Airpang

Alla inlägg under augusti 2013

Av Johnny Ottosson - 20 augusti 2013 19:30


Att höra eller inte..


Idag har jag lite roat kunna konstatera att OLK har ändrat förutsättningarna för den kommande tävlingen. Ifrån början så skulle man inte registrera plåtträff eftersom det helt enkelt är svårt att höra en plåtträff på lite längre avstånd.


Helt rimligt i sak.


Nu har man emellertid ändrat sig, nu accepterar man plåtträff - men bara i de klasser som har de effektsvagaste vapnen!?


Alltså, i den klassen där man får lägst ljud av en plåtträff, där tillämpar man plåtträff men i de klasser där projektilerna träffar med mera kraft och högre ljud - där tillämpar man inte plåtträff med motiveringen att det är för svårt att höra.


I mina öron så låter det som att det är kritiken som OLK inte har hört, snarare än skramlande metall - eller skramlar det mest i tomma tunnor tro?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 19 augusti 2013 18:30


 

Bilderna som kom bort..


  Lite bilder försvann ifrån gårdagens uppladdning, här är ett av skjutborden på Fuxerna..


  Bushnell Legend 5-15/40 Ao är ett mycket trevligt kikarsikte med MilDots...


  Lite vind åt vänster var retfullt men trots det ett acceptabelt resultat för 50 meter - här Defiant


  Med lång shroud och lång tub så blir det tight för att bössan ska passa in i en 121 cm lång koffert


  En mycket trevlig dag...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 19 augusti 2013 18:00De upplevda anslutningsproblemen i USA


Idag talade jag med Fredrik om de anslutningsproblem för lufttillförseln som en del ägare hade upplevt i USA. Hans kommentar till bekymmren var följande:


"-Problemet med foster kopplingen är att dom som har problem inte använder FXs original koppling som följer med vapnet. De har redan en foster koppling från något annat fabrikat som inte fungerar som det ska på Bobcat. På bilden ser man Indy och Bobcat. Pilen pekar på övertrycks ventilen. Indy är inställd på 240 bar och Bobcat på 270 bar. Därför får dom olika höjd."


Precis som när det gäller traditionella fillprobes så är det alltså viktigt att man använder rätt komponenter till rätt fabrikat för att undvika bekymmer. Orsaken är troligtvis att man av ren bekvämlighet låter samma anslutning sitta på hela tiden och utgår sedan ifrån att snarlika anslutningar är identiska - vilket de naturligtvis inte är...

Av Johnny Ottosson - 19 augusti 2013 10:00


 

Varierande passform


  Detta vapen har en höjd på skruvfästet..


Ifrån USA så kommer det nu rapporter om att en del ägare har haft svårt att manövrera sina quickfill på sina Bobcats. En teori är att problemen bottnar i att olika exemplar har lite olika infästningsdjup på mekanismen i själva stocken. Ifrån ett forum i USA så har jag nu fått fatt på två bra bilder som tydligt illustrerar detta.


  Detta vapen har en annan höjd, jämför länkaget och infästningsskruven på de båda bilderna.

Av Johnny Ottosson - 18 augusti 2013 20:30


Nytt telefonnummer !!


Notera att jag nu har bytt telefonnummer.


Gammalt, nu inaktuellt nummer: 076-118 36 48


Nytt, nu aktuellt nummer: 070-521 34 41

Av Johnny Ottosson - 18 augusti 2013 10:30


 

Elite på grönbete


  Med stor tub och lång shroud så förändras utseendet radikalt..


Under lördagen så blev det Elite som fick följa med till banan och detta av lite olika anledningar. Dels så har jag haft isär delar av den för rengöring och ville återinskjuta siktet och dels så har jag av en okänd givare fått en ny sorts supertunga kulformade projektiler som jag gärna ville testa lite närmare (mer om detta senare).


Redan efter de första skotten i närvaro av några nya klubbmedlemmar så tildrog sig Eliten en berättigad uppmärksamhet, blott skottljudet väckte en del nyfikenhet och en av dem dristade sig att direkt fråga vad detta egentligen var för något. Elite är inte direkt högljudd och i synnerhet inte med den längre shrouden men ljudet är dovt och kraftfullt och har en helt annan "klang" än skottljuden från de klenare kalibrarna, även om dessa vapen i sig också gick på full effekt. Fattas bara annat då kaliber 25 ger 50% mera anslagsenergi vid samma effektuttag, ungefär från dryga 40 till dryga 60 joule.


Sagt o gjort, injusterad på 48 fpe så började jag kontrollskjuta med JSB Kings (ca 920 fps) och de lite tyngre och långsammare Defiant. Även Baracudan fick vara med på ett hörn och presterade också riktigt bra. Den första riktiga tavlan efter inskjutningen var riktigt inspirerande;


  Tio skott i rak följd plockade direkt ur burken - JSB Kings..


Det nya kikarsiktet, ett Bushnell Legend 5-15/40 Ao, börjar kännas bättre o bättre även om det saknar den absoluta skärpan hos mitt gamla Leupold EFR. Dagen till ära så körde jag med x8 förstoring, helt lagom för 50 meter. Då vädret stundtals bjöd på lite oväntade kastvindar så kunde man snabbt se redan på 50 meter vilken skillnad det är mellan kaliber 22 och 25 när det gäller att prestera jämna resultat hela tiden. Kaliber 25 är suveränt pålitlig när det gäller att leverera repetativa resultat i form av små träffbilder på långa avstånd.


En nackdel är dock att träffarna hörs vida omkring, själva avfyrningsljudet är väl hanterat igenom dagens långa och effektiva shrouder men anslagsljudet är naturligtvis mycket svårare för vapentillverkaren att adressera. En tung projektil som slår in i ett mål hårt med urladdningen av mängder med energi på en gång låter naturligtvis - ordentligt.


Här finns också en av min invändningar mot den ännu större kaliber 30, då i jämförelse med den talrikare kaliber 25.


  Den är längre än vad man tror men mycket av längden är faktiskt en ren vanesak...


Många entusiaster har säkert funderat på om man ska välja gamla kaliber 25 eller den nya och modernare kaliber 30. Jag har naturligtvis också funderat över saken och konstaterat att kaliber 30 har ett antal nackdelar jämfört med kaliber 25;


Prisbilden:


För närvarande så får man betala 115 kr för 150 diaboler till kaliber 30, alltså 76 öre per skott. Jämför vi samma fabrikat till kaliber 25 (alltså JSB) så handlar det om 105 kr för 350 st, med andra ord 30 öre styck. Räknar vi med att skjuta 5000 diaboler på ett år så blir skillnaden 2300 kr - lite drygt priset för en ny HW30S. Skjuter man sedan fem år så är vi uppe i över 10.000 kr, eller vapnets hela prislapp. Grövre kalibrar är alltså betydligt dyrare att använda. Till detta ska också läggas färre antal valbara diaboler.


Ljudnivån:


Mera luft betyder en högre mynningsknall, även om den inte är högre i decibell räknat så kommer ljudet på en helt annan frekvens, det blir helt enkelt ett grövre och mer potent läte. Det stora bekymret för den som inte skjuter på bana är emellertid anslagsljudet, det smäller hårt när tunga projektiler träffar någonting.


Luftförbrukningen:


Ur 500 cc så kan jag dra 100 fina skott (inom 20 fps) på runt 50 fpe. Går jag upp till kaliber 30 och runt 75 fpe så blir det istället knappt hälften så många skott. Det blir mera överfylla och det blir tätare turer till Räddningstjänsten/dykshopen. Att handpumpa är naturligtvis inte aktuellt med 500 cc och 250 Bar. Att fylla luft kostar normalt några kronor så man får räkna med en dubblerad budget här med andra ord.


Användbarheten:


Om jag bara skjuter 35-45 meter som längst så fungerar en vanlig fullpower 22 helt utmärkt, skjuter jag sedan 45-65 meter så är kaliber 25 ett bättre val. Men om jag däremot går bortom 65-70 meter så kommer kaliber 30 att vara ett ännu bättre val. Till stor del så är alltså den tänkta skjutplatsen avgörande för vilken kaliber som är vettigast. Skjuter man bara som max 40 meter så spelar det ingen större praktisk roll om man skjuter 22, 25 eller 30. Om man däremot vill skjuta 70-100 meter så är kaliber 30 det klart bästa valet. I mitt fall så gäller dock 50-65 meter som längst och då blir kaliber 25 mer motiverad än kaliber 30. Fråga dej alltså innan inköp - vilken räckvidd behöver jag?

Av Johnny Ottosson - 17 augusti 2013 19:30


FX Bobcat i verkligheten


  Undertecknad bekantar sig lite med Lasses nya Bobcat..


Så, idag blev det dags att för första gången komma i närkontakt med en FX Airguns Bobcat, den första bullpup som FX Airguns AB har tillverkat. Mitt första spontana intryck är att den känns tung, något som den naturligtvis inte är i verkligheten. Korta vapen tenderar nämligen alltid att upplevas såsom tunga. Jämför jag Bobcat med min egen Elite så är den naturligtvis inte speciellt tung och den är dessutom, liksom Elite, mycket välbalanserad. En viss känsla av topptunghet kunde jag emellertid inte komma ifrån.


Nästa slående intryck är att dess korta totallängd gör den oslagbart smidig, att jämföra den med min Elite får onekligen den sistnämnda att framstå som ett kvastskaft. Den nya 300 cc stora (lilla?) tuben känns väldigt liten och påminner mer om en 240 tub än en 400 tub i känslan. Av någon underlig anledning, som jag ännu inte har fått klart för mig, så kan man tydligen inte skruva loss tuben ifrån vapnet utan att tömma ur luften!? Detta förstör effektivt planerna på att ha ett flertal 300 cc tuber och ersätta successivt under skyttets gång utan att behöva fylla emellan. För säkerhets skull så är tuben tydligt märkt med en präglad text "Do NOT remove" i dess framkant.


Den omtalade skenan ovantill med sitt väl dolda och genialiskt utförda shroudfäste är precis lika imponerande i verkligheten som på pappret. Den som tror att den infästningen skulle flexa, exempelvis som farhågan var i USA, kan helt glömma detta. Den här infästningen kan man säkerligen köra över med en traktor utan att den viker sig! Skenan är lagom hög och erbjuder montagemöjlighet åt alla möjliga typer av kikarsikten utan begränsningar.


Ergonomiskt sett så är modellen, som tidigare nämnts, välbalanserad och anläggningen känns betydligt bättre än alla andra bullpups som jag har prövat. En förutsättning är dock att man skjuter bak det ställbara kindstödet så långt bak som möjligt, annars måste man krypa ihop framåt/nedåt för att få en vettig anläggning. Skjuter man bak kindstödet såpass långt som de flesta normalbyggda personer känner som komfortabelt då sticker kindstödet ut lite som en trampolin bakåt. Det fungerar förvisso, även om det ser väldigt lustigt ut. Man kan skjuta bak kindstödet ungefär 3/4, sedan så når ställskruven slutet på skenan och kan inte längre låsa densamma. Kindstödet känns stabilt och gediget och inte som någon halvtafflig efterhandskonstruktion.


Stocken har den nya mjuka beläggningen som finns hos samtliga nya syntetstockar från FX Airguns AB. Den här coatingen känns mycket gedigen och solid, riktigt tilltalande även för mig som normalt sett inte tänder på annat än trästockar. Givetvis så finns det även en i höjdled justerbar bakkappa samt en smart magasinhållare med en listigt utformad spärrkula. Lasse hade dock valt att fästa remmen i detta hål och jag hade själv utan tvekan gjort detsamma. Rem är praktiskt och än mer användbart på ett kort vapen. Då jag inte använder magasin så vore det ett enkelt beslut. Sålunda så är stockhålet mycket välkommet, om än av en annan anledning än vad tillverkaren kanske hade tänkt sig. I stocken så finns även en stor manometer, av samma typ som Independence, en betydligt mer pålitlig och rättvisande enhet än de små standardmanometrarna som finns hos de flesta andra modeller.


  Här ser man de nya blanka magasinen av aluminium, lättare att hitta om man tappar bort dem i skogen..


En riktigt svag punkt hos bullpups brukar vara avtryckarsystemet som ju kräver långa mer eller mindre sladdriga länkarmar för att fungera. Här har FX Airguns varit riktigt nyskapande och byggt marknadens absolut bästa avtryckarsystem, fullt i klass med avtrycken på sina andra modeller. Detta är ett oerhört gott betyg åt en bullpup. Hemligheten ligger i tillverkningsprecisionen och en innovativ magnetlåsning av mekanismen - riktigt bra!

Utseendemässigt sett så har Bobcat och Indy fått en hel del skäll i utländsk media och detta med all rätt - inga bullpups är direkt klassiskt vackra och så inte heller dessa. De har ett praktiskt, lite taktiskt, futuristiskt och praktiskt utseende snarare än en tidlös skönhet. Vill man vara riktigt snäll så kan man säga att man har ett funktionellt utseende, knappast något mer. Som jag ser det så är man inte fulare än någon annan och de praktiska egenskaperna får vara det som styr utseendet, snarare än motsatsen.


Skulle jag då köpa en själv?


Nej, inte en Bobcat i alla fall. Mer troligt en Indy. Just Indyn kommer mer till sin rätt som bullpup eftersom man får en vettigare ergonomi på pumprörelsen än hos den långa Independence. Ett mer perfekt jaktvapen än en 25/30 Indy har jag överhuvudtaget svårt att tänka mig. Kort och kompakt, suveränt avtryck, självförsörjande på luft, rejält med effekt och FX vanliga praktiska precision - allt stöpt i ett oömt och otroligt ändamålsenligt format. För luftvapenjägaren torde Indy vara marknadens konung med bred marginal! Som allroundbössa är jag mera tveksam, man saknar främst volymen hos en 400/500-tub, vilket är guld värt vid stora effektuttag. Ergonomin är dessutom betydligt bättre, de är subjektivt sett stabilare skjutplattformar.


Sammanfattningsvis så får man nog se Bobcat som ett kompletteringsvapen i FXs jättelika sortiment, ungefär som Verminator-serien. Kanske inga universalvapen men vill man ha mycket power i ett kompakt format och kan leva med en del mindre tillkortakommanden så förvärvar man i alla fall marknadens bästa bullpup, detta är jag helt övertygad om.


Prismässigt sett så är Bobcat en smula dyrare, en ny modell med en hel del unika komponenter som måste betala tillbaka sig i frågan om utvecklingskostnader och liknande. Även stocken med sin kostnadskrävande beläggning är nästan en form av dyrgrip. Påslaget är dock inom rimlighetens gränser och rena klippet jämfört med andra konkurrerande fabrikat på den plötsligt uppväxande marknad för just bullpups.

Av Johnny Ottosson - 17 augusti 2013 10:00


 

Tävlingsdax !!


Onsala har nu skickat ut en inbjudan till tävling 130915 och den ser ut som följande:


******
Vi kommer att tävla i följande åtta klasser:
• Fjäder max 10J
• PCP max 10J
• Fjäder max 16.3J
• PCP max 16.3J
• Fjäder 16.4-45J
• PCP 16.4-45J
• Pistol & öppna riktmedel gevär 0 – 45J (Förtydligande se nedan).
• Junior PCP och Fjäder max 10J (Förtydligande se nedan).

Banan kommer att bestå av 30 st. fallmål. För klasserna 16.3J gäller två varv på banan, alltså 60 mål. För övriga klasser gäller ett varv, alltså 30 mål.
Målen är utplacerade på olika avstånd mellan 10 – 50 meter. Endast fällning kommer att ge poäng.
Vi kommer i övrigt att använda oss av SvSF regler.
http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultF ... t_2013.PDF

Pris: 120:- för 16.3J-klasserna, övriga 70:-. Betalas på plats. Orsaken till den extra 20 lappen är att den går till Svenska Skyttesportförbundet.
******
Onsala Luftgevärsklubb kommer INTE att kräva grönt kort eller tävlingslicens i år.
Vid uthämtande av tävlingskort för tävlingsrunda i klasserna över 10J skall giltig
vapenlicens uppvisas. Gäller även för klassen ”Pistol & öppna riktmedel gevär” om vapen över 10J skall användas i denna klass.
******
Hålltider:
8:00-08.45 Inskjutning och vapenbesiktning
08.45 Sammanträde
09:00 Tävlingen börjar
15:30 Deadline alla klasser
16:00 Resultat och prisutdelning
******
Vi har även försäljning av korv med bröd, drickor & kaffe.
******
Lotteri: 1st lott/pers tilldelas vid anmälan. Fina priser.
******
Tävlingsledare: Lasse Laursen, 0760-257543
Domare: Nisse Andersson, 070-4714867
För vägbeskrivning/frågor, ring någon av ovanstående.
onsalaskytte@gmail.com
Eller kolla in länken:
http://hitta.se/SearchCombi.aspx?vad=&v ... 993+Onsala
******
Varmt välkomna!

Förtydligande av klassen:”Pistol & öppna riktmedel gevär 0-45J”.
För gevär är endast öppna riktmedel tillåtna, dock ej diopter. För pistol är kikarsikte och rödpunkt tillåtna. Monteras axelstöd på pistol är detta att liknas vid gevär.

Förtydligande av klassen:”Junior PCP och Fjäder max 10J”
Om junior nyttjar luftvapen vilket överstiger 10J, utgår denne ut juniortävlingen och deltar då i ordinarie klass för respektive vapentyp.


Så, sista tävlingen som Onsala kör utan att kräva Grönt Kort med andra ord. En sådan tävling måste man ju passa på att vara med på, förutsatt att vädret blir vettigt. På något vemodigt sätt så känns det ju nästan historiskt, i alla fall för mig som har varit med på alla landets tävlingsformer ända sedan Axsor Cup 1998 och framåt.


Nu träder vi in i en ny epok, sporten har blivit rumsren och formaliserad. Nu är det inte längre en fråga om hobbyskytte för skojs skull i tävlingsform utan nu ÄR vi en riktig tävlingsform, sanktionerad av Svenska Skyttesportförbundet och allt. Vi har reglerat vår sport, vi ställer krav på våra deltagare och vi kan nu notera upp våra resultat på officiella listor, vi kan nu tävla internationellt. Vi kan åka till andra länder och delta där på samma villkor som alla andra eftersom vårt nationella förbund är sammanlänkat under samma regelverk.


En av de betydelsefulla fördelarna är att vi inte längre kan bli bortsnackade när vi vill få ut licens på ett 16J-vapen, nu är vi officiellt erkända i en internationell tävlingsform, precis som skidskytte, skeet/trap och liknande. Vi är nu en del av en stor och betydelsefull internationell tävlingsverksamhet.


Specifikt för denna sista öppna tävling är att man av någon underlig anledning har smetat ihop pistol (!) med Öppna Riktmedel (vart kom "pistol" ifrån överhuvudtaget förresten??). Förhoppningsvis är detta dock bara ett tryckfel i inbjudan. Annars ser det ut att vara en sund kompromissmix av traditionella svenska regler och de internationella tävlingsreglerna, med tonvikt lagd på de sistnämnda eftersom både rumpkudde och tidtagarur kommer att användas.


Rumpkudde må se lite lustigt ut men tyvärr så innebär den ofta också att många stationer förläggs så att utmaningen i dem med olika skottvinklar och liknande förfelas. Ska man sitta rakt upp o ner och skjuta så kan man ju lika gott bänkskjuta. Förhoppningsvis så har dock Onsala haft sunt förnuft och lagt banan på ett vettigt sätt ändå så att vi får en bra lagd bana med udda skottvinklar/skjutställningar och rejält vinklade mål.


Tidtagaruren ser jag absolut inte som något praktiskt problem, tiden är så pass generöst tilltagen att själva idén bakom tidtagning fullständigt förfelas. Tror till o med att vi glömde använda den på någon station i den tävlingen som jag sist deltog i eftersom det ändå inte spelade någon praktisk roll för tävlingen.


Nästa bekymmer är kostnadsbilden, nu är man uppe på 120 kr!! Tänk, jag kommer ihåg den tiden då det var helt gratis att tävla, just för att man ville ha in nya skyttar i hobbyn. Hur det sedan står till med Onsalas mattematik är jag inte heller så säker på, man refererar till en "extra tjuga" för Sv Skyttesportförbundet. De nationella (traditionella) klasserna kostar 70 kr men såvitt jag räknar så skiljer det 50 kr och inte 20 kr mellan 70 och 120 kr. Dags att korrekturläsa sina inbjudningar innan publicering istället för att göra en massa appendix efteråt?


Slutligen så är tävlingen förlagd i svinottan som vanligt. Nu har jag bara en och en halv timma att köra men de stackare som måste masa sig upp vid 4/5-snåret för att åka sisådär 30 mil innan början 8.00 kan säkert hålla sig för skratt. Eller inte, gör man det så måste man vara en tvättäkta entusiast, ingen vettig halvljum nybörjare lär göra detsamma..


Så, en sur bitter gammal bloggare som bara gnäller? Ja, kanske. Men jag ska göra mitt yttersta för att pröva mina egna teorier i verkligheten, var så säkra. Jag vill se en öppen tävling, en tävling som är gratis, som börjar i anständig tid (från 11.00) och där inga frågor ställs om varken gröna kort eller licenser. En drop-in tävling där man skjuter enligt våra hävdvunna regler sedan förr. Det ska bli mycket spännande att se vad en sådan tävling kan komma att ge för utfall.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se