Airpang

Alla inlägg under december 2010

Av Johnny Ottosson - 6 december 2010 15:15


 

Mera ljudnivåtest

 

Idag blev det så dags att fortsätta ljudnivåtesten och denna gång så var turen kommen till BSA Ultra samt FX Airguns Royale. Precis som läsare har påpekat så är dessa tester inga absoluta sanningar utan ljudnivåer är alltid beroende av yttre omständigheter som kan variera närmast i oändlighet.


Tanken är bara att kunna jämför de vapen jag själv äger för tillfället med varann under så snarlika omständigheter som möjligt. I detta perspektiv så är dBa-skalan bara att hänse som ett referensmedium i relation till varann.


FX Airguns Royale:


En Royale kan ha en lång rad olika ljudnivåer beroende på effektuttag samt exakt hur dess halvshroud är monterad. Det exemplar som jag har är ett ostrypt vapen för USA-marknaden och egentligen avsedd för att gå på 36 fpe. Jag har emellertid ställt om vapnet själv till 33 fpe för att ligga under 45J för tävlingarna. En sådan förändring påverkar naturligtvis ljudnivån åt det postiva hållet. Halvshrouden är dock en tidig modell och inte alls lika effektiv som de vilka monteras original på dagens saluvapen. Resultatet blev 100 dBa och detta är ungefär vad jag förväntade mig jämfört med övriga vapen. Ungefär här går gränsen för vad jag själv tycker är angenämnt att skjuta med och kanske lite i högsta laget för skytte i sin egen trädgård om man har grannar i närheten.


BSA Ultra - utan dämpare:


Min BSA Ultra har alltid varit dånande högljudd och detta är kanske det vapen som jag har varit mest nyfiken på att få ett resultat av. Länge har jag funderat över om Ultran låter mera än Lonestar men det är enormt svårt att avgöra detta bara med örat. Exakt varför framgick tydligt när jag mätte bössa. Resultatet blev nämligen ytterst snarlikt Lonestar, nämligen 108 dBa, bara 1 dBa lägre. Knallen är oangenämnt hög och inget som fungerar i en trädgård med omgivande grannskap.


BSA Ultra - med dämpare:


När HW-dämparen är monterad så blev förbättringen i ljudnivå klart påtaglig. Ljudet blev nu ett dovt "poff" och skillnaden är rena balsamet för öronen. Resultatet utföll till 99 dBa, alltså en hårsmån under Royale. Rent spontant så hade jag nog subjektivt sett gissat på att Ultran med dämpare hade varit ännu tystare, relativt Royale, men så jämna blev de. Med dämpare så ligger Ultran på gränsen till trädgårdsvänlig men förbättringen är alltså avsevärd jämfört med när man skjuter den helt naken.

Av Johnny Ottosson - 5 december 2010 14:30


 

Ljudnivåtest

 

  

Uppställt och klart - hörselskydd på, Lonestar dånar loss..

 

Som ni kanske läste för ett par dagar sedan så har jag köpt in en riktig ljudnivåmätare eftersom jag är lite nyfiken på ljud och olika vapens förmåga att avge dessa. Tyvärr så har jag på grund av andra omständigheter inte haft möjlighet att börja roa mig med den apparaten förrens idag.


Som ni kan se på bilden ovan så ställde jag upp mätaren en meter ifrån ljudkällan i en rak vinkel, mätaren var ställd en decimeter under mynningens höjd och givetvis så körde jag alla mätningar på samma sätt och direkt efter varann.


Till min hjälp hade jag också ordnat fram en ljuddämpare av den typ som Weihrauch saluför (sk "HW-dämparen"), en av de bästa konstruktionerna på marknaden när det gäller att tämja skottljuden från PCP.


Först ut så körde jag emellertid min referensbössa, ett helt konventionellt fjäderluftgevär på 10J. Detta eftersom det är en vapentyp som de flesta läsare enkelt kan relatera till. Vapnet var ett Diana 24 med kaliber 177.


Ett ljuds ljudnivå är dess styrka uttryckt i decibel (dB). Ljudets styrka kan uttryckas i olika fysikaliska storheter, så som ljudtryck och ljudintensitet. Man talar därför om ljudtrycksnivå och ljudintensitetsnivå, etc. I vårt fall så ska vi bara mäta ljudnivån (ljudtrycket).


Den akustiska ljudtrycksnivån (SPL, Lp, dB) ökar med 6 dB om ljudtrycket fördubblas och 3 dB om ljudintensiteten eller ljudeffekten fördubblas.


För att den upplevda ljudstyrkan skall fördubblas krävs dock att ljudtrycksnivån ökar med 9 till 11 dB.


Örat kan uppfatta små förändringar av ljudtrycksnivån; 1 dB är en tydlig förändring. Här är en relativ skala för att man enklare ska se sammanhangen:




  • 195 dB – Maximala ljudtrycksnivån i luft (vid högre tryck blir det chockvågor)
  • 180 dB – Kanonskott, trumhinnan spricker
  • 160 db - Normal älgstudsare med kaliber 30-06
  • 140 dB - Normal småviltstudsare med kaliber 22 LR, supersonic
  • 120–130 dB – Smärttröskeln
  • 115 dB - Normal småviltstudsare med kaliber 22 LR, subsonic
  • 90–115 dB – Typiskt disko
  • 50-70 dB – Ofta rekommenderad lyssningsvolym vid musikmixning
  • 80–100 dB – Lågmält mindre liveband
  • 50–70 dB – Konversation, lyssnarens öra
  • 50–60 dB – Restaurangsorl, bakgrundsmusik
  • 15–30 dB – Tyst inspelningsstudio, ingen aktivitet
  • 30 dB - Förortsgata utan nämnvärd trafik
  • 10 dB - En vanlig svensk skog

Diana 24 kaliber 177:

Med detta som bakgrund så är det alltså dags att skjuta lite. Först ut blir referensbössan som hostade ut sin JSB RS 7.33 gn med 91 dBa. Rent subjektivt så låter inte ett sådant vapen speciellt mycket. Mest låter faktiskt mekaniken som skramlar till vid avfyrningen. Jag mätte 10 skott och värdet var mycket stabilt.

CZ200T - utan dämpare:

Här gissade jag spontant på en märkbart högre nivå. Ett PCP har ett klart mer markant "poff" vid avfyrningen och nästan inget mekaniskt ljud överhuvudtaget. Utfallet vid 10 skott, också mycket stabila värden, blev 92 dBa. Eftersom min 200 bara ger 7.00 joule mot 9.50 joule hos fjädervapnet så kan detta kanske förklara att skillnaden inte var större. Även detta värde är att anse som subjektivt tyst.

CZ200T - med dämpare:

Hur stor skillnad gör då en bra ljuddämpare på en redan låg ljudnivå, spelar den någon roll överhuvudtaget? Detta var jag mycket nyfiken på och resultatet blev också en tydlig bekräftelse på min subjektiva uppfattning - skillnaden är rejäl.

Utfallet här blev riktigt låga 83 dBa. Rent subjektivt så uppfattar man skillnaden som mycket stor och det enda man hör är egentligen ett klickande från själva mekanismen när hammaren slår ner ventilen. Det är rätt förbluffande.

BSA Lonestar - utan dämpare:

Nu blev det hörselskydd på, rent instinktivt. En Lonestar tar plats och det hörs när man skjuter med den. Utan dämpare så är den definitivt inte lämplig för en normal villaträdgård, men hur mycket låter den egentligen? Efter att ha skruvat upp mätaren ordentligt så skenade nålen upp till måttliga 109 dBa?

Jag blev faktiskt en smula förvånad, inte värre? Utfallet är riktigt sansat och jag hade spontant räknat med ett klart högre värde. Som mina öron uppfattar saken så låter Lonestar klart värre än en 22 LR men detta kan ju ha med ljudets frekvens, snarare än nivå, att göra. Ett PCP av det här slaget låter helt enkelt väldigt dovt och "elakt". Frågan är om en dämpare kan tämja dess dånande stämma?

BSA Lonestar - med dämpare:

Jodå, märkbart tystare men avfyrningen låter lite lustigt, ungefär som en gigantisk kvävd nysning. Sannolikt så är det ansenliga volymer av tomluft som dämparen fylls upp med vid varje skott. Resultatet blev fina 92 dBa, alltså samma som min CZ200T utan dämpare, där den sistnämnda dock spontant låter lite vassare och tydligare. Trots samma värde så låter Lonestar mera dämpat, dovare. Är man emellertid lite van vid den här typen av skottljud så förstår man rent spontant att dämparen som ger detta värde jobbar till bristningsgränsen samtidigt som att 200 med sitt värde egentligen bara fiser ut ljudet rätt så stillsamt.

I nästa del så ska vi lyssna och mäta lite mera på FX Airguns Royale och även se exakt hur mycket den förbluffande högljudda kortpipiga Ultran låter...

Av Johnny Ottosson - 4 december 2010 14:00


Dagens Upload

 

Det här vapnet utgör en stor del av luftvapenförsäljningen i England, konstigt nog. Egentligen är det en oerhört gammal konstruktion med en hel del kända typfel men britterna kan minsann konsten att köra ut gammal skåpmat under år efter år utan större förändringar och ändå lyckas sälja skräpet i stora volymer. Imponerande!


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/S410-1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/S410-2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/S410-3.jpg

Av Johnny Ottosson - 3 december 2010 21:30


 

 

Röhm 200

 

  

Klart udda utseende...

 



Tyska Röhm tillverkar ett intressant vapen under varumärket Twinmaster 200 Shooter. Förutom en udda och aptiv formgivning så har vapnet en del intressanta särdrag som har gjort mig lite nyfiken på modellen som sådan.


Modellen har 7.50 joule och tuben rymmer luft för 120 skott vilka levereras via en regulator till pipan från Lothar-Walter. Precis som de närbesläktade Twinmaster-pistolerna så är även geväret försett med en double-action mekanism som innebär att man laddar 8 diaboler i ett revolvermagasin (typ FX2000) varpå dessa sedan kan avlossas bara med hjälp av pekfingern, ingen separat mantelrörelse behöver alltså göras mellan varje skott.


På detta sätt så kan man alltså få en hög eldhastighet utan att vapnet blir klassat som semiautomatiskt med tillhörande låg effektgräns (3.00 joule).


Prislappen från Tyskland ligger runt €550 i skrivande stund så runt 6000 kr är rimligt att anta inklusive frakt. Då ingår även fylladapter samt riktigt bra öppna riktmedel (diopter & korntunnel). För övrigt så finns naturligtvis även en helt vanlig 11 mm kilbas för kikarsikte.


Ett spännande och djärvt formgivet alternativ till S200T.

Av Johnny Ottosson - 3 december 2010 13:00


Dagens Upload

 

Jaktens gudinna har levererat en lång rad olika modeller igenom åren. Idag ska vi se på en standard basbössa som i många år utgjorde stommen i sortimentet för denna anrika tyska luftvapentillverkare.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Diana361.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Diana362.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Diana363.jpg

Av Johnny Ottosson - 2 december 2010 20:45


Dagens Upload

 

Idag är temat skruvande och här kommer en guide till mekandet av HW95. Mycket av vad som anges i den här guiden är också tillämpligt på HW50S och liknande.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/HW95Bulmer1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/HW95Bulmer2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/HW95Bulmer3.jpg

Av Johnny Ottosson - 2 december 2010 10:00


 

En kul sak

 

  

Min nya ljudmätare

 

Idag investerade jag i en ljudmätare. Tillsammans med en laseravståndsmätare så är detta en pryl som jag länge har velat äga. Förutom en kronograf och en digital krutvåg så är detta, en avtryckarvåg och en bra digitalkamera riktigt bra och användbara prylar för den som gillar att mäta, dokumentera och justera.


Den lilla mätaren har två knappar. En för ljudvikt, alltså vilken typ av frekvensområde som man önskar mäta, samt en för mätningvariant där man kan välja om man vill mäta en peak (Fast) eller ett konstant ljud (Slow).

Vill man efterlikna vårt mänskliga öra i frekvensomfånget så blev inställningen A respektive Fast, det sistnämnda för impulsljud (skottljud).

Ratten märkt Range använder man för att ställa in förväntat mätområde. Där börjar man alltid vid 120 och ser om nålen rör sig vid ljudet, sker inte detta så fortsätter man nedåt tills nålen reagerar. Läget Batt är ett testläge som svarar på om batteriet inuti apparaten är dugligt (ett vanligt 9V).

Själva mätarfönstret har en skala mellan -10 till +6 och om jag har ratten justerad på exempelvis 90 och får resultatet +3 så är utfallet 93 dBa. Om jag däremot hade fått resultatet -7 så hade utfallet blivit 83 dBa. Tydligen så ska man alltid mäta om negativa resultat på ett läge nedåt på ratten, för bästa tänkbara precision.

Avvikelsen på maxvärdet (126 dBa) är +/- 2 dBa, vilket iofs är ganska mycket. För en relativ mätning mellan exempelvis två testvapen så är dock precisionen mer än tillräcklig till mina egna behov. Den gula ringen upptill på fotot skyddar mikrofonen, mätningen måste ske med mikrofonen på 1 meters avstånd och med mindre än 10 dBa skillnad till eventuellt bakgrundsljud för att minska risken till eventuella felmätningar/felregistreringar.

Nu ska det med andra ord testas! Jag har länge funderat på om exempelvis Ultran smäller mer än Lonestar samt exakt hur tyst min CZ är jämfört med en Royalen och dess finfina originalshroud.

Hur effektiv är egentligen en ljuddämpare och är den olika effektiv på olika vapen? Med en sådan mätare så kan man undersöka många olika kul saker.



Av Johnny Ottosson - 1 december 2010 16:15


 

 

Lite av varje..

 

  

Solnedgång, strax söder om Trollhättan med -13 grader..

 


Idag varknade jag till en sällsynt bister morgon, vi noterade -16 grader här i Ödsmål och detta är den klart kallaste dagen sedan vi flyttade upp hit under hösten 2004. Inte ens mitt på dagen så kom temperaturen upp till mer än -12.


Denna dag började med en färd till Trollhättan där jag tänkte köpa en ljudmätare. När jag ändå var där så passade jag på att besöka Nya Vapenaffären som hade fått in ett intressant inbyte, en mycket fräsch Diana 75. Alltså ett rekylfritt fjädervapen av GISS-typ, tillverkat under oktober 1980.


Tyvärr så var vapnet prissatt till 3200 kr, kanske mest på grund av gott skick. Detta kändes dock en smula högt, om än rimligt, så vid lite diskussion om saken så fick jag intryck av att man möjligtvis kunde pruta några hundralappar på den prislappen. Med tanke på vad Feinwerkbau 300 numera betingar så kan detta vara ett intressant och prisvärt alternativ. Förutom 75 så hade de även en Tracker på hyllan, en De Luxe med kaliber 22 och i bruksskick. Priset var här 3500 kr vilket betyder att den kommer att få stå där länge - eftersom den hade licenskrav.


Slutligen avslutades rundturen med ett besök på Räddningstjänsten i Stenungsund vilka tyvärr inte hade hunnit fylla min flaska som jag lämnade där under måndagen. Lite surt men inte så mycket att göra, jag får hämta den en annan dag istället. Tur att man har vapnen välfyllda här hemma för kvällens trixande.




Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards