Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 25 mars 2012 13:00


Ännu en trevlig film med kaliber 25


Denna gång så är det en Gladiator Mk II med kaliber 25

Av Johnny Ottosson - 25 mars 2012 10:00


Kaliber 25 för jakt..


Här kan man tydligt se hur stabilt kaliber 25 går även i styv vind..


Idag hittade jag ett intressant klipp som tydligt visar den dramatiska effekten av kaliber 25 mot levande vilt. Notera här hur den tunga och grova diabolen formligen slår duvan helt och hållet av sina fötter av anslaget i träffen. Sevärt är också hur stabilt diabolen färdas på väg till målet, detta trots att det blåser så mycket att fjädrarna fladdrar i duvans fjäderdräkt.

Av Johnny Ottosson - 24 mars 2012 17:00


Den nya utredningen..


På olika jakt och sportskytteforum runt om så har det blivit ordentlig trafik de senaste dagarna med anledning av den föreslagna utredningen runt skärpning av vapenlagstiftningen.


Långa trådar finns på Robsoft, Skytteforum.com osv men underligt nog inte på någon av våra ännu sovande luftvapenforum. Anmärkningsvärt med tanke på att luftvapenskyttet blir synnerligen illa drabbat om utredningens slutsatser blir lagstiftning...

Av Johnny Ottosson - 24 mars 2012 10:00


Royale as years pass by....


Tidig stock utan nätskärning och logga i botten på pistolgreppet


Åren går och nu är det tre år sedan FX Airguns Royale var en ny modell på marknaden. Trots att den presenterades så nyligen som maj 2009 så har den redan utvecklats till en rad olika generationer och det är dessa som vi ska kika lite på idag. Det har nämligen inträffat mer med den här modellen under denna korta tid än vad man först tror.

Mk I (tidig version)

Först ut 2009 kom Mk I som i sin tidiga version var utrustad med LW-pipa. Unikt för de allra första exemplaren är stocken utan nätskärningar och andra tryckta mönster samt den udda kilbasen som bara kom ut på ett femtiotal exemplar. Kilbasen hade två löstagbara klackar och funktionen med dessa väckte viss förvåning. Min första tanke var att man skulle kunna byta klackarna mot en annan bredd eller utforming (ex Weaver) men verkligheten bakom dessa var tyvärr inte alls lika genomtänkt - tvärtom..

Det var helt enkelt ett produktionstekniskt fel. Av okänd anledning så tillverkades de första lådorna med för smal kilbas så att vanliga kikarsiktesringar inte passade. Lösningen blev då att för hand fräsa ur två klackar och därefter borra/gänga hål nedåt i blocket. Tack vare dessa hål så kunde man sedan montera lösa klackar och därmed ändå använda blocket i produktionen istället för att bara kassera dem. 


Med märkningar  


Mk I (sen version)


Året därpå 2010 så kom den första större uppdateringen då vapnet fick Smooth Twist pipa istället för Lothar-Walther. Alla vapen hade nu en normal kilbas, liksom de flesta LW-försedda Mk I av tidig version. Kaliber 25 blir nu valbar igenom lanseringen av ST-piporna. Fartomställaren saknas och här kan man säga att Royale nu hade hittat sin form. Stockarna hade nätskärning, vars utformning dock har varierat lite. En del stockar hade bokstäverna FX infräst på förstockens nätskärning men de flesta kom utan detta.


Fartomställare!  


Mk II (tidig version)


När vi skrev 2011 så kom den största revideringen av modellen hittils, här kom fartomställaren! En fullt repeterbar fartomställare med tre olika effektlägen toppade Royale och underminerade därmed ett av skälen att hålla fast vid Cyclonens plattform. Unikt för den här varianten är att lådan är borrad för fartomställare men INTE borrad för det nya matchavtrycket som ännu inte hade lanserats. Piporna var nu naturligtvis bara ST, såvida det inte handlar om en udda kundorder som promt önskade LW. Stocken blir utfräst på vänster sida för den nedre delen av fartomställarens reglage.


Mk II (sen version)


Under 2012 så kom äntligen matchavtrycket och på grund av detta så borras lådan med två skruvhål undertill så att avtrycket kan fästas. Som en konsekvens av detta så får stockarna en liten urfräsning inuti för det större avtrycket. I övrigt inga ändringar jämfört med den tidiga versionen av Mk II.


Som synes så finns det en lång rad underversioner av detta populära och storsäljande vapen. Sannolikt så kommer vi att få se Royale i produktion under en lång rad år framöver, betänk att Cyclone nu har varit med i ett fullt decennium. Det är inte omöjligt att vi ännu 2020 kommer att kunna köpa fabriksnya Royale och med tanke på hur länge Theoben har sålt den numera kraftigt föråldrade Rapid så dröjer det nog länge innan den ännu mer robusta Royale blir ovanlig...


Vilken ska man då välja av alla? Köper man nytt så får man ju det mest kompletta vapnet, med alla finesser i samma paket. Väljer man begagnat och tänker på samlaraspekten så är naturligtvis en tidig bössa, ju tidigare desto bättre, att föredra. Samtliga Mk I är ju nu helt ur produktion och det går inte längre att köpa en Royale utan fartomställaren, dessa vapen är nu så att säga limited edition...


Troligtvis så får vi nog vänta något decennium innan de börjar stiga i värde, det är ju först nu på 2010-talet som de tidigaste vapnen ifrån FX Airguns (2000-serien) böjar bli eftersökta och mystikladdade, åtminstonde på USA-marknaden, vi ligger ju som bekant alltid lite efter där.

Av Johnny Ottosson - 23 mars 2012 19:00


Förändringar i vapenlagstiftningen.


Idag presenterade Justitiedepartementet sitt utredningsuppdrag för att skärpa vapenlagstiftningen med bakgrund av den senaste tidens kriminella händelser i Malmö.

Länk: http://www.regeringen.se/download/36de471c.pdf?major=1&minor=189173&cn=attachmentPublDuplicator_0_attachment

Det som är intressant i texten är att man nu kommer att ställa högre och konkret definerade krav på vad som är en Skytteklubb i juridisk mening. Man vill motverka att Kalle och Pelle skapar en "köksbordsförening" och sedan ansluter den till ett förbund och vips får möjlighet att skriva ut licensgrundande intyg.

Exakt vilka kraven på vad som är en godtagbar skytteklubb i juridisk mening ska innebära är för utredningen att föreslå.

Min gissning är (efter att ha läst grundbetänkande etc) att man kommer att kräva att skytteklubben har varit verksam under X antal år och att klubben under X antal år har haft tillgång till en egen skyttebana samt under tiden bedrivit X antal tävlingar med minst X antal deltagare etc...

Nästa huvudpunkt är att man vill undersöka om halvautomatiska vapen har något berättigande för tävlingsskytte och om det ska ställas högre krav på den här typen av vapen i detta sammanhang än för andra vapentyper.

Slutligen så frågar man om högkapacitetsmagasin (över 10 skott?) ska tillståndsbeläggas eller inte.

Detta är de relevanta delarna som berör luftskytte, i övrigt så vill man skärpa påföljden för vapenbrott och även definitionen av vad som är att anse såsom ett grovt vapenbrott.

Utredningen ska vara klar senast 31 januari 2013 och ambitionen är att stifta lag därefter så fort som möjligt, sannolikt till 1 Juli samma år.





Av Johnny Ottosson - 23 mars 2012 10:00


Med längre pipa


Efter att ha reklamerat den kortare originalpipan så fick jag istället en längre pipa från 1760 av Fondprodukter, den blev sedan kapad och krönt varpå resultatet blev följande:


Öppna riktmedel saknas ännu...



Pivotsprinten blev grovt förstärkt med en härdad stålpinne..




   

   


Idag kom en ny hammarfjäder med guide ifrån USA.

:D 

Fjädern fick jag i gåva av en annan entusiast (Alejandro Corredor från North Carolina) som hade sett mina prestandatester av min 1377 på ett US forum och ville då donera en sats som han tillverkade för en utvärdering.

Här ett foto på den och Mountain Airs trimfjäder, Alejandros är den korta med metallguide:

   

      Ny fjäder ger mera fart?

   

  Lustigt nog så är Alejandros fjäder kortare trots utlovad högre effekt så detta ska bli spännande att se.

Här är mina bästa värden med Mountain Airs kit:

5 pumptag - 525 fps (160 mps) = 6.56 joule
8 pumptag - 630 fps (192 mps) = 9.44 joule
10 pumptag - 667 fps (203 mps) = 10.60 joule
12 pumptag - 729 fps (222 mps) = 12.64 joule

Här har vi testen på Alejandros fjädersystem:

5 pumptag - 522 fps (159 mps) = 6.48 joule
8 pumptag - 618 fps (188 mps) = 9.10 joule
10 pumptag - 679 fps (207 mps) = 10.97 joule
12 pumptag - 741 fps (226 mps) = 13.02 joule

Allt mätt med CPL och ett genomsnitt av 3 mätningar (trött i armarna annars).

