Airpang

Direktlänk till inlägg 28 maj 2014

Projektilbana

Av Johnny Ottosson - 28 maj 2014 23:30


 

 

Vilken kaliber för Field Target..?

 


  Här har vi 177/10J, 177/16J, 22/10J och 22/16J sida vid sida..


Idag ska vi kolla lite på två populära kalibrar för våra tävlingar och i deras två vanligaste effekuttag. På grafen ovan så ser vi två skott med kaliber 177, båda skjutna med JSBH 10.30 (samma BC) samt två skott med kaliber 22, båda skjutna med JSB 16.00 gn (samma BC). På grafen så anges olika kalibrar i rutan till höger men dessa är jämkade till respektive kaliber, alltså bara 177 och 22.


Tre kalibrar är skjutna med 30 meter som inskjutningsavstånd och 22/10J är skjuten med 25 meter.


Den blåa banan (den rakaste) är 177/16J

Den röda banan är 177/10J

Den gröna banan är 22/16J

Den svarta banan (den krokigaste) är 22/10J


Den rosa zonen är en typisk vanlig fallmålsträffzon på 40 mm. På grund av att jag satte 22/10J till 25 meter för inskjutningsavståndet så håller sig samtliga fyra kalibrar inom denna zon ut till 28 meter. Så långt så är alla kalibrarna i princip helt likvärdiga, det är bortom detta avstånd som skillnaden börjar märkas. Möjligtvis så kan man tycka att 177/16J har ett litet handikapp precis i början, inom de första 5 metrarna, men detta är försumbart i sammanhanget då inga mål ändå är placerade så nära skytten.


Ganska fort, rätt direkt bortom 28 meter, så dör kaliber 22 med 10J direkt. Som synes så är detta ett riktigt uselt val för ändamålet. Det skiljer 16 cm mellan 177/16J och 22/10J redan vid 40 meter..


Kaliber 177/10J däremot är lite tvärtom, den är förbluffande konkurrenskraftig och går till och med marginellt bättre än den 60% mer kraftfulla 22/16J hela vägen ut till 50 meter.  


Den intressantaste delen är dock jämförelsen mellan 177/10J och 177/16J, samma kaliber med (här) samma BC.


Tittar vi på 40 meter så är skillnaden blott 20 mm. Går vi ut till fulla 50 meter så blir skillnaden 60 mm. Det är den här skillnaden man får på 60% skillnad i effekt och för all extra byråkrati som det licenspliktiga vapnet på 16J medför. Ska man hårddra saken lite så finns skillnaden mellan 40 till 50 meter. Hade våra banor enbart sträckt sig till 40 meter istället för 50 meter så hade vi (bortsett ifrån skillnaden i förmåga att hantera vinden) kunnat köra dessa båda klasser mot varann utan problem.


Alternativt omvänt, ska man kunna utnyttja fördelen av 16J utöver 10J så krävs det att skytten kan träffa bra på avstånd bortom 40 meter. Kan inte skytten det så kommer vi att se i princip samma poängsiffror för båda klasserna. De skyttar som placerar sig bättre kommer alltså att göra detta eftersom de träffar på längre avstånd, där de har hjälp av sina mer flackskjutande vapen. 


Ska man placera sig bra så gäller det alltså att man träffa på de riktigt korta och riktigt långa avstånden. Att träffa på de långa avstånden är svårt av två anledningar; den böjda projektilbanan och den yttre påverkan (vinden). Att träffa på de kortaste avstånden däremot kräver enbart att man behärskar de korta avstånden eftersom den yttre påverkan där är mindre.


Det fel som jag kan se att många skyttar gör är alltså att de missar på korta avstånd helt i onödan. Sedan missar de dessutom på långa avstånd (vilket är mera rimligt). Underligt nog så ser man oftast skyttar som övningsskjuter på långa avstånd snarare än på korta avstånd?!


Ska man nu träna skytte så har man bäst payoff för övning på korta avstånd. Att missa på korta avstånd beror nästan bara på skytten men att missa på långa avstånd beror både på skytten och omständigheterna. Avstånden (oavsett långa eller korta) kan man alltid lära sig att bemästra men de yttre omständigheterna är mycket svårare att hantera eftersom de till sin natur är oförutsägbara, vilket inte avstånden är - 10 meter är alltid 10 meter medan begreppet "vind" är högst växlande.


Att missa på långa avstånd kan alltså alla göra, men att missa på korta avstånd beror i princip alltid bara på endera slarv eller dålig övning - något som alla kan förbättra och det relativt enkelt.


Trots detta så ser man, som sagt, ofta skyttar som över på 40-50 meter men man ser nästan aldrig någon som övar på 10-15 meter.


Märkligt..

 
ANNONS
 
Ingen bild

Batistuta

28 maj 2014 23:49

Jepp känner igen mig, riktigt korta avstånd är det något magiskt med fast man tränat på dem. Mellan 10 meter och 15 meter är det en himla uppförsbacke som är svår att bemästra jag tror det skiljer tre dottar på min HW97 i 16 joul där.

 
Ingen bild

kaffekokarn

29 maj 2014 21:41

"Trots detta så ser man, som sagt, ofta skyttar som över på 40-50 meter men man ser nästan aldrig någon som övar på 10-15 meter."

Håller inte riktigt med... finns en del som enträget nöter på alla aktuella ft-avstånd inklusive 18 meter / 20 yards :)

Annars håller jag med att "kulbananen" är otroligt effektberoende och jag tycker du visat väldigt tydligt att ca .22 är en smula överskattat inom ft. Möjligen trevligt att ha i fullfarts pcp 40 -45 J, bör vara ganska oslagbart där.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 26 mars 18:00


  Större eller störst?     Med 580 cc så finns det massor med luft tillgängligt - dessutom med låg vikt!   Talon Tunes har nu presenterat en ovanligt stor tubflaska av kolfiber som passar till diverse vapen från FX Airguns. Sedan länge s...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se