Airpang

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2013

En intressant bekantskap...

Av Johnny Ottosson - 17 augusti 2013 19:30


FX Bobcat i verkligheten


  Undertecknad bekantar sig lite med Lasses nya Bobcat..


Så, idag blev det dags att för första gången komma i närkontakt med en FX Airguns Bobcat, den första bullpup som FX Airguns AB har tillverkat. Mitt första spontana intryck är att den känns tung, något som den naturligtvis inte är i verkligheten. Korta vapen tenderar nämligen alltid att upplevas såsom tunga. Jämför jag Bobcat med min egen Elite så är den naturligtvis inte speciellt tung och den är dessutom, liksom Elite, mycket välbalanserad. En viss känsla av topptunghet kunde jag emellertid inte komma ifrån.


Nästa slående intryck är att dess korta totallängd gör den oslagbart smidig, att jämföra den med min Elite får onekligen den sistnämnda att framstå som ett kvastskaft. Den nya 300 cc stora (lilla?) tuben känns väldigt liten och påminner mer om en 240 tub än en 400 tub i känslan. Av någon underlig anledning, som jag ännu inte har fått klart för mig, så kan man tydligen inte skruva loss tuben ifrån vapnet utan att tömma ur luften!? Detta förstör effektivt planerna på att ha ett flertal 300 cc tuber och ersätta successivt under skyttets gång utan att behöva fylla emellan. För säkerhets skull så är tuben tydligt märkt med en präglad text "Do NOT remove" i dess framkant.


Den omtalade skenan ovantill med sitt väl dolda och genialiskt utförda shroudfäste är precis lika imponerande i verkligheten som på pappret. Den som tror att den infästningen skulle flexa, exempelvis som farhågan var i USA, kan helt glömma detta. Den här infästningen kan man säkerligen köra över med en traktor utan att den viker sig! Skenan är lagom hög och erbjuder montagemöjlighet åt alla möjliga typer av kikarsikten utan begränsningar.


Ergonomiskt sett så är modellen, som tidigare nämnts, välbalanserad och anläggningen känns betydligt bättre än alla andra bullpups som jag har prövat. En förutsättning är dock att man skjuter bak det ställbara kindstödet så långt bak som möjligt, annars måste man krypa ihop framåt/nedåt för att få en vettig anläggning. Skjuter man bak kindstödet såpass långt som de flesta normalbyggda personer känner som komfortabelt då sticker kindstödet ut lite som en trampolin bakåt. Det fungerar förvisso, även om det ser väldigt lustigt ut. Man kan skjuta bak kindstödet ungefär 3/4, sedan så når ställskruven slutet på skenan och kan inte längre låsa densamma. Kindstödet känns stabilt och gediget och inte som någon halvtafflig efterhandskonstruktion.


Stocken har den nya mjuka beläggningen som finns hos samtliga nya syntetstockar från FX Airguns AB. Den här coatingen känns mycket gedigen och solid, riktigt tilltalande även för mig som normalt sett inte tänder på annat än trästockar. Givetvis så finns det även en i höjdled justerbar bakkappa samt en smart magasinhållare med en listigt utformad spärrkula. Lasse hade dock valt att fästa remmen i detta hål och jag hade själv utan tvekan gjort detsamma. Rem är praktiskt och än mer användbart på ett kort vapen. Då jag inte använder magasin så vore det ett enkelt beslut. Sålunda så är stockhålet mycket välkommet, om än av en annan anledning än vad tillverkaren kanske hade tänkt sig. I stocken så finns även en stor manometer, av samma typ som Independence, en betydligt mer pålitlig och rättvisande enhet än de små standardmanometrarna som finns hos de flesta andra modeller.


  Här ser man de nya blanka magasinen av aluminium, lättare att hitta om man tappar bort dem i skogen..


En riktigt svag punkt hos bullpups brukar vara avtryckarsystemet som ju kräver långa mer eller mindre sladdriga länkarmar för att fungera. Här har FX Airguns varit riktigt nyskapande och byggt marknadens absolut bästa avtryckarsystem, fullt i klass med avtrycken på sina andra modeller. Detta är ett oerhört gott betyg åt en bullpup. Hemligheten ligger i tillverkningsprecisionen och en innovativ magnetlåsning av mekanismen - riktigt bra!

Utseendemässigt sett så har Bobcat och Indy fått en hel del skäll i utländsk media och detta med all rätt - inga bullpups är direkt klassiskt vackra och så inte heller dessa. De har ett praktiskt, lite taktiskt, futuristiskt och praktiskt utseende snarare än en tidlös skönhet. Vill man vara riktigt snäll så kan man säga att man har ett funktionellt utseende, knappast något mer. Som jag ser det så är man inte fulare än någon annan och de praktiska egenskaperna får vara det som styr utseendet, snarare än motsatsen.


Skulle jag då köpa en själv?


Nej, inte en Bobcat i alla fall. Mer troligt en Indy. Just Indyn kommer mer till sin rätt som bullpup eftersom man får en vettigare ergonomi på pumprörelsen än hos den långa Independence. Ett mer perfekt jaktvapen än en 25/30 Indy har jag överhuvudtaget svårt att tänka mig. Kort och kompakt, suveränt avtryck, självförsörjande på luft, rejält med effekt och FX vanliga praktiska precision - allt stöpt i ett oömt och otroligt ändamålsenligt format. För luftvapenjägaren torde Indy vara marknadens konung med bred marginal! Som allroundbössa är jag mera tveksam, man saknar främst volymen hos en 400/500-tub, vilket är guld värt vid stora effektuttag. Ergonomin är dessutom betydligt bättre, de är subjektivt sett stabilare skjutplattformar.


Sammanfattningsvis så får man nog se Bobcat som ett kompletteringsvapen i FXs jättelika sortiment, ungefär som Verminator-serien. Kanske inga universalvapen men vill man ha mycket power i ett kompakt format och kan leva med en del mindre tillkortakommanden så förvärvar man i alla fall marknadens bästa bullpup, detta är jag helt övertygad om.


Prismässigt sett så är Bobcat en smula dyrare, en ny modell med en hel del unika komponenter som måste betala tillbaka sig i frågan om utvecklingskostnader och liknande. Även stocken med sin kostnadskrävande beläggning är nästan en form av dyrgrip. Påslaget är dock inom rimlighetens gränser och rena klippet jämfört med andra konkurrerande fabrikat på den plötsligt uppväxande marknad för just bullpups.

 
ANNONS
 
Johan

Johan

17 augusti 2013 22:25

Borde vara en perfekt skyddsjaktsbössa i lagerlokaler och inte minst vid skytte från bil där tom cyclonen känns lång och otymplig.

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

Per

18 augusti 2013 14:38

Är det bobcat/indy med långa eller korta pipan du fotat? Om jag förstår det rätt har .177 och .22 kortare pipa och .25 en längre (så även .30).

Johnny Ottosson

18 augusti 2013 18:42


Det är den korta pipan, med den lite längre shrouden.

Normalt sett så är piporna 500 mm för 177/22 och 600 mm för 25/30.

Utöver detta så finns det tydligen långt och kort shroudrör, vilket ju påverkar vapnets totala längd.

 
Ingen bild

Per

18 augusti 2013 20:31

Tack för infon, Johnny!

 
Ingen bild

Patrik

21 augusti 2013 17:47

Bra skrivet Johnny, jag gillar Indyn skarpt och kommer köpa en sådan i cal 4,5 så fort spargrisen är full :)

Johnny Ottosson

21 augusti 2013 20:17

Det blir du säkert mer än nöjd med.

Tänk på att du kan beställa den långa shrouden som du så önskar.

 
Ingen bild

Silwer

22 augusti 2013 00:13

Det här är en jaktbössa, för målskytte har den ingen fördel över normala vapen.

Nä .25 och modellen med pump, vore nåt om man nu fick jaga.

Annars vill jag inte ha nån iaf.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se