Airpang

Alla inlägg under december 2010

Av Johnny Ottosson - 19 december 2010 13:00


 

Luftvapenmässan

 

Nu har jag roat mig med att ringa folk hit och dit för att försöka få ihop vår luftvapenmässa så bra som möjligt med så många glada entusiaster som jag kan hitta runt om i landet.


För skojs skull så loggade jag dessutom in på våra två forum för att se lite om uppslutningsgraden men där kan jag tyvärr och med förvåning konstatera att på LuftvapenInfo så ägnar man de flesta inläggen åt att diskutera huruvida man får lov att vidarepublicera en offentlig inbjudan(!) och gnabbas om huruvida det kommer en annan mera "äkta" inbjudan än den som är publicerad på Airpang och de båda forumen!?!


Tja, har man inget annat viktigare för sig så....


Själv hade jag nog snarare sett att man ägnade utrymmet åt att diskutera väsentligheter som samåkning och liknande än hur inbjudan är formulerad och var den är publicerad.


På Airgun så har man bättre struktur på trådarna även om man kvistar ut lite över Elvis hemliga transvesitiska böjelser. Koncensus där är emellertid runt 30 relativt säkra besökare. Stor tack till Erik som lade ut pollen samt till de anonyma deltagare som låter mig låna deras inloggningsnamn så att jag kan övervaka våra två forum utan problem - trots att jag sedan länge är bannlyst på båda. Stort tack även till Ogster för sitt goda initiativ att lägga ut inbjudan även på LuftvapenInfo.


Någon deltagare har undrat om man är välkommen trots att man har varit väldigt kritisk till FX Airguns i sin forumshistorik. Detta är absolut inget problem. Syftet med mässan är att bereda ALLA en möjlighet att ta del av vår hobby, helt oavsett vad man har sagt, gjort eller vad man tycker om FX Airguns som företag.


Följ alltså med och bilda dig en egen uppfattning, om du inte har varit på besök där tidigare. Är det något du är missnöjd med om FX Airguns? Ta då chansen att prata om det direkt med källan! Öppen kommunikation gagnar alla.


Så, LuftvapenInfo, gräv er upp ur sandlådan och kom med i matchen, på luftvapenträffen så ska vi alla träffas och ha riktigt trevligt tillsammans runt vår favorithobby snarare än att sitta hemma och sura bakom tagentborden.


Väl mött!

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 december 2010 10:00


Dagens Upload

 

Den fula ankungen som mot alla odds fortfarande lever. Utskälld i början av sin karriär, ful och med diskutabel kvalité, numera en modell som säljer bra och som har mognat med tiden. Egentligen bättre än många konkurrenter men vem vill egentligen ha en sådan bössa ändå? En typisk instegsmodell i ögonen på bortskämda entusiaster.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Solo1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Solo2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Solo3.jpg

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 17 december 2010 21:30


 

Andra ronden

 

  

Royale överst och Lonestar underst..

 

Under måndagen så var det klart mera blåsigt och då kunde man tydligt märka att kaliber 25 hos BSA knappade in på Royale 22. I morgon så ska jag skjuta lite mera om vädret tillåter och det ska blir jättekul att kunna jämföra FX med kaliber 25 och min Lonestar framöver när Royalen kommer med den stora kalibern.

En mera påtaglig skillnad än träffbilderna är ljudet vid anslaget och det synbara resultatet igenom kikarsiktet av en träff då stora barkbitar slits loss i trädet bakom tavlan när Baracudan slår in med dryga 35 joule trots 80 meters avstånd.

Vidare så har jag fått lite frågor under dagen om Luftvapenmässan och inköp av diverse prylar ifrån Hurricane. Jag har snackat med Tobbe om saken för ett par timmar sedan och alla beställningar måste förbokas och förbetalas INNAN mässan.

Räkna alltså inte med att Tobbe släpar med "bra o ha för att sälja-prylar" i någon större utsträckning. Se det hela som möjligheten att slippa frakten på tunga prylar som exempelvis ammunition.

När det sedan gäller FX Airguns egen ammunition så kommer den självfallet inte att åka jojo fram och tillbaka mellan Fagerlid och Vittsjö utan sannolikt så köper Tobbe ett gäng askar på plats för omedelbar leverans åt de som har förbetalt/bokat - för de flertal (!) som faktiskt har ägnat tid under dagen på att fundera över en sådan väsentlig fråga i tillvaron.

Fler funderingar har varit om omyndiga deltagare. Ska man med på mässan så ska man vara myndig eller har med en ansvarig målsman. Anledningen till detta är att fabriken är en arbetsplats (om än inte i arbete) och liksom hos övriga (annars slutna) arbetsplatser så gäller ovanstående. Då slipper de ansvariga för mässan dessutom hålla reda på vem som får skjuta med ett vapen eller inte.

Exakta start och sluttider för mässan kommer att meddelas framöver, liksom eventuella förändringar i programmet, om sådana uppstår, så snart som möjligt. En vägbeskrivning för de villrådiga kommer också att ordnas.

Bloggen och tråden på Airgun kommer att tillkännage eventuell ytterligare info.

Uppstår det frågor runt mässan, använd frågerutan här på bloggen eller tråden om mässan på Airgun.se. Ring helst inte Tobbe, Fredrik eller liknande bara för att fråga mässdetaljer, de har mycket annat att pyssla med ändå.

Slutligen; tack för allt visat intresse. Vi trodde nog att vi kunde locka ett tjugotal "tokstollar" till denna metropol ute på vischan mitt i vintern men redan så har vi fått relativt säkra indikationer på minst det dubbla. Mycket roligt.

Jag är helt övertygad om att vi alla kommer att få en riktigt trevlig och rolig dag tillsammans!

Av Johnny Ottosson - 17 december 2010 19:30


Dagens Upload

Evergreen är nog det rätta namnet på detta vapen, efter drygt 30 års oavbruten produktion. Vem har inte ägt en sådan? På många sätt magnumfjäderbössa Standard 1A men med all rätt, en neutral bössa med många styrkor och få svagheter.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/HW801.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/HW802.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/HW803.jpgAv Johnny Ottosson - 16 december 2010 10:00


 

Billigare och bättre

 

  

När det begav sig..

 

Egentligen så är det otroligt hur mycket vår hobby har utveckats bara under de senaste decenniet, trots allt så känns ju inte 1990-talet så långt borta ändå. Tänk dig nu att du har plånboken full med pengar och idag, en dag under våren 2000, så ska du införskaffa ditt allra första PCP.


Vad finns att välja och vad kostar det, vad ska man köpa?
Ifrån Air Arms så saluför Hammer AE två stycken modeller, dels sin toppmodell Pro-Target för 9570 kr och dels den helt nya S310 som betingar från 5895 kr. Om inte Air Arms tilltalar så kan den gode Matts också fresta på med en Career 707 för blygsamma 6890 kr.

Du avböjer båda och kollar sedan in hos den lokale sporthandlaren, han kan leverera luftvapen från BSA via den nye generalagenten Normark och toppmodellen är SuperTen Mk I som går lös på 7395 kr. Den helt nya Spitfire ska också komma till sommaren, förbokar man nu så kan man köpa ett exemplar för 3495 kr.

Är man sugen på brittiskt men ratar både BSA och Air Arms så finns ju faktiskt Webley & Scott. Drönaren Arnheims kan leverera deras revolutionerande Webley Axsor för blott 8995 kr, åt den kund som orkar med att handla där.

Tja..

Det var ganska mycket hela marknaden detta år, så mycket fler olika modeller och fabrikat importerades inte till Sverige. Var man sugen på något annat så blev det till att privatimportera.

Men, vänta nu, det finns en uppstickare också? Ett helt nytt bolag i Hova, PRE-Charge AB, levererar en helt ny modell, snarlik Axsorn. Bössan heter FX2000 och verkar mycket lovande. För 5995 kr så kan man i princip köpa en Webley Axsor fast med snyggare stock - 3000 kr billigare..?!?

Egendomligt.

Allvarligt talat så är detta en av de mest spännande utvecklingarna som jag har haft förmånen att uppleva på första parkett. Idag är utbudet närmast enormt, nu handlar det inte längre om 7-8 olika vapen utan mängder av modeller och varianter. Nästan alla aktörer har idag själva en handfull modeller/varianter för att tillfredställa alla möjliga kunders bisarra önskemål.

Air Arms har haft en sparsam utveckling, deras 310 säljs i princip även idag fast med en hel del förbättringar - numera kallas den 410/510. Pro-Target är sedan några år tillbaka ersatt av Ev-serien. Familjen 410 har knoppat av sig med diverse undervarianter och ifrån CZ så har man köpt in storsäljaren S200.

BSA har också haft ett expansivt sortiment, som dock till stor del bottnar i en och samma grundmodell, den numera utgångna Hornet från 2003.

Career förekommer sparsamt men en del entusiaster importerar då och då systermodeller ifrån fjärran östern. Liksom Career så handlar det då om primitiva och effektstarka bössor med lite kitchig formgivning.

Webley & Scott kopierade sin Axsor och skapade Raidern, som sedan såldes med till Turkiet där Hatsan ännu tillverkar den, nu under eget varumärke. Webley är numera saligen avsomnade och lär aldrig mera tillverka några PCP.

PRE-Charge AB blev FX Airguns AB och dess sortiment har också utvecklat sig ordentligt ifrån den enda modellen - årets nyhet 2000.

Bortser man nu ifrån utbudet så är det mest slående prisutvecklingen. Dagens bättre PCP med fler finesser är som regel lika dyra eller bara obetydligt dyrare trots mer än ett decennium! Ett fullt modernt PCP som kostade 6000 kr kan idag köpas för runt 8500 kr. Den som dessutom köpte exempelvis en FX2000 med fin valnötsstock för 6000 kr kan fortfarande - 10 år senare - räkna med att få ut runt 4000 kr om vapnet är välskött.

Idag kan man köpa fullt fungerande PCP för under 4000 kr, något som bara BSA kunde matcha på den tiden med sin floppande Spitfire som, tillsammans med den året efter lanserade S200 från Air Arms, utgjorde den första generationen av lågprisvapen riktade till alla och envar.

År 2000 var en vattendelare, detta var året då allt tog fart. Bara 2-3 år senare så såg marknaden helt annorlunda ut med betydligt fler vapen, hårdare konkurrans och modeller som faktiskt ännu är i produktion.

Men det, det är en helt annan historia...

Av Johnny Ottosson - 15 december 2010 21:15


 

     Luftvapenmässa     


Vintern är som bekant den långa trista årstiden för de som delar vår hobby. På vintern finns det av naturliga skäl inga tävlingar och även forumen har en verksamhet som går på sparlåga. Det är kallt, mörkt och tråkigt.


Nu ska vi ändra på detta.


FX Airguns bjuder härmed in på Luftvapenmässa 2011.


Bakgrunden är att många entusiaster träffas inte vintertid och de gånger som de flesta har haft möjlighet att besöka FX Airguns så har detta varit precis innan en tävling varvid man tyvärr ofta har varit lite stressad. Båda dessa problem ska vi nu tillsammans lösa på en och samma gång.

 

Luftvapenmässan blir en mingelmässa med drop-in hela dagen. Begivenheten äger rum den söndagen den 30:e januari 2011 på fabriken i Fagerlid. Man kommer när man önskar och under dagen så finns det möjlighet att delta i en rad olika aktiviteter samt träffa diverse personligheter som kommer att finnas på plats.


Inbjudna gäster är:


Ben Taylor


Detta är Ben i TheoBEN, känd luftvapenkonstruktör direkt från England. Mångkunnig uppfinnare och hängiven luftvapenskytt. Mycket duktig på regulatorer och kan allt som man någonsin behöver veta om Theobens vapen. Har en lång erfarenhet som luftvapentekniker med bland annat Air Arms som specialité men har jobbat med de flesta fabrikat igenom sin verksamhet BATS.

 

Jocke Smålänning

 

Mannen och myten. Tävlingsskytt på elitnivå sedan 1976 och med 25 st olika SM guld i bagaget. Stor luftvapenentusiast och dessutom trickskytt. Arbetar som skjutinstruktör och har svenskt rekord i Jaktkombination (570p). Driver även en egen vapenverkstad nere i Vendelsö. Jocke kan skjuta som få andra och kommer att berätta om praktiskt skytte, anläggningar och allt annat som man kan behöva veta om skyttekonsten.Mikael Hagjärd

Bössmakare, medlem av Svenska Bössmakargillet. Verksam bland annat med Gillesbössorna. Dokumenterat duktig vapensmed med träarbete som specialité. Har djupa kunskaper om allt man behöver veta för att göra rätt stockval och hur man sköter om sitt vapenvirke.

Tobias Rosén

Mr Hurricane åker upp från de djupa skogarna. Ring honom innan mässan så kan han ta med vad du önskar köpa, praktiskt för exempelvis ammunition och andra tunga kompakta saker som är dyra att frakta. Vill du se något speciellt ur han sortiment? Hör av dej till honom och kolla om han kan ta med det för förevisning. Kommer att ha med ett begränsat sortiment prylar, förhandsbokning är viktigt!

 Fredrik Axelsson

Vår värd för dagen. Finns på plats tillsammans med 2011 års lineup av FX Airguns produkter. Finns där hela tiden för att svara på frågor och lyssna in synpunkter. Ta tillfället i akt och lätta era hjärtan om det som är bra och dåligt. Nyfiken på den senaste ST-teknologin? Vill du med egna ögon testa fram och jämföra olika pipor med hjälp av avancerade instrument? Fredrik visar dig vad som skiljer en bra pipa ifrån en dålig - oavsett vem som tillverkar den.

  

Förutom möjligheten att träffa ovanstående gäster och ta del av deras kunskaper/synpunkter så kommer även en del andra aktiviteter att anordnas:

Testdrive

Provskjut 2011 år sortiment av FX Airguns. Diverse exotiska vapen kommer också att finnas på plats ifrån andra fabrikat. Sugen på att provskjuta lite udda och exklusiva vapen? Ett tillfälle som inte får missas. Glöm inte alla nya vapen med kaliber 25. Inomhusbana på 45 meter, kronografer etc - allt man behöver för en seriös provskjutning.

Trähögen

FX Airguns har en stor hög av sekunda stockar som ska utförsäljas. Behöver du en slit-o-slängstock till tävlingssäsongens mera brutala moment eller kanske en syntetstock som komplement till din safequeen valnötsstock?  Funderar du på att bygga en egen stock och vill ha ett hyfsat utgångsmaterial? Mängder av stockar till alla FX Airguns modeller med mindre blessyrer/finishfel/repor utförsäljs till vrakpriser runt 300-500 kr/st.

Kaffe

Du kanske bara vill ta en fika och snacka skit med andra entusiaster? En aktivitet lika trevlig som någon annan. Kanske passa på att kika till fabriken och se hur man bygger ett PCP här hemma i Sverige? Bara vara? Självklart!

Build & Buy

Vill du köpa en udda bössa eller har du speciella önskemål, vill du pröva ut din blivande pipa själv och välja stock personligen? Ta tillfället i akt. Gör upp affären med Tobbe så efterlevereras vapnet.För mingelmässan så gäller följande: Alla är välkomna! Allting är avgiftsfritt. Enkel fika ingår. Ingen föranmälan krävs - MEN - den som VET att man med absolut största sannolikhet ska komma, var snäll och meddela detta aningen via kommentarsfältet på bloggen Airpang eller i respektive forums tråd. Detta för att man enklare ska kunna beräkna antalet besökare på ett ungefär så att allt kommer att fungera på bästa och smidigaste sätt, till gagn för alla.

Ta med ett gott humör och den kompis/arbetskamrat/släkting som också är nyfiken på luftgevär. Glöm inte kufen från din lokala skyttebana som fnyser åt dina luftgevär - ta chansen att visa honom med egna ögon vad high performance airguns av 2010-talet kan prestera. Väl mött, allesammans!

(Skytteklubbar: ta tillfället i akt att visa upp er och er verksamhet, ni är mer än välkomna till detta. Kontakta mig eller Fredrik för de praktiska detaljerna.)

Av Johnny Ottosson - 15 december 2010 19:30


Dagens Upload

 

Detta är den mest moderna, om man nu kan säga detta om modellen, versionen av en legendariskt brittiskt luftgevär. Kanske inte så imponerande i Sverige men i England så vördas modellen ännu med stor aktning. Lustigt nog så är detta faktiskt en test på ett HP-vapen, något som tyvärr sällan förekommer i UK media.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/MFR1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/MFR2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/MFR3.jpg

Av Johnny Ottosson - 15 december 2010 10:00


 

100 skott

 

Idag så testade jag att skjuta 100 skott (alltså sweetspot) ur en fyllning med CZ200T. Alla skott var skjutna i löpande följd under uppmätta 30 meter och med JSB RS om 7.33 gn. Alla skott räknades, den första träffbilden blev dock lite skum eftersom jag ställde om kikarsiktet ifrån sin tidigare justering på 50 meter.


  

Genomsnitt: 12.00 mm

 

  

Genomsnitt 10.80 mm

 

  

Genomsnitt: 12.40 mm

 

  

Genomsnitt 10.00 mm

 

Som vanligt så var effekten låg, bara 7.00 joule. Genomsnittet för samliga 100 skott i löpande följd var 11.30 mm. Resultatet är hyfsat med tanke på att det var skjutet utomhus, om än relativt vindstilla. Skjuter man inomhus så bör samtliga skott få ett genomsnittsvärde under 10.00 mm.


Effektmässigt sätt på 30 meter så har diabolen 464 fps (141 mps) kvar när den träffar målet och anslagsenergin uppgår till 3.50 fpe eller 4.75 joule.


TKNO uppgår till mycket måttliga 0.086 - exakt skottplacering är alltså nödvändig om man skulle jaga med den här typen av vapen, i de länder där detta så är tillåtet.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se