Airpang

Direktlänk till inlägg 15 maj 2015

Lite pyssel...

Av Johnny Ottosson - 15 maj 2015 20:00



Att väcka monstret..


  Härligt väder för skytte!


Idag sköt jag på lite längre avstånd utomhus och jag kunde då konstatera att vindkänsligheten hos 5.00 joule är enorm även vid måttlig blåst. Inspierarad av detta så ägnade jag eftermiddagen åt lite prestandahöjning på den lilla 1701. Som de minnesgoda säkert kommer ihåg så köpte jag två lösa transferportar ifrån USA samtidigt som jag köpte lite andra prylar. Den ena var den blå porten som är original på Marauder Pistol och den andra var ännu en röd port, som är original för 1701.


Den blå porten är närmast gigantisk jämfört med den lilla röda, rena rama stupröret!


Att byta port är ju jättelätt, av med fyra skruvar bara, skifta port och återmontering. På ett par minuter så bytte jag röd port med 1.04 mm mot blå port på 2.03 mm. Efter bytet så sköt jag en kurva bara för att ha något att utgå ifrån. Efter detta så var det en smal sak att ställa in en kurva som gav 18 skott 700-731-704 fps med 8.44 gn. Toppresultatet på den lite spetsiga ojusterade kurvan som jag sköt direkt efter bytet gav en peak på imponerande 750 fps!


Kruxet är ju 14.30 joule (toppvärdet) likväl som genomsnittvärdet för den jämna fina kurvan 13.30 joule är ju en hel del över vår licensfria gräns och att kana över 10.00 E4 är jag inte intresserad av. Poängen med mina små vardagsvapen är ju att de ska vara licensfria och därmed inte heller olagliga.


Nu justerade jag ner förspänningen på hammarfjädern och längden på hammaren varvid jag fick en hel kurva under 10.00 joule. Nackdelen  var dock att denna kurva gav nästan lika få skott (21 st) inom en klart högre spridning (42 fps) men dock ifrån angenämnt låga 2000 Psi. Gick man här över 2400 Psi så blev det ventillås direkt.


Jag hade med andra ord en på tok för stor transferport för ventilens kapacitet och mekanikens justermån!


Detta är naturligtvis intressant att notera för de som borrar transferportar i de vapen som inte har lösa - enkelt utbytbara - transferportar. Gör man ingen research innan så finns risken att man borrar för grovt och då sitter man där med skägget i brevlådan med en värdelös effektkurva på lägre effekt och (i värsta fall) ett på tok för smalt register i toppen (för få skott) om vapnet har förhållandevis liten tub.


Efter att ha räknat lite så landade jag i att en port på .60 borde vara lagom, alltså 1.50 mm.


Jag hade hela tiden misstänkt ungefär detta, efter erfarenheter dragna med Challengern, så det var av den anledningen som jag köpte en extra röd port. Nu har jag en röd port som jag behåller i original och en som jag kan borra upp till 1.50 mm för att få till en jämn och fin kurva  på 10.00 joule.


En överraskning var emellertid att justermånen på hammarens längd i betydligt större utsträckning påverkade vapnets effekt än vad som var fallet för Challengern. Det betyder att man kan finjustera mera exakt men arbetet att hitta sweetspot också blir betydligt mer tidskrävande.

 
 
Ingen bild

Offire

18 maj 2015 19:23

Jag har inte skådat dess like sen John Allen och Lee Malvo var i farten

Johnny Ottosson

18 maj 2015 21:57


De hade ju stängd bagagelucka..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards