Airpang

Direktlänk till inlägg 10 augusti 2010

Mera om tävlingar...

Av Johnny Ottosson - 10 augusti 2010 00:27


 

Antal skott


I gårdagens blogg så skrev jag ett personligt önskemål om att man faktiskt skulle som arrangör verifiera att den som tävlar med ett licenspliktigt vapen verkligen har en licens för det aktuella vapnet.


Självklart kan många tycka, inte minst sådana som har erfarenheter ifrån andra vapentävlingar, men samtidigt oerhört radikalt och nästan ett ingrepp i den personliga friheten tyckte andra. Ämnet som sådant intresserade i varje fall mängder med läsare då det blev fler besökare på bloggen igår än det har varit på en enda dag sedan i maj...


På Airgun så hade Martin presenterat en intressant frågeställning i ett inlägg, nämligen hur många skott man ska skjuta på en runda. Tidigare så har vi ju alltid skjutit 20 skott på 10 mål vilket maximalt har inneburit 40 poäng då fällt mål har givit 2 poäng och plåtträff utan fällning 1 poäng.


Problemet, som han klarsynt påpekar, är att det blir mängders med särskjutningar och sådana är i allmänhet inte populära, varken av skytt eller publik, även om jag själv är road av att beskåda dem. Det har ju inträffat att skyttar har lämnat walkover för att slippa särskjuta samtidigt som skyttar har åkt hem när särskjutningarna har börjat eftersom de då har betraktat tävlingen som färdig.


Ett annat problem är att med så få skott skjutna som 20 stycken så är varje skott oerhört betydelsefullt. Fler skott innebär en bättre marginal för ett förlorat skott och det kan också hjälpa till att jämna ut resultaten mellan klasserna som har full effekt och de som har maximalt 10 joule.


Jag tycker att Martins förslag att öka till 50 skott är utmärkt och ett bra steg i rätt riktning för till slut kunna ta steget över till internationella regler.


Detta för oss vidare in på just harmoniseringen av regelverken. Internationellt sett så brukar tävlingarna ske på 16 joule och på den licensfria gräns som gäller för det aktuella landet. Enda aktuella undantaget därvidlag är USA som kör med 27 joule (20 fpe). Enligt WFTF så kommer dock alla länder framöver att köra 16J:


The World Field Target Federation (WFTF) ruled on 22 February 2007 on adding to the "core rules" an official limit of 12 ft·lbf (16 joules) for all competitions under her organization and ruling. The WFTF 2007 World Match, held in the USA by the American Field Target Association, was the last match held without a common energy value for all international competitions. The WFTF has more than 20 member countries spread across all 6 continents.

 

Tittar man på exempelvis Tyskland så kör man alltså en klass på 7.50 joule och en internationell klass på 16 joule. Skulle vi anpassa oss så skulle detta sålunda betyda en klass för 10J och en klass för 16J. Någon klass för 45 joule som vi själva tillämpar lokalt förekommer inte internationellt sett.


Det som många kan se som ett problem runt detta är då licenserna. OM vi går in under WFTF så kommer vi inte att kunna motivera ett behov av ett vapen över 16 joule på målskyttelicens eftersom tävlingsregelementet inte ger stöd för detta. Den som då vill ha ut en licens för ett luftvapen på en effekt över 16 joule måste därför söka licensen för ändamålet Jakt.


Nu kan man naturligtvis fuska även här och ta ut en målskyttelicens på ett vapen mot WFTFs regler och sedan själv höja effekten över 16 joule precis som man kan sätta på en vikkolv på ett halvautomatiskt kulgevär men konsekvenserna för bådadelarna blir detsamma - ett olagligt vapen som inte överensstämmer med licensens ändamål.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kent

10 augusti 2010 01:51

just vad du va ute efter....
Fler läsare, rycket går att Johnny är på gång igen.
Det lockar folk att se vad skandalernas man hittat på denna gång.

 
Ingen bild

Johnny

10 augusti 2010 01:58

Jag tycker det är bra att ämnet väcker debatt och förhoppningsvis även förändring men antalet läsare har som sagts förut inget egenvärde i sig självt.

 
Ingen bild

ogster

10 augusti 2010 19:19

Att försöka följa internationella regler är ju skitlarvigt, folk orkar ju inte ens åka på alla träffar i det här landet så varför ska vi anpassa oss till andra regler som inte finns någon grund för?

 
Ingen bild

Johnny

10 augusti 2010 19:59

Ogster:

Tja..

En tanke med tävlingar är ju att man också kan ha ett internationellt utbyte och det kan man ju se som ett sätt för utövaren att växa som tävlanden och inte minst som ett sätt för sporten att växa inom landet.

Visst vore det kul om det hade kommit internationella tävlanden till våra egna tävlingar också?

 
Ingen bild

ogster

10 augusti 2010 20:58

Visst vore det väl kul med "utlänningar" på våra tävlingar men om gränsen sänks till 16J så förlorar vi nog väldigt många på våra tävlingar å det pga att det KAN komma nån från ett annat land.
Tycker nog först å främst att vi ska konscentrera oss att ha kul på träffarna utan att krångla till det för mycket då det knappast leder någonstans.

 
Ingen bild

Johnny

10 augusti 2010 21:20

Jag tror nog att vi kommer att hamna under WFTFs paraply förr eller senare ändå, om sporten fortsätter att växa - vilket jag tror.

På vilket sätt menar du att effekten hos vapnet är viktig för tävlingen?

Redan idag så är ju skillnaden marginell (resultatsmässigt) mellan 10J och 45J. Jag tror inte att 45J kommer att ha så markant mer poäng än 16J.

Vad menar du är extra krångligt runt detta?

 
Ingen bild

ogster

10 augusti 2010 21:38

Menar inte att effekten hos vapnet är viktigt för tävlingen utan för vilka som kommer till den.

Om du kollar i fullfartsklasserna på tävlingsresultaten så inser du ganska snabbt att majoriteten kör med cal .22 samt mycket högre effekt än 16J, tror du då alla kommer anpassa sina bössor då till nya reglerna eller att man stannar hemma med bössan?

Jag kommer iallafall inte strypa mina bössor då jag gillar dom som dom är, skulle ju kännas rätt meningslöst att släpa runt på min patriot i cal .22 med en 16J fjäder som du säkert kan förstå...

 
Ingen bild

Johnny

10 augusti 2010 22:20

Anledningen till att majoriteten kör med kaliber 22 är ju att 45 joule råder, hade gränsen varit lägre så hade man sannolikt valt en annan kaliber.

Visst blir Patriot malplacerad som tävlingsvapen räknat vid en gräns om 16 joule men det är ju inte heller ett vapen som är konstruerat som ett tävlingsredskap.

Nu är ju inte vapenbristen det största problemet, de flesta som kommer på tävlingarna har ju tillgång till fler vapen än vad man hinner använda om man går 3 eller 4 rundor.

Jag tror alltså att de som tävlar anpassar sig, det gör man ju redan nu och jag själv kan exempelvis redan nu inte delta med det vapen jag har som ger bäst teknisk egenprecision (Lonestar) i min egen vapengarderob eftersom det då måste strypas ner, precis som din Patriot vid en ev framtida gräns på 16 joule.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se