Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 13 november 2019 20:00


Första precisionsprovet!


 

Med tre av sex träffbilder under "halva lika-regeln" så är det inget godkänt betyg för 10 meter


Idag så blev det tillfälle för de första praktiska proven i all hast. Förutsättningarna var 11 meter utomhus med fullt stöd, fem skott i varje träffbild och alla skott matade igenom magasin. Projektilerna som jag använde är JSB Heavy 10.33, trots att jag inte är säker på om detta är den bästa ammunitionen för just den här vapeindividen - jag har exempelvis inte prövat erkänt bra precisionsdiaboler ännu, som exempelvis JSB Exact 8.44 eller JSB Express 7.90


Egentligen så hade jag tänkt skjuta över 10 meter men här blev det en extra meter när jag efteråt kontrollerade med laseravståndsmätaren. Att repetera vapnet är inte speciellt behagligt, det är en ganska rå magasinsmekanism med en markant tröskel för projektilen att passera när den matas in i loppet. Detta är naturligtvis inte ovanligt med magasinvapen och i synnerhet inte sådana med automatindexerande magasin men det finns ju grader i helvetet, så att säga. I det här läget så hamnar den här modellen rätt långt ner på skalan jämfört med övriga moderna PCP som jag har prövat de senaste åren. Frågan är hur mycket detta påverkar den praktiska precisionen?


Nästa ovana sak med detta vapen var enstegsavtrycket som förvisso är rent men ändå väldigt.....enstegs. Inte orimligt tungt och hyfsat distinkt men ljusår från Crosmans Challenger och tyngre men mer förutsägbart än det system som finns hos Air Arms/CZ-200. Ett avtryckarsystem som helt klart kräver tillvänjning över tid. Återstår att se om jag kommer överrens med det och jag är ändå inte jättekräsen med just avtryck....inom rimliga gränser förståss.


Den lite ovanliga måltavlan med sina 8.40 mm cirklar var dagen till ära vald för att underlätta möjligheten att överhuvudtaget se riktpunkterna i den måttliga belysningen, det är ju riktigt höstmörkt numera. Vinden var växlande men succesivt avtagande under skyttet.


Framöver så kommer jag naturligtvis att återkomma med precisionprover på längre avstånd och inomhus med optimala diaboler och bättre ljusförhållanden. Vi får se vad utfallen blir då.







Av Johnny Ottosson - 11 november 2019 10:00


Hur tyst är det egentligen?


   

Här har vi en Snowpeak 900 i alla dess delar - Serie 1.  


På sprängskissen ovan så ser vi tydligt ljuddämparen och dess innehåll, en liten insats i plast av typen hårrulle. Just den här dämparen, som är unik för Serie 1, har rykte om sig att inte vara speciellt effektiv. Dagens Serie 2 har därför en konventionell, och betydligt större, bafflad modell istället. I England och i synnerhet på ostrypta marknader som USA så har dämparen från Serie 1 unisont sågats som otillräcklig, varför den förbättrade större dämparen från Serie 2 har blivit en mycket uppskattad förbättring.


Så, hur usel är egentligen dämparen för Series 1?


Inte alls usel, som jag hade förväntat mig. Anledningen är naturligtvis skillnaden i effekt. Ett gevär som går på 16 eller 30 joule har naturligtvis en betydligt större luftmängd att bromsa in än motsvarande vapen på blott 10 joule. Enkel fysik med andra ord. Ska jag jämföra den med mina tidigare CZ200 och Crosman Challenger så är 900 avsevärt tystare, likvärdig som den betydligt effektsvagare Crosman Silhouette 1701 som jag också äger. Om man däremot sätter en riktig dämpare på CZ200 och 1701 så blir de självfallet tystare och 1701 på knappt 5 joule blir det tystaste PCP som jag någonsin har använt - vilket är helt logiskt (klen effekt och en rejäl separat dämpare).


 

Den lilla insatsen, mynningen till höger.


Man kan alltså säga att den lilla dämparen med sin miniatyrinsats gör ett riktigt vettigt jobb på vapen med 7.50-10.00 joule men den blir otillräcklig vid 16 joule och uppåt, därav förändringarna till Serie 2. Fördelen med den lilla enheten är naturligtvis ett blygsamt format, låg vikt och diskret utförande, samtidigt som den räcker till för en liten radhustomt eller inomhus, prestandamässigt räknat. 


Som en illustration av effektiviteten så kan jag avslöja att 50 skott i kronografen på bottenvåningen i ett radhus med öppna dörrar inte märktes av de som rörde sig på övervåningen. Riktigt trivsamt och dessutom välkommet att den ingår i priset på vapnet utan att man behöver spendera pengar och ta risken med att köpa en separat enhet från eftermarknaden. 


 

Ljuddämparen till Serie 2 är jämförelsevis gigantisk och mycket effektiv.


Kollar man på dämparen till Series 2 så förstår man fort varför den är effektiv även på versioner på uppåt 30 joule, det är ju en helt konventionell dämpare med rejäl inre volym vars tre inre bafflar radikalt bromsar in luftflödet vid avfyrningen. Den här dämparen hyllas allmänt som riktigt bra på ostrypta marknader och här känns det som att tillverkaren har gått in lite overkill på en konstruktion som säkert skulle fungera bra även på en ostrypt bössa med klart högre effekt än vad en Snowpeak 900 kan prestera, sannolikt duglig även på 40-50 joule.


Tittar man på saken ur ett juridiskt perspektiv så känner jag mig inte orolig för Serie 1 med dess lilla dämpare som blir rätt oanvändbar vid högre effekt eller om man skulle ge sig på att försöka flytta den till 22 LR. Den stora dämparen till Serie 2 däremot skulle jag förvåna mig om jag hittade såld i Sverige utan tillstånd. Där handlar det om en helt annan grej, sett i frågan om effektivitet. 


 

Sprängskissen till Serie 2


Som det ser ut nu så känner jag mig nöjd med läget, dämparen till Serie 1 är duglig för ändamålet samtidigt som den inte känns riskabel på samma sätt som jättedämparen till Serie 2 - därtill så är den även betydligt snyggare rent estetiskt sett. Ett klokt val av importören till vår marknad här i Sverige.

Av Johnny Ottosson - 10 november 2019 10:00


Bra magasin till bra pris!


 

Lösa 9-skottsmagasin till Snowpeak 900 köps med fördel från England


Idag så kompletterade jag bössan med två nya magasin, vilket innebär att jag nu totalt sett har 3 stycken och därmed kan skjuta en fyllning non-stop. Varje fyllning ger ju luft åt 30 bra skott och 3 magasin innebär summa 27 skott. Då det är gevären är globala vapen för en internationell marknad så kan man köpa magasin för valfri marknad och det bästa priset jag hittade vid en snabb sökning var summa 515 kr för 2 stycken, inklusive frakt, från Chambers, England. Kollar man här i Sverige så hittade jag lägsta pris på 286 kr (+frakt).


Räknar vi bort frakten så tar vi om 226 kr/st och det får ju anses som ett väldigt bra pris i relation till prisläget för magasin till PCP av de vanligaste fabrikaten, exempelvis FX Airguns Impact (599 kr) eller Royale (495 kr) alternativt Air Arms 4/500-serie (499 kr). Närmast i pris hittar vi Crosman Marauder (295 kr) och i andra ändan av spektrat finns Daystate (790 kr) och Brocock (599) bland autoindexerande magasin av snarlik typ.


Själva magasinet är tillverkat av metall, förutom täckskivan av transparant plast. Det är fjäderbelastat på sedvanligt sätt och hålls på plats i själva vapnet med hjälp av en magnet. Det känns solitt och gediget, för sina pengar och inte "billigt" på det sätt som man kan befara för sin kostnad. En positiv överraskning med andra ord.


Förutom magasinet så ingår det även en enkelskottsadapter till vapnet, vilket även den sitter fast med samma typ av magasinsystem.


Vidare bland reservdelar så kan nämnas en ny originalstock i trä för 400 kr, en lufttub för 550 kr samt pipor för 750 kr. Reservdelspriser som ligger i rimlig proportion till vapnets nypris med andra ord. Nästan alla delar finns att köpa från SMK i England, vilka levererar snabbt och smidigt till Sverige (i alla fall så länge England är med i EU).

   





Av Johnny Ottosson - 9 november 2019 10:00


Kronografen har talat!



En förvisso brant fallande kurva men ändå inom 20 fps spridning.



Nu har jag kört min nya  Snowpeak 900 i kronografen för att se hur bra den matchar upp mot mina förväntningar. Idag så använde jag 10.30 grains JSB Heavy eftersom dessa projektiler är synnerligen effektiva för att locka fram maximal effekt ur ett PCP med kaliber 177 och licensfri effekt. Köper man ett licensfritt vapen så vill man ju vanligtvis ha en hög och jämn effektkurva så nära den lagliga maxgränsen som möjligt - men absolut inte så att man överstiger den. Idag så mäter jag från 200 Bar och nedåt med 30 skott non-stop, där alla resultat är medräknade:


590, 91, 89, 88, 84, 88, 89, 86, 87, 86


585, 83, 86, 83, 83, 83, 84, 84, 80, 83


584, 81, 81, 81, 79, 78, 78, 76, 74, 71


Högsta värde: 591 fps - 180 mps / 8.01 fpe = 10.85 joule

Lägsta värde: 571 fps - 174 mps / 7.48 fpe = 10.14 joule

Medelvärde: 583 fps - 178 mps / 7.80 fpe =  10.60 joule

Spridning: 20 fps - 6 mps


Räknar vi effektgränsen så är den ju 10.00 joule vid E4 (4 meters avstånd), där hamnar mätningen på; 9.82 joule (lägsta resultet), samt 10.27 joule (medelvärdet) och slutligen 10.50 joule (maxvärdet). Visserligen över gränsen i genomsnitt men med ett hårsmån, avrundar man nedåt till närmsta joule så hamnar man ju exakt på gränsen. Det blir godkänt men med viss tvekan.


Till saken hör ju, som bekant, att en för kalibern tung projektil alltid genererar så hög effekt som möjligt. Hade jag mätt med 8.44 grains eller ännu lättare så hade effekten naturligtvis blivit märkbart lägre. Man ska ju ha i tankarna att 7.50 grains räknades som nominell vikt för kaliber 177 förr i tiden, även om de flesta diaboler i den här kalibern nuförtiden ligger mellan 8-9 grains.

Av Johnny Ottosson - 7 november 2019 16:30


De första intrycken.

 

 

Leupold EFR är kanske overkill på en bössa för 2500 kr men då är det inte siktets fel om man missar.


 

Så, då har en splitt ny Snowpeak 900 till det facila priset av 2605 kr (ink frakt) landat efter en föredömlig leverans på bara två dagar. Intressant nog så var inte vapnet levererat i dubbla kartonger utan bara i en illustrerad försäljningskartong, svept i Hurricanes traditionella svarta krympplast.

 

Allt hade dock gått bra och själva bössan var väl fastsatt med frigolitblock inuti kartongen. Precis innanför locket så fanns en informationslapp från Hurricane som i mycket korta ordalag berättade vad man inte ska göra med ett fjädervapen (ena sidan) eller ett PCP (andra sidan), ingen dum idé alls.

 

Vidare så ingick det en kortfattad engelsk manual, ett magasin, en listig fyllprobe (samma typ som BSAs nya) med fosterhane till fyllnippel (liknande gamla FX2000). Extra glädjande var att även hitta en liten påse med en ansenlig mängd O-ringar för framtida bruk. Själva bössan hade bra finish och passning för sin prislapp.

 

Visst, man kunde ana spår av bearbetning på vissa mindre ställen, bakkappan satt i träskruv typ lastpall osv men det övergripande intrycket är ändå mer än acceptabelt givet prisbilden. En positiv överraskning var blåneringen på pipan som faktiskt var mer krämig än vad jag hade väntat och inte alls så transparant skör som man ibland hittar hos exempelvis Crosman. Passningen var oklanderlig, allt var symmetriskt, rakt och alla delar var väl tillpassade mot varann.

 

Efter att ha fyllt till 150 Bar, konstaterat funktionen hos vapnet (skjutit några skott), låtit den stå över natten (ingen märkbar förändring av trycket) så fyllde jag till 190 Bar och började montera kikarsikte. Kornsiktet sitter med en mycket liten insexskruv så det var raskt löst, det bakre siktet däremot satt som gjutet trots att skruven som håller fast den var lossad.

 

 

Det bakre siktet behövde lite övertalning för att lossna.


 

Det visade sig vid ett närmare studium att siktesbasen sitter på en kilbas och därför måste knackas lite försiktigt framåt för att lossa. Inte helt självklart men ändå lätt löst när man förstod lösningen. Nu kom den första förvånande överraskningen – kilbassammansättningen! Jag har tidigare haft vapen med flera kilbaser, exempelvis Air Arms S200, och dessa vapen har haft det gemensamt att alla kilbaser är på samma höjd – vilket ju är en absolut nödvändighet för att kunna montera på ett kikarsikte.

 

Överlag så betraktar jag flera kilbaser som en tillgång, det gör det ju möjligt, för den som så önskar, att exempelvis montera ett extremt lång kikarsikte, en bra valfrihet. Nu har dock Snowpeak dedikerat den främre kilbasen till just det bakre siktet så den sitter högre än blockets båda kilbaser (de framför- och bakom magasinsöppningen). Tanken är förmodligen att de öppna riktmedlen ska bli bättre att använda, vilket de blir, men ändå?

 

Nästa bekymmer är att det bakre siktets kilbas sitter så långt bak att den hamnar i vägen för kikarsiktet objektiv, om man använder låga fästen. Många kör säkert Snowpeak 900 med magasin och då är ju medelhöga fästen ändå en nödvändighet men man beskär ju även här valfriheten när låga fästen bara kan användas i kombination med ultrakorta kikarsikten (typ Bug Buster).

 

Nu fick jag istället gräva fram ett par nya BLK-fästen som jag ursprungligen köpte till min Crosman Challenger för 4 år sedan men som då inte passade utan har blivit liggandes. Dessa passade emellertid helt perfekt.

 

Nu är allt till slut färdigt så i helgen så hoppas jag kunna bekanta mig lite mer praktiskt med nyförvärvet och se vad den kan prestera i verkliga livet.

Av Johnny Ottosson - 4 november 2019 20:00



Användningsändamål och utveckling!


 

I många länder så är Niohundran populär som jaktvapen.


Så, vad ska man då hitta på med en helt ny Snowpeak 900 med kaliber 177?


Tanken är ju att använda den som en allrounder.


Som mitt förråd ser ut nu så har jag två PCP på licens med 25 respektive 70 joule i kaliber 22 och kaliber 25. Sedan så har jag min luftpistol i form av en Crosman Silhouette med den längre tuben från 1720. Den sistnämnda är ställd på knappa 5 joule och därför skjuter jag mest med den på tomten, vid avstånd på 7-15 meter, liksom inomhus. Av den anledningen så ska nyförvärvet bli något mitt-emellan på 10 joule för lite diverseändamål vid 10-30 meter både inom och utomhus, där de licenspliktiga vapnen inte är lämpliga av olika anledningar.


 

HUMA har en specialtillverkad regulator för just den här modellen


Nästa fundering är hur man ska utvecka vapnet. En lockande tanke är en HUMA-regulator. Jag har ju monterat en regulator från detta fabrikat i min FX Airguns Elite och blev mycket nöjd över resultatet. En sådan regulator ger 36 skott inom 18 fps spridning vid full effekt vilket gav ett snitt på 917 fps med 8.44 diabol, enligt en oberoende recension. Det är nästan en fördubbling av antalet skott jämfört med original, räknat på samma effekt och spridning. Med frakt så handlar det om en kostnad på ganska så exakt 1000 kr.


 

En manometer och fyllventil från Diana Bandit (aka CP-1)


Väljer man att gå vidare med en regulator, vilket först förutsätter att man trivs med vapnet och att det rent tekniskt fungerar bra, så blir nästa tillbehör en manometer och fyllventil från en pistolmodell i samma sortiment, ett vapen som är i Sverige går under modellbeteckningen CP-1. Den här enheten kostar ca 300 kr och passar rakt på geväret varpå den ersätter original fyllventil, som saknar manometer. När den nya fyllventilen är på plats så får man därför två manometrar, en (den främre) mäter trycket i själva tuben där den bakre (gevärets originalmätare) visar värdet för själva regulatorn.


Väljer man att köra på det här spåret så handlar det om strax under 4000 kr för ett nytt PCP med regulator, dubbla manometrar, självindexerande magasinsystem samt trästock. 


Vem kunde tro att ett vapen med sådan konfiguration kunde köpas för sådana pengar för 20 år sedan?


På den tiden så kostade ett billigt PCP 5500 kr (FX2000 med bokstock) samtidigt som lönen var en tredjedel av idag.




Av Johnny Ottosson - 2 november 2019 19:00


Dags för en Snowpeak 900..?


Marknadens billigaste PCP kostar 2500 kr - kan det vara något att ha?


En modell som jag har varit svårt svag för under flera år är Snowpeak 900 en modell som även är känd under benämningarna Diana Stormrider eller Artemis PR900W alternativt SMK Stormrider - kärt barn har många namn. Detta är ju en av marknadens absolut billigaste PCP och det skapar naturligtvis frågor, inte minst hur mycket PCP man får för såpass lite pengar. Är den helt enkelt prisvärd eller handlar det bara om rent skräp?


Själv så har jag en mycket begränsad erfarenhet av kinesiska luftvapen men jag var på vippen att köpa ett fabriksnytt kinesiskt automatgevär för något tiotal år sedan, för den blygsamma summan av 1495 kr. Då handlade det om en Norinco JW-20 men i sista stund ångrade jag mig och valde istället en Taurus 62 från Brasilien. Dock så har jag köpt lite kinesiska armbandsur, exempelvis en Wuxing från Tianjin liksom en Shanghai Spider, båda till stor belåtenhet.


Nu har 900 funnits på marknaden några år och modellen förefaller inte ha plågats av några större bekymmer i form av barnsjukdomar eller andra konstigheter. Det har visserligen ramlat ut en Gen2-version men den förefaller inte ha bidragit till några revolutionerande förbättringar. 


NU är med andra ord rätt tid för ett inköp.


Jag sköt ju lite med modellen som hastigast vid ett besök på Hurricane för ett par år sedan, här finns en länk till det inlägget:


http://airpang.bloggplatsen.se/2016/05/01/11305299-luftgevar-100/


Förutom funderingen om värde för pengarna så tilltalas jag av vapnets tillgänglighet - har man bara fyllkälla så är detta ett PCP som alla entusiaster torde ha råd att äga, inte bara när det handlar om den initiala investeringen vid inköpet. Någon gång i framtiden så säljs ju alla luftvapen och då är alltid restvärdet intressant.


Om man exempelvis köper ett vapen från FX Airguns eller Air Arms för 10.000 kr och sedan önskar sälja den några år senare, man kanske hittar något nytt man vill ha, då har man ett delikat problem. För att vara attraktiv med det begagnade vapnet hos köparen i relation till att denne väljer ett annat och fabriksnytt exemplar så måste det begagnade vapnet vara betydligt billigare och i synnerhet så om det sedan visar sig ha kommit ut en förbättrad version av modellen ifråga. 


Har vapnet kostat dessa 10.000 kr så får man kanske räkna med att i bästa fall få 7.000 kr. Har det däremot kommit ut en förbättrad efterträdare så sjunker det lätt till 5-6000 kr. Har man i den värsta av världar lagt vapnet på licens så får man var glad om man får 2-3000 kr, om man överhuvudtaget hittar en kund till det.


Här ser vi snabbt fördelen med ett vapen för 2500 kr, man kan helt enkelt aldrig förlora mer än just 2500 kr på det. Man kan lite raljant säga att den här typen av vapen är den perfekta modellen att lägga på licens, skulle man ångra sig så är det smidigt och inte speciellt svidande att bara lämna in bössan till Polisen för destruktion, snarare än att behöva böka med att sälja den. 


Vad är då mina förväntningar?


Importören talar om ca 80 skott och till detta så är jag mycket skeptisk, i alla fall om man talar om en anständig spridning från skott-till-skott. Tester i England talar om 25 skott på 11 fpe och på ostrypta marknader om 13 skott vid 16 fpe. Räknar man lite på saken så betyder det en effektpotential på 275 fpe respektive 208 fpe. Eftersom det handlar om en väldigt liten vapentub med bara 100 cc så gissar jag att det högre värdet är rimligt att utgå ifrån vid svensk effekt. När man då räknar bakåt och utgår från 280 fpe så hamnar man vid (280/8) 35 skott. 


Förutom förväntan om 35 skott inom 20 fps spridning så anser jag att ett modernt PCP på 10J ska klara "halva lika-regeln" ut på det avstånd som dessa vapen är lämpade till. Ett licensfritt luftgevär används i regel på en vanlig hustomt hemmavid och en genomsnittlig svensk villatomt är 650 kvm, säg 25x25 meter någonstans. De allra flesta använder sannolikt dessa vapen på maximalt 30 meter så min förväntan blir därför att den med de bästa diabolerna för vapenindividen ska klara att leverera 5 serier i rad med 5 träffar inom 15 mm c-t-c.


Klarar mitt vapen, som blir ett slumpmässigt vapen fabriksnytt rakt ur kartong, att leverera följande så skulle jag anse det som prisvärt ur ett prestandahänseende:


Den ska klara 35 skott över 9.00 joule men under 10.50 joule med diaboler mellan 7-9 grains som inte har en spridning på mer än 20 fps. När jag skjuter med de bästa diabolerna för vapenindividen inomhus och med bästa möjliga stöd så ska jag nonstop kunna skjuta 5 serier om 5 skott där ingen serie får vara sämre än 15 mm c-t-c.


Kraven ovan är det jag skulle definiera som ett minimum för ett modernt PCP nu år 2019 med 100 cc tub. Det är rimliga krav i relation till vad lagstiftningen och vapnets fysiska dimensioner dikterar (licensfritt & 100 cc). 


Nu är en helt fabriksny bössa beställd (till fullpris naturligtvis) av min hovleverantör, Sveriges ledande luftvapenhandlare Hurricane. Nu är det bara väntan kvar, sedan ska det exemplaret hårdtestas så får vi se vad som faller ut av det hela.


Detta ska bli mycket spännande!

Av Johnny Ottosson - 2 november 2019 18:00


Förändringar av vapenlagstiftningen är föreslaget!


 

Även luftvapen kan påverkas av den nya lagstiftningen - i vissa fall.


Nu i dagarna så har det ramlat ut ett nytt lagförslag som berör magasin till skjutvapen här i Sverige. Detta förslag kan även påverka luftvapen och förslaget är som följer:


”Förslaget innebär att tillstånd kommer att krävas för innehav av ett löstagbart vapenmagasin, oavsett kapacitet eller storlek, om inte magasinet är avsett för samma ändamål som vapentillståndet.”

 

Notera speciellt den sista raden "samma ändamål som vapentillståndet". Den är mycket viktig att notera. 

 

Vem berör då detta?

 

Det berör de som har ett halvautomatiskt luftgevär på licens med ändamål jakt. 

 

Om licensen har en magasinbegränsning på 5 skott så uppstår det problem ifall man innehar magasin med större kapacitet än 5 skott, även om dessa magasin förväntas användas till målskytte.

 

Nu tror jag inte att det är så många som berörs av det här i praktiken, däremot så kommer många ägare/skyttar med halvautomatiska gevär med kaliber 22LR att drabbas, typ de som skjuter Ruger 10/22 eller Remington 597. Där är det inte ovanligt att man har ett 2- eller 5-skottsmagasin för jaktbruk och ett magasin på 10- eller 25-skott för övningsskytte eller plinking.

 

Där blir det stopp - går förslaget igenom så blir det enbart max 5-skottsmagasin även för detta och magasin med större kapacitet blir automatiskt illegala att inneha, om man inte får ut en separat licens för dem (vilket förmodligen är både bökigt och svårt).

 

Återstår att göra är att se om detta går igenom och blir lag framöver.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards