Airpang

Alla inlägg under december 2010

Av Johnny Ottosson - 26 december 2010 06:00


 

Sträng kyla & långa avstånd skapar stordåd

 

Idag så var det sanslöst kallt och rått här ute vid havet på västkusten. Med en temperatur mellan 19-20 minusgrader och 4-5 meter vind så drog den fuktiga havsvinden in över fälten och lyckades stelfrysa mina fingrar brutalt effektivt trots att jag sitter inomhus och skjuter ifrån en fönsterbräda och utåt.


Tuffa förhållanden kräver tuffa vapen och i synnerhet på tuffa avstånd. Här kommer en kort video som visar betingelserna för dagen som sådan:


Måltavlan med 4 punkter står på 80 uppmätta meter, den andra på 50 meter

 


Lite dryga avstånd i den bistra kylan med andra ord. Utfallet kan jag dock inte klaga över. Trots kylan som fick mig att både huttra och nästan förfrysa fingrarna så besvärades jag dessutom av en ordentlig mirage när luften dallrade ifrån temperaturkontrasten på 20 plusgrader inomhus och 20 minusgrader utomhus. Varje avfyrning var dock spektakulär, min kraftfulla Lonestar pumpar ut rejält med luft efter varje skott och den varma komprimerade luften skapade närmast en geijser, snarlik den hos Co2-vapen, när skotten dundrade över nejden. Mäktigt!


  

Lonestar levererar med besked - trots kylan...

 

På dessa 80 meter så och med relativt tuffa omständigheter så lyckades min Lonestar stansa fram den tightaste träffbilden någonsin på detta avstånd - imponerande 7.00 mm! Jag upphör aldrig att imponeras över prestandan hos dagens moderna luftvapen. Vidare så blev det ännu en bra träffbild samt två högst ordinära med tanke på avståndet.


  

Förstoring av ovanstånde träffbild, fyrkanten är 25.40 mm.

 

Med tanke på prisbilden så är det frågan om något annat luftvapen kan matcha upp? Kaliber 25 är sannerligen en upplevelse. Att sitta på pass med den är typen av vapen över en åtel måste vara ett rent nöje. Förutom möjligheten att slå fem raka skott i följd, tillsammans under 10 mm så ger träffarna också nära 40 joule kvar på målavståndet. Räckvidden är imponerande lång och slagkraften enorm, med luftvapenmått mätt.


Så mycket mera skjutet blev det emellertid inte eftersom kylan började bli riktigt besvärande, samt att vinden tilltog ytterligare. Man talade om bortåt 15 sekundmeter och med -20 grader så blir det helt enkelt ofattbart kallt.


  

Efter skyttet åkte vi på julmiddag, kallt då också...

 

Nu har jag dessutom fått ännu ett inlägg att författa. En deltagare på ett luftvapenforum har kommit med en intressant tanke/befängt påstående som helt enkelt bara måste undersökas, men mer om detta under morgondagen.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 25 december 2010 10:00


 

 

Vems artiklar  ? 

 

På LuftvapenInfo så var det för någon vecka sedan en deltagare som ifrågasatte om en annan deltagare där hade rätt att kopiera en text ifrån Airpang till det forumet och om denne hade frågat mej, som innehavare av Airpang, om lov..?!?


Jag tänkte därför ta tillfället i akt och klarlägga min syn på bloggen och de inlägg som jag skriver och publicerar här på daglig basis.


Inläggen skriver jag eftersom jag tycker att detta är roligt. Min förhoppning är även att dessa inlägg ska inspirera och engagera deltagare i vår hobby till ett fördjupat intresse och en vidare kunskapsjakt inom luftvapensporten.


Detta är syftet med bloggen. Jag gör ingen ekonomisk vinning av bloggen och den är inte sponsrad av någon. Allt material som jag lägger ut är gratis att ta del av och inläggen tycker jag ska betraktas som min gåva till den enskilde läsaren.


Eftersom inläggen är en förutsättningslös gåva så får mottagaren, alltså den som läser bloggen, göra precis vad denne önskar med texterna. Ni har alltså alla och envar härmed mitt uttryckliga tillstånd att kopiera, förändra och tillägga precis vad ni så önskar. Ni behöver inte heller ange vartifrån ni har fått materialet eller vem som har skrivit inläggen. Inläggen är alltså era så fort jag lägger ut dem online. Lyckas ni sälja en av mina inlägg och tjäna pengar på dem så bryr jag mej inte heller om detta. Det är ert val att göra vadhelst ni önskar med inläggen.


Det viktiga för min del är att den som läser inläggen roas och utbildas av dem, att de fyller en funktion och kanske rent av får fast ytterligare en utomstående i luftvapenträsket. Det eventuella ekonomiska värdet av bloggen bryr jag mig inte om. Vill jag författa material att sälja så gör jag det, men detta är inte bloggens syfte. Detta är en fristad till gagn för entusiasterna här i Sverige.
ANNONS
Av Johnny Ottosson - 24 december 2010 10:00


   God Jul

  

En riktigt God Jul tillönskas alla läsare

 

Idag är en sådan dag då vi faktiskt har viktigare saker för oss än till och med vår hobby. Julafton är en dag för familjen och dess gemenskap. Jag ska därför fatta mej kort idag och nöja mej med att tillönska alla läsare en riktigt trevlig helg.

Av Johnny Ottosson - 23 december 2010 10:00


 

Air Arms S510

 

  

Air Arms S510 Carbine 181 cc kort tub

 

Air Arms har förutom sin 410 modell även en systermodell, kallad 510. Skillnaden är främst stocken som på 510 är ambi. Precis som 410SL (Side Lever) så har även S510 sidospännare.


Jocke har även med detta vapen valt att utrusta vapnet med en regulator. Den som är intresserad av exakt hur man går tillväga för att montera regulatorn kan studera följande länk som ger en grov uppfattning om arbetet:


http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1273366686/Air+Arms+410+Side+Lever+-+510+Regulator+Installation


Förutom att montera in en regulator så har Jocke även monterat en längre tub på sitt vapen. Den nya tuben kommer från versionen Classic och är på 242 cc.


  

Samma vapen men med den längre tuben

 

Hur blev då det praktiska utfallet av regulatorinstallationen? Vi ska börja med att som vanligt titta på vapnets prestanda, i det skick som det kom från affären. Vapnet gav då 50 st skott inom 20 fps, enligt följande, med JSB 5.52 16 gn:


Max: 659 fps (201 mps) = 15.43 fpe (21.00 joule)

Min: 640 fps (195 mps) = 14.55 fpe (19.75 joule)


Totalt antal skott blev 70 st med en spridning om 40 fps.


Visserligen så är effekten relativt låg (ca hälften av ett normalt FP PCP) men visst blir antalet skott och jämheten imponerande? Frågan är då vad regulatorn kan tillföra ytterligare?


Jodå, även här gör regulatorn underverk. Regulatorer fungerar ju på så sätt att desto sämre självregulerande ventil som regulatorn kompletterar, desto bättre fungerar regulatorn. Mycket tacksamt då Air Arms har relativt usla ventiler på sin 300/400/500-serie. Relativt måttlig effekt och tunga diaboler är också gynnsamt för att få ut riktigt bra resultat av regulatorn och här ser vi tydliga bevis på detta.


Nu ger vapnet 73 stycken skott (notera bytet av tub, från 181 till 242 cc) men jämheten blir på en helt annan nivå - utsökta 4.60 fps !!

Max: 641 fps (195 mps) = 14.60 fpe (19.80 joule)

Min: 637 fps (194 mps) = 14.42 fpe (19.95 joule)

Antalet skott inom 20 fps ökar alltså från 50 till 73 st men spridningen minskar dramatiskt från 19 fps till 4.60 fps! Justerar vi för tubvolymen så hamnar vi på 67 skott som jämförelse. Vinsten i byte av tub ger alltså måttliga 6 skott.

Vad ska vi då säga om dagens bössa? Till skillnad ifrån gårdagens 410 som fungerade högst tveksamt som original så har den här bössan riktigt anständiga prestanda. Uppenbart är att den här ventilen trivs klart bättre närmare 20 joule än närmare 40 joule, det kanske rent av bara är en uppgraderad 16J-ventil, snarare än en specialventil för högre effekter?

Vill man köra detta vapen som original så är det fullt fungerande och man måste inte bara ha en regulator på samma sätt som när det gällde gårdagens vapen.

Väljer man sedan att utrusta även detta vapen med en regulator enligt ovan så får man kanske inte så värst många skott extra men framförallt betydligt jämnare kurva, något som ju faktiskt är viktigare ju lägre hastighet som projektilen har.

Av Johnny Ottosson - 22 december 2010 10:00


 

Air Arms S410


  

Ett mycket vackert vapen

 

Air Arms är en tillverkare med mycket gott anseende, inte minst i England och USA. Under en lång rad av år så har deras modeller varit de absolut mest sålda vapnen i just England. En familj av riktiga storsäljare alltså.


Deras största serie PCP utgörs av en familj vapen som faktiskt har rötterna tillbaka ända till 1996 då anfadern S300 presenterades. Strax så utrustades S300 med magasin och blev då istället S310. Tyvärr så hade den här första serien en hel del barnsjukdomar och blev ganska snabbt ersatt av efterträdaren som i gengäld har varit med desto längre.


Den nya serien kallades 400 (singleskott) respektive 410 (magasin). De största skillnaderna (förutom kvalité) var att 400/410-serien fick manometer och ett klart bättre avtryckarsystem, mycket tidiga 400/410 hade dock samma avtryck som 300/310 eftersom det fanns för många 300-delar kvar på lagret.


Starka sidor för 400/410-serien är finish, passning och prisvärdhet (England). Piporna är Lothar-Walther och konstruktionen överlag tämligen konventionell.


Idag ska vi se lite på själva hårdvaran, alltså vapnens prestanda och funktionen hos dess ventilsystem. Vi ska också kolla lite på modellen när den har utrustats med en eftermarknadsregulator. Det testade vapnen (bössan på bilden ovan) ägs av en glad entusiast här i Sverige som önskar vara anonym, låt oss kalla honom Jocke. Förutom vapnet ovan så äger han även en S510 (som vi ska kolla lite mera på framöver) liksom en FX Airguns Royale och några andra trevliga vapen.


Vapnet ifråga är en S410 SL Xtra FAC vilket betyder den stora tuben på 314 cc. Den här modellen är numera ersatt utav S410 ERB Xtra FAC med steglös hastighetsjustering av typen rheostat.

Original så levererade vapnet 40 st skott med JSB 5.52 (16.00 gn) inom en spridning av 35 fps. Kurvans huvudvärde var som följer:

Max: 978 fps (298 mps) = 34.00 fpe (46.00 joule)

Min: 943 fps (287 mps) = 31.60 fpe (43.00 joule)

Inom 20 fps = 19 st skott (959-978 fps)

Resultatet är som ni ser inget att yvas över. Man kan lätt jämföra med exempelvis Royale som ger 50 skott inom 20 fps ur 400 cc. Här har man 19 st skott ifrån 314 cc. Ägaren drog därför den logiska slutsatsen att den här ventilen fungerade inget vidare och behövde någon typ av hjälp på vägen.
Audrius Regulator

 

Eftersom inga tillverkare bygger regulatorer på de effektnivåer som önskas här så får man vända sig till eftermarknaden. I Litauen så finns det en ganska känd tillverkare av eftermarknadsregulatorer som heter Audrius och som har en modell i sitt sortiment som passar för S410 med full effekt.


Hur blev det då med regulatorn monterad?

Max: 910 fps (277 mps) = 28.43 fpe (40.00 joule)

Min: 905 fps (276 mps) = 29.00 fpe (39.50 joule)

Inom 20 fps = 38 skott (samtliga inom 5.00 fps !!)

Som synes så jämnade regulatorn till kurvan otroligt bra. Den jämnheten ska man absolut inte klaga över. Dubbla mängden skott inom en fjärdedel av spridningskravet - mycket bra. Nackdelarna är emellertid att man tappar en del effekt - från 32/34 fpe ner till 29 fpe samt att 38 skott fortfarande inte är lika mycket ur 314 cc som 50 skott är ur 400 cc. Skillnaden är dock hårfin - ca 2 skott och jämnheten hos S410 med den här regulatorn är rent enastående.

Vad blir då sammanfattningen av det hela? Som original så har S410 dragit på sig en hel del kritik för sitt primitiva ventilsystem med rötterna i 1990-talet och detta framgår ju med all rätt. Om man däremot utrustar vapnet med en regulator så kommer man on par med även moderna konstruktioner som använder de allra senaste självregulerande ventilerna.

Skillnaden i antal skott och skillnaden i effekt är försumlig, jämnheten är klart bättre men maginalnyttan mellan 5 och 20 fps i spridning ska inte överskattas. Visst är jämnhet alltid en fördel men den måste då vägas mot regulatorns nackdelar, i form av egenvikt, kostnad och arbete samt tillförlitligheten när det finns ytterligare en mekanisk komponent som kan falera.

Mitt val hade ändå varit solklart, alla gånger att jag hade tagit regulatorversionen före originalet. Matchar man däremot regulatorvapnet mot Royalen, som exempel på en modern bra konstruktion med självregulerande ventil, så hade jag personligen satt det regulatorlösa modernare vapnet i första hand.

Med tanke på att spridningen inom 20 fps räcker för all rimlig precision ut till åtminstonde 80 meter (se skillnaderna i höjd på träffarna i gårdagens inlägg) så ser jag den praktiska nyttan av regulatorn som mindre värd än kostnaden och risken med haveri för regulatorn på sikt.

Nästa gång så ska vi jämföra 510 med och utan regulator och titta lite närmare på Jockes egen Royale 400. Exakt hur mycket skiljer sig det exemplaret ifrån mitt eget?

Av Johnny Ottosson - 21 december 2010 10:00


 

 

Med 40 skott på 80 meter


  

Genomsnitt: 51.75 mm för 40 skott

 

En måndag med enorma mängder snö, nu har jag meterhög snö längst bort på banan där jag hämtar och ställer ut mina måltavlor, lyckligtvis så har jag vandrat upp ett dike succesivt under de gångna veckorna för annars hade snön varit svår att forcera med mindre än vadarstövlar.


Idag var det relativt lugnt väder och jag testade därför 40 skott (4 serier á 10 skott) på mätta 80 meter. Resultatet blev som ovan, med ett totalt snitt av knappa 52 mm. Sedan tänkte jag göra detsamma med Lonestar men upptäckte då att luften var slut. Dessa stora tuber (400 & 500 cc) suger onekligen en hel del luft ur flaskan och det är lätt att man blir överraskad när den töms.


Eftersom Lonestar dessutom går med 240 Bar och nedåt samt bara ger 10 riktigt fina skott på fyllningen så var det meningslöst att fylla till max 205-210 Bar för att få ut kanske i bästa fall 5 skott mellan varje fyllning.


Istället så fick det bli en tavla med CZ200T på 30 meter istället, när vinden ändå var lugn:


  

Genomsnitt: 15.40 mm

 

Tyvärr så kräver ju CZ200T med sin låga effekt (7.00J) att det i princip är helt vindstilla för att de riktigt fina resultaten ska infinna sig. Här fick jag flyers på träffbild 1 och 3 vilket förstörde ett annars ganska okej genomsnitt.


I morgon så blir temat Air Arms och en titt på S410 & S510 samt dess prestanda, med och utan regulator.

Av Johnny Ottosson - 20 december 2010 11:00


 

Omedvetet vapenbrott...?

 

På Airgun så pågår nu en intressant diskussion om vad som händer om man blir ertappad med ett oreggat vapen över 10J trots att man själv har köpt det fabriksnytt. Kan man då hållas till ansvar eller inte?


Jag har forskat lite i saken och fått följande resonemang förklarat för mig:


Skjutvapen är unika eftersom ägaren besitter ett personligt och totalt ägaransvar. Det enda vi har motsvarande ansvar för är faktiskt hundar. Ägaransvaret är strikt vilket betyder att oavsett omständigheter i övrigt så är det alltid ägaren som är ansvarig för vad vapnet (och hunden) hittar på.


Det är detta som gör att man kan bli åtalad om exempelvis ens vapen blir stulet.


Tittar vi sedan på andra konstruktivt effektspärrade föremål, exempelvis en moped, så kan man där inte bli tagen till ansvar ifall mopeden går fortare än vad den borde, förutsatt att den är orörd. Där anses prestandahöjningen vara en tillverkningsteknisk avvikelse och detta är juridiskt acceptabelt. Ägaren har därför inget ansvar för hur fort mopenden går utan detta ansvar ligger hos en annan part (tillverkare, generalagent, återförsäljare) etc.


Så är emellertid inte fallet med skjutvapen (lagen nämner inte luftvapen, men ger inte heller undantag för dem, alltså jämnställs de med krutvapen här, enligt Vapenlagens inledande definitioner). När det handlar om skjutvapen så är vapenägaren alltid ansvarig för vapnets prestanda. Det vanligaste ifrågasättandet av vapnets prestanda är emellertid (o det är här ansvarsdelen är prövad) när man jagar med ett skjutvapen. Då är jägaren ansvarig för att ammunitionen (oavsett köpt eller handladdad) klarar de krav som NVV fastställer för respektive villebrådsklass (klass I, II, III eller IV).


Samma princip gäller alltså även luftvapen. I det ögonblick som ägarskapet övergår ifrån handlare till kund så är kunden vapenägare (om än licensfritt) och därmed strikt juridiskt ansvarig för vapnet. Är man orolig för effektnivån så prövar man lämpligtvis vapnet i en kronograf innan man får det sträckt till sig över disken.


Det strikta ägaransvaret är alltså ett undantag ifrån uppsåtskravet vid brottslighet och därför oerhört restriktivt förekommande i lagstiftningen, för närvarande (såvitt jag vet) bara förekommande för hund och skjutvapen.


Påföljden för ett innehav av ofrivilligt effekthögt luftvapen torde dock vara mycket ringa. Här har åklagaren goda möjligheter att lämna en åtalseftergift.


Vid ringa brott (oavsett typ) så är åtalseftergift inte ovanligt. Detta förutsätter dock att man erkänner brottet. Man får ingen påföljd (böter, fängelse etc) men vapnet kan förklaras förverkat (man får inte tillbaka geväret eller ersättning för det). En åtalseftergift innebär emellertid att man ligger kvar i belastningsregistret under 10 års tid innan utgallring sker. Detta kan naturligtvis vara ett problem om man sedan söker en vapenlicens och handläggaren i belastningsregistret hittar en notering om åtalseftergift för vapenbrott (olaga vapeninnehav).


Enligt lagen så kan dock en licens beviljas ändå, om "en icke ringa tid har förflutit", vilket per praxis brukar innebära 3-5 år, men det är naturligtvis ingen fördel för licensansökningen om handläggaren hittar saker i belastningsregistret.


Av Johnny Ottosson - 19 december 2010 16:45


Inte många skott

 

  

BSA Lonestar från 80 meter..

 

I veckan så mätte jag ju min Lonestar igen och kunde därför konstatera 10 bra skott och ytterligare 5 acceptabla skott. Idag sköt jag 20 st skott på uppmätta 80 meter för att konstatera hur mycket den här effektminskningen innebar i verkligheten, en hel del skulle det sedemera visa sig..


Omständigheterna var fullt stöd och en mild vind åt höger, dessutom så snöade det intensivt. Trots detta så blev resultatet oväntat bra med åtminstonde två bra träffbilder om 14 (!) respektive 22 mm. Efter detta så började det öppna sig ordentligt. De tre första grupperna är skjutna med 2 dots upp på kikarsiktet men på den fjärde gruppen så gick jag 3 dots upp för att överhuvudtaget kunna hålla mig på tavlan! Spridningen där blev nästan exakt tre gånger så stor.

Tavlan i sin helhet tycker jag talar tydligt om hur Lonestar uppträder på dessa längre avstånd i relation till sin fyllnadsgrad. Med rätt tryck i den lilla tuben (152 cc) så är precisionen ibland riktigt häpnadsväckande och prestandan i övrigt lämnar inga större klagomål. Med marginal under 20 mm för 5 skott och över 40 joule kvar vid fulla 80 meter ger ordentliga resurser för jakt på långa avstånd.

Passar man däremot inte trycket så förlåter inte vapnet, inget tryck ger ingen effekt och de 31 grain tunga diabolerna börjar tveklöst att dala och då dalar de fort. Man kan tydligt se i kikarsiktet på detta relativt långa avstånd hur mycke de faller på sin väg till målet när trycket försvinner.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se