Airpang

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2013

Onsalas sista hösttävling...

Av Johnny Ottosson - 17 augusti 2013 10:00


 

Tävlingsdax !!


Onsala har nu skickat ut en inbjudan till tävling 130915 och den ser ut som följande:


******
Vi kommer att tävla i följande åtta klasser:
• Fjäder max 10J
• PCP max 10J
• Fjäder max 16.3J
• PCP max 16.3J
• Fjäder 16.4-45J
• PCP 16.4-45J
• Pistol & öppna riktmedel gevär 0 – 45J (Förtydligande se nedan).
• Junior PCP och Fjäder max 10J (Förtydligande se nedan).

Banan kommer att bestå av 30 st. fallmål. För klasserna 16.3J gäller två varv på banan, alltså 60 mål. För övriga klasser gäller ett varv, alltså 30 mål.
Målen är utplacerade på olika avstånd mellan 10 – 50 meter. Endast fällning kommer att ge poäng.
Vi kommer i övrigt att använda oss av SvSF regler.
http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultF ... t_2013.PDF

Pris: 120:- för 16.3J-klasserna, övriga 70:-. Betalas på plats. Orsaken till den extra 20 lappen är att den går till Svenska Skyttesportförbundet.
******
Onsala Luftgevärsklubb kommer INTE att kräva grönt kort eller tävlingslicens i år.
Vid uthämtande av tävlingskort för tävlingsrunda i klasserna över 10J skall giltig
vapenlicens uppvisas. Gäller även för klassen ”Pistol & öppna riktmedel gevär” om vapen över 10J skall användas i denna klass.
******
Hålltider:
8:00-08.45 Inskjutning och vapenbesiktning
08.45 Sammanträde
09:00 Tävlingen börjar
15:30 Deadline alla klasser
16:00 Resultat och prisutdelning
******
Vi har även försäljning av korv med bröd, drickor & kaffe.
******
Lotteri: 1st lott/pers tilldelas vid anmälan. Fina priser.
******
Tävlingsledare: Lasse Laursen, 0760-257543
Domare: Nisse Andersson, 070-4714867
För vägbeskrivning/frågor, ring någon av ovanstående.
onsalaskytte@gmail.com
Eller kolla in länken:
http://hitta.se/SearchCombi.aspx?vad=&v ... 993+Onsala
******
Varmt välkomna!

Förtydligande av klassen:”Pistol & öppna riktmedel gevär 0-45J”.
För gevär är endast öppna riktmedel tillåtna, dock ej diopter. För pistol är kikarsikte och rödpunkt tillåtna. Monteras axelstöd på pistol är detta att liknas vid gevär.

Förtydligande av klassen:”Junior PCP och Fjäder max 10J”
Om junior nyttjar luftvapen vilket överstiger 10J, utgår denne ut juniortävlingen och deltar då i ordinarie klass för respektive vapentyp.


Så, sista tävlingen som Onsala kör utan att kräva Grönt Kort med andra ord. En sådan tävling måste man ju passa på att vara med på, förutsatt att vädret blir vettigt. På något vemodigt sätt så känns det ju nästan historiskt, i alla fall för mig som har varit med på alla landets tävlingsformer ända sedan Axsor Cup 1998 och framåt.


Nu träder vi in i en ny epok, sporten har blivit rumsren och formaliserad. Nu är det inte längre en fråga om hobbyskytte för skojs skull i tävlingsform utan nu ÄR vi en riktig tävlingsform, sanktionerad av Svenska Skyttesportförbundet och allt. Vi har reglerat vår sport, vi ställer krav på våra deltagare och vi kan nu notera upp våra resultat på officiella listor, vi kan nu tävla internationellt. Vi kan åka till andra länder och delta där på samma villkor som alla andra eftersom vårt nationella förbund är sammanlänkat under samma regelverk.


En av de betydelsefulla fördelarna är att vi inte längre kan bli bortsnackade när vi vill få ut licens på ett 16J-vapen, nu är vi officiellt erkända i en internationell tävlingsform, precis som skidskytte, skeet/trap och liknande. Vi är nu en del av en stor och betydelsefull internationell tävlingsverksamhet.


Specifikt för denna sista öppna tävling är att man av någon underlig anledning har smetat ihop pistol (!) med Öppna Riktmedel (vart kom "pistol" ifrån överhuvudtaget förresten??). Förhoppningsvis är detta dock bara ett tryckfel i inbjudan. Annars ser det ut att vara en sund kompromissmix av traditionella svenska regler och de internationella tävlingsreglerna, med tonvikt lagd på de sistnämnda eftersom både rumpkudde och tidtagarur kommer att användas.


Rumpkudde må se lite lustigt ut men tyvärr så innebär den ofta också att många stationer förläggs så att utmaningen i dem med olika skottvinklar och liknande förfelas. Ska man sitta rakt upp o ner och skjuta så kan man ju lika gott bänkskjuta. Förhoppningsvis så har dock Onsala haft sunt förnuft och lagt banan på ett vettigt sätt ändå så att vi får en bra lagd bana med udda skottvinklar/skjutställningar och rejält vinklade mål.


Tidtagaruren ser jag absolut inte som något praktiskt problem, tiden är så pass generöst tilltagen att själva idén bakom tidtagning fullständigt förfelas. Tror till o med att vi glömde använda den på någon station i den tävlingen som jag sist deltog i eftersom det ändå inte spelade någon praktisk roll för tävlingen.


Nästa bekymmer är kostnadsbilden, nu är man uppe på 120 kr!! Tänk, jag kommer ihåg den tiden då det var helt gratis att tävla, just för att man ville ha in nya skyttar i hobbyn. Hur det sedan står till med Onsalas mattematik är jag inte heller så säker på, man refererar till en "extra tjuga" för Sv Skyttesportförbundet. De nationella (traditionella) klasserna kostar 70 kr men såvitt jag räknar så skiljer det 50 kr och inte 20 kr mellan 70 och 120 kr. Dags att korrekturläsa sina inbjudningar innan publicering istället för att göra en massa appendix efteråt?


Slutligen så är tävlingen förlagd i svinottan som vanligt. Nu har jag bara en och en halv timma att köra men de stackare som måste masa sig upp vid 4/5-snåret för att åka sisådär 30 mil innan början 8.00 kan säkert hålla sig för skratt. Eller inte, gör man det så måste man vara en tvättäkta entusiast, ingen vettig halvljum nybörjare lär göra detsamma..


Så, en sur bitter gammal bloggare som bara gnäller? Ja, kanske. Men jag ska göra mitt yttersta för att pröva mina egna teorier i verkligheten, var så säkra. Jag vill se en öppen tävling, en tävling som är gratis, som börjar i anständig tid (från 11.00) och där inga frågor ställs om varken gröna kort eller licenser. En drop-in tävling där man skjuter enligt våra hävdvunna regler sedan förr. Det ska bli mycket spännande att se vad en sådan tävling kan komma att ge för utfall.

 
ANNONS
 
Ingen bild

gubbe

17 augusti 2013 11:22

Ja då hoppas vi på fint väder så att du kommer Johnny.
Lite förvånad över att du inte längre anser att man behöver ha licens på sin fullfarts bössa.
Vill minnas att du var en väldig förespråkare för det förra gången det var på tapeten.

Johnny Ottosson

17 augusti 2013 14:51

Självfallet så ska alla ha licens för sina tillståndspliktiga vapen och dito delar.

Det man däremot måste fråga sig är om det är nödvändigt för oss att kontrollera den och vad en sådan kontroll egentligen tillför?

Uppenbarligen så innebär licenskontrollen att många tävlande försvinner, vilket vi inte har råd med.

Då måste man våga fråga sig - vad vinner man på en licenskontroll?

Jag var och är en förespråkare av licenser och licenskontroll men inte till vilket pris som helst. När vi nu har skapat ett regelverk och ett tävlingssystem som betyder att vi tappar deltagare i rasande fart då ska vi inte vara låsta i prestige och inte våga ifrågasätta varann.

Gör vi rätt nu?

Jag är alltså för licenser och licenskontroller men inte till vilket pris som helst.

För faktum är ju - licensen har i sak ingen som helst betydelse för huruvida vapenägaren är en vettig och ansvarsfull person eller inte.

 
Ingen bild

Glenn

17 augusti 2013 11:43

skall bli roligt vi planerar åka ner till onsala blir vår första tävling där
hoppas på semester på måndagen bara

åter till J s snack om tävling , det skall bli riktigt roligt att det kan bli en tävling nere vid dig
men lite pengar kan man gott betala i start avgift till klubben för det kostar att köpa in fall mål om man inte gör som jag o gubbe bygger egna ;)

ser verkligen fram e mot en fuxerna tävling även om vi har 40-50 mil ner för det ligger ju helt åt helvete fel i på sveriges karta ;)
mvh glenn i fagersta

Johnny Ottosson

17 augusti 2013 14:53


Personligen så tror jag att vi ska våga ifrågasätta hela penningkonceptet - varför MÅSTE en tävling kosta pengar?

Vad tillför det? Vem behöver pengarna och varför?

Jag ser inget skäl för att skänka pengar till exempelvis Sv Skyttesportförbundet med mindre än att de motpresterar något och i exempelvis licensdebatten så har de varit påfallande tysta.

Det borgar inte för några vidare inkomster i framtiden, i alla fall inte ifrån mig.

 
Ingen bild

thorgus

17 augusti 2013 11:46

70:-/30skott i de flesta klasser blir ca 2,33:-/skott. 120:-/60 skott i 16,3j-klasserna bli 2:-/skott så egentligen är det billigare att skjuta i dessa klasser.

Johnny Ottosson

17 augusti 2013 14:54


Jag gillar din argumentation och jag hade resonerat på precis samma sätt om jag hade försvarat konceptet med avgifter hit o dit.

 
Ingen bild

Sören

17 augusti 2013 18:10


Tyvärr måste det kosta något fallmålen kostar och måste ibland ersättas och det kostar pengar, men jag förstår resonemanget
(varför skall någon annan tjäna på det )

Sören Fuxernas Skyttegile

Johnny Ottosson

17 augusti 2013 19:29


Fallmål kan man ta ut som spons istället för ett prisbord som ändå bara lottas ut.

 
Ingen bild

Glenn

17 augusti 2013 19:46

killar köp en häst där kostar en tävling i en klass lika möe som allt kostar för oss ink grönt kort o medlems avgift + tävlings lisensen
på ett år ;)

vad skall du med pengar till j dom får du inte med dig i graven
;)
allt kostar pengar eller hur

Johnny Ottosson

17 augusti 2013 20:13


VIsst finns det saker som kostar pengar men frågan är om detta måste vara ett självändamål?

 
Ingen bild

Ogster

17 augusti 2013 22:24

Några udda skottvinklar/ställningar lär du inte få va med om på tävlingen, alla mål ska kunna skjutas från alla ställningar så länge inte en speciell skjutställning påvisas tex stående.
Dvs om man inte tvingar fram en skjutställningar på varje station ska alla mål kunna skjutas sittandes i en kuddfotölj med bössan låst mellan knäna... Spännande sport va?

Johnny Ottosson

17 augusti 2013 22:38


En tragisk utveckling.

Tyvärr så talar nog mycket för att jag avstår den tävlingen och istället satsar på att utveckla våra lokala tävlingar i den mer traditionella andan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se