Airpang

Alla inlägg under augusti 2010

Av Johnny Ottosson - 12 augusti 2010 15:45


 

Räkna om, räkna rätt...

 

Många av oss entusiaster köper mycket av vad vi behöver hos den alltid lika jovialiske Tobias Rosén (Tobbe) på Hurricane nere i Vittsjö. För att underlätta försäljningen via Internet så har Tobbe en webbshop som en del av sin hemsida.


Den sidan har en ganska bra funktion, som jag med viss genans måste erkänna att jag först nu har upptäckt, trots många års handlande på sidan.


När man är vid "Kassan" och ska välja fraktsätt så kan man ändra antalet varor (exempelvis diabolburkar) och därmed se hur frakten förändras igenom den suveräna funktionen "Räkna om".


Köper man exempelvis X antal diabolburk-ar med 177 JSB RS så kostar frakten:


1 st - 48 kr

2 st - 72 kr

3 st - 72 kr (!)

4 st - 150 kr

5 st - 175 kr


Jag som alltid har köpt burkarna två o två.....  


Kolla alltså den här funktionen när ni beställer, den är väldigt exakt och skiljer sig även mellan olika sorters diaboler inom samma kaliber. Det är alltså väl värt att räkna om ett antal gånger innan man avslutar köpet. I synnerhet när man köper diaboler eftersom dessa är dyra att frakta i förhållande till sitt varuvärde.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 11 augusti 2010 21:41


Ännu en ny funktion på bloggen !


Nu har jag lagt till en frågeruta till bloggen där den som har luftvapenrelaterade frågor av allmänt intresse kan skicka in en fråga. Funktionen finns till vänster i menyn och jag har den på prov nu för att se om den är av intresse för läsarna?


Tidigare så har ju jag kunnat ställa frågor i Omröstningen men nu är alltså rollerna helt ombytta.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 11 augusti 2010 21:27


 

Moderna tider !


Idag har jag förvärvat en ny kamera. Valet föll på en liten historia som heter Canon Powershot SX210IS. En rolig finess med den kameran är att man kan spela in videosnuttar, precis som på mobiltelefonen fast med bättre kvalité.


Just den här kameran valde jag för att den var liten och smidig samt för att den har en mycket bra zoom på långa avstånd. Här kommer ett smakprov:Som man kan se ovan så är 30 meter ganska långt, även om man använder x56 zoom. Kameran tänkte jag mest ha till lite luftvapenfilmande om man vill dokumentera en träffbild live eller studera effekten av ett skott mot ett mera interaktivt mål så att säga.

Av Johnny Ottosson - 11 augusti 2010 15:00


Forum & blogg


Eftersom jag har blivit bannad på våra två forum så kan det ibland bli lite lustigt i kommunikationen med övriga entusiaster runt om i landet. Dagens inlägg riktade jag till en speciell deltagare på ett forum, som en kommentar till hans funderingar - jag kan ju inte kommentera på det forumet på grund av min ban.


Han svarade dock på forumet och skrev följande:


"Stort tack för ditt svar på bloggen Johnny. Precis allt jag behövde veta och det förvånade mig inte att det kom ifrån dig. Skall bli spännande vad du skriver om i nästa VT.Vi är många som saknar dig på LuftvapenInfo."

 

Jag kan ju inte kommentera eller tacka för den kommentaren på forumet så jag får ju köra det här på bloggen istället. Förmodligen så blir det på detta sätt framöver just i forumsfrågor. Jag scannar av båda forumen varje dag med lån av andra deltagares inloggning men jag kan ju av naturliga skäl inte använda dessa identiteter för att kommentera/svara utan detta sköter jag istället via bloggen.Av Johnny Ottosson - 11 augusti 2010 10:15


 

Hur långt kan man skjuta med kaliber 177...?
På LuftvapenInfo så dök den frågan upp under gårdagen ifrån en ny deltagare vid namn Piore. Att skjuta långt och att göra det med kaliber 177 samt i synnerhet med licensfria vapen är något som roar mig mycket.

Jag har tidigare testat att skjuta massvis med träffbilder på 50 meter samt även några stycken över 80 meter. Ett test av just 80 meter med CZ200T finns här på bloggen som inlägg den 13/4. Då sköt jag 32 mm för 5 skott med JSB RS med 8 joule anslagsenergi vid mynningen. Detta är ungefär 50 procent större än för 50 meter och utan att ha prövat 100 meter med detta vapen så borde det kunna leverera en motsvarande träffbild för 5 skott om ungefär 45 mm.

Jag måste helt enkelt ta mig tid att åka med Sandstig till hans långhållsbana och pröva lite mera. Apropå Sandstig så sköt han förresten 300 meter med sin Royale 22 vilken som fullpower lyckades sätta en 2L PET-flaska på detta avstånd - onekligen imponerande! Tittar man på ballistikprogram så är min gissning att runt 100 meter är den bortre gränsen för kaliber 177 under 10 joule medan en fullpower 177 runt 25 joule borde kunna ge rimliga träffbilder på bortåt 200 meter. Det viktigaste är dock inte utgångshastigheten utan att det är helt absolut vindstilla, vindförhållandena är viktigare än någonting annat för långhållsskytte med luftvapen...

Av Johnny Ottosson - 10 augusti 2010 00:27


 

Antal skott


I gårdagens blogg så skrev jag ett personligt önskemål om att man faktiskt skulle som arrangör verifiera att den som tävlar med ett licenspliktigt vapen verkligen har en licens för det aktuella vapnet.


Självklart kan många tycka, inte minst sådana som har erfarenheter ifrån andra vapentävlingar, men samtidigt oerhört radikalt och nästan ett ingrepp i den personliga friheten tyckte andra. Ämnet som sådant intresserade i varje fall mängder med läsare då det blev fler besökare på bloggen igår än det har varit på en enda dag sedan i maj...


På Airgun så hade Martin presenterat en intressant frågeställning i ett inlägg, nämligen hur många skott man ska skjuta på en runda. Tidigare så har vi ju alltid skjutit 20 skott på 10 mål vilket maximalt har inneburit 40 poäng då fällt mål har givit 2 poäng och plåtträff utan fällning 1 poäng.


Problemet, som han klarsynt påpekar, är att det blir mängders med särskjutningar och sådana är i allmänhet inte populära, varken av skytt eller publik, även om jag själv är road av att beskåda dem. Det har ju inträffat att skyttar har lämnat walkover för att slippa särskjuta samtidigt som skyttar har åkt hem när särskjutningarna har börjat eftersom de då har betraktat tävlingen som färdig.


Ett annat problem är att med så få skott skjutna som 20 stycken så är varje skott oerhört betydelsefullt. Fler skott innebär en bättre marginal för ett förlorat skott och det kan också hjälpa till att jämna ut resultaten mellan klasserna som har full effekt och de som har maximalt 10 joule.


Jag tycker att Martins förslag att öka till 50 skott är utmärkt och ett bra steg i rätt riktning för till slut kunna ta steget över till internationella regler.


Detta för oss vidare in på just harmoniseringen av regelverken. Internationellt sett så brukar tävlingarna ske på 16 joule och på den licensfria gräns som gäller för det aktuella landet. Enda aktuella undantaget därvidlag är USA som kör med 27 joule (20 fpe). Enligt WFTF så kommer dock alla länder framöver att köra 16J:


The World Field Target Federation (WFTF) ruled on 22 February 2007 on adding to the "core rules" an official limit of 12 ft·lbf (16 joules) for all competitions under her organization and ruling. The WFTF 2007 World Match, held in the USA by the American Field Target Association, was the last match held without a common energy value for all international competitions. The WFTF has more than 20 member countries spread across all 6 continents.

 

Tittar man på exempelvis Tyskland så kör man alltså en klass på 7.50 joule och en internationell klass på 16 joule. Skulle vi anpassa oss så skulle detta sålunda betyda en klass för 10J och en klass för 16J. Någon klass för 45 joule som vi själva tillämpar lokalt förekommer inte internationellt sett.


Det som många kan se som ett problem runt detta är då licenserna. OM vi går in under WFTF så kommer vi inte att kunna motivera ett behov av ett vapen över 16 joule på målskyttelicens eftersom tävlingsregelementet inte ger stöd för detta. Den som då vill ha ut en licens för ett luftvapen på en effekt över 16 joule måste därför söka licensen för ändamålet Jakt.


Nu kan man naturligtvis fuska även här och ta ut en målskyttelicens på ett vapen mot WFTFs regler och sedan själv höja effekten över 16 joule precis som man kan sätta på en vikkolv på ett halvautomatiskt kulgevär men konsekvenserna för bådadelarna blir detsamma - ett olagligt vapen som inte överensstämmer med licensens ändamål.

Av Johnny Ottosson - 9 augusti 2010 12:05


 

Vårt eget ansvarLuftvapenverksamheten inom HFT/FT här i Sverige översvämmas av illegala vapen. Det förekommer betydligt fler licenspliktiga vapen utan licens än med licens och detta är minst sagt remarkabelt om man jämför med andra skyttesporter.


Anledningen till detta och ansvaret för detta ligger anmärkningsvärt nog helt hos Rikspolisstyrelsen vars inkompetenta chefer under perioden 2000-2005 genomförde ett totalstopp för utfärdandet av luftvapenlicenser igenom att nyttja en moment 22 situation. Fanns det inga klubbar för HFT så fick man ingen licens men om man inte hade något vapen på licens så kunde man ju inte skapa en klubb o gjorde man det med licensfria vapen så bevisade man ju att dessa dög utmärkt för ändamålet varpå ett licenspliktigt vapen inte längre kunde anses behövas...
Konsekvensen blev inte såsom de naiva cheferna på RPS trodde - ett stopp för effektstarka luftvapen - utan man skapade istället högvis med illegala vapen som cirkulerade runt helt utan kontroll. Extra illa blev det när licensförbudet ägde rum under en period när luftvapenförsäljningen boomade hårt igenom expansionen av just effektstarka PCP i grövre kalibrar.

Effekten blev också att respekten för lagstiftningen urholkades, folk hade svårt att förstå varför man vägrades en licens för ett luftvapen när man hade skåpet hemma fullt av älgstudsare och hagelgevär. Detta skapade tyvärr en bred acceptans för närvaron av illegala vapen.

Nu har emellertid två viktiga saker inträffat. Man kan numera få ut licenser för luftvapen igen och detta blir lättare och lättare för varje år eftersom klubbverksamheten växer med allt fler klubbar och tävlingar. Dessutom så har man nu ändrat sin syn på vad som egentligen är en tillåten ljuddämpare för luftvapen. Tidigare så hade man en ganska rigid syn på ljuddämpare och definerade allt som dämpade såsom ljuddämpare. Idag och i framtiden så kommer man att acceptera ljuddämpande shrouds under förutsättning att dessa inte kan demonteras och remonteras på exempelvis en automatpistol med kaliber 22 LR.

Som jag ser saken så finns det därför inte längre något skäl att acceptera närvaron av illegala vapen i våra klubbar eller på våra tävlingar.

Tidigare så fanns det ett antal relevanta skäl för att ha ett illegalt luftvapen. Dels så kunde man helt enkelt inte få ut en licens överhuvudtaget i vissa län och dels så resonerade många att om de ändå var tvungen att ha en illegal dämpare för att kunna använda sitt vapen så kunde man lika gott ha själva vapnet svart också - marginaleffekten blev ju liksom inte värre ändå om man vart ertappad.

Varför ska vi då ha legala vapen när det fortfarande finns fördelar, inte minst ekonomiska sådana (bättre andrahandsvärde) på de illegala vapnen?

Jo. Jag tror att det förr eller senare kommer att hända en tragiskt incident. Sannolikt så kommer någon att komma över ett effektstarkt illegalt PCP på exempelvis Blocket och därefter skadeskjuta någon annan, avsiktligt eller inte. Vad tror ni händer då? Jag tror att det kan bli en medial diskussion som leder fram till inskränkningar och i värsta fall till en skärpt vapenlagstiftning. Jämför exempelvis det ständiga mediala  drevet mot olika hundraser i takt med att det sker olyckor.

Har vi städat framför vår egen dörr i en sådan situation så kan vi med gott samvete säga (liksom övriga skyttesporter); -"Han är inte en av oss, han har ett illegalt vapen och det står inte vi bakom!"

Detta kan vi inte göra idag.

Idag så kan media dra slutsatsen att våldsmannen är och kunde vara vem som helst i den kollektiva gruppen av luftvapenentusiaster eftersom alla i deras ögon är snarlika och det inte finns någon övergripande ansvarssyn som särskiljer oss från varann och buset.

Hur ska nu den stegvisa övergången ske ifrån dagens attitid att blunda för vad vi alla vet till att bli konsekventa och ärligen avsiktliga i vår strävan efter att ha våra akter i ordning?

Det finns olika sätt som jag tror är rätt väg att tillgripa för att lyckas med detta på ett så effektivt och skonsamt sätt som möjligt. Till att börja med så tycker jag att alla som kan ska söka en licens, helt oavsett kostnaden för vapenskåp och förlorat andrahandsvärde. Sedan anser jag att tillverkare och importörer ska ta sitt ansvar för att bromsa utveckligen igenom att sluta saluföra skenstrypta PCP med leksaksstrypningar i grova kalibrar.

Visserligen så spelar kalibern ingen roll för utfallet av en olycka eller sannolikheten för att den inträffar men vi vet alla att det finns ett speciellt klientel som alltid bara måste ha grova kalibrar och detta är ofta en grupp nybörjare som vi inte vill se vara i besittning av dessa vapen, åtminstonde inte i början av sin karriär.

Nu är jag ingen vän av det brittiska lösningen med AT utan jag förespråkar hellre idén att man som tillverkare/importör helt enkelt inte säljer vissa kalibrar (ex 25) eller modeller (ex halvautomater) som licensfria. I andra hand att man inte utrustar de licensfria vapnen med samma komponenter som de ostrypta (ex Indpendence) utan att man har separata ventilsystem, olika piplängder osv.

Slutligen så måste tävlingsledningarna för de olika klubbarna ta sitt ansvar och våga ställa krav på deltagarna. En flat attityd av typen; -"Vi utgår ifrån att du har licens om du säger det, detta är ditt eget ansvar.", ska man inte betrakta som acceptabelt. Testa att köra den attityden som funktionär/tävlingsledare i exempelvis organiserat pistolskytte. Den som tävlar i en klass för 10J+ ska givetvis också presentera sin vapenlicens för att överhuvudtaget få ut en tävlingslapp. Vapenbesiktningarna måste alltså prioriteras upp hos klubbarna.

Om vapnen blir svårare att komma över, samtidigt som de blir oanvändbara för tävlingarna och - viktigast av allt - att det inte finns en social acceptans för illegala vapen så kan vi succesivt närma oss målet att inte ha illegala vapen i våra egna led. Detta tror jag att vi alla tjänar på i långa loppet.

Det är alltid bättre att förekomma än att förekommas, inte minst när det är myndigheter inblandade...

Av Johnny Ottosson - 8 augusti 2010 17:10


 

Blocket...


På Blocket kan man hitta det mesta och så även luftgevär. Det är alltid intressant att scanna av Blocket med jämna mellanrum för att se om de kanske har dykt upp något fynd sedan sist. Ett annat nöje är att luska fram de annonser där säljaren antingen bluddrar om saker han uppenbarligen inte känner till eller de annonser där man helt ogenerat bedriver ockerverksamhet. Ska vi se vad Blocket erbjuder för stunden?


Webley Tracker - 4500 kr


  


Luftgevär i kaliber 22 (5,6)av märket Webley Tracker mkt lite använt, endast några små stötskador på kolv , inga repor på geväret( metallen ) osv , märkningen som ny , mkt pedantskött av mig som enda ägare , bytt fjäder så den är som ny .Kikarsikte Victory 4+32 Ej licens


Gamo CF-20 - 2500 kr


  


Geväret är i nyskick med några enstaka kulor skjutna under totalt två års tid. Ett kikarsikte Nikko Sterling (2-7x32AO) är monterat med flip-up skydd.


Weihrauch HW97k - 6000 kr


  


hej! ska nu till att sälja mitt luftgevär, det är ett HW97k som jag har haft i ca 3 månader, har alla möjliga tillbehör till så som 1st leaperssikte, ett tasco sikte, ammo värd ca 2000kr, låsbart väggmontage handgraverad customvarbygel, och lite annat. ring för mer detaljer. det finns kvitto på alla grejor för över 12000kr. luftgeväret e de bästa man kan tänka sig det skjuter en tio-krona på 50m utan problem och den som köper detta får även med ett hatsan luftgevär med tascokikare, den bössan och kikaren är värd 2500kr.

 

BSA Supersport Custom - 6800 kr

 

  

 

Luftgevär BSA Supersport Kaliber 25 kula 6,35 m/m
Med rödpunktssikte Ampoint 5000.
.

Detta luftgevär ett bland de bästa som finns på marknaden. Tyvärr så säljs de inte längre i Sverige sen 2009, utan måste i så fall importeras enligt Widforss vapenaffär i Stockholm.

Luftgeväret är licensbelagt på grund av att anslagsenergin vid mynningen överstiger
10 Joule och utgångshastigheten ligger på 180 - 190 meter i sekunden. Är tillåtet att bedriva begränsad skyddsjakt med denna bössa om det finns intresse för det.

Geväret och siktet i absolut toppskick. Inga repor eller märken vare sig på bössa eller sikte, använt väldigt lite. Följer också med ammunition och ett snyggt gevärsfodral, samt gevärsrem.
Originalkartong till siktet med svensk bruksanvisning.

Säljes endast komplett.
OBS! du måste söka licens.
Pris: 6800:-
Frakt och efterkravsavgift på 320:- tillkommer om det ska skickas


Tja, vad ska man egentligen säga om ovanstående? Börjar vi med Trackern så skulle jag värdera en kantstött bössa där någon (ägaren själv?) har varit inne och bytt fjäder till kanske maximalt 2000 kr. Visst kan man få över 4000 kr för en Tracker men då är det som samlarobjekt i absolut perfekt nyskick, komplett med kartong och dokumentation.


En fabriksny CF-20 kostade just 2500 kr när den såldes ny sista året i Sverige. En riktigt skitbössa vars bruksvärde är maximalt en femhundring, säg att kanske 1000 kr kunde varit ett rimligt pris eftersom man trots allt får med ett kinasikte också vilket höjer värdet på det paketet högst avsevärt.


Kanske dags för en Weirauch HW97k? Fabriksny så kostar den 4200 kr och som begagnad i bra skick så skulle jag kanske säga 3000 kr i bästa fall. En samlig kinasikten, GINBs smaklösa varbygel och en Hatsan av ospecificerad modell ingår dock. Dessa hade jag som köpare definitivt avböjt och budat 2500 kr på vapnet utan detta krimskrams runt omkring.


Slutligen så har vi en BSA Supersport. Fabriksny (Lightning) så kostar den 3395 kr rakt över disk hos Hurricane och då slipper man även licensen. Bara att köpa för leverans i början av nästa vecka. Vapnet utlovas vara i toppskick men ändå så har man monterat en vapenrem på bössan, jag undrar jag hur de remdubben är monterade? Även här skippar vi optiken och jag skulle värdera bössan till 2000 kr utan licens och en tusenlapp med licenskrav.


Det finns alltså en hel del att roa sig åt på Blocket men för den som är nybörjare och vill satsa sina surt förvärvade slantar på ett vapen så är mitt absoluta glasklara råd - skaffa kunskap innan affären! Köp inget som du inte vet allt om. Konsultera flera olika källor innan köpet och kom ihåg att mycket få säljare på Blocket har en aning om vad de egentligen talar om, än mindre om vad deras varor egentligen har för marknadsvärde.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se