Airpang

Alla inlägg under maj 2015

Av Johnny Ottosson - 22 maj 2015 21:00



Effektivitet !



Idag kommer ännu en prestandatest. Varför då, undrar säkert många läsare. Jo, its a point to make here. Nu har jag kört tre distinkt olika vikter på exakt samma setup. En sort på 8.44 gn, en 10.30 gn och nu slutligen 7.30 gn.


587, 90, 85, 95, 03, 01, 07, 02, 95, 04 - genomsnitt = 597 fps


611, 07, 08, 00, 10, 16, 06, 14, 12, 09 - genomsnitt = 609 fps


609, 08, 02, 04, 98, 09, 91, 08, 90, 86 - genomsnitt = 601 fps


Lägsta värde: 585 fps = 178 mps - 5.60 fpe / 7.50 joule

Högsta värde: 616 fps = 188 mps - 6.18 fpe / 8.30 joule

Genomsnitt: 602 fps = 183 mps - 5.91 fpe / 8.00 joule

Max spridning: 31 fps = 9.45 fps


Så, detta var JSB RS - en lätt och därmed snabb diabol som dock har nackdelen att den på grund av sin höga hastighet snabbt förlorar hastigheten. Notera dessutom spridningen - hela 31 fps! Detta är klart mera än JSBH samt Exact. Diaboler med låg vikt har den nackdelen att de tenderar att ge kurvan en högre spridning där tyngre diaboler som regel går jämnare och ger stabilare/mindre spridning ifrån skott-till-skott.


Om vi lämnar spridningen och tittar man anslagsenergin så är genomsnittsvärdet 9.00 joule för JSBH, 8.70 joule för Exact men bara 8.00 joule för superlätta RS. 


Den observante läsaren noterar säkert att skillnaden mellan anslagsenergi inte är så stor ifrån Heavy till Exact, bara 0.30 joule - trots en viktskillnad på hela 1.86 grains. Skillnaden i vikt mellan RS och Exact är däremot enbart 1.10 grains men skillnaden i anslagsenergi mer än dubbelt så stor - 0.70 joule.


Här kan man snabbt dra slutsatsen att RS inte är speciellt effektiv i just den här drivkällan. Den är lättare än Exact men inte speciellt snabbare ändå, den tappar energi snabbare och har dålig verkningsgrad. Kollar vi på JSBH så levererar den inte speciellt mycket mer energi än Exact, trots rejäl viktskillnad.


Den korta pipan hos vapnet gör att tyngden hos JSBH inte kan utnyttjas effektivt och RS stannar inte i pipan tillräckligt länge för att bygga upp tillräckligt med fart för att kompensera sitt vikthandikapp mot de tyngre diabolerna.


Redan med en förhållandevis låg effekt så kan man alltså tydligt se att en kort pipa är ett märkbart tillkortakommande för ett PCP. Har man en kort pipa så måste man alltså anpassa både diabolens vikt och dess hastighet efter de ramar som pipans längd dikterar. För högt effektuttag ifrån drivkällan i relation till piplängden betyder att man "eldar för kråkorna" och för lätta eller tunga diaboler blir ineffektiva då pipan är kort.


Av Johnny Ottosson - 21 maj 2015 09:00



Tvåltest med 9 joule!


En fin träff rakt på..


Idag så blev det dags för ännu en tvåltest - nu med 9 joule. Som ni säkert kommer ihåg så var resultatet för 5 joule på mina 14 meter att diabolen skog in halvvägs igenom tvålen. Hur skulle utfallet bli nu, med betydligt högre effekt?


  Redan här ser man ett betydligt djupare ingångshål..


Jodå, tvålen föll som en sten utan att drabbas av genomslag. Man kunde direkt låta sig förstå att ett genomslag uteblev eftersom jag har ett ljudligt plåtskydd bakom träffytan inför den händelse att diabolen skulle passera rakt igenom sitt mål och ifrån detta hördes inget av träffen.


  Vänder man på tvålen så buktar det ordentligt..


På andra sidan tvålen så står en rejäl bucka ut. Det var visserligen inget genomslag men det var i gengäld så nära som det någonsin hade kunnat bli utan detta. Det var nätt och jämnt att baksidan av tvålen hängde ihop.


  Här rasar innehållet ut..


När jag sedan petade lite försiktigt på baksidans bula så rasade tvålrester och diabolen ut av sin egen kraft. Om tvålen inte hade varit försedd med pappersemballage så hade diabolen sannolikt passerat rakt igenom tvålen.


  Diabolen efter ett besök inne i tvålen..


Liksom de flesta andra tvåltester så manar utfallet till eftertanke. Dessa licensfria vapen betraktas tyvärr av många som närmast ofarliga eftersom de är just tillståndsfria. Faktum är dock - vilket också är poängen med tvåltesterna - att också dessa, av många betraktade som effektsvaga vapen, kan skapa en avsevärd skada om man inte använder dem ansvarsfullt.


Samma sak gäller det juridiska perspektivet på skadedjursjakt. Det påstås vara en gammal sanning att myndigheternas påbud om 180 mps och kaliber 22 också är någon form av praktiska minimivärden för etiskt försvarbara prestanda för just dessa ändamål. Den skata, kaja eller duva som hade bytt plats med min tvål här ovan hade säkerligen varit tämligen stendöda vid ett väl placerat skott...

Av Johnny Ottosson - 20 maj 2015 21:30



Mitt hörn av tillvaron


  En normal visuell vy ifrån skjutplatsen


Idag så ska ni få en inblick hur det ser ut ifrån min allra mest bekväma och oftast nyttjade skjutplats - mitt hem. Här har jag ett litet rum i källaren som är helt perfekt för min hobby. Som ni säkert vet sedan tidigare så är min trädgårdsskjutplats totalt 14 meter lång, med största längden inne i rummet och över altanen.


  Max inzoomat med mobilkameran


Den här skjutplatsen har ett par fördelar och en nackdel. Eftersom den är mitt hem så är den alltid tillgänglig. Man kan enkelt skjuta några skott innan man åker till jobbet på morgonen eller närhelst lusten faller på. LIkaså är den uppvärmd och kan också utnyttjas bekvämt vintertid. Den enda stora nackdelen är bristen på avstånd, längden är ju blott 14 meter. 


  Utblicken igenom kikarsiktet på x9 förstoring


Kartongen som man ser till höger om kikarsiktet på bilden ovan är min skjuttunnel. Det är helt enkelt en sluten kartong med ett hål i vilken man placerar bakom kronografens skjutöppning. Därefter är det bara till att skjuta. Allt blystoft fastnar inuti kartongen utan att smutsa ner i omgivningen.


  Min skjuttunnel för kronografbruk


Just detta korta avstånd på min skjutplats är idealisk för vapen med måttlig effekt och nu när jag ökade ifrån 5 till 9 joule så börjar jag tangera gränsen för lämplig effektnivå. Hade jag uteslutande skjutit på dessa 14 meter så hade jag aldrig ökat effekten. Nu skjuter jag emellertid också på 20-30 meter såväl utomhus som inomhus på andra platser och då är den ökade effekten en tillgång.

  Liten o smidig


Här är en bild på vår lilla trädgård i övrigt. En hammock, våra grönsaksodlingar och min målplats, maskerad till fågelbord. Häckarna runtomkring hjälper till att dämpa vinden. På båda sidorna samt snett framåt höger ifrån fotoperspektivet så bor det människor så miljön är på så sätt ljudkänslig


  LIte värme nu så ska det snart börja växa...


Hur gick det idag då? Jodå, vindstilla och fint väder var det. Den övre raden höger-vänster var JSB RS och den nedre raden höger-vänster var skjuten med JSBH. Intressantast var nog träffbilden i mitten som är skjuten med mina kinesiska matchdiaboler. Dessa sköt inte speciellt bra vid 5 joule men nu betydligt bättre vid 9 joule. Skiftar man effekt på sitt vapen så är ju en gammal sanning att man alltid måste dubbelkolla vilka diaboler som nu presterar bäst i det nya utförandet.

  Vindstilla väder ger fina träffbilder - 5 skott på varje träffbild på 14 meter



Av Johnny Ottosson - 19 maj 2015 21:00


 

Säkringen!


  Idag kom min säkring i rostfritt stål


Då jag köpte en snygg avtryckare i rostfritt stål så ville jag naturligtvis inte gärna behålla säkringsknappen av plast utan jag beställde genast en matchande säkringsknapp som även den då är tillverkad av rostfritt stål. Att byta säkringsknappen på 22/17/13XX-serien kräver ett visst mått av försiktighet. Själva klicket i säkringens av- och påläge sker på grund av att en fjäderbelastad pytteliten rostfri kula går in och ur ett fräst spår runt själva säkringsknappen.


När man tar loss avtryckaren så måste man alltså vara bredd på att den pyttelilla kulan kan flyga iväg när dess fjäder skjuter iväg den i samband med att säkringsknappen kan röra sig lite.


Återmonteringen kan vara en smula pillig och jag brukar lösa detta igenom att belägga spetsen på en liten insexnyckel med lite fett varvid den lilla kulan fastnar mot insexnyckelns spets. Med den andra handen så tar jag en likaledes liten spårskruvmejsel som jag sticker in i den lilla fjädern ungefär halvvägs i fjäderns längd. Därefter så trycker jag ihop fjädern så att det uppstår ett utrymme mellan säkringsknappen och fjäderns nedre ända. Sedan är det en smal sak att sätta dit den lilla kulan. När kulan är på plats så låter jag försiktigt den lilla fjädern fjädra ut och då låsa fast kulan.



Av Johnny Ottosson - 18 maj 2015 21:30



Tungt laddat


  Det har blivit mycket arbete med kronografen de senaste dagarna..


Idag så var det då slutligen dags att pröva 1701 efter trimmningen med tunga 10.30 gn JSBH. Som sig bör så ökade effekten med dessa klart tyngre diaboler men skillnaden var inte alls så stor som man hade kunnat förvänta sig, sannolikt beroende på den förhållandevis korta pipan. Man kunde emellertid tydligt höra på skottljudet hur mycket effektivare de tyngre diabolerna är i form av lägre ljudnivå och mindre pendlande resultat ifrån skott-till-skott.


528, 29, 33, 34, 34, 36, 38, 37, 37, 47 - genomsnitt = 535 fps


539, 40, 39, 38, 48, 46, 44, 40, 52, 36 - genomsnitt = 542 fps


539, 45, 36, 39, 34, 40, 41, 42, 31, 29 - genomsnitt = 538 fps


Lägsta värde: 528 fps = 161 mps - 6.41 fpe / 8.60 joule

Högsta värde: 552 fps = 168 mps - 7.01 fpe / 9.40 joule

Genomsnitt: 538 fps = 164 mps - 6.65 fpe / 9.00 joule

Max Spridning: 24 fps = 7.30 mps


Notera att jag fick ett slängskott som peakade högt (552 fps), utan detta så hade spridningen varit 20 fps. Just JSBH var väldigt angenäma att skjuta med. De gav ett dämpat och skönt skottläte, de är enkla att ladda igenom sin projektillängd och behåller anslagsenergin downrange på ett utomordentligt gott sätt. På mina 14 meter skjuter de jämnt skägg med 8.44 och RS - återstår att se hur det blir på lite längre avstånd.


Jag ska också passa på att (åter igen) lovprisa AirChronyn, min absoluta favoritkronograf. Jag vill för tydlighetens skull poängtera att jag själv på eget initiativ och för fullt pris köpte nyss nämnda kronograf helt utan påverkan utifrån. Det är ju nämligen så att om jag alltför entusiastiskt hyllar en produkt så dyker det alltid upp någon läsare ur begåvningsreserven som böjar muttra om köpta skribenter och liknande.


Jag har igenom åren haft ett flertal Combros, ett gäng Chronys (Alpha, Beta) samt ett par andra fabrikat men AirChronyn står i en särklass när det gäller precision till att på ett synnerligen pålitligt sätt registrera varje skott, helt oavsett skottvinkel eller ljusförhållanden. Minnet är rejält, hanteringen enkel, läsbarheten utmärkt, ja - det finns inget övrigt att önska. Visst - skottfönstret är litet - men det beror på kronografens kompakta yttre format. Det gäller alltså att träffar rätt när man använder den. I övrigt så är det bara tummen upp. Behöver ni en kronograf och vem gör inte det - då är AirChrony det absolut bästa valet som jag någonsin har ägt eller använt.

Av Johnny Ottosson - 17 maj 2015 17:00



 

Mera effekthöjningar!



Efter att ha utforskat den övre gränsen med hjälp av den blå transferporten så bestämde jag mig för att borra upp en av mina röda originalportar till 1.50 mm i diameter. Rent praktiskt så gjorde jag så att jag utnyttjade det faktum att portarna är tillverkade i en ganska mjuk lättmetallegering och borrade därför porten för hand. Med andra ord, porten mellan tummen och pekfingret i vänster hand och sedan snurrade jag borret mellan höger tumme och pekfinger. Det ursprungliga lilla hålet fick tjänstgöra som guide. 


Jag köpte en förpackning Borsch borr med två stycken borr för 18 kr på Göksäter igår och borrade porten ifrån det ena hållet halvvägs med det ena borret och halvvägs ifrån det andra hållet med den andra borren. Ska man handborra så är det viktigt att man har riktigt bra och skarpa borr. Just när man bryter mellanväggen så använde jag tångdelen på en Leatherman som hävstångsredskap för att orka dra igenom då borret annars kanar mellan fingertopparna. Därefter så finputsade jag borrhålet lite med borren och gjorde noga rent med en pappersspets för att bli av med evenuella borrstoft eller andra rester av arbetet.


Som ni säkert kommer ihåg så hade jag som original 50 st skott inom 23 fps spridning på precis 5.00 joule. Målet idag är att öka effekten så mycket som möjligt men att ändå nå minst 30 skott på samma spridning. Jag vill få längre praktisk räckvidd och bättre vindstabilitet (eg kortare bantid) men inte betala för mycket i form av alltför många färre skott.


Till skillnad ifrån hos vanliga PCP så har man hos 1701 tre olika variabler som styr kurvans utformning. Förutom systemtryck och hammarfjäderns förspänning så har man också hammarens slaglängd - på varje given transferportsstorlek. Det gäller alltså att vara metodisk och noga anteckna hur man justerar och att göra detta på ett systematiskt sätt annars kan injusteringen av den här typen av vapen bli en mycket dryg evighetssyssla.


Efter att jag var färdig så laddade jag upp 8.44 gn JSB Exact som referensdiabol och sköt ifrån 2800 Psi:


576, 80, 88, 81, 88, 90, 77, 89, 90, 92 - genomsnitt: 585 fps = 178 mps


590, 88, 92, 88, 81, 98, 94, 95, 86, 88 - genomsnitt: 590 fps = 180 mps


592, 94, 92, 88, 73, 89, 80, 86, 74, 81 - genomsnitt: 585 fps = 178 mps


Lägsta värde: 573 fps = 175 mps - 6.23 fpe / 8.40 joule

Högsta värde: 598 fps = 182 mps - 6.74 fpe / 9.10 joule

Genomsnitt: 587 fps = 179 mps - 6.49 fpe / 8.70 joule

Max spridning: 25 fps = 7.60 mps


Som synes så blev det en relativt jämn och fin kurva med en klassisk puckel som sig bör på ett självregulerande system. Förutom de redovisade skotten ovan så hade jag ytterligare 7 st användbara skott som dock tillsammans lade spridningen vid 30 fps. Av den anledningen så har jag bara räknat 30 skott ovan då jag drar gränsen vid 25 fps för maximalt önskad spridning.


Tittar man bortom sifforna så har jag vunnit +75% högre anslagsenergi till priset av -40% antal skott, inom samma spridning. En rimligt förlust? Jag tycker det. Eftersom jag alltid har en buddybottle med i väskan så är antalet skott inte enormt kritiskt, även om jag hellre fyller över sällan än ofta, samtidigt så kändes det viktigt att nå lite längre räckvidd - i synnerhet utomhus.


Hur mycket bättre är då räckvidden?


Börjar vi med anslagsenergin så har jag 5.00 joule vid 40 meter, istället för vid mynningen - mätt med JSB RS. Optimalt inskjutningsavstånd (inom +/- 1.00 cm) är nu 25 meter istället för 19 meter. Det är en ganska påtaglig skillnad vid utomhusskytte.

Av Johnny Ottosson - 16 maj 2015 18:00


 

Lite fynd..


  Tre 50-pack måltavlor och ett kulfång för summa 93.45 kr ink moms!


Den regniga dagen idag tillbringades till stor del i Göksäter, västkustens egen lilla motsvarighet till Ullared. Göken är närmast att likna vid en förvuxen lanthandel med ett gigantiskt sortiment av synnerligen billiga varor, lokaliserad ute på Orust - västkustens gröna ö.


Nytt den här säsongen är att man har ett hyfsat sortiment av jakt- och skytterelaterade prylar som exempelvis fodral, kikarsikten, skjutkäppar, skjutmål osv, osv. Det som personligen lockade mig denna dag var paket med måltavlor, som betingade 14.50 kr för 50 stycken liksom ett kulfång för det facila priset av 49.95 kr.


Kulfånget var skäligen enkelt och påminde starkt om det som brukar saluföras under Hatsans varumärke då för 99 kr, kanske rent av samma? I vilket fall som helst så är det tillverkat av rätt tunn grå krymplackad plåt och verkar vara av typen 10/10  - alltså högst 10 joule på minst 10 meters avstånd.


Tavlorna har ganska stora träffzoner, nästan som en pistolskyttetavla, men kändes rejäla med formstyv kartong.


Priset ger ju inte mycket att klaga över, de enda tavlor som jag har köpt billigare i modern tid var ju Ullareds paket för 9.90 kr för ett par år sedan. Även kulfånget här kändes klart prisvärt. 

Av Johnny Ottosson - 15 maj 2015 20:00



Att väcka monstret..


  Härligt väder för skytte!


Idag sköt jag på lite längre avstånd utomhus och jag kunde då konstatera att vindkänsligheten hos 5.00 joule är enorm även vid måttlig blåst. Inspierarad av detta så ägnade jag eftermiddagen åt lite prestandahöjning på den lilla 1701. Som de minnesgoda säkert kommer ihåg så köpte jag två lösa transferportar ifrån USA samtidigt som jag köpte lite andra prylar. Den ena var den blå porten som är original på Marauder Pistol och den andra var ännu en röd port, som är original för 1701.


Den blå porten är närmast gigantisk jämfört med den lilla röda, rena rama stupröret!


Att byta port är ju jättelätt, av med fyra skruvar bara, skifta port och återmontering. På ett par minuter så bytte jag röd port med 1.04 mm mot blå port på 2.03 mm. Efter bytet så sköt jag en kurva bara för att ha något att utgå ifrån. Efter detta så var det en smal sak att ställa in en kurva som gav 18 skott 700-731-704 fps med 8.44 gn. Toppresultatet på den lite spetsiga ojusterade kurvan som jag sköt direkt efter bytet gav en peak på imponerande 750 fps!


Kruxet är ju 14.30 joule (toppvärdet) likväl som genomsnittvärdet för den jämna fina kurvan 13.30 joule är ju en hel del över vår licensfria gräns och att kana över 10.00 E4 är jag inte intresserad av. Poängen med mina små vardagsvapen är ju att de ska vara licensfria och därmed inte heller olagliga.


Nu justerade jag ner förspänningen på hammarfjädern och längden på hammaren varvid jag fick en hel kurva under 10.00 joule. Nackdelen  var dock att denna kurva gav nästan lika få skott (21 st) inom en klart högre spridning (42 fps) men dock ifrån angenämnt låga 2000 Psi. Gick man här över 2400 Psi så blev det ventillås direkt.


Jag hade med andra ord en på tok för stor transferport för ventilens kapacitet och mekanikens justermån!


Detta är naturligtvis intressant att notera för de som borrar transferportar i de vapen som inte har lösa - enkelt utbytbara - transferportar. Gör man ingen research innan så finns risken att man borrar för grovt och då sitter man där med skägget i brevlådan med en värdelös effektkurva på lägre effekt och (i värsta fall) ett på tok för smalt register i toppen (för få skott) om vapnet har förhållandevis liten tub.


Efter att ha räknat lite så landade jag i att en port på .60 borde vara lagom, alltså 1.50 mm.


Jag hade hela tiden misstänkt ungefär detta, efter erfarenheter dragna med Challengern, så det var av den anledningen som jag köpte en extra röd port. Nu har jag en röd port som jag behåller i original och en som jag kan borra upp till 1.50 mm för att få till en jämn och fin kurva  på 10.00 joule.


En överraskning var emellertid att justermånen på hammarens längd i betydligt större utsträckning påverkade vapnets effekt än vad som var fallet för Challengern. Det betyder att man kan finjustera mera exakt men arbetet att hitta sweetspot också blir betydligt mer tidskrävande.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards