Airpang

Direktlänk till inlägg 20 maj 2012

Ett decennium...

Av Johnny Ottosson - 20 maj 2012 11:00


Nu har det gått tio år...


Egentligen så är det faktiskt tolv år, beroende på hur man räknar. CZs underbara lilla 200-serie har nu varit med längre, i oförändrat skick, än de flesta andra konstruktioner på marknaden. 


Länk: http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1337392285/Another+s200+group+hug+%282002+vs+2012%29

När den kom så var FX2000 och S400 nya vapen, Daystate tillverkade Huntsman och Rapiden var tillsammans med SuperTen i princip den enda tillgängliga stortubsvapnen. Något direkt billigt PCP gick knappt att uppbringa på den tiden, närmast var nog Falcons budgetmodeller. 

Idag finns det mängder med lågprisvapen ute, Typhoon-serien, diverse Hatsan, Crosmans Disco samt även billiga PCP ifrån Kina. På den brittiska marknaden så är BSAs billiga Ultra en hit och konkurrerar prismässigt hårt om köparnas gunst bland de billigare vapnen. Trots detta så säljer lilla 200 fortfarande fint och har förökat sig till lite underversioner igenom åren. 

Men varför inte?

Den ÄR riktigt billig, med fyllkit och dioptersikte under 5000 kr, den har bevisligen utmärkt precision och ska man ha ett licensfritt vapen (som verkligen ska behållas licensfritt) så erbjuder den ett stort mått med skjutglädje. Precis liksom andra storsäljare så finns det dessutom enorma mängder tillbehör så att man kan bygga vidare på vapnet och utveckla det efterhand. Den är liten men utan att kännas leksaksmässig som Typhoonerna med den första plaststocken. Den känns mer påkostad än det mesta i samma prisklass helt enkelt. Eftersom den är både smal, lätt och kort så blir den otroligt smidig trots att den faktiskt har en ganska lång pipa, till skillnad ifrån många smidiga och moderna karbingevär.

Nackdelar då?

Den ÄR ful för den som inte gillar utseendet, designen hos vapnet är polariserande - antingen så gillar man det eller så förefaller man hata det riktigt genuint ordentligt. Den är också betydligt mer komplex i konstruktionen jämfört med exempelvis Typhoon-serien, detta utan att egentligen vara bättre. Typhoon är på detta sätt smartare designad. 

Som jag ser saken så finns det mycket som talar för att vi kommer att leva med 200-serien åtminstonde 2010-talet ut och detta tycker jag den är väl förtjänad, synd bara att det är så få entusiaster i Sverige som ännu har vågat pröva modellen. Det hela känns lite som när jag började berätta om HW30S för drygt 10 år sedan. Då hade ingen tänkt på det modellen trots att den redan då hade sålts under en lång tid tillbaka. Plötsligt så inträffade dock en dramatisk förändring och idag så regerar HW30S tävlingsklassen för 10J om man räknar bort de rekylfria matchgevären som egentligen inte har i den klassen att göra.

Vem vet, vi kanske får se samma utveckling även för 200-serien framöver, även om det idag är mycket svårare att slå igenom med ett PCP i den allt hetare konkurransen. Det är ju hos PCP som utveckligen ser och bortsett ifrån Walthers nya LGV så är det ju ytterst få nya fjädervapen som har lanserats de senaste åren..

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sigge

20 maj 2012 15:35

De är väl inte direkt fulare än många andra och att precisionen är bra på dom tror jag ingen förnekar men hur är ljudnivån vid 10 joule, kan det jämföras med ett 10 joules fjädervapen? Törs man avfyra det i en vanlig trädgård med grannar bredvid utan att bli anmäld?

Johnny Ottosson

20 maj 2012 19:20

Den smäller högre en ett fjädervapen i samma kaliber och motsvarande effekt.

Skottljudet är emellertid inte störande, CZ200 har en relativt lång pipa och detta i kombination med den klenaste kalibern gör att skottljudet blir mycket blygsamt.

Har man ändå problem med detta så kan man dämpa ljudet på naturlig väg, exempelvis igenom att motera en öppen airstripper med utblås åt sidorna och sedan skjuta igenom ett rör, exempelvis en stump dränerings- eller stuprör.

Skjuter man inomhus och utåt över tomten, med mynningen på insidan av fönstret/dörren så minskar ljudet också märkbart.

Kom ihåg - störst ljudupplevelse får skytten eftersom denne är närmast ljudkällan. Be en kompis skjuta och lyssna i ljudet exempelvis vid staketet till grannen, då får man en bättre uppfattning av vad man tycker är rimligt eller inte.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se