Airpang

Direktlänk till inlägg 28 maj 2011

En ny aktör på marknaden..

Av Johnny Ottosson - 28 maj 2011 19:15


XXL


I Bäckebol utanför Göteborg så har butikskedjan XXL öppnat en affär och nu har även jag varit där, dessvärre måttligt imponerad.....


Onekligen ett stort sortiment men ack så grunt, ur ett sortiment på 150 artiklar så saluför man 10 st som man har 500 ex var av. Allt verkar vara taget ifrån de gängse leverantörerna, alltså samma prylar som man hittar hos varenda Jaktia eller Interjakt etc. Skjutvapen var endast nyvapen, inte en enda begagnad bössa och bara mainstreamversioner ifrån de billigare fabrikaten (Browning, CZ etc).


Knivsortimentet var helt klart den bästa delen, stort sortiment av Buck men förunderligt nog så saknades m/110 - lite som att hitta ett McDonalds som inte säljer Big Mac. Rimliga priser för svenska förhållanden men fortfarande för dyrt jämfört med egen import.


En underlig detalj var att man hade inte mindre än 4 st olika uniformerade väktare som travade runt planlöst i affären, lojt gäspande. Antingen misstror man sina kunder gravt eller så har man stora problem med snatterier och annan brottslighet, kanske en följd av närheten till Backa och invandrargettona i nordöstra Göteborg? Gott om säljare men ingen äldre än 25 år, förmodligen så får de även provision på att hälsa på folk för det var ett förbannat hejande så fort man såg någon. Klart stressande, det kändes lite som att ständigt ha någon som hänger över axeln på en när man ska handla...


Till slut så tog jag kontakt med en säljare på jaktavdelningen eftersom man på hemsidan skyltade för att man sålde PSEs sortiment - ypperligt !


"-PSE, sade säljaren förvånat - vad är detta?"


Jag upplyste att PSE tillsammans med Mattews och Hoyt är de riktigt stora fabrikaten på bågjakt och att de har deras produkter frontade på XXLs egen hemsida.


"-Där ser man", konstaterade säljaren förvånat och började navigera sig på deras egen hemsida."


"-Var kan man hitta dem någonstans tro", sade säljaren retoriskt när jag upplyste om "Under vapen kanske?"


Vid åsynen av pilbågen så konstaterade säljaren spontant "-Häftiga grejer, får man jaga med dem i Sverige?"


"-Nej, men det säljs en del sådant i Sverige ändå eftersom man jagar med dem i övriga länder i Europa och världen."


Slutligen så kostaterades det att bågjaktutrustningen kanske säljs i Brommas affär och att det eventuellt kan komma även till Göteborg, om efterfrågan bedöms som tillräckligt stor. Man hade dock vad säljaren kallade för "leksaksvapen", alltså ett par pilbågar riktade främst till ungdomar. Själv skulle jag nog iofs inte betrakta en båge med 30 lbs som "leksak" men att förklara detta för den säljaren vore förmodligen överkurs...


Inget alls att hämta där för bågjakten med andra ord..


Vidare till luftskyttet, vår kanske mest expansiva skytteform för närvarande.

Sortimentet där uppgick till 5 st vapen, två Gamo, två BSA och en Diana. Samtliga högst traditionella fjädervapen. Totalt så bestod luftvapensortimentet av två ynka 90 plåtar. Man hade 7 sorters ammunition, bara i kaliber 177! Min lokala jaktaffär på kanske 20 kvm har ett betydligt större sortiment här uppe i Stenungsund och ändå är deras luftsortiment närmast uselt. Inte ens Fondprodukters sortiment fanns på hyllan och detta brukar återfinnas precis överallt. I övrigt Normarks vanliga kulfång inklusive skidskyttemålet samt de vanliga 14x14 cm måltavlorna och ett snurrmål - that´s all.


Inget alls att hämta där för luftskyttet med andra ord..


Sammanfattningsvis: en stor köplada med mängder av prylar som kan vara roliga att titta på men ingen butik som jag någonsin skulle kunna tänka mig att handla hos. Priserna var förvisso bra men inte tillräckligt bra för att jag skulle välja att spendera mina pengar där istället för hos en riktig fackhandel. Har man ett specifikt skytteintresse (ex båg- eller luftskytte) så finns inget alls, ska XXL saluföra något så måste det sannolikt vara väldigt mainstream och därmed sådant som man kan köpa överallt (alltså på närmare avstånd).


Har man inte tillgängligheten eller ett unikt sortiment, alternativt kunskapen hos en fackbutik att locka med så återstår bara priset och de flesta saker som man hittade där kan man köpa billigare över Internet och få direkt hem på orten.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jazz

28 maj 2011 22:26

Nej Johnny du har rätt de är idioter de som besöker den affären. Men måste man inte börja någonstans. Men sedan, visst är de idioter de som köper Theoben, AA, crossman eller Hatsan. Men egentligen är ju då alla idioter som har en Fx Cyklon då det är samma teknik som de ovannämda vapnen. Men detta får mig att fundera, du som högst medelmåttig skytt och som ännu sämre skribent, vad har du för rätt att dömma. Det du är riktigt bra på är att ringa runt och snacka skit. Inse, att det är kanske du som inte är lik oss andra. Fundera på det.

Johnny Ottosson

28 maj 2011 22:51


Man kan naturligtvis tycka olika om olika vapenmodeller men ska man se vad de egentligen presterar så är det kronografen som gäller.

Av någon anledning så är det väldigt sällan man ser kurvor på vapen ifrån Hatsan, AA eller Theoben och efter att själv ha mätt några av de mest populära modellerna ifrån dessa fabrikat så förstår jag utan tvekan varför.

Om sedan någon vill spendera 14.000 kr för en Theoben bara för att det är en Theoben, så har jag absolut inga problem med detta. Det är först när man börjar hävda att dess modeller är jämförbara med tekniskt sett bättre vapen som det blir konstigt.

Vi kan ju betänka din egen Theoben som gav ett magasin (12 skott) ifrån 400 cc, visst är det kul att du gillar din bössa men ett bra resultat är det inte, hur man än vänder på saken. Trots detta så får du gärna gilla modellen för att den är charmig, men det är sannerligen inte bra prestanda.

Någonstans måste vi alla börja och förslagsvis så gör man det igenom att köpa ett entusiastvapen hos en seriös luftvapenentusiast snarare än ett koncernvapen hos en köplada. Det behöver inte bli dyrare men det blir definitivt bättre, på många sätt.

Ringa gör jag ytterst sällan, jag föredrar att använda mail snarare än verbal kommunikation via en telefon. Ringa gör jag så det räcker och blir över i jobbet så det undviker jag på fritiden.

Sedan dömmer jag inget, jag skriver mina egna subjektiva bedömningar baserade på så objektiva observationer/mätningar som jag kan frambringa.

Om du sedan vill ta del av dessa, så varsågod, min blogg är gratis och tillgänglig för alla.

Om du inte vill ta del av den, tja då kan man alltid vandra vidare och spendera sin tid på andra ställen.

 
Ingen bild

Jazz

28 maj 2011 23:04

Nu har du fel igen. För 13-14000 får du bara snik versionen av Theoben. Vill du ha en sådan som min så får du slänga upp minst 20 detta då utan sikte. Bestäm plats så kan vi sätta upp en bana på 50-100m, viket väder som helst. Föresten ska jag prova den Theobenen som du testade. Ska bli intresant då jag aldrig varit med om en Theoben som skjutet så dåligt.

Johnny Ottosson

28 maj 2011 23:19

Jag är övertygad om att snikversionen skjuter precis lika bra eller dåligt som de dyrare versionerna, drivkällorna är ju identiska.

Dåligt o dåligt, jag tycker att det exemplaret sköt riktigt bra jämfört med andra Rapid jag har skjutit.

"They are not shooters, not in the sence the Royale is", för att citera Ben Taylor himself..

Fast fina är de ju, precis som Webley Tracker. Jag skulle utan tvekan kunna tänka mig att ha en på väggen.

 
Ingen bild

Jazz

29 maj 2011 00:49

Jag ska visa dig utfallet. Ben Taylor, förra sommaren påstod han att Theoben var den bästa bössa överlägsen allt. Men ok, då hade han väl inte provat Royal. Men förstår du egentligen vad kontentan av det du skriver. En tolkning: Fx elite och Royal är världens bästa gevär det andra Fx har gjort är bara skräp

Johnny Ottosson

29 maj 2011 10:17


Theoben har bra vapen i sitt sortiment, utan tvekan. Får man en bra Eliminator så är den otroligt välskjutande i händerna på en bra skytt.

Rapid-serien var en gång i tiden riktigt bra vapen också, men utveckligen går framåt och följer man inte med och utvecklar sitt sortiment så faller man på efterkälken. Det är ungefär som gamla Volvo 850, en gång i tiden världens bästa bil när man vägde samman kostnad, praktisk användbarhet, säkerhet, prestanda osv. Idag är den dock utgången eftersom den är tekniskt omodern och konkurrenterna är betydligt bättre. Volvo följer dock med och uppgraderar sitt eget sortiment för att matcha upp.

Det är detta som Theoben har misslyckats med när det gäller Rapid, man har inte brytt sig om att uppgradera eftersom de har sålt bra.

Detta straffar sig nu när man står med en tekniskt efterbliven produkt.

Elite är utan tvekan dagens tekniskt sett absolut bästa PCP men därmed är det inte sagt att det är det bästa vapenvalet för alla och envar. Jag kan utan tvekan förstå att någon väljer Royale istället, om man exempelvis vill ha ett mindre och smidigare vapen.

Cyclone-serien är jag mer och mer tveksamt till, den är helt enkelt för gammal och borde kanske ha fasats ut snabbare. Typhoon-serien försvarar ännu sin plats igenom att den är såpass billig och erbjuder rejäla mervärden till konkurrenterna i samma prisklass.

Ännu äldre modeller, som FX2000, skulle jag inte ens ta i med tång. De är i skenet av det senaste 15 årens utveckling tekniskt föråldrade, precis som Rapid-serien.

Visst är det bättre instegsvapen än många konkurrensters budgetvapen, inte minst av rena säkerhetsskäl, men inget som jag skulle rekomendera någon att köpa som nyvapen, vilket iofs inte längre går sedan den sista andningen, G-sor, försvann...

 
Ingen bild

Görgen

29 maj 2011 08:18

Nu får du snart ge dej Johnny. dina kurvor, tekniska lösningar och hur många skott du tycker att bössa prestera är helt utan betydelse om inte bössan skjuter bra. Om man ska utgå från vad du tycker är viktigt,vilka märken/bössor du rekommendera och om dom träffbilder du lägger upp med dom bössorna är vad dom klara att prestera så har jag hellre en bössa som enligt dej inte har tillräckligt bra kurvor och andra lösningar men som träffar det jag siktar på och även på samma ställe på målet/ tavlan varje gång, och kom nu inte med ditt vanliga trams om vinden för även det har testat med olika bössor och av andra upp till 55 meter och konstaterat att även med vindar upp till 6-8 m/s påverkas kulan inte så mycket.

Johnny Ottosson

29 maj 2011 10:20

Visst är det primära att vapnet skjuter bra men poängen är att vapen inte skjuter bra utan vissa tekniska förutsättningar och det är dessa som en stor del av bloggen avhandlar.

Vill man bara ha lite ytlig information om vem som gillar vilken bössa så finns det två forum till tjänst, varav ett mer eller mindre har specialiserat sig på lite enklare frågeställningar och billigare vapen.

Den som påstår att 5-6 m/s inte påverkar utfallet avsevärt, oavsett kaliber, skjuter endera som en kratta eller har aldrig prövat dessa förhållanden i verkligheten.

 
Ingen bild

hotshot

29 maj 2011 08:49

Nu også i Sverige!
XXL er et VAREHUS, sportsbransjens svar på ICA:
i mitt nærmiljø har de minst 3 store avdelinger.
De er min leverandør av billige T-shirts.
De selger "medium quality" luftgevær ammo for 25 kroner/500stk og har hatt "monopol" på BSA i Norge :-(
Hva kan man vente?

Johnny Ottosson

29 maj 2011 10:33


Själv köper jag aldrig billiga T-shirts. Ska jag köpa kläder så ska de hålla i åratal, annars är de inte intressanta.

Ett bra skäl till detta kan vi se här:

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article13097848.ab

Samma sak med min berömda jacka, min Lee Stormrider som jag har på startsidans header.

Här har vi den anno 1996, då hade jag haft den i fem år men detta är den tidigaste bra bilden på den:

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/Stormjacket.jpg

Här är den fotad för fem minuter sedan, ja, den används fortfarande dagligen:

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/FxCam_1306657758437.jpg

För 399 kr så var den ett bra val och dessutom miljövänligt igenom sin långa användningstid, förmodligen så kommer den att tjänstgöra ytterligare ett decennium.

Använder man kläder på detta sätt, och dessutom sällan köper nya, då slipper man sponsra köplador och belasta miljön i onödan.

 
Ingen bild

Görgen

29 maj 2011 11:20

Den största kratta till att skjuta är nog du själv,för hade jag skjutit så dåligt som dej så hade jag sålt bössorna och börjat med knyppling istället. För kan man påstå att man är mycket nöjd med 17mm bara för att det blåser lite på 50meter med en PCP visar ju bara hur låga krav du har på dej själv som skytt. Jag träffar 0.3mm ståltråd på 50 meter i småblåst med i snitt vart annat skott med lånade PCP utan att ändra ägarens inställningar, så slutar snacka massa trams tills du har lärt dig skjuta (

Johnny Ottosson

29 maj 2011 12:19


Låt mig se om jag förstår dig rätt här; du menar på att 6-8 m/s inte alls påverkar din möjlighet att träffa jämfört när det är helt vindstilla?

Vidare så anser du inte att 17 mm genomsnittlig träffbild för 5 skott i 9 träffbilder lagda i rak följd över uppmätta 50 meter utomhus är ett acceptabelt resultat för ett modernt PCP?

Har jag förstått dig korrekt i dina påståenden?

 
Ingen bild

Tomten

29 maj 2011 12:30

Ser fram emot duell skjutningen mellan Jonny och Jazz.

Görgen vi ses på Björnstorp, jag tar med 0,3 mm ståltråd.

Helt klart är en FX lika bra som en Hatsan.

 
Ingen bild

Silwer

29 maj 2011 12:41

Jo det vore kul att se, kom igen Johnny fixa en 45J FX och ge dig på Hatsan AT44an.

Jag vet tat du som jag inte tycker det är en vettig gren, men vad göra?

 
Ingen bild

Görgen

29 maj 2011 13:27

Johnny,eftersom du tydligen läser lika dåligt som du skjuter ( jag skrev, påverkas kulan inte så mycket) och det andra orkar jag inte ens svara på eftersom du inte tycks kunna erkänna varken för dej själv eller andra att du kan ha fel så blir det här bara löjligt. Och Tomten, jag vet inte om du tror att jag har skjutit det jag skriver med min Hatsan fjäder vilket jag inte har och skulle jag behöva bevisa något så kan jag ta med min egen ståltråd.

Johnny Ottosson

29 maj 2011 13:43

Okej.

Vad är då "inte så mycket" i siffor uttryckt?

Skjuter du 30% sämre vid 8 m/s, kanske 15% sämre etc?

Exakt vad vill du ha sagt, hurdant är ditt påstående egentligen?

 
Ingen bild

Silwer

29 maj 2011 13:42

Det berpor på att ni skjuter på för kort avstånd.
Jag tycker det där är ok för ändamål så att säga men inte för tävling.

FÖR den FX2000 vissa inte ens vill röra kan vinna över alal andra lätt i Sverige.

Det är för mycket rå effekt inblandat.

Men jag skule ändå vilja veta om en standard Royale kan kuva en Hatsan 44a.

 
Ingen bild

Görgen

29 maj 2011 14:10

Eftersom du tydligen inte kan släppa tanken på din egen förträfflighet och skjutskicklighet och din fascination för siffror så kan jag inte se någon anledning att forsätta svara på någonting. Så bye bye

Johnny Ottosson

29 maj 2011 14:55

Jag missänkte att det skulle sluta på detta sätt. Så fort konkreta siffror ska presenteras så brukar kritiken tystna..

 
Ingen bild

hotshot

29 maj 2011 14:55

Facts?
Vindkalkulator:
http://www.airguns.net/trajectory.php

4-5 mph 90 grader på skyteretning,
ser ut til å bli 6-7 cm avdrift på 55 yards.

Men kan vi få en kommentar på den gruppen som vises i BSA Ultra artikkelen i Vapentidningen?
Hvor ofte skjer dette?

Johnny Ottosson

29 maj 2011 14:59


Visst är det så, pratet om att 6-8 m/s spelar liten eller ingen roll ÄR de facto okunnigt dösnack.

Fördelen med detta, jämfört med alla andra bisarra utsagor som jag konfronteras med då och då är att detta enkelt kan motbevisas, som du precis gjorde.

Ultran är en udda skapelse, skjuter man den i bänk med fullt stöd, så att alltså den enda delen av kroppen som vidrör avtryckaren är fingertoppen så kan den skjuta riktigt bra.

Tävlar man däremot eller skjuter en vanlig 9x5 skott tavla så brukar inte resultatet bli så smickrande.

Den är helt enkelt riktigt svårskjuten, "använd inte skiten", brukar Fredrik säga när jag envisas med ha den till tävlingar...

I korta drag, den typen av grupper inträffar mycket sällan, men de sker faktiskt...dock mycket sällan som sagt..

 
Ingen bild

hotshot

29 maj 2011 15:23

MHt. vindavdrift, så blir det vel bedre med Elite enn min test av "kalkulatoren" i lenken hvor jeg la inn ca 8 grains, 4,5mm og 825 fps. Men det merkes jo lilkevel hvis man jager 10mm grupper på 50 meter.

Litt forskjellige spilleregler for presentasjon i Vapentidningen og i Airpang? Men uansett påvirker det ikke mitt syn på XXL, som er grunnen til at man ikke får kjøpt Ultra i butikken i Norge :-(

Men T-skjortene er faktisk OK :-)

Johnny Ottosson

29 maj 2011 15:26


En av de stora skillnaderna är dessutom att ST-piporna troligtvis ger ett högre BC när diabolen lämnar pipan än konventionellt räfflade pipor, något som gör att vindavdriften blir mindre (bättre) än kalkylerna ifrån ballistikprogrammen.

Skillnaden är att 45-serierna blir viktigare i duelltester än vid presentationer av enskilda modeller. Över lag så är dock Ultran, relativt sett, skönskriven jämfört med övriga vapen som har publiceras, detta eftersom Ultran är såpass svårskjuten.

 
Ingen bild

Görgen

29 maj 2011 17:17

Ok. Det är så här , eftersom jag har märkt att du tydligen inte kan ge dig och erkänna att du kan ha fel utan alltid ska ha rätt så orkar jag inte sitta och räkna ut hur många procent det handlar om eftersom du ändå kommer att hitta något du inte förstår, några siffror som ser konstiga ut eller något annat som gör att jag inte kan ha rätt, det är därför jag inte tycker det är lönt att fortsätta att svara på fler frågor eller påstående.

Johnny Ottosson

29 maj 2011 20:22

Min tanke var att föra dina påstående till en större krets entusiaster för att lyssna in deras åsikter om dina utsagor.

Om du nu inte vill detta, så har jag full förståelse och respekt för detta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se