Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 20 mars 2017 06:00


Tävlingsdags!


Den första annonserade öppna tävlingen utanför SSF för 2017 har nu påannonserats även om detaljerna ännu är en smula sporadiska. Jag tar mig friheten att citera:


En tävling för alla som vill prova på fallmålskytte under enkla förhållande.


Söndag 9 april 2017 Kl 10.00

Klasser.
10J pcp.
10J fjäder.

Över 10J pcp och fjäder. Max 45J
Öppna riktmedel gevär, och pistol med valfritt sikte max 12X. Max 45J

Regler.

20 mål på 10-40 m avstånd.
Max 12X förstoring på kikaren. Har ni större tejpar vi vid 12X.
Tillåtet att använda parallaxen.

OBS Inskjutningen är öppen 10,00- 11,00 därefter börjar tävlingen
och då stängs inskjutningsbanan. OBS.


Tävling för den som vill. 
Prova på för den som vill det.
Ingen publicering på forumet av resultat för dom som vill slippa.
Ev förtäring får var och en ta med sig. Grillmöjlighet kommer finnas. 
Adress via PM. Googla Nårunga Vårgårda kommun så vet ni ungefär.
Har du ingen bil eller någon att åka med, kan jag kanske ordna skjuts från Vårgårda station. Tar vi via PM.
Varmt välkomna.

 

PM är i sammanhanget ett Personligt Meddelande till arrangören, nickname Gubbe, på det svenska luftvapenforumet - även känt som LuftvapenInfo. Förhoppningsvis så kommer det mer klarifierande detaljer framöver, exempelvis om hur poäng räknas och liknande. 

 

Personligen så vet jag inte om någon annan öppen tävling under säsongen så passa därför på att att komma ut om ni vill pröva fallmålsskytte och träffa lite andra entusiaster, på detta arrangemang så förefaller det inte finnas några byråkratiska problem som hindrar ett deltagande i fråga om tävlingslicenser, klubbmedlemskap, skyttekort eller annan pappersexercis.  

 

Jag återkommer successivt om och när jag i så fall får mer detaljer runt arrangemanget. 

 

Väl mött!

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 19 mars 2017 18:00


HPA-konvertering av 2240/50!


  Ett billigt sätt att konvertera till HPA med allt som man behöver.


Rojal har i dagarna presenterat ett fabrikstillverkat HPA-kit för 2240/50 till ett pris av €209. Då en vanlig lös 500 cc Luxfertubflaska brukar betinga runt 2000 kr mer eller mindre naken så är detta ett prisvärt kit för den som vill förvandla sitt Co2-vapen till HPA.


Kombinerar man satsen med en Crosman 2300S så får man ett smidigt takedown-vapen på tryckluft med LW-matchpipa och bra avtryck för under 5000 kr samt därtill oändliga utbyggnadsmöjligheter.


Länk: 


https://www.rojal.si/en/shop/airguns/air-rifles/rojal-2240-pcp-conversion-set.html

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 17 mars 2017 19:00


Leupold EFR


Det finns många goda skäl till att detta sikte är drömmen för många luftvapenfantaster!


Leupolds EFR är ett sikte som har vunnit ett genuint gott anseende under åren, om än kanske inte översvallande som hos dagens video. Personligen så köpte jag en föregångare till min egen VX-II EFR redan 2002 för 2500 kr, det var då en modell som man kallade för VX-I och som hade rheostatjustering av rattarna. Detta sikte hade jag i fem år och sedan sålde jag det för 2000 kr.

 

Anledningen till försäljningen var att jag länge hade varit sugen på efterträdaren och då jag fick möjlighet att förvärva ett fabriksnytt sådant för 3500 kr så blev bytet ett faktum. Detta nya sikte har jag alltså ägt under ett decennium nu och trots att dessa tio år har passerat så är jag lika nöjd med det då som nu. Av den anledningen så har jag aldrig funderat på att sälja det men då nypriset dessa dagar ligger runt 5500 kr över disk i Sverige så skulle jag sannolikt inte göra någon förlust vid en försäljning så ett mera prisvärt sikte har jag definitivt aldrig ägt.

 

Tekniskt sett så är siktet högst konventionellt med 32 mm lins och 3-9 gångers förstoring, givetvis med en justerbara parallax ända ner till knappa 10 yards. Riktmedlet är Fine Duplex, vilket passar mig helt perfekt. Vad är det då egentligen som gör detta sikte så högt ansett och populärt, trots sin höga prislapp, bland alla skiftande fantaster världen över?

 

Till att börja med så finns naturligtvis Leupolds adelsmärke där – rekyltåligheten. Detta är ett sikte som tål nästan allt och mera därtill. Förr i tiden så var detta en stor tillgång när många välbeställda ägare monterade dem på potenta gasfjädervapen men numera, när de flesta dyra kikarsikten hamnar på PCP, så är den här egenskapen lite grann ställd i skuggan.

 

Det man främst framhåller idag är däremot den absoluta klarheten hos optiken, även om skillnaden mellan billigare sikte och EFR i rättvisans namn faktiskt har jämnats ut under åren. Billigare sikten blir alltså succesivt allt bättre och skillnaden till premiumklassen minskar steg för steg. Faktum kvarstår dock, den som växelvis kikar igenom ett EFR och ett vanligt kikarsikte i prisklassen upp till 3500-4000 kr brukar förvånas över vad Leupold förmår att leverera.

 

Den tredje starka sidan förutom rekyltålighet och optisk kvalité är modellens blygsamma format, detta är ett litet och smidigt sikte, vilket naturligtvis är en fördel på många av dagens endera tunga eller bullpupkonfigurerade vapen där man vill få ner tyngdpunkten så mycket som möjligt.

 

Självfallet så är inte Leupold EFR inget optimalt riktmedel för alla upptänkliga situationer men för allroundbruk, rekreativt skytte eller HFT med räckvidder ut till runt 50 meter så är detta sikte helt optimalt, liksom naturligtvis för skadedjursjakt och inte minst då under dunkla ljusförhållanden.

 

Nackdelar då?

 

Jo, investeringskostnaden är dryg, över 5000 kr är mycket pengar för de flesta och i synnerhet för ett ”enkelt” kikarsikte. Likaså kostar original tillbehör multum därtill. Den löpande kostnaden över tid är emellertid förbluffande låg, detta är ett attraktivt kikarsikte med bra andrahandsvärde. För den som har mer specialiserade syften som F/T eller BR-skytte på riktigt långa distanser så finns det naturligtvis bättre (o dyrare) sikten på marknaden.

Av Johnny Ottosson - 15 mars 2017 06:00EUs nya vapendirektiv gick igenom!


  Nu börjar strukturen för den nya EU-övergripande vapenlagstiftningen så sakta ta form.


Strax före klockan 13 på tisdagen så stod det klart att det mildare kompromissförslaget för ett nytt vapendirektiv i EU vann i EU-parlamentet med röstsiffrorna 491 för och 178 mot. Av totalt 697 i EU-parlamentet avstod 28 från att rösta. Flera varningsflaggor höjs för vad som händer när vapendirektivet ska tillämpas i Sverige. Inte ens moderata företrädare vågar tro på att regeringen inte använder EU-direktivet som vapen mot de legala vapenägarna i Sverige.

 

Trots det röstade M-politikerna i EU-parlamentet själva för direktivet!

 

Centerpartiets och Liberalernas ledamöter ser uppenbara risker med att polismyndigheten och regeringen använder direktivet för att införa hårdare regler än vad som är nödvändigt enligt direktivet. De stod på nej-sidan, men deras partigrupp är för liten i EU-parlamentet.


Sverige kommer nu att behöva ändra vissa regler för att genomföra direktivet, bland annat kring spårbarhet av vapen och att deaktiverade vapen inte ska kunna ändras tillbaka till den gamla funktionen igen. Det sistnämnda kan naturligtvis att komma till att påverka luftvapen om ett strypt vapen räknas som "deaktiverat". Här har England redan på eget intitiativ gått före med sin VCR-act från 2007 som tvingade fram Anti Tamper, alltså plomberingar i syfte att försvåra olaglig effektökning av effektbegränsade vapen.


Likaså finns det krav på begränsningar av magasinkapaciteten till 10 skott, vilket även det kan kommma att påverka en del luftvapen, inte minst de semiautomatiska. 


Övriga begränsningar av intresse, till exempel omsökningar av licenser var femte år, vilket redan finns i en del länder, liksom olika kvalifikationskriterier för vapeninnehav blir upp till varje nation att själv besluta, här är det ännu öppet för att se hur Sverige väljer att agera.


När medlemsländerna godkänt överenskommelsen i april ska reglerna överföras till lag i EU-länderna någon gång under andra halvan av 2018. Regeringen tillsätter snart en utredare som ska föreslå hur det ska gå till. 

 

Till sist, lite humor runt saken:

 

https://morgonsur.wordpress.com/2017/03/14/om-ett-eu-direktiv-som-inte-skulle-bli/

 

Tänk vilket liv det hade blivit om frågan hade rört hästsporten!

Av Johnny Ottosson - 14 mars 2017 10:00En viss försiktighet tillråds!


En serie videos som stämmer till eftertanke!


För några år sedan, när jag precis hade förvärvat min FX Airguns Elite, så roade jag mig med att skjuta sönder diverse föremål av pur nyfikenhet för att se hur mycket material som en diabol med kaliber 25 och runt 60-70 joule anslagsenergi kunde penetrera.


Mest känt blev kanske när jag sköt av ett koben (ifrån en död ko, bara själva skelettbenet ska tilläggas), då många reagerade över kraften hos en del av dagens moderna PCP liksom vad konsekvenserna kunde bli ifrån ett vådaskott, alternativt om ett smygtrimmat motsvarande vapen hade missbrukats av en omdömeslös individ.


Konsensus då landade i att dagens grovkalibriga PCP bör betraktas likvärdigt med 22 LR när det handlar om säkerhetsmarginaler och allmänt handahavande. Fler exempel på detta kan man studera i dagens två små kortfilmer i detta inlägg - skapade av en synnerligen entusiastisk rysk fantast.


En diabol ifrån ett sådant PCP skär rakt igenom ett bildäck hur lätt som helst, även på dryga avstånd!Av Johnny Ottosson - 13 mars 2017 10:00Lite IWA och Smoothtwist X


En del spännande nyheter men frågan är vilka som blir av betydelse i Sverige?


Ännu ett IWA reportage och Giles har med sedvanlig torr humor förmedlat det väsentligaste, inklusive de nya Smoothtwist X-systemet som en del bloggbesökare har funderat över. I videon så benämner Fredrik den inre delen av pipan som "liner", vilket ju på svenska blir instickspipa.


Till skillnad ifrån konventionella instickspipor så har emellertid pipans yttre del ingen egen given kaliber.


De juridiska konceptet runt instickspipor är en smula rörigt och frågan är därför lite vad som kommer att hända den dagen någon söker licens på ett vapen med den här typen av konstruktion?


OM man nu anser att systemet är att likställa med instickspipor, vilket ju inte per automatik är givet, så regleras dessa av Vapenförordningen 2 kap 5 § punkt 5 vilken säger att för målskjutning är det OK att få en instickspipa medan det för jaktändamål krävs att man idkar "yrkesmässigt bedriven jakt- eller viltvård eller annat kvalificerat behov".


Rikspolisstyrelsen har för övrigt inte kommenterat instickspipor i Fap 551-3.


Frågan om huruvida "liner" är en instickspipa kommer dock först att vägas mot Vapenlagen 1 kap 3 § punkt h och där anges att licensplikt råder för "anordningar som gör att skjutvapen kan användas med annan ammunition än de är avsedda för".


Första problemet ligger ju i vilken kaliber som ett exemplar av FX Airguns Crown ska anses ha?


Om man köper en bössa med kaliber 25 så bör ju det anses vara individens ursprungliga kaliber, även om den yttre delen av pipan i sig själv är kaliberneutral. Därefter så kan det ju vara märkligt med en instickpipa med exempelvis kaliber 30 till ett vapen med kaliber 25 men utifrån lagstiftningen så spelar ju det ingen roll, här gäller ju frasen om "annan ammunition" och den kan ju faktiskt vara större än den ursprungliga kalibern - även om detta tidigare har varit fysiskt sett ovanligt.

 

Utfallet kan alltså bli sådant att man inte kan få ut vapen med Smoothtwist X på jaktlicens utan på bara målskytte, såvida man inte har "kvalificerat behov" - vilket inte lär vara enkelt att gå i land med. Önskar man sedan mer än orignalets liner (vilket ju är troligt om man vill använda finessen fullt ut), tja - så måste man åter igen hosta upp ett "kvalificerat behov". Principen är alltså ungefär densamma som om man tar ut en grytpistol för jakt och önskar ännu en sådan. Lycka till!

 

Vad är då idén med Smoothtwist X?

 

Den är förmodligen avsedd för helt andra marknader än den svenska.

 

Dels så måste man ha licensfria pipor (så att man kan köpa flera liners smidigt, se ovan) och dels så bör man troligtvis också kunna skjuta vapnet på full effekt. Jag har svårt o tro att olika twistrates spelar någon roll vid 10 joule.

 

Förutsatt att dessa två förutsättningar fungerar så kan en liner för USD $99 onekligen betraktas som billigt och det är ju bra för den som önskar ha flera kalibrar i ett och samma vapen. Sedan så finns det ju någon liten fraktion hardcore-fantaster som gillar att trixa med twistrates och liknande - för dem så blir ju detta ett klockrent koncept.

 

 

Av Johnny Ottosson - 12 mars 2017 09:00"Självregulerande" Air Arms !


  Air Arms ventilsystem är traditionellt settt usla och ovanstående värden är därför inte så märkliga.


Ibland så har jag uttryckt mitt beklagande över Air Arms "primitiva" teknologi respektive "usla" ventilsystem och då brukar jag ofta få mothugg, inte sällan baserade på vilken fin finish, passning och känsla av kvalité som vapen ifrån detta varumärke besitter - liksom hur bra fjädervapen (!) som de producerar.


Anledningen till att jag ständigt belyser Air Arms tillkortakommanden, liksom skälet till att jag aldrig har velat äga ett exemplar själv, kan man tydligt se i graferna ovan, citerade ifrån en test av Mr Dubber på Youtubekanalen AirArmsHuntingSA. Här framgår tydligen vilken veritabel alptopp som ett självregulerande vapen i detta fall en 510 har jämfört med en modell som har en separat regulator, deras nya bullpup Galahad.


Då är - märk väl - den separata regulatorn hos Galahad defintivt inget föredömme på något sätt:


  Notera skillnaden - den röda trendlinjen avser Wildcat från FX Airguns


Regulatorer kan ju, precis som de flesta andra teknologier, framställas på olika sätt och Air Arms version av dessa tingestar lämnar mycket övrigt att önska, även om de iofs är stora steg i rätt riktning jämfört med deras system utan separat regulator. Kruxet för köparen är att denne har ofta väldigt svårt att på ett påtagligt enkelt sätt se skillnaden mellan olika fabrikats tekniska kapaciteter när han klämmer på bössorna hos sin handlare, eller än värre köper dem osedda över nätet.


För, precis som att olika vapen kan ha olika nivåer på synbara egenskaper, så kan de besitta vitt skilda nivåer på de egenskaper som man inte lika uppenbart kan se men som ändå är oerhört viktiga för frågan huruvida men uppfattar att man får god valuta eller inte för sina pengar på sista raden. 


Sedan så ska man naturligtvis inte låta ett köp stå och falla med ett primitivt ventilsystem.


Man kan utan tvekan skjuta bra även med en rejäl spridning ifrån skott-till-skott och detta också på förbluffande långa avstånd, i synnerhet om man väljer eller råkar skjuta just i effektkurvans sweetspot. Men, oavsett detta, så är en låg skillnad i utgångshastighet ifrån skott-till-skott alltid en tillgång och om jag själv hade lagt 10-15.000 kr på ett PCP av känt varumärke så skulle i alla fall jag vilja ha ett bra ventilsystem.


Här kommer en länk till testet i sin helhet:


Marknadens fulast bullpup so far...

Av Johnny Ottosson - 11 mars 2017 10:00Ett härligt läte med en lång historia!


  Det behövs betydligt mindre effekt än vad många tror - förutsatt att man träffar rätt!


Tidigare i veckan så fick jag en fundering ifrån en ny entusiast som hade sjutit ihjäl en skata med ett "klent" tävlingsluftgevär. Exakt vilket luftgevär som användes är oklart men jag lät mig förstå att det förmodligen var med kaliber 177 och en bit under 10 joule.


Hursomhelst så noterade han ett kraftfullt SMACK vid träffen och för de som tidigare har skjutit fågel med luftgevär så är naturligtvis lätet bekant. Ett ljudligt, dovt och tomt smack som inte är helt olikt ljudet av en perfekt träff på en tennisboll med ett brännbollsträ. Skatan stendog men vår vän entusiasten började då fundera lite - vad var det egentligen som han hörde? Vad var det som lät så högt?


För att kunna besvara den frågan så måste vi gå väldigt långt tillbaka i tiden, kanske till och med tillbaka till perioden Trias i jordens historia. Under den epoken utvecklades de första Theropoderna, för ungefär för 230 miljoner år sedan. Theropoderna delas in i två grupper, kallade Coelurosaurier och Carnosaurier. Bland Carnosaurierna återfinns de största köttätande landdjur som någonsin existerat. Coelurosaurierna var (med en del markanta undantag) oftast mycket mindre, de flesta 2 till 4 meter långa och de allra minsta mindre än en höna.

 

Enligt majoriteten av dagens paleontologer är fåglar (Aves) en överlevande grupp av Coelurosauria och således är Theropoda inte en utdöd grupp av djur - dinosaurierna lever fortfarande mitt ibland oss!

 

Dessa nutida dinosaurier - fåglarna - är alltså en oerhört framgångsrik grupp av djur som idag består av mellan 9000 till 10.000 olika arter, ungefär en dubbelt så stor artrikedom som vi däggdjur. Något som är gemensamt för fåglarna och övriga nu utdöda dinosaurier under Theropodia är förekomsten av luftsäckar.

 

Lite grovt så finns det idag tre dominerande sätt som levande varelser kan använda för att extrahera syre ur luften. Dessa tre olika metoder används av insekter, däggdjur och fåglar. 

 

Den mest primitiva varianten är trakéer eller boklungor, som egentligen bara är rör (eller lameller/"veck") inuti kroppen där syret sugs ut av orörliga vävnader. Man säger därför att insekter saknar aktiv andning och har således inte heller någon näsa (eller motsvarande). Detta andningssystem är ineffektivt, även om det är dugligt för djurgruppens egna ändamål, och begränsar mycket av dess morfologi. Insekter kan exempelvis inte bli speciellt mycket större än ca 100 gram eftersom de helt enkelt inte kan utvinna syre tillräckligt effektivt. Tidigare i historien så hade vår atmosfär däremot en större andel syre i luften och då kunde insekter bli betydligt större.

 

Nästa steg upp på prestandastegen är våra egna lungor, som återfinns hos däggdjuren. Vi har lungsäckar som kan röra sig i takt med att vi andas och syresätter blodet. Dettta system är hyfsat effektivt och tillåter oss exempelvis att vara fysiskt sett större än insekter liksom att vara endotermiska ("varmblodiga"), till skilland från insekterna.

 

Om man däremot är fysiskt sett stor, endotermisk och vill kunna röra sig snabbt eller pyssla med något som är väldigt energikrävande, till exempelvis kunna flyga så krävs det ett ännu mer effektivt andningssystem - nämligen luftsäckar!

  Luftsäckar ger en oöverträffad andningsprestanda!

 

Många arter av dinosaurier, varav fåglarna är de enda kvarvarande typen, utvecklade tekniken med luftsäckar för att kunna säkerställa tillgången på stora mängder syre. Den här metoden var en stor tillgång för djur med enorm storlek, liksom för bara väldigt stora djur som ville förflytta sig snabbt samt för de stora endotermiska djur som önskade flyga.

 

Våra däggdjurslungor fungerar ju på så sätt att de kombinerar två funktioner i samma enhet, de både cirkulerar (drar in och skjuter ut) luften samtidigt som de suger ut syret ur luften. Fåglar däremot har lungor vilka enbart suger ut syret ur luften - själva cirkulationen som sådan sköts av luftsäckarna.

 

Systemet är naturligtvis mera komplext och har därför en del nackdelar men förutom en enastående andningsprestanda så hjälper det även till att kyla kroppen inifrån. Däggdjur brukar ju kyla kroppen igenom att flåsa vilket inte blir lika effektivt och människans unika (samt mycket effektiva) porsvettning fungerar ju inte för varken övriga däggdjur (som är klädda i päls) eller fåglar, eftersom fåglar (liksom övriga dinosaurier under Theropodia) har täta fjäderdräkter.

 

En exceptionellt god andningsprestanda liksom en inbyggd AC är alltså de huvudsakliga anledningarna till att luftsäckar som andningssystem har klarat tidernas prövningar under miljontals år. 

 

Så, hur var det då med nackdelarna?

 

Jo - fåglarnas nackdelar (o fördelen för oss luftvapenjägare) är att en stor del av fåglarnas inre upptas av andningssystemet vilket därför är enkelt att träffa och dessutom synnerligen sårbart. De allra flesta fåglar har mellan 7-9 luftsäckar och till detta kommer då två stycken lungor. Oavsett vad fågen pysslar med när den blir påskjuten så är det alltid vissa luftsäckar som är trycksatta då fåglars lungor inte rör sig själva, som våra gör. 

 

Det är när en diabol slår igenom en trycksatt luftsäck och dess trycksatta luft smiter ut i atmosfären som vi hör det ibland synnerligen högljudda lätet som signalerar en fin träff. Man kan alltså lustigt nog säga att knallen från anslaget är kommen ifrån samma fenomen som skapar knallen från våra PCP vid avfyrningen - trycksatt luft som snabbt smiter ut i atmosfären.

 

För fågeln så är en punkterad luftsäck naturligtvis en katastrof och ett mycket allvarligt tillstånd.

 

Om ett däggdjur får ett hål igenom lungan så är det illa men den andra lungan kan i regel ändå syresätta kroppen tills dess att blodflödet ifrån projektilhålets utblödnad sänker blodtrycket såpass mycket att syre upphör att nå fram till hjärnan varvid medvetslöshet inträder.

 

Bortser man ifrån utblödnaden och den fysiska vävnadsskadan så kan många däggdjur leva bra och länge med bara en enda lunga, något som man kan se hos oss människor då en lunga opereras bort. Självfallet så försvinner en stor del av andningskapaciteten men den basala överlevnaden utan större ansträngningar finns fortfarande kvar.  

 

Andningssystemet hos fåglar är dock högre trycksatt än våra lungor och luftsäckarna är mer seriekopplade än våra snarast parallellkopplade lungor. Det innebär att ett hål betyder att all tillgängligt styre försvinner blixtsnabbt och därmed även syreförsörjningen till hjärnan, varpå medvetslösheten uppstår - fågeln slocknar i fallet och är orörlig när den slår ner i marken.

 

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se