Senaste inläggen
"Ett demokratiskt och inkluderande forum..."
Nä, nu ska vi inte överdriva men på LuftvapenInfo så händer det i alla fall saker och det är det forumet som har vuxit och klivit fram som den naturliga arenan för att diskutera olika saker och ting. Är man alltså mer intresserad av luftvapenhobbyn än av verkstadsutrustning så måste man regelbundet spana av LuftvapenInfo för att veta vad som händer inom hobbyn.
Jag har försökt få kläm lite på vad som gäller inför den kommande tävlingssäsongen men varje gång jag läser något om denna så slutar det med att jag blir än mer förvirrad än tidigare. Samma sak idag när jag läste tråden om "Tävlingssäsongen som försvann", exakt vad är det som påstås i denna?
Tydligen så stänger man dörren för tävlanden i den licensfria klassen om dessa inte är nybörjare som ska sorteras in under något man kallar för "Debutantklass". Därefter så böljar tråden fram och tillbaka med diverse önskemål och ännu fler frågor runt förvirringen av vårt nya regelsystem.
Som jag förstår saken, med reservation på att jag kan missförstå något eller mycket (det är inte lätt att bena ut, det här) så gäller numera tre vapengrupper; Junior (upp till 10J), Senior upp till 16J och Senior med full effekt. Seniorklasserna har också en "spegelklass" även för fjädervapen. Totalt alltså 5 klasser.
Borta från förr förefaller följande klasser vara; Öppna Riktmedel (min egen favorit) och 10J klassen.
Vill man idag skjuta 10J förutom i Junior/Debutantklassen så riskerar man att få tävla mot vapen på 16J. Tyvärr så verkar det inte heller ha blivit något av tankarna på en Unlimited-klass över 45J.
Ta nu dock, som sagt, allt med en nypa salt för det är sannerligen inte enkelt att begripa hur man har tänkt eller vilka klasser som kommer att gälla var och när. Till komplexiteten hör tydligen också någon form av SM-serie, med delvis annan klassindelning igen (!) samt krav på ett så kallat Grönt Kort (som dock bara krävs på vissa tävlingar)..
Suck..
Rent spontant så känns det som att man har skapat en byråkrati snarare än ett regelverk.
Hur ska jag göra själv? Tja, jag ska försöka hitta en "vanlig" tävling någonstans. Ni vet, ungefär som förr - man åkte dit med en bössa, sköt, hade trevligt och åkte hem. Inget mer, inget mindre. Helst en tävling som inte går under Skyttesportsförbundets oöverskådliga regelverk med tillhörande krav på grönkort, kvalificeringspoäng och udda klassindelningar.
Alternativt - kanske arrangera en helt egen tävling med ett vanligt enkelt regelverk som kan sammanfattas på ett fåtal meningar utan krångel med mängder av detaljer hit och dit. Dags att göra om, göra rätt och gå back to basic..?
Vad tycker ni andra?
Konsten att trimma en Daystate MCT
Lätt o smidigt, eller hur...?
Att få ut högre effekt ur en 12 fpe Daystate MCT handlar inte bara om att kasta in ett "Japan-kit" som på ett vapen från FX Airguns utan här är det elektronik och delarna som åtgår är sådeles inte mekaniska utan elektroniska...
Skojskytte på Fuxerna
Idag var jag på Fuxernas Skyttegille och sköt lite. Någon hade haft vänligheten att lämna några Coca-Colaburkar nere vid vallen och med tanke på de pyttesmå hålen så hade dessa beskjutits med kaliber 177. De var med andra ord relativt intakta och utmärkta för "återanvändning"...
Sagt o gjort, upp med dem på dryga 50 meter för ett hastigt besök av JSB King med runt 900 fps...
Kaliber 25 är skoningslös..
Som vanligt så räcker 900 fps gott och väl för att även de grova kvarttumsdiabolerna ska snärta rakt igenom burken. Det är nätt och jämt att burken faller men resultatet talar sitt tydliga språk...
Hade detta varit exempevis en mås istället så hade det varit "Game Over" med marginal...
Bortsett ifrån att skjuta sönder de tre burkarna, tre skott alltså, så blev det också sedvanligt tavelskytte, bara för skoj. Trots lite växlande vind så var det riktigt roligt att skjuta, mycket tack vare det härliga vädret..
Nu känns det verkligen att våren är här och nu väntas vår härligaste tid med massor av sena, ljusa och vindstilla kvällar som bara väntar på att nyttjas av oss entusiaster. Dags att besätta banorna, mina herrar..
Ensam, härligt väder, en bra bana och ett fantastiskt vapen - vad mer kan man önska...
Den nya finishen...
Nu har jag fått fatt i en bra bild som tydligt visar den nya finishen som blocken kommer att ha från FX Airguns i framtiden. Den nya matta ytan är reflexfri och smälter bättre ihop med de mattare gummibelagda stockarna liksom att de motverkar fingeravtryck på ytan.
FX Airguns finslipar steg för steg sin produktion och inte minst både kvalité och finish...
Nyköp i Sverige
Air Arms S200S
I dagarna så fick jag en fråga ifrån en ny entusiast som ville köpa sitt första PCP. Precis som allt fler så hade han blivit intresserad av FT/HFT samt även bänkskytte och nu var det dags att lyfta plånboken, frågan var bara till vad?
Enligt hans egen beskrivning så var förutsättningen att vapnet skulle vara ärligt licensfritt men kanske, högst kanske, möjligtvis skulle kunna tänkas uppgraderas till 16J inför en kommande tävlingsklass med den effekten. Vapnet skulle vara "bra" samt välfungerande för det tänkta användningsändamålen liksom möjligt att enkelt köpas över disk här hemma i Sverige.
Generellt sett när någon frågar om vapenval så brukar min första naturliga motfråga vara vilken budget som gäller. Grundprincipen är att budgeten minst bör vara dubbelt upp mot kostnaden för det tänkta vapnet. För ett enskilt PCP så bör man därför budgetera minst 10.000 kr ifall man önskar fabriksnya svensksålda varor.
Jag räknar då vapen (5000 kr), fyllkälla (2-3000 kr), kikarsikte (1000-2000 kr) och övriga tillbehör ca 500 kr.
Under de givna förutsättningarna så hade jag valt en kaliber 177 Air Arms S200 från Hurricane. Till den så hade jag valt ett fyllkitt för tusenlappen och en begagnad fräsch dykflaska för max 2000 kr. Återstår gör optik för 1500 kr samt ett fäste och en väska för totalt 500 kr. Där tror jag man får så mycket som möjligt för pengarna, givet de förutsättningar som frågeställaren angav.
När det gäller kaliber så tycker jag att 177 är det mångsidigaste valet för ett endavapen och i synnerhet om det enbart ska användas med 10 eller upp till möjligtvis 16J. Lilla S200 är sedan ett fruktansvärt bra vapen, det må vara fult och simpelt konstruerat av en idag mycket åldersdigen grundkonstruktion men det är fortfarande lika smidigt och välbyggt som när det lanserades för mer än ett decennium sedan. Därtill så har 200-serien ett unikt signum, en sanslöst fin praktisk precision i relation till sin blygsamma kostnad.
Fördelen med versionen som Tobbe säljer, till skillnad ifrån exempelvis den CZ-version som jag själv har ägt och som man förvärvar igenom privatimport, är att hans variant är en fullpower och enkelt strypt bara med hammarfjädern och venturiskruven. Man behöver alltså inte borra pipans transferport på den varianten för att få upp full effekt om detta så önskas. En annan fördel är att man får QF för fyllningen och slipper det eviga "skruva av och skruva på" med tuben som CZ-versionerna lider av. Detta dock till priset av en utebliven manometer, som ingår på CZ200. Andra förluster mot CZ är att man får den, även för 200-serien, exceptionellt fula nya endelsstocken liksom mindre justerbarhet jämfört med CZs Target-version. Mest saknar jag dock själv railen på undersidan av förstocken.
Erik lämnar Airgun som Moderator
En av forumsvärldens absolut bästa Moderatorer lämnar nu sin tjänst efter så många år så att jag själv inte ens håller räkningen på dem. Erik har på ett långt och förtjänstfullt sätt tjänat vår hobby och många är de nybörjare och bråkmakare, inklusive undertecknad, som har fått hjälp eller bannor av honom.
Erik är en enormt trevlig person och som klippt och skuren för rollen som Moderator. Tillsammans med Ubbe och Sandstig så tillhör han de fåtalet riktiga hedersknyfflar som jag aldrig har hört någon säga ett enda ont ord om - riktiga glädjespridare med andra ord och de bästa ambassadörer för vår hobby som jag överhuvudtaget kan tänka mig.
För Airgun så är det naturligtvis en oerhört tung förlust, nu har den siste av det gamla gardet lämnat forumet och vandrat vidare, kvar står nu enbart ägaren helt ensam. Låt oss hoppas nu att han kan tygla sitt stundtals koleriska humör och trots att få verksamheten att rulla vidare utan att fler människor kommer att bli utfrysta ifrån den arenan.
Tack för allt, Erik...
RAW goes 30!
Nu är det snart inte längre bara Daystate och FX Airguns som erbjuder nya stora kaliber 30 i sina sortiment utan Rapid Air Weapons, resterna av Theobens i USA, kommer att också att lansera en motsvarande modell. Det är modellen Hunter som kommer att uppgraderas och de första specifikationerna talar om hela 15 skott ifrån 400 cc när vapnet är ställt på 100 fpe med 50,10 gn diaboler. Priset uppges till $1800 och leveranserna ska börja i mitten av sommaren -13.
Rätt kaliber för långa avstånd..?
På LuftvapenInfo så gick det för några dagar sedan en intressant debatt om vilken kaliber som är att föredra för skytte på långa avstånd med ett modernt PCP. Detta är en gammal och känd diskussion som har florerat runt tidigare vid olika tillfällen och som säkerligen också kommer att återkomma även i framtiden. Potenta PCP är allt mer populära och detta med all rätt - det är precis lika enkelt/svårt (välj själv) att få ut licens för ett vapen med kaliber 25 och 60 joule som för ett med kaliber 177 och 16 joule. För de flesta entusiaster så är valet då både enkelt och självklart, att skjuta 16 joule skiljer sig inte speciellt mycket mot att skjuta 10 joule medan att skjuta 60 joule (framförallt med en grövre kaliber!) ger en helt annan känsla. Ska man gå igenom allt trassel och ta alla kostnader samt praktiska nackdelar med ett licensvapen så vill man naturligtvis också ha "valuta" för sin satsning, eller hur?
Man kan alltså ganska enkelt bryta ner frågeställningen om kaliberval på lite olika punkter:
- Legala aspekter
- Ballistiska aspekter
- Övriga tekniska aspekter
Den legala delen har vi redan berört, ju mer krångel och kostnader en licens för med sig desto mer attraktivt blir hög effekt. De ökade juridiska kraven skapar alltså en slags inflation i våra vapens anslagseffekten! Tankegången är dock inte unik för just luftgevär. Se bara på EU-mopederna - när det blev lika dyrt/krångligt att ta körkort för dessa som för en "riktig" MC så minskade de annars så talrika EU-mopederna, vilka florerade då det räckte med enbart ett enkelt förarbevis. Nu så sker istället en polarisering, de flesta tänkbara EU-mopedägare väljer att inte köra EU-moped och ett fåtal väljer istället en riktig MC. De som då väljer att ta MC-kort kör då inte EU-moped på sitt körkort utan istället en maskin som ligger så nära som möjligt den maximala gränsen som behörigheten tillåter rent effektmässigt sett.
Ballistiskt sett så "vinner" alltid en projektil med högt BC - helt oavsett kaliber. Nästa sanning i sammanhanget är att vikten inte spelar någonsomhelst teoretisk betydelse, däremot så är det enklare rent praktiskt att nå en bra formfaktor på en fysiskt större och därmed oftast tyngre projektil. BC (grovt översatt "formfaktor") är helt enkelt oerhört viktig! Jämför mellan en bil och en motorcykel. Motorcykeln har bara en tredjedel av frontytan av en bil och borde därför ha en betydligt bättre aerodynamik. Men det har den inte! Varför inte? Jo, den har också ungefär tre gånger sämre formfaktor, den är helt inte inte tillräckligt "strömlinjeformad" jämfört med den mer homogena bilen som saknar diverse utstickande detaljer vilka "stör" strömlinjeformen. Översatt till luftvapen så har en projektil av en mindre kaliber självklart en mindre frontyta men samtidigt så har den också en betydligt sämre formfaktor vilket mer än väl motväger saken.
Slutligen så är ett visst luftmotstånd även önskvärt för projektilen när det handlar om en diabol. Just diaboler stabiliserar ju sin flykt igenom luftmotståndet och en diabol som flyger för fort tappar därför nästan alltid sin edge i den praktiska precisionen. Diaboler är helt enkelt formgivna för att fungera som bäst inom ett givet hastighetsregister, som regel mellan 600-900 fps. Färdas diabolen snabbare eller långsammare så tenderar den till att förlora praktisk precision, inte sällan på ett högst ansenligt sätt.
I fråga om övriga tekniska egenskaper så premieras alltid en grövre kaliber hos PCP. En grövre kaliber ger högre anslagseffekt, lägre luftförbrukning (proportionellt sett), lägre (behagligare) ljudnivå och det är enklare att få drivkällan (ventilen) att arbeta jämnare. Toleransen mot enskilda diaboler som har varierande vikt och/eller mindre defekter är också mindre hos grövre kalibrar.
Allt sammanvägt så kan man alltså säga att för skytte över långa och/eller okända avstånd så är alltid en grövre kaliber att föredra. Kaliber 25 är alltså generellt sett bättre än kaliber 22 och den sistnämnda är bättre än kaliber 20 och 177 där samtliga är underlägsna nya kaliber 30 etc..
Bara att köpa kaliber 30 då alltså?
Nej, så enkelt är det inte. I alla fall inte just nu. Det finns också andra aspekter att beakta. Antalet valbara sorters diaboler till kaliber 30 är fåtaliga och att hitta diaboler till den här kalibern i en vanlig jaktaffär är bara till att glömma. När man väl hittar dem så får man också betala desto mera. I alla dessa aspekter så är kaliber 25 klart bättre. Jämför man sedan kaliber 25 mot kaliber 22 så blir valet svårare. I den jämförelsen så är det kaliber 25 som har färre antal valbara diaboler till ett högre pris men skillnaden här är inte lika stor som mellan kaliber 25 och kaliber 30. Däremot så är skillnaden i den tekniska prestandan mellan kaliber 25 och kaliber 22 desto större. Här är sådeles kaliber 25 en vettig kompromiss mellan klena kaliber 22 och nya kaliber 30 och det är av den här anledningen som kaliber 25 för närvarande dominerar långhållsskyttet med PCP.
Lilla kaliber 177 och udda kaliber 20 då? Som de flesta har märkt så är kaliber 177 inte mycket att förlita sig på vid skytte på långa avstånd och i synnerhet så om det blåser lite. Detta är en mycket udda kaliber numera på skytte över exempelvis 100 yards. Visserligen så är kaliber 20 klart bättre än kaliber 177 tekniskt sett men så var det ju det där med pris och tillgänglighet av diabolerna också - samt att allt som kaliber 20 klarar det gör kaliber 22 bättre på samma sätt som att kaliber 25 gör allt som kaliber 22 klarar men ännu bättre..