Airpang

Direktlänk till inlägg 8 december 2010

Skottläge..?

Av Johnny Ottosson - 8 december 2010 10:00


 

 

Omdöme

 

  

Polisens rekonstruktion

 


Ni har säkert läst om den tragiska olyckan som inträffade i veckan när en kvinnlig jägare sköt en älg och olyckligtvis även dödade en skidåkande pensionär med samma skott. Idag har polisen släppt rekonstruktionsbilderna ifrån sin förundersökning och mycket talar nu för att jägaren kommer att åtalas för "vållande till annans död" igenom sitt agerande.

Det som utgör en försvårande omständighet i sammanhanget är att skytten sköt utan att ha ett förväntat och solitt kulfång till sin projektil. Det enda kulfånget som användes var skogen i sig självt, en beräkning om att skottet antingen skulle stoppas av ett träd eller försvinna bort i terrängen utan att skada någon/något.

Självfallet är det ofta så det går till, i verkligheten - men dessvärre så är detta också en av de situationer då praxis inte överensstämmer med vad som egentligen får lov att äga rum, juridiskt sett.

Man ska alltid veta varthän projektilen landar, i händelse av en bom eller ett genomslag. Ett annat problem med ovanstående är att skytten, oavsett skidåkaren eller inte, sköt mot en väg och det är något som man definitivt aldrig får göra. En projektil får aldrig någonsin passera över en väg.

Vägar existerar av en anledning - människor färdas på dem.

Hade skytten (o jag vet att det är enkelt att vara efterklok) hållit in skottet så att vinkeln hade tagits ut mera så hade skottet sannolikt aldrig riskerat att passera en väg, lite beroende på hur terrängen ser ut bortom skissens ramar ovan.

Slutsatsen är dock, oavsett skjutvapen, att aldrig skjuta över en väg och att alltid försäkra sig om vart projektilen tar vägen. Vi som skjuter luftvapen är lite bortskämda med mycket begränsade räckvidder och teoretiska skadeverkningar av våra vapen men detta gör emellertid också att man lätt slarvar - o här talar jag av egen, personlig, erfarenhet. Det är inte helt ovanligt att man skjuter luftvapen i ganska branta vinklar uppåt träd och liknande i förvissningen om att projektilen sannolikt inte når så långt bort att den riskerar att träffa något eller någon.

Detta bör man vara mycket försiktig med.

Luftvapen (o i synnerhet dagens kraftfulla och grovkalibriga PCP) har räckvidder som inte sällan vida överstiger barndomens hobbexgevär, liksom den väl bibehållna anslagsenergin och därmed också de tråkiga konsekvenser som detta kan bära med sig om man har haft en dålig dag eller uppvisat dåligt omdöme.

Så skjut gärna, det är kul, men skjut försiktigt och tänk er för innan, som den gamla sanningen säger: Man kan aldrig ångra ett dåligt skott som man aldrig sköt.


 
 
Ingen bild

Glen

8 december 2010 12:33

Verkar vara ett skolexempel på hur det inte får gå till(nu har jag inte sett platsen i verkligheten)Jag hoppas att det inte är praxis hur det brukar gå till i skogarna vid jakt,för isåfall är det bara en tidsfråga innan olyckan är framme igen.Nästan så man funderar på om man verkligen ska vara ute i skog och mark på hösten.Samtidigt tycker jag synd om kvinnan som skjöt,det kan inte vara lätt att leva med i framtiden

 
Ingen bild

_Axel

8 december 2010 18:09

Ska kvinnor jaga? Hände sånt hår förr när dom väntade hemma i köket på att pappa skulle komma hem med entrecoten? Det skottet är klart kriminellt att ta!

 
Ingen bild

MR

8 december 2010 20:29

Det är helt lagligt att skjuta över en väg om du har jakt rätten på båda sidor vägen och på vägen, det är inte alltid lämpligt i att göra detta dock.

Vad jag kan tyda på bilden som enda info källa så hade skidåkaren klarat sig om hon stått i ett jakt-torn, eller rent av att hon stod på ett lämpligare pass.

De väg pass jag varit på har haft förbjudna skjutriktningar vilka finns just för att undvika dylika skott.

 
Ingen bild

_Axel

16 december 2010 11:43

MR, kan jaktledaren ha något ansvar för brottet? Om det nu döms för brott

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards