Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 31 december 2017 13:00


Snowpeak 900 hos AEAC!


Ett mediokert testresultat på ett oslagbart billigt vapen.


Äntligen så har då Steve fått ändan ur vagnen för att testa Snowpeak 900 och därmed så har han kört igenom hela kvartetten budgetvapen; Snowpeak 900 ($199), Crosman Maximus ($219), Beeman Chief ($180) och Umarex Gauntlet ($299).


Utfallet av det hela verkar vara att Gauntlet (som ju är dyrast) erbjuder mest prestanda för pengarna, med reservation för att man få ett "bra" ex med fin pipa. Just det ex som testades av Chief sköt dock exceptionellt bra, vilket är intressant med tanke på att den är i särklass billigast av de billiga. Maximus i sin tur förefaller ha jämnast produktionskvalité och bäst avtryck där Snowpeak har högst detaljkvalité och finish. 


Två vapen (900 & Chief) har trästock, två stycken har syntetstock (Maximus & Gauntlet), dock så har bara Gauntlet separat regulator och (kanske viktigast av allt) - shroudad pipa och utbytbar lufttub.


Vilket hade man då själv valt?


Som jag ser saken så förefaller Gauntlet erbjuda mest för minst pengar, trots att den är på pappret dyrast. Detta då förutsatt att den klarar att hålla bra praktisk precision. Hade jag valt ett vapen på licens och med kaliber 22 så hade jag definitivt valt just Gauntlet, just på grund av shrouden och de utbytbara luftbehållarna. Min andrahandsalternativ hade nog varit den charmiga Snowpeak 900 men då som 7-10 joule någonstans och givetvis kaliber 177. Med låg effekt så är problemen med odämpad pipa och liten lufttub inte lika stort.


Oavsett vilket vapen så är det fantastiskt vilket utbud och vilka kompetenta vapen som man kan köpa för bara ett par tusenlappar nuförtiden. Detta är en serie gevär som kommer att ställa stor press på modeller i prisklassen 4-8000 kr.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 27 december 2017 11:00"Alltid en massa om denna Gauntlet!"

  Ett mycket komplett paket för väldigt små pengar...


Det lilla som jag har haft möjlighet att skriva på Airpang den senaste tiden har helt klart dominerats av Umarex Gauntlet och många har därför undrat - varför? Detta är en högst berättigad fråga och det är den som jag tänker adressera här idag.


Gauntlet är egentligen en urgammal QB-konstruktion, om än i modifierat utförande, med rötterna i en ännu äldre design från Crosman som skapades på 1960-talet, hur kan den förmå att intressera köpare långt in på 2010-talet? 


Till att börja med så är den billig, vilket alltid säljer vapen oavsett vilket. Vi talar om under $299 vilket betyder ca 2400 SEK med dagens kurs. Hur man än vänder på saken så ÄR detta billig för ett PCP hur man än mäter. Trots detta låga pris, det finns ju fler vapen på marknaden som är jättebilliga (Snowpeak 900, Gauntlets kusin Beeman Cheif, QB-seriens moderna efterträdare Crosman Maximus etc), så är Gauntlet betydligt mer välutrustad!


Till de viktigaste fördelarna hör en riktigt effektiv shroud, det ser man sällan hos lågprisvapen. Nästa viktiga feature är det automatindexerande magasinet. Konkurrenten Snowpeak 900 har förvisso också magasin men annars så är just magasinet (om man önskar använda det) en stor fördel för Gauntlet jämfört med Maximus och Cheif. Sedan så har vi den separata regulatorn, som gör det möjligt att få låg spridning från skott-till-skott utan att man behöver meka eller kunna speciellt mycket om PCP.


Visst, det går att få en jämn låg spridning även med ett självregulerande ventilsystem men det kräver mer kunskap och erfarenhet - med Gauntlet så får man hög skjutbarhet direkt ur kartongen. Slutligen så har vi även en löstagbar lufttub som gör det möjligt att ha med flera tuber för långa skyttesessioner non-stop ute i fält och en billig möjlighet att ersätta en skadad eller utgången lufttub vid behov.


Detta erbjuder inga konkurrenter.


  En löstagbar lufttub är alltid en stor fördel!


Till de mindre uppenbara fördelarna hör en stock med justerbart kindstöd och dessutom rembyglar liksom modulariteten hos QB-systemet på många delar, vilket gör det enkelt att hitta knowhow och billiga reservdelar vid behov.


Sammanfattningsvis så är alltså Gauntlets styrkor två - den är grymt billig och otroligt välutrustad för sitt pris!


Nackdelar då?


Lång, tung och ful - liksom att den även kan vara billig i negativ mening när det gäller passning, finish och övergripande känsla av kvalité. En annan sak som jag är nervös över är hur bra den kommer att skjuta från exempar till exemplar. Vi har ju sett hur Steve på AETC sköt bättre på 100 yards med dess syskon Beeman Cheif än med FX Airguns Streamline samtidigt som jag vet att en del exemplar av billiga kinavapen lämnar usel praktisk precision i verkligheten. Det har vid köp av sådana modeller alltid blivit lite av en en chansning - man får be till högre makter och hoppas att man får ett "bra" exemplar. Sådant är naturligtvis aldrig kul.

  En vanlig syn på våra träffar framöver?


Men, låt oss nu hoppas att man får ut praktisk precision på samma nivå som Steves testade Cheif för alla exemplar av Gauntlet, då finns det - som jag ser saken - inget som hindrar detta vapen från att bli en monstersuccé även här i Europa, förutsatt att prisbilden håller sig på rätt nivå.


Om så sker så blir detta vår tids viktigaste vapen, en dörröppnare för mängder av människor som igenom den här valmöjligheten kommer att ta steget in i hobbyn eller klivet över tröskeln från fjädervapnen och in till den underbara världen av PCP.


En viktigare uppgift än denna har inget vapen.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 16 december 2017 21:30Umarex Gauntlet hos AEAC!


Marknadens bästa PCP-köp?


Äntligen så har AEAC fått fatt på en Gauntlet för en test och det objektiva utfallet blev tyvärr lite sisådär. Varför detta blev fallet vet jag inte, kanske hade Steve fått tag på ett uselt ex, kanske är det en pre-produktionsbössa. Dock så är Gauntlet tillverkad av samma fabrik som Beeman Cheif, vilket ju presterade ypperligt i ett likadant test i samma kanal, så sannolikt så finns potentialen här. 


Med ett prisläge på blott USD $300, motsvarande 2443 SEK, så är det onekligen ett riktigt prisvärt paket och speciellt när man betänker att modellen har en effektiv shroud, regulator, automatindexerande magasin (inklusive enkelskottsadapter), rembyglar och en löstagbar lufttub, förutom de nu "obligatoriska" finesserna i form av quickfill och manometer.


Hos konkurrenter i samma prisklass (Beeman Cheif, Crosman Maximus och Snowpeak 900) så får man klara sig utan regulator, löstagbar tub samt shrouden. Med erfarenheten av Snowpeak 900 i bagaget så är min gissning att vi här kan räkna med ett pris på svensk mark mellan 3000-3500 kr.


Intressant är också att man har undvikt effektracet och istället lagt Gauntlet på "bara" 22 fpe för kaliber 22, de flesta moderna PCP med den kalibern brukar ge minst 50% högre effekt. Vänder man på myntet så är naturligtvis fördelen mängder (ca 60-65 st) skott på fyllningen (200 Bar, 200 cc) liksom ett dämpat skottljud samt en låg spridning från skott-till-skott (under 25 fps).


Än mer spännande är Gauntlet med kaliber 177 där man på motsvarande effektuttag får 14 fpe. Med en korrekt avstämning av drivkällan så borde man på en Euro-variant i den här kalibern kunna få behålla 60 skott inom 25 fps med "våra" 12 fpe och ett ännu lägre skottljud. Ett mycket intressant instegsvapen för exempelvis fallmålsskytte.


Som de flesta av er kanske vet så är Gauntlet baserad på QB-serien som i sin tur är kopior på 1960-talets Crosman 160/180-serie och visst är det fascinerande att den konstruktionen har kunnat hänga med i mer än fem decennier och fortfarande erbjuda såpass mycket skjutglädje för små pengar?

Av Johnny Ottosson - 6 december 2017 06:00Umarex Gauntlet!


  Ett fysiskt stort men billigt vapen med prisvärda prestanda.


Nu har äntligen en av de hetaste nyheterna på marknaden ramlat ut till fantaster i USA och detta med mycket stor uppskattning. Modellen ifråga är ännu ett QB-dirivat och denna gång ett PCP, precis som Beeman Cheif. Liksom nyss nämnda Beeman så har Gauntlet främst vunnit stor uppskattning på grund av ypperlig praktisk egenprecision, vid sidan av dess paradgren - drivkällan med separat regulator, som ger mängder av skott på en fyllning med en, för prisnivån, synnerligen låg spridning från skott-till-skott.


HAM har naturligtvis testat och här kommer deras utfall:


http://hardairmagazine.com/reviews/umarex-gauntlet-pcp-test-review-22-caliber/Av Johnny Ottosson - 3 december 2017 14:00FX Airguns Crown!


Äntligen så är det dags för AEACs efterlängtade review!

Av Johnny Ottosson - 30 november 2017 18:00Modularitetens mästare!

 


Crosman Armada har blivit en populär storsäljare på sin inhemska marknad.


Inom skjutvapen i allmänhet så besitter det så kallade AR-systemet en särställning, något som också sakta men säkert även börjar influera luftvapenvärlden. AR-systemet, uppkallat efter det uppfinnande företaget ArmaLite, har nämligen ett par stora och obestridliga fördelar i form av sin talrikhet och sin breda prisbild. Komponenter till AR-systemet kan köpas i princip överallt och många riktigt bra delar kan förvärvas till förbluffande små pengar på grund av stora tillverkningsserier och standardiserat utförande.


Som de flesta av er säkert känner till så grundades ArmaLite på 1950-talet i USA och blev mest bekanta som upphovet till M16-gevären, kända i otaliga krigsfilmer inte minst från Vietnam.


Redan 1966 så kom sedan CAR-15/XM177, en utveckling av M16, som utgjorde grunden till den efterträdande M4, från vilken många av dagens detaljer till AR-systemet härrör. Utan att fördjupa oss mer i militära krutvapen så finns det ett par detaljer från just M4 som är intressanta för oss luftskyttar, främst pistolgreppet och kolvdelen. Den karaktäristiska kolvdelen består egentligen av tre delar, en bufferttube, en låsmutter och så själva kolven.


En buffertube med längdjustering i sex lägen. 


För att fästa kolven på någonting så börjar man med att gänga fast bufferttuben, som är gängad i ena ändan, mot själva vapnet (eller vid luftskytte, ibland en adapter). För att bufferttuben ska sitta rakt, med justeringslisten nedåt, så måste man säkra tuben med hjälp av en kronmutter (låsmuttern) och för detta ändamål så använder man en speciell nyckel.


Den klassiska M4-stocken finns i mängder av varianter. 


När bufferttuben sedan sitter på så glider man över kolvdelen och då får man en kolv som är teleskopiskt justerbar i sex olika lägen. Kolven som sådan innehåller inte sällan en rembygel och möjlighet att fästa diverse olika tillbehör, liksom man kan nyttja buffertrörets tomrum till förvar av exempelvis ammunition, rengöringsutrustning eller andra smådelar som man vill ha nära till hands.


Andra fördelar med kolvsystemet är att kolven finns i ett brett spektrum av prislägen, från 200 kr till mer än det tiodubbla. Man kan alltså lätt köpa en på eBay för ett par hundringar om man till exempel vill måla om den eller experimentera och sedan ersätta tillbaka till original utan att bli ruinerad.


Många varianter av pistolgrepp för AR-serien erbjuder en praktisk förvaring.  


Dessa syntetstockar är naturligtvis också okänsliga för vatten, temperaturskiftningar och synnerligen slagtåliga för oöm användning i exempelvis skog och mark. Kolvarna är dessutom ambi och som sagt justerbara i längdled, vilket kan vara lämpligt om samma vapen delas mellan två personer med olika storlek. Slutligen så får man naturligtvis även ett kompakt vapen för transport och förvaring om man väljer att skjuta ihop kolven helt och hållet.


Kolvar till AR-systemet finns i mängder av olika utföranden, efter tycke, smak och plånbokens storlek.


Även FX Airguns har anammat ARs standard. 


Pistolgreppet är även det standardiserat i sin infästning och finns också detta i mängder av utföranden och prisnivåer, från en knapp hundralapp till tusentals kronor. Liksom bufferttuben så innehåller det inte sällan även här ett tomrum för förvaring av olika småsaker. Tittar man på fabrikstillverkade vapen så är det inte helt överraskande Crosman som har gått först i att implementera AR-systemet på luftvapenfronten igenom lanseringen av sin Armada, en Marauder i AR-kostym, men även så närliggande som svenska FX Airguns kör pistolgreppet från AR-serien på sin magnifika Impact.


Även lösa chassi finns för eftermontering, här från RAI 


Vill man ha något annat vapen med AR-möjligheter så får man köpa eller låta tillverka ett chassi, i vilket man sänker ner sin vapenmekanism. Till detta chassi så monterar man därefter kolven och pistolgreppet för att skapa ett komplett vapen. En av de mest kända tillverkarna här är R Arms Innovations Inc. US som saluför dessa av aluminium.


  Den som vill kan ersätta M4-kolven med en vikbar modell från Tippman istället..


För de som letar efter billigare lösningar så finns även möjligheten att tillverka chassi av plast, inte minst med hjälp av dagens 3D-skrivare. På detta sätt så kan man enkelt och billigt tillverka en AR-utrustad minikarbin av exempelvis en Hatsan Sortie eller annat uddavapen, för den som så önskar.

Av Johnny Ottosson - 5 november 2017 12:00Ett riktigt bra koncept!


  Dessa satser finns på Sportec för 75 kr


En riktigt bra produkt är pröva-på-satser för diaboler som är helt perfekta för den som vill leta fram rätt diabol för sitt vapen. Haendler & Natermann har tagit fasta på saken och har nu provsatser för både kaliber 177 och 22. Jag har fått förmånen att pröva en sats med kaliber 177 och dessa finns med lite olika inriktningar, varav den jag prövade innehåller diaboler som i första hand är tänkta till jaktbruk. Vart och ett av satsens sex provrör innehåller 30-40 st diaboler, beroende på diabolsortens fysiska format.

 

Den här satsen innehåller följande diaboler;

 

Field Target Trophy Green


"Blyfri, lättvikts hög-hastighets kula med exceptionell träffsäkerhet och väldigt platt kulbana för medium avstånd. Ingen kontakt med bly tack vare speciell tenn-legering. Hög kraft och små träffbilder"

 

  En träffbild på 30 mm är inte imponerande - här var blyfritt inget bra val.


Field Target & Trophy eller Field Target Trophy som den numera kallas är en av de riktigt legendariska diabolerna tillsammans med Premiers, Superdomes och dagens JSB Exact. Gamla FTT var en gång i tiden världens bästa diabol och ett givet val för de seriösa fantasterna som gjorde upp i dåtidens tävlingbanor i början av 1990-talet när Field Target började vinna momentum både i USA och England. En modern släkting är den nya blyfria varianten på enbart 5.71 grains. Den låga vikten medför ett måttligt BC för en i annars välformad rundnosdiabol, högst måttliga 0.018


Resultatet är en brutal örfil åt nostalgikerna ungefär som när den gasglade bilfantasten sålde sin Mustang 429 Boss i byte mot en Mustang II under våren 1974 - FTT Green är ljusår ifrån originalet och utfallet var sannerligen inte till fördel för den här nyheten. Ryktet om hur usla blyfria diaboler kan vara understryks av dessa på ett nästan övertydligt sätt. 


Crow Magnum


"Medium vikt, en jaktkula med platt bana för medium avstånd. Maximal kraft och deformation av kulan. Jämn kula med stor hålspets."

 

  Crow Magnum sköt 25 mm och ska man jaga med den här diabolen så gäller korta avstånd..


Gamla klassiska CM finns naturligtvis med och det är en tidlös diabol med en mäktig formgivning - en stor hålspetsdiabol med sin karaktäristiska och jättelika kavitet. Dess kompromisslösa formgivning ger ett måttlig bra BC om blott 0.014 och vikten hamnar i den här kalibern på 8.80 grains. HN anger att den är lämplig för en skottavstånd på maximalt 30 meter och detta är definitivt en god idé, den praktiska precisionen förmår sällan att imponera...


På mina 20 meters skottavstånd så blev det näst sista plats och även om det inte är så glädjande så blev träffbilden ändå inte så usel som jag faktiskt hade befarat innan. Ytterst få vapen som jag har ägt har levererat bra praktisk precision med den här diabolen. Utfallet den här gången får nog snarare tillskrivas vapnet snarare än ammunitionen.


Baracuda Power


"Tung, exceptionellt träffsäker kula för långa avstånd. Speciell kopparplätering (20% hårdare). Firsta klassens aerodynamik för hög kraft och penetration. Låg deformering av kulan."

 

  Baracudas brukar leverera bättre än blott 25 mm, inte rätt diabol för mitt vapen.


Ännu ett legendariskt varumärke i HNs portfölj är Baracudan, en diabol som har varit med under sex decennier och som länge har varit No 1 för kraftfulla luftvapen tänkta till skytte över de längsta avstånden. Fortfarande en tungviktare med 10.65 grains och en utsökt BC på 0.028 men här i ett utförande med kopparplätering. Jag skjuter .22 Baracuda Match som bästa diabol till min BSA Ultra men hos detta vapen så förmår inte den här diabolen inte att imponera.


Sannolikt så är detta en fråga om vapenindividens unika preferenser då jag av erfarenhet vet att Baracuda är riktigt bra diaboler som inte sällan kan överglänsa betydligt modernare produkter. Var inte rädda för att pröva Baracudan, även om jag personligen i första hand hade rekommenderat dem i sitt mer konventionellt utförande. Levererar ofta utsökt precision i BSAs kallhammrade pipor.


Baracuda Hunter Extreme


"Tung, exceptionellt träffsäker jaktkula med djup hollow point för långa avstånd. De bästa aerodynamiska egenskaperna för maximal kraft, hög penetration och kontrollerad deformering av kulan."

 

  Hunter Extremes 12 mm visar att utpräglade jaktdiaboler visst kan ha bra praktisk precision!


Just dessa moderna och kul formgivna jaktdiaboler är Baracuda Hunter Extreme ett strålande exempel över. Jag har tidigare skjutit mycket med den här diabolen i kaliber 25 från min FX Airguns Elite och när den far över fälten med 900 fps så finns det inget inom 50 meter som lever säkert. Anslaget blir alltid exceptionellt brutalt och har i regel samma effekt på målet som en blixt i huvudet.


I kaliber 177 så har naturligtvis dessa diaboler betydligt mer blygsamma prestanda med 9.57 grains och ett BC på 0.018 De har dock en gemensam nämnare med sin storebror - de har en exceptionellt hög praktisk precision för att vara hålspetsdiaboler, de är inte sällan precis lika välskjutande som de bästa av rundnosdiaboler. Ett måste att pröva för den som överväger att använda sitt vapen till jaktbruk och i synnerhet på långa avstånd.


Field Target Trophy


"Medium-vikt, extremt träffsäker tävlingskula med platt kulbana för medium avstånd. Exceptionell aerodynamisk design för högsta kraft och penetration. Kulan har de minsta träffbilderna."

 

  Med 12 mm så visar FTT att den fortfarande är en diabol att räkna med.


En gång i tiden så var Field Target Trohpy glödheta och de tog då över tronen från Superdomes som innediabolen på platsen högst upp på stegen som till himmelen bär. Ville man leverera bra resultat på den tiden innan Premiers anlände till marknaden så var det Superdomes eller klassiska FTT som gällde. Idag, mer än två decennier senare, så är FTT precis lika bra, även om konkurrensen har skärpts. Liksom alltid så väger de 8.64 grains och riktigt bra BC på 0.021 Precisionen är naturligtvis lika bra som på 1900-talet och bli inte förvånad om just dessa diaboler blir bäst i just ditt vapen.


Field Target Trophy har varit med länge och det finns alltså en tydlig anledning till detta.


Silver Point


"Tung, träffsäker jaktkula för medium avstånd. Hög kraft och penetration med maximal "chock-effekt". Jämn kula med spår för blod."

 

  Bara de mest insatta vet vad Silver Point kan leverera, här fick jag 11 mm!


Många avfärdar Silver Point som en kul formgiven diabol som väldigt få får för sig att pröva i verkligheten och spetsnosdiaboler har dessutom ofta ett rykte efter sig att inte vara speciellt välskjutande. Ända sedan 1980-talet så har Silver Point dock varit synnerligen populär för skadedjursjakt i USA och anledningen är naturligtvis ingen slump - dessa udda diaboler skjuter inte sällan betydligt bättre än vad de flesta tror, vilket även mitt vapen tydligt understryker. Det här är en riktigt tung diabol på 11.57 grains men med en medioker BC på grund av sin formgivning som ger blygsamma 0.016 i BC.


Den höga vikten och dess trubbiga front gör att dessa diaboler träffar sitt mål på ungefär samma som en kastad tegelsten. Ska man jaga på dryga avstånd med den här lilla kalibern så är klassiska Silver Point ett riktigt bra val. Den må inte se lika ball ut som moderna jaktdiaboler men låt inte skenet bedra - this is business!


JSB Exact RS


  JSB RS är ännu ohotad som primärval till min 1701 vilket dagens 8 mm fastslår!


Naturligtvis så kräver JSB RS ingen närmare presentation men jag körde ändå en tavla av den här diabolen för att ha som referens mot de andra då dessa tavlor ju är skjutna på uppmätta 20 meter istället för bara 15 meter, som jag ursprungligen hade tänkt mig. Här finns inget tvivel ännu - accuracy is everything!


Sammanfattningsvis


Det är alltid nyttigt att pröva olika diaboler eftersom man ibland hittar en diabol som går bra och då letar man inte heller vidare, varför man sådeles inte heller hittar den de facto perfekta diabolen. Ett skäl till att många inte ständigt letar vidare är att det blir dyrt och omständigt att köpa hela askar där det kanske bara krävs något tiotal skott innan man inser att den aktuella sorten inte alls fungerar i ens eget vapen. 


Här är provsatser helt perfekta!


Vad gäller HN så är detta tyvärr ett riktigt bra fabrikat av diaboler som lite orättvist har hamnat i bakgrunden till de trendigare och nästan allenarådande produkterna från JSB. Standardtipsen för någon som söker diaboler till sitt vapen är att "kolla bland JSBs sortiment" och det är naturligtvis i sak ett vederhäftigt råd men samtidigt så missar man också möjligheten att kanske hitta något ännu bättre när man inte lyfter blicken mot horisonten. 


  HNs nya hemsida visar tydligt på hur man betraktar luftvapen - en sport för vuxna entusiaster!


Vem hade exempelvis kunnat gissa att HN Silver Point hade kunnat leverera ett så bra resultat i mitt vapen, inte jag i alla fall. Att pröva nya diaboler är nyttigt och utvecklande men tyvärr så tenderar man lätt att fastna i gamla hjulspår och inte tänka i vidare kretsar.


Haendler & Natermann har ett enormt sortiment av diaboler och där borde man hitta något som passar alla då man dessutom nyligen har reviderat sin lineup med flera olika nyheter, inte minst ett flertal provpaket med olika teman. Samtliga dessa diaboler lagerförs nu av välkända Sportec och de kan beställas igenom deras likaledes nya och omstrukturerade webshop.


Länkar:


https://www.hn-sport.de/en


https://www.sportec.se/ 

Av Johnny Ottosson - 30 oktober 2017 18:00"Kan blyfria diaboler skada min luftvapenpipa?"


  HN har satsat stort på blyfria diaboler och Sportec har ett stort sortiment av dessa inne.Ett ämne som ofelbart alltid kommer upp när man diskuterar blyfria luftvapenprojektiler är deras eventuella risk för att skada insidan av pipan med alla dess bommar och räfflor. Man noterar helt korrekt att alternativmaterialen till bly är hårdare än bly och då börjar man genast oroa sig för att de eventuellt kan skada pipan varpå man känner en oro för att förlora en del av vapnets tekniska egenprecision.


Så, hur illa är det?


Bly är ett synnerligen mjukt material. På Mohs skala av hårdhet för våra grundämnen så når de blott upp till värdet 1.50 Detta är egentligen för mjukt för att överhuvudtaget fungera vettigt som luftvapenammunition och i synnerhet så för kraftfullare vapen. För att lösa detta problem så tillsätter man antimon, vilket i sig självt har en hårdhet på 3.00 – alltså dubbelt upp mot bly.


Resultatet är en legering som hamnar någonstans mellan 1.50-3.00 i hårdhet, lite beroende på den aktuella tillverkarens receptur. Som regel så brukar man hamna strax under 2.00 då antimon är dyrare än bly och därför använder inte tillverkaren mer av denna vara än vad som är nödvändigt för att göra projektilen lämpligt hård. En vanlig inblandning är ungefär 6.00 % antimon i ammunitionsbly vilket kan låta lite men det har ett avsevärt genomslag på den strukturella hårdheten hos slutprodukten.


Den blyfria luftvapenammunitionen brukar innehålla zink eller tenn i legering med varann och även här då med lite olika sammansättningsnivåer. Rent zink har en hårdhet på 2.50 där tenn ligger på 1.50


Vi kan redan här konstatera att hårdheten inte är speciellt mycket högre än för blylegeringarna men den lilla skillnaden som finns är emellertid högst märkbar – en liten inblandning av en annan metall ger alltid radikalt mycket större förändringar av slutproduktens egenskaper än vad man tror och så även i frågan om dess hårdhet. Med andra ord; en legering med en hårdhet av 2.30 upplevs som betydligt hårdare än en som ligger på 1.90 Detta trots att skillnaden egentligen inte är så stor i deras värden räknade.


Så, hur har vi det då med hårdheten hos pipan?


Detta är svårare att få fram ett exakt värde på. Stål kan ha vitt skilda hårdhetsgrader beroende på dess sammansättning. Som en fingervisning så har emellertid vanligt enkelt järn en hårdhet på 3.50-4.00 (!) och stål är som bekant hårdare än järn varför det kan nå nivåer på upptill 4.00-4.50 samt i vissa fall ännu högre.


Liksom alltid så gäller att lika hårt repar varann och ett mjukare material kan normalt sett inte repa ett hårdare. Studerar vi då skillnaderna i hårdhet så kan en BB-kula av stål repa en pipa av stål, förutsatt att kvalitén på stålet är snarlikt eller att kulan har ett hårdare stål. Bly kan aldrig repa något som har med stål att göra och inte heller dessa nya blyfria legeringar av den enkla anledningen att skillnaden i hårdhet är – närmast monumental.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se