Mattematiskt sett så bör jag nå ca 14.30-14.50 joule med tunga diaboler och om jag byter kaliber till 22 med samma piplängd så bör jag ha 20-21 joule eller ca 200 mps med 16 gn JSB Exact.

Rätt okej för en självförsörjande (icke-PCP) luftpistol...

Av Johnny Ottosson - 22 mars 2012 22:00


Problem med Dianas nya P1000


Tyvärr så verkar det som att Dianas nya PCP har inneburit en hel del strul för sina återförsäljare och inte minst kunderna har drabbats illa. BAR har publicerat följande på sin hemsida.


Well, the P1000´s are not quite the gun we were hoping for. Multiple problems including power isuues, leaks and an unreliable loading mechanism has meant the guns have been shipped back to the importer. This isn´t what we expected from Diana and are very unhappy that guns can be shipped with such glaring problems. More info to follow but at this moment we don´t recommend this rifle .



Förhoppningsvis så kommer Diana att lösa dessa problem så fort som möjligt..

Av Johnny Ottosson - 22 mars 2012 10:00


Kraftpaket i lingonserien


FX Airguns Typhoon singleshot kan köpas för 4395 kr


Kaliber 25 har under det senaste året gjort ett veritabelt segertåg över världen och många är de entusiaster som har fått upp ögonen för kalibern som sådan. För en del så har den här kalibern gjort att man tar steget fullt ut och köper ett eget PCP och för andra så kanske man funderar på att skaffa ett andravapen enkom för att komma åt den här spännande kalibern.


Båda dessa tänkbara köpare har ofta varit intresserade av att hitta riktigt billiga vapen och på marknaden så finns det två riktigt prisbilliga vapen - FX Airguns Typhoon samt den ännu billigare Hatsan AT 44.


Hatsan AT 44 är ännu billigare - bara 3395 kr som singleshot


Gemensamt för båda modeller, förutom kalibern, är att det handlar om respektive tillverkares absolut enklaste modell. Man har en syntetstock, man saknar magasin och man saknar också i princip alla tänkbara finesser som återfinns på de lite dyrare vapen från varje tillverkares sortiment.   


Hugget som stucket vilken man väljer med andra ord?


Tyvärr så är det inte så enkelt. Trots att det är vapen riktade mot (!) samma köpargrupp så finns det en hel del skillnader mellan dem. Visuellt sett så ser Hatsan väldigt tilltalade ut med en modernare sidospänningsmekanism, en medsänd manometer samt den inte sällan så intressanta detaljen att den är enklare att hemmatrimma. Förutom detta så finns det också ett betydligt lägre pris - det skiljer exakt en tusenlapp mellan respektive vapen.


Det FX Airguns erbjuder istället för Hatsans godis ovan är en varumärkespipa, ja - man får faktiskt en riktig ST-pipa redan på den här prisnivån! Till Hatsans försvar vill jag dock framhålla att deras egna turktillverkade pipor faktiskt ganska ofta skjuter respektingivande bra och i synnerhet förefaller det vara så med just kaliber 25. För den händelse att man får en dålig pipa så har båda tillverkare bra support från respektive tillverkare och importör.


FX Airguns håller sin Typhoon med ett gammaldags repeterhandtag som måste manövreras upp, bak, fram och ner vid varje repetering. Detta till skillnad från de snabbare och smidigare bak - fram som en modern sidospännare erbjuder. Mekaniken hos Typhoon är dock mjuk och behaglig med en riktigt fin mekanisk känsla för sin prisnivå. 


Trots den tekniskt sett bättre lösningen på pappret så är Hatsans sidospännare knappast ett nöje att manövrera. Den stötvis tröga, nästan kärvande, och grovhuggna passningen hos länkaget för närmast tankarna till en osynkroniserad växellåda hos en rysk lastbil från 1950-talet. Till detta så kan man även lägga en hårdare hammarfjäder som kräver betydligt mer kraft för repeterrörelsen.


Här krävs grova rejäla tag, tänk spett i trädgårdslandet, men funktionen som sådan är det inget fel på. Den lite pysslige ägaren kan säkert göra underverk här med smärgelduk och handsvett under några timmar i garaget.


Något som man måste leva med hos Typhoon är avsaknaden av manometer, såvida man inte köper en som tillval. Just kombinationen av hög effekt, grov kaliber och liten tub gör emellertid att man sällan saknar en manometer i praktiken. Lägg därtill också att manometrar inte sällan krånglar och gör att vapnet läcker...


Formgivningsmässigt sätt så har det tidigare varit jämnt skägg mellan de båda kombatanterna och jag tror aldrig jag har träffat någon som har uttryckt någon beundran för respektive modells formgivning - snarare tvärtom. Jag brukar personligen säga att det ända som var fulare än tumhålsstocken på en At-44 var den första versionen av Typhoonens plaststock...


Dessa tider är nu förbi! Åtminstonde för Typhoonen. Nu har detta vapen fått en normalt formgiven stock med en för prisklassen enastående god finish och därtill solid känsla. Detta är hästlängder bättre än föregångaren och som en extra bonus så har stocken även en varbygel av metall och en justerbar bakkappa. Detta är i princip lyxklass på den här nivån. Dess tidigare tillkortakommande med en mindre vridstyv förstock är nu helt borta.


Hatsan då? Här har tyvärr inga förändringar inträffat. Soliditeten och plastkänslan när man knackar försiktigt på kolven med nageln för fortfarande tankarna till instrumentbrädan i hårdplast på 1978 års Ford Fiesta. Den ihåliga stocken gjuts ännu i två halvor som plastsvetsas ihop, skarven för detta är fullt synlig (se fotot ovan) och bör även denna putsas ner lite av ägaren så att man inte skär sig på dess skarpa kam.


Luftförvaringen sker i en aluminiumtub hos FX Airguns och denna är trycktestad till nivåer som vida överstiger Hatsans, mer än 900 Bar! Tuben är också utbyggbar med förlängningsdelar till längre längd och därmed också större volym. Konstruktionen har varit på marknaden i mer än tio år och har visat sig klara tidens tand på ett utmärkt sätt.


Hatsan kör fortfarande med billigast tänkbara ståltub på sin At-44, den mer påkostade BT-65 har emellertid en aluminiumtub. Den som handpumpar sin At-44 och därmed kanske inte får den bästa fuktavskillningen gör klokt i att inspektera sin tub invändigt med jämna mellanrum och vara beredd att byta tub då och då. Värdet av säkerhet ska aldrig underskattas!


När vi har pipa, stock och luftbehållare så återstår egentligen bara ett bra avtryckarsystem för att bilden av kompletta vapen ska framträda. FX Airguns kör här med sitt klassiska avtryckarsystem med rötterna ända tillbaka till 1990-talet och detta på goda grunder. Det är ett enkelt men mycket bra enstegssystem med utmärkt känsla. På den här prisnivån så motsvarar det mycket väl förväntningarna. Hatsan har också ett skäligen enkelt avtryckarsystem men med en betydligt mer diffus skjutkänsla. Åter igen så får ägaren plocka fram smärgeldukten för att slippa en knastrande grusig känsla, ett släääp av varierande tröghetsgrad och en förbluffande tung avtryckspunkt.

Hur ska man då sammanfatta det hela?

FX Airguns Typhoon är dyrare men klarar mycket väl upp att motivera den prisbilden med en betydligt bättre finish och passform. Man använder en varumärkespipa där Hatsans motsvarighet (Lothar-Walther) kostar extra och man har en avsevärt mer påkostad stock. Den mekaniska känslan är betydligt bättre i avtryck och repeteringsmekanism. 

Hatsan är billigare, på många sätt, men sparar ändå en tusenlapp åt köparen. Man får en manometer och även finesser (sidospänning etc) som dock förfelas lite av bristande finish i utförandet. Säkerhetsmässigt en mer tveksam konstruktion igenom sin ståltub och inte lika utbyggbar för framtiden som Typhoon där FX Airguns erbjuder mängder av olika tillbehör och add-ons. 

I skenet av detta så framträder Typhoonen för de flesta som det smartare valet och det är förbluffande hur mycket PCP man kan få för såpass små pengar. Intressant nog så finns ju båda dessa vapen med kaliber 25, något som är ganska svårt att hitta hos även dyrare varumärkesvapen såsom exempelvis Air Arms. 

Båda dessa gevär saluförs av Tobbe på Hurricane och har två solida aktörer bakom sig som tillverkare och importörer vilket borgar för trygga köp ifall något trots allt skulle strula efter köpet.

Mycket skjutglädje för små pengar med andra ord...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards