Airpang

Direktlänk till inlägg 28 maj 2011

Mera Exterminator

Av Johnny Ottosson - 28 maj 2011 10:00


Egentligen för mycket vind men ändå...


   Genomsnitt: 17.00 mm


Ja, jag var bara tvungen att skjuta lite trots att det egentligen blåste lite för mycket, märkbart mer än igår. Jag kunde då notera att Exterminator förefaller gå bättre i vinden än JSB King och eftersom de är 5 grains tyngre men ändå träffar på samma höjd så måste de besitta en helt exceptionell BC.


Normalt sett så är 17.00 mm inte mycket att yvas över men i skenet av de rådande omständigheterna så är jag mer än nöjd. Den andra tavlan, skott 46-90, var jag tvungen att bryta på grund av vinden, vilken eskalerade och gjorde det rent utsagt svårt att hålla sig kvar på tavlan i vindbyarna.


Det som är frapperande är hur förlåtande den här grova kalibern är vid dessa hastigheter även i riktigt hård vind. Även jämfört med den i övrigt stabila kaliber 22 så skiner kaliber 25 som helt överlägsen, något som jag kände redan med min Lonestar men som blir nästan övertydligt med ett vapen på den här nivån.


Otåligt väntar jag nu in bättre vindförhållanden för skytte på 80 meter samt en möjlighet att få fram de otroligt fina resultat som jag vet att man kan locka fram ur den här konstruktionen, inte minst med dessa mycket intressanta diaboler. 
ANNONS
 
Ingen bild

nonaim

28 maj 2011 17:12

Måste säga att FX Elite har gjort mig lite köpsugen. Det är faktiskt första gången jag funderar på en FX sedan FX2000 SDL, som jag ägde en gång i tiden.

Har du lite data på den? Längd och vikt samt vad priset kommer att hamna på?

Undrar också hur trycket är på den? På FX2000 var det ju faktiskt värdelöst.

Hoppas att de fortsätter att skippa nätskärningen på förstocken framöver...

Johnny Ottosson

28 maj 2011 18:45


Mitt exemplar är 119 cm långt och väger 3430 gram utan optik/andra tillbehör.

Priset är okänt ännu, basmodellen T12-versionen av Royale 500 kostar idag 9000 kr med valnötstock.

Min gissning är kanske 1500-2000 kr upp, ut till kund med moms.

Jag gissar alltså på typ 10.995 kr eller något sådant. Ett klipp för ett vapen med den här prestandan och utrustningen.

Närmaste konkurrent är Daystate MCT AirWolf och den betingar sannolikt en smärre förmögenhet. Hurricane har den billigare Air Rangler för 18.995 kr. Theoben har sin Mk II för 13.995 kr men den ger bara häften av antalet skott som Elite vid samma effekt och dessutom med okänd spridning.

Avtrycket är samma som Royale och känslan likvärdig, ett bra avtryck för vapnets användningsändamål.

Nätskärningen på förstocken är fortfarande kvar, jag har bara slipat bort min själv på min Elite eftersom jag tycker att den är snyggare utan den. Dessutom så har jag finputsat och oljat stocken flitigt med Shaftoil enligt Golles rekomendationer.

 
Ingen bild

nonaim

29 maj 2011 12:44

Resonemanget angående priset låter rimligt. Om det är ett klipp vet jag inte: personligen jämför jag PCP med 22 lr och man får faktiskt en riktigt fin 22a för 11' + priset av dyktub och fyllkit. Ammunitionskostnaden blir dock lägre för luftvapnet, även med kaliber .25.

Angående konkurrenterna tycker jag att du prickar rätt, även om jag personligen aldrig skulle överväga Daystate. De är imponerande på sitt sätt, men de är ganska smäckert byggda.

Theoben o andra sidan är ju pansarvagnar gjorda för att tåla mycket misshandel under jakt etc och Rapid mk II är absolut något jag skulle överväga vid ett köp av flask-PCP.

Det mesta verkar lovande angående Elite, men längden är faktiskt inte ok. 120 cm är mer än 10 cm över smärtgränsen för mig. Hur mycket längre blir vapnet med schrouden egentligen?

Antar att Fredrik anpassar sig mycket efter amerikanska marknaden, vilket är fullt förståeligt.

Johnny Ottosson

29 maj 2011 13:18

Det är ju flera aspekter som är värda att vägas in tillsammans. Ett problem för krutvapen som 22 LR är att de kräver skottlossningstillstånd inom detaljplanerat område, något som vi slipper på luftvapnen.

Sedan så gör ammunitionen att kostnaden äter upp sig i långa loppet, om man skjuter flitigt.

Räknar man 30 öre per skott för kaliber 25 och 90 öre per skott för 22 LR så blir resultatet som följande:

(Räknat på JSB King från Hurricane och Norma2 från Vapex, frakter oräknade)

Vid 1000 skott: 600 kr
Vid 5000 skott: 3000 kr
Vid 10000 skott: 6000 kr

Räknar man sedan på kanske 5 års tid vid 5000 skott om året så hamnar vi på 15.000 kr mindre ammunitionskostnad för luftvapnet.

Shrouden bygger en avsevärd längd, utan shroud så tappar du säkert åtminstonde 2 decimeter (har inte mätt).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se