Airpang

Direktlänk till inlägg 29 maj 2010

Budgetbössan 1

Av Johnny Ottosson - 29 maj 2010 10:00


Lingonserien


  

Dagens fynd - en sliten men billig budgetbössa



Idag så kom då till sist min begagnade budgetbössa, en lätt misshandlad Diana 24 tillverkad 2001. Jag har tidigare svängt mig med rätt dyra vapen (Indpendence), ett flertal mediumprisade (200, div BSA) så nu kändes det helt rätt att kolla lite närmare på ett rent budgetval och inget är ju billigare än begagnat, eller hur? Valet föll på Dianan mest av en slump, jag kom i kontakt med den tidigare ägaren i ett annat ärende och det visade sig att han hade vapnet till salu så då slog jag till och blev ånyo Diana-ägare.

  

Ihåligt avtryckarblad av en pressad plåtbit - detta är ingen HW..!


Vapnet var som sagt rätt slitet i finishen och har säkerligen inte hanterats med silkesvantar precis. Blåneringen hade ett flertal rostprickar och stocken en hel del skador i sin ytfinish. Det saknades dock slagmärken eller hack, vilket säljaren sanningsenligt hade uppgivit. Priset var emellertid väldigt lågt, en femhundring, så skicket kännes helt representativt för den här facila summan.


Jag resonerade helt enkelt på följande sätt - vad ger bäst skjutupplevelse för pengarna, en splitt ny noname-bössa (Hatsan, Norico, Gamo) eller en begagnad märkesprodukt (Diana, BSA, HW)..? Min gissning är helt klart det sistnämnda.


  

Bakkappa finns inte på snik-Dianor....


Budgeten lade jag på 1000 kr och för dessa pengar så är som regel alltid en HW utesluten, de flesta vet att ett vapen ifrån detta fabrikat normalt betingar åtminstonde 1500 kr (om det är en HW30S/50S), möjligtvis så kunde man kanske hitta en HW25 för tusenlappen med lite tur.


Ett BSA för tusenlappen är sannolikt ett BSA Meteor, jag ämnade dock undvika rena antikviteter (den klassiska Meteor-serien) och istället tänkte jag mig en Meteor Mk VI som brukar återfinnas runt 1000 kr.


Diana var tredjehandsvalet, vapen ifrån detta fabrikat brukar överlag kännas en hel del "billigare" än HW/BSA och är generellt sett inte lika populära, vilket naturligtvis öppnar dörren för ett prisfynd. Det få andra vill äga är naturligtvis oftast väldigt billigt att köpa. Här tänkte jag mig en M24/28, kanske dock i ett lite bättre skick än det vapen som köptes men det var ju å andra sidan till halva budgetkostnaden vilket öppnar dörren för frågan - hur mycket optik får man för återstoden av summan, 500 kr...?


  

Korntunnel av en hårdplast som för tankarna till instrumenbrädan hos Ford 1983..

 

Nu ska vi känna lite på Dianan framöver, kolla träffbilder, utgångshastigheter och fördjupa oss lite över vad man egentligen kan få för en femhundring när det gäller ett fjäderluftvapen på 2010-talet.

 
 
Ingen bild

Phonta

30 maj 2010 17:40

Jag vet ju vad min 70 pound Hoyt Vper tech ger,
Så runt 90m/sek

 
Ingen bild

zpiff

31 maj 2010 20:54

Har också en diana 24, tror inte du blir besviken om den funkar mekaniskt, samt packningar och annat är ok. Köpte själv av en på ett mer eller mindre känt luftvapenforum ;-)
Kör dock med mitt med RD siktet från 2240:an på den.

 
Ingen bild

Silwer

1 juni 2010 11:48

Ja ska det bli ett HW så är det nästan alltid 35an man ser för skitpengar.

De där är väldigt billiga dock men också helt ointressanta tycker jag.

Det man får för de pengarna är så varierande kan jag säga, men ofta har de tappat effekten helt eller delvis så byte av packning är väl det mest akuta.

BSA är som du skriver oftast en Meteor, jag har sett nån gamal airsporter i mindre kul skick också.

Sen har vi de gamla 10m bössorna från typ 50-60-tal de kan ofta bli billiga då ingen vill ha dem då de dels är tunga för att de har vikter i framstocken och även i gott skick är det 7.5J man får se.

En del billiga brytbösse Haeneler får man väl med men sällan nån sjysst boltladdare.

Jag ska inet fortsätta plåga er men jag har sett det mesta va vad som finns i prisklassen genom åren.

Fula gamla El Gamo ska inte heller glömmas, eller det kvittar om de är fina i skicket, man vill inet ha nån ändå.

 
Ingen bild

Silwer

1 juni 2010 11:56

Undarar om den slår min budgetbössa där jag i ett idiotiskt ögonblick köpte en El Gamo Expo, den fula med räfflor på sidorna.

Jag gav en hundring för den och bytte sen till titanfjäder och såå packningar förstås, den gör hela 190mps, och har typ avtryckarkänsla som kräver 2 fingrar för att avlossa.

Jag hr den kvar än, altid kan man ha den och slå nån i huvet med eller nåt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards