Airpang

Direktlänk till inlägg 5 mars 2020

En ny nivå!

Av Johnny Ottosson - 5 mars 2020 18:30


Full Size!


  

En pipa på 80 cm ger ett mäktigt intryck men då är det ändå en bullpup




Så har FX Airguns lanserat en dunderversion av den synnerligen populära och banbrytande Impact. Här presenterar man en modell med extra allt, vad sägs exempelvis om en pipa på 80 cm och en tub på 580 cc! Med en kaliber på över 9 mm, här kaliber 35, så klarar den nya modellen med sin Power Plenum att leverera 915 fps med 81 grain tung projektil vilket betyder mer än 150 fpe - alltså över 200 joule!


Med detta så är gränsen för jaktvapen klass IV inget som helst problem eftersom den ligger vid blott 150 joule...


Tyvärr så innebär en efterbliven lagstiftning i Sverige att luftvapen alltid är begränsade till klass IV men den här nivån av prestanda ställer Impact i en särställning även jämfört med kaliber 22 LR. Kollar vi på en typisk patron till 22 LR så ger den runt 180 joule från en 40 grain kula som flyger med 1200 fps.


Ska man upp på högre nivå än kaliber 35 Impact så måste man satsa på hyper-velocity patroner som kan ge 1750 fps med lätta kulor på 31 grains, då når man nära 280 joule. Den typen av patroner fungerar dock inte i alla typer av vapen för kaliber 22 och har en del biverkningar som gör att de inte blir speciellt populära överlag.


   Prestanda!



På en mer praktisk nivå så är en grov projektil på långt över 9 mm med mer än 80 grains att dessa 200 joule träffar sitt mål på ett helt annat sätt än en finkalibrig 5.60 mm projektil med halva vikten på likvärdig anslagsenergi. För den som jagar de större villebråden från klass IV, exempelvis rapphöns och fasan eller kanske rent av havstrutar så är detta en perfekt beväpning som jag själv alla gånger hade valt framför den klenare kaliber 22.


Så - hur långt är det till klass 3..?


Här krävs det 2.50 gram på minst 200 joule vid 100 meters avstånd. Ska man nå dit med ett luftvapen i kaliber 35 så krävs det en projektil på 100 grains som flyger med 1030 fps och som använder en slug med BC=0.90.


Det är ingen omöjlighet som tekniken har utvecklats de senaste åren.


OM vi hade haft samma regler för luftvapen som för krutvapen på jaktlicens så hade vi säkert snart kunnat nå klass 3 även med PCP och då hade en lång rad arter varit inom räckhåll, nämligen samtliga viltarter utom älg, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår, varg, vildsvin, säl, rådjur, järv, lodjur och bäver.

 

Dagens luftvapen pressar gränserna och vi ser alla vilket fabrikat som leder vägen för alla marknadens olika aktörer..

 
 
Ingen bild

kj

8 mars 2020 14:35

bäst att inte överdriva kraften i ett luftvapen,räcker med klass4 för mindre vilt som vid skyddsjakt,ripjägare köper inte ett pcp för jakt i kallt väder mm,sedan övrigt vilt från hare och uppåt,visst går väl att ta fram en pcp som klarar dessa,men enklare och säkrare att ha en ask med patroner i fickan,än att fylla ett pcp vapen med tub eller kompressor,nä luftvapen skall nog först o främst användas till målskytte,med skyddsjakt som ett alternativ inom städer mm.

 
Ingen bild

Pellgun150

9 mars 2020 19:37

Herrejesses vad våmligt med dessa långa pipor och därtll en ljuddämpare till. Varför jaga effekter som smidig krutpuffra ändå lätt överträffar och detta redan under svartkrutsrevolrarnas tid. Nej, jag ser vare sig proportioner eller över huvudtaget någon uppsida i detta, undantaget den uteblivna krutröken då. Håller med andra ord fullständigt med ovanståendes inlägg! Mått och sans.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards