Airpang

Alla inlägg under december 2010

Av Johnny Ottosson - 10 december 2010 15:00


Dagens Upload

 

En gång i tiden så tillverkades brittiska luftgevär i Birmingham av företag som också hade sina ägare i England. Den tiden är ju sedan länge försvunnen. Här kommer en teknisk analys över den sannolikt bästa brittiska pipspännaren någonsin, detta fabrikats grande finale. RIP.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Tomahawk1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Tomahawk2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Tomahawk3.jpg

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 december 2010 10:00


 

Ren smörja eller ?

 

  

Smöjmedel & pipaRost är något som dessvärre kan drabba alla vapen som har järnhaltiga komponenter, tuber såväl som pipor. Ett sätt att motverka rosten är att använda en bra vapenolja men spelar det egentligen någon roll vilken man använder och är en smörjning överhuvudtaget ett bra skydd mot rost? Behöver man smörja alltså?


Lite av detta ska jag roa mig med nu ett tag framöver. På bilden ovan så ser ni försöksobjektet, en splitt ny ST-pipa med kaliber 22 samt två välkända vapenoljor. Dels Normarks Vapenolja, som är vanlig och populär, samt dessutom Nycolube, som anses vara en av marknadens bästa vapenoljor.


Pipan kommer att delas in till 4 olika zoner med hjälp av tejp. Zon 1 kommer att avfettas, zon 2 kommer att få en mängd fingeravtryck, zon 3 blir smord med Normarks Vapenolja och zon 4 blir smord med Nycolube.


Därefter så lägger jag helt sonika ut pipan i trädgården.


Där får den ligga utsatt för väder och vind, ungefär som om man hade tappat en bössa ute i terrängen. Med jämna mellanrum så ska jag se till den och rapportera om utvecklingen. På lördag så kommer det att vara någon plusgrad här ute vid havet och dessutom lite lätt snöblandat regn. Därefter kommer det att kyla på varvid nederbörden övergår i riktig snö. Under den kommande veckan så utlovas solid kyla med runt -5 grader dagtid och ned till -15 grader nattetid. En nordvästlig vind kommer också att driva in en hel del saltmättad luft ifrån havet, det är ett tuff klimat för metaller här ute vid kustbandet.


Frågan är nu, vilket av de fyra zonerna kommer att rosta minst, vilken kommer att rosta mest? Hur länge varar en olja som rostskydd, är den ens effektiv som skydd för en sådan behandling?


Stort tack till FX Airguns som har donerat pipan samt ProGunner som donerade Nycolube.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 december 2010 07:00


 

FX Airguns Royale 500


  

FX Airguns nya dunderbössa med kaliber 25

 


Nu har de första produktionsbilderna på FX Royale 500 presenterats. Som synes så blir utseendet drastiskt förändrat med den långa pipan (600 mm) samt med den stora flaskan (500 cc). Totallängden på vapnet blir faktiskt hela 112 cm.


Liksom alla vapen med 600 pipa (24 tum) så sticker ju totallängden iväg och detta är det pris man får betala för kombinationen av mycket effekt samt shroud. Som tidigare har aviserats så blir effekten från fabrik 45 fpe med 60 skott inom 20 fps. Troligtvis så kommer man dock att lägga bössorna för USA på 50 fpe med 50 angivna skott på en fyllning. I båda fallen gäller 220 Bar fylltryck.


Just kaliber 25 med en såpass lång pipa har ju goda utvecklingsmöjligheter för den duktige hemmaskruvaren att öka effekten ytterligare och som vanligt så är FXs effektsiffror mycket återhållsamt angivna. Den stora tuben gör också att rejält med effekt kan pumpas fram utan att luften riskerar att ta slut i första taget.

Av Johnny Ottosson - 9 december 2010 16:00

 

Dagens Upload

 

Born and bred in Brum. En tidlös anspråkslös klassiker som under diverse namn såldes sparsamt modifierad ända sedan 1970-talet och fram till konkursen. Enkel och choosefree med ganska mycket karisma, en värdig kombatant till BSAs Supersport under hela 1980- och 1990-talet.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Stingray1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Stingray2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Stingray3.jpgAv Johnny Ottosson - 9 december 2010 10:00


 

En fin vinterdag

 

  

CZ200T med 7.00 joule på 30 meter - 13.20 mm genomsnitt.

 

I dagens stilla men stundtals ymnligt snöande väder så tänkte jag, trots snöfallet, utnyttja möjligheten till lite vindstilla väder för att skjuta lite precision över 30 & 50 meter. Först ut var CZ200T på 30 meter med sin nuvarande nya låga inställning om bara 7.00 joule. Resultatet var 13.20 mm i genomsnitt och det var egentligen inget vidare. Kravet är under 15.00 mm men jag vet att detta vapen klarar under 10.00 mm vid 5 träffbilder i rad på detta avstånd. Det kanske var en smula vind ändå..?


  

BSA Ultra på 50 meter - genomsnitt 17.63 mm av 8 träffbilder.

 

Min BSA Ultra var nästa vapen att vädras. Här blev utfallet riktigt bra men jag var tvungen att offra en träffbild för att skjuta in kikarsiktet. Jag hade ju inte justerat in detta efter att det flyttades över från 200.


Nu blev det dags att pröva Royale, kan den också leverera bra resultat under såpass, förhållandevis, gynnsamma omständigheter?


  

Genomsnitt 14.22 mm på 50 meter.

 

Royale är en solid performer, det är alltid frapperande hur enkelt det är att skjuta bra med en såpass solid plattform. Ett genomsnitt väl under 15.00 mm på 50 meter är utomordentligt bra för kaliber 22. Det känns lite som att Royale börjar lossa lite nu eftersom den ständigt förefaller krympa sina träffbilder.

Av Johnny Ottosson - 8 december 2010 21:00


 

Varför så tyst..?

 

En del har reflekterat lite över utfallen i testerna som jag gjorde mellan mina två BSA. Som den minnesgode noterade så gav Ultra 108 dBa utan dämpare och 99 dBa med HW-dämparen monterad. Så långt inget konstigt.


Kruxet var att Lonestar med 109 dBa odämpad faktiskt inte gav mer än 92 dBa med dämpare.


Varför är HW-dämparen såpass mycket mera effektiv på Lonestar än på Ultra?


Jag har inget bra svar som jag kan styrka på detta, min gissning efter att ha funderat lite över varför tillsammans med några andra entusiaster är att dämparen fångar Ultrans skottljud på uppgående, alltså när ventilen fortfarande står öppen. En Ultra är ju på grund av kort pipa (12 tum) ganska ineffektiv för att vara PCP när man jämför drivkällans effekt med nettoeffekten ut ur pipan.


Hos Lonestar med sin långa 24 pipa så kommer luften in i dämparen på nedgående, alltså när luftpulsen börjar avta och då ventilen är stängd sedan länge (relativt sett).


En annan teori är att luftpulsen kommer för fort på Ultran (pga kort pipa) så att dämparen inte hinner fånga in och dämpa farten på luften innan den smiter ut. Hos Lonestar däremot så är luftpulsen långsammare (längre pipa) relativt sett och då hinner dämparen med bättre.


Jag har inget färdigt svar på den frågan faktiskt, vad tror ni själva?

Av Johnny Ottosson - 8 december 2010 10:00


 

 

Omdöme

 

  

Polisens rekonstruktion

 


Ni har säkert läst om den tragiska olyckan som inträffade i veckan när en kvinnlig jägare sköt en älg och olyckligtvis även dödade en skidåkande pensionär med samma skott. Idag har polisen släppt rekonstruktionsbilderna ifrån sin förundersökning och mycket talar nu för att jägaren kommer att åtalas för "vållande till annans död" igenom sitt agerande.

Det som utgör en försvårande omständighet i sammanhanget är att skytten sköt utan att ha ett förväntat och solitt kulfång till sin projektil. Det enda kulfånget som användes var skogen i sig självt, en beräkning om att skottet antingen skulle stoppas av ett träd eller försvinna bort i terrängen utan att skada någon/något.

Självfallet är det ofta så det går till, i verkligheten - men dessvärre så är detta också en av de situationer då praxis inte överensstämmer med vad som egentligen får lov att äga rum, juridiskt sett.

Man ska alltid veta varthän projektilen landar, i händelse av en bom eller ett genomslag. Ett annat problem med ovanstående är att skytten, oavsett skidåkaren eller inte, sköt mot en väg och det är något som man definitivt aldrig får göra. En projektil får aldrig någonsin passera över en väg.

Vägar existerar av en anledning - människor färdas på dem.

Hade skytten (o jag vet att det är enkelt att vara efterklok) hållit in skottet så att vinkeln hade tagits ut mera så hade skottet sannolikt aldrig riskerat att passera en väg, lite beroende på hur terrängen ser ut bortom skissens ramar ovan.

Slutsatsen är dock, oavsett skjutvapen, att aldrig skjuta över en väg och att alltid försäkra sig om vart projektilen tar vägen. Vi som skjuter luftvapen är lite bortskämda med mycket begränsade räckvidder och teoretiska skadeverkningar av våra vapen men detta gör emellertid också att man lätt slarvar - o här talar jag av egen, personlig, erfarenhet. Det är inte helt ovanligt att man skjuter luftvapen i ganska branta vinklar uppåt träd och liknande i förvissningen om att projektilen sannolikt inte når så långt bort att den riskerar att träffa något eller någon.

Detta bör man vara mycket försiktig med.

Luftvapen (o i synnerhet dagens kraftfulla och grovkalibriga PCP) har räckvidder som inte sällan vida överstiger barndomens hobbexgevär, liksom den väl bibehållna anslagsenergin och därmed också de tråkiga konsekvenser som detta kan bära med sig om man har haft en dålig dag eller uppvisat dåligt omdöme.

Så skjut gärna, det är kul, men skjut försiktigt och tänk er för innan, som den gamla sanningen säger: Man kan aldrig ångra ett dåligt skott som man aldrig sköt.


Av Johnny Ottosson - 7 december 2010 10:00


 

En leverans från BAR

 

  

Extra magasin till CZ200T

 

Igår så kom en leverans från BAR med fler magasin till min 200. Air Arms magasinsystem fungerar helt perfekt så detta tänker jag behålla. Enda nackdelen har varit bristen på extra magasin, något som jag succesivt får försöka åtgärda.


Priset var £13.65/st vilket med dagens kurs betyder 152 kr/st.

Magasinen är som synes samma typ som till Axsor/FX2000 men billigare tillverkade (gjutna). Funktionen är emellertid helt perfekt och en femtiolapp lägre pris per styck jämfört med förlagan är helt okej för skillnaden i materialval.

Nu har jag 4 st magasin och helst så skulle jag vilja ha 10 st så att jag kan köra en fyllning (=100 st skott) utan att behöva ladda om magasinen. Jag får väl köpa ett par magasin varje månad framöver så kommer jag nog dithän till slut.

För min Royale så har jag 4 st magasin och det är helt perfekt (=48 st skott) eftersom man får 50 bra skott (inom 20 fps) på en fyllning (vid 33 fpe).


Att beställa från BAR gick för övrigt helt perfekt, trots att jag inte hade teckning på kontot (!). Via FB så fick jag ett meddelande om saken, men de hade redan skickat prylarna, så det gick bra att fylla på kontot i efterskott så att de kunde dra pengarna även efter utskeppningen. En fördel med att vara stamkund kanske?

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se