min gissning är att det hela kommer att bli en rätt meningslös gimmick.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 12 januari 2017 17:00Hatsan Bullmaster!


  En bullpup med äkta semiautomatik!


Idag så har Hatsan presenterat sin stora nyhet inför den kommande säsongen - en äkta luftomladdande semiautomat! Här har man kombinerat semiautomatiken (som gör repeterreglagets placering egal) med en effektiv shroud och en rejäl 500 cc tubflaska. Prestandan anges till 1050 fps respektive 970 fps för kaliber 177 och 22. Magasinen rymmer 17 eller 12 diaboler, beroende på kaliber, men antalet skott per laddning är inte tillkännagivet ännu. 


Övriga trevliga detaljer är rembyglar, avtryckare av metall (inte givet på Hatsan), 3 magasin som ingår i standardutrustningen liksom förvaring i stocken för dessa, rail med både dovetail och Weaver samt ett anatomiskt vettigt och fullt justerbart kindstöd.


Prislappen i USA anges till $1399 vilket ska jämföras med $1595 för Monsoon och $1995 för Revolution.


Det är ännu oklart med pris i Sverige eller om den ens kommer hit men den borde gissningsvis hamna runt 9000 kr och vi får ju sedan ett par år tillbaka ha 10J på semiautomatiska luftvapen numera. Givet rätt pris, fungerande prestanda och licensfri status så borde denna modell kunna bli en storsäjare även här hemma.


En Hatsan som man själv skulle kunna tänka sig att äga - vem kunde tro något sådant...?Av Johnny Ottosson - 11 januari 2017 17:00Crosman Marauder Field & Target


  En helt ny Marauder med en ny generation pipor och regulator!


En av Crosmans nyheter är en uppdaterad variant av Marauder med ny stock, regulator och en helt ny generation av pipor. Regulatorn uppges kunna fungera över två effektspann som man snabbt kan skifta mellan vid behov. Man uppger 50-70 skott beroende på kaliber, vilket förmodligen är vid 20 fpe - den maximala effektgränsen för Field Target i USA. Det andra intervallet är vid full effekt och där blir det sannolikt en hel del färre skott ifrån den 215 cc stora tuben.


Priset i USA antas bli runt $699 och kanske runt 8000 kr på svensk mark?

Av Johnny Ottosson - 11 januari 2017 16:00The Gauntlet !


  Ännu ett synbarligen mycket prisvärt PCP med en prislapp på $299


Umarex har idag presenterat sitt senaste PCP, en modell som man benämner Gauntlet. Intressanta detaljer är infällda rembyglar och en helt shroudad pipa. Vidare så kan man notera ett självindexerande 10-skott magasin samt en regulator! De första uppgifterna talar om 60-70 skott och den maximala prestandan är angiven till 1000 fps för kaliber 177 och 900 fps för kaliber 22.


En annan unik detalj, förutom en regulator i prisklassen, är en knapplossning av trycktuben för snabbt och smidigt byte för den som så önskar. Vågar vi hoppas på ett pris runt 4000 kr på svensk mark?

Av Johnny Ottosson - 11 januari 2017 06:00Prispolarisering! 


  Crosman Maximus kostar $199 och är synnerligen välskjutande - vem hade trott på en sådan för 10 år sedan?Något som en del entusiaster har reagerat över är den prispolarisering som succesivt har börjat äga rum de senaste åren och i synnerhet så hos de ny presenterade modellerna, exempelvis hos årets Shot Show.


Detta är emellertid inget unikt just för marknaden av PCP utan det är ett fenomen som uppstår när nästan alla marknader så sakteliga mognar. Jag upplevde samma fenomen med elverktyg i järnhandelsbranschen då man först hade relativt dyra verktyg som i första hand riktades mot yrkesaktiva (1950/60-talet). Därefter så inträffade ett skifte mot dyra och mellandyra produkter, där de sistnämnda även kom inom räckhåll för välbeställda och/eller intresserade privatpersoner. Ett typiskt exempel på detta var ”blåa och gröna Bosch”, med en kulör för yrkesmannen och en för hobbybruk. Slutligen så polariserade sig priserna och idag så hittar man endera bra saker med tunga prislappar eller mycket billiga produkter från U-länder. Mellansegmentet har nästan helt försvunnit!


Hos PCP så har vi exakt samma fenomen, först dyra produkter som blir billigare och därefter uppstår polariseringen där tillverkarna endera satsar på nyheter mellan 10-15.000 kr eller på nivån under 5000 kr. Mellanprisnivån här på 5-10.000 kr domineras istället av äldre modeller som inte sällan var sin generations haloprodukter för tiotalet år sedan.


Är detta då en bra utveckling?


Jag tycker nog det själv, allt sammanvägt.


Nu kan en ny fantast pröva på vettiga saker för små pengar (ex Crosman Maximus) och sedan, om intresset kvarstår, gå vidare till ett rikt utbud av riktigt bra produkter - låt vara med en saftig prislapp. Om hobbyn däremot inte gav mersmak så kan man ju på sista raden inte förlora mer än sin första insats, vilken nu då är lägre än någonsin.


En bieffekt är dock att man ser ett ökat tryck mot fjädervapen.


Här måste tillverkarna noga separera sig från PCP för att deras modeller ska ha ett berättigande. Ett fjädervapen som kostar lika mycket som ett PCP tillsammans med fyllstation lever automatiskt farligt. Här gäller det att kommunicera ut mervärden och satsa på sådant som ett PCP (med fyllstation) inte har budget nog för att erbjuda till samma pris, till exempel finish, passform och bättre materialval. Kan man göra det så klarar man sig, fjädervapnen kommer alltid att ha sina egna entusiaster för vilka PCP spelar i en annan liga.


Däremot så kommer det inte lägre vara självklart att man börjar sin karriär med fjädervapen, billiga PCP gör att den ingången kan vara minst lika populär framöver, om inte än mer.Av Johnny Ottosson - 10 januari 2017 12:00"Enough is Enough!"
 

Av Johnny Ottosson - 10 januari 2017 06:00Ny bullpup!

 

  Cometa Orion kommer nu också som bullpup med kaliber 177, 22, 25 & 30!  


Ännu än bullpup har i dagarna presenterats och denna gång är det Cometa som gör en bullpup runt sin populära Orion. Precis som alla andra aktörer så erbjuder man den nya modellen i samtliga populära kalibrar, bortsett ifrån den numera allt mer ovanliga kaliber 20. Pris och återförsäljare här i Sverige är i skrivande stund okänt.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se