Airpang

Direktlänk till inlägg 25 mars 2012

Mera video...

Av Johnny Ottosson - 25 mars 2012 13:00


Ännu en trevlig film med kaliber 25


Denna gång så är det en Gladiator Mk II med kaliber 25

 
 
Ingen bild

kris

25 mars 2012 16:10

Trevlig video, men att dom försöker på huvudskott känns bara som att krångla till det och öka risken att skadeskjuta. Med den kalibern är ett kroppsskott så det räcker och blir över i den här situationen.

 
Johan

Johan

25 mars 2012 17:01

Huvudskott verkar vara en grej bland luftjägare, bland krutskyttar hör man aldrig talas om någon som kör huvudskott. Förstår varför man kör det med .177 men med kal .22 och uppåt borde väl kroppskott vara att föredra.

http://www.skyddsjakt.n.nu

Johnny Ottosson

25 mars 2012 17:43


Det är nog jaktkulturellt betingat.

Precis som att en älgjägare i Sverige aldrig skulle skjuta en älg i huvudet så finns det många luftjägare som aldrig skulle skjuta ett skott mot kroppen.

Jag har till och med sett video med präriehundsjägare som skjuter mot huvudet med 22-250....

 
Ingen bild

Görgen

25 mars 2012 17:53

För mycket skadeskjutning för min smak. Är man inte 100% säker på ett direkt dödande skott ska man enligt mig och även vissa jägare jag känner hålla inne skottet.

 
Ingen bild

at

25 mars 2012 20:10

Gott.
De är sega rackare, ekorrarna. Jag skjuter oftast mot huvudet på dem med 22lr.

 
Johan

Johan

25 mars 2012 21:12

Har också skjutit en del ekorre med 22lr och de är sega alltid men man får va en riktigt duktig skytt om man skall köra säkra huvudskott på den lilla träffytan, jag klarar det inte...=)

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

Max54

25 mars 2012 22:00

Vad är det som är trevligt med den här filmen?
Att se på ett djur som vrider sig i plågor för att nosen är bortskjuten?
I mina ögon är man sjuk i huvudet om man gillar sånt här.

Johnny Ottosson

25 mars 2012 23:46

Totalt så påskjuts 6 st ekorrar i filmen.

1. Denna ekorre får en träff längst fram på nosen, vilket tydligt syns i slow-motion. Diabolen driver av i vinden och träffar dåligt. Skytten repeterar fort och får trots stressen in ett perfekt dödande andraskott precis så fort som man kan begära.

2. Denna ekorre skjuts igenom bröstkorgen, man kan tydligt se träffen i trädet bakom den. Ekorren springer undan men är likväl stendöd.

3 & 4. Dessa två ekorrar skjuts knall och fall. Nr 3 faller bakom stammen och nummer 4 faller framför.

5. Sitter på en sten, blir genomskjuten (rikoschetten mot stenen hörs tydligt) men den löper ändå över stenen.

6. Sitter på marken och träffas rakt igenom huvudet, stendör direkt.

Filmen visar alltså jägare som endera träffar perfekt eller löser de problem som en slumpmässig skadeskjutning orsakar med ett perfekt utfört backuppskott så fort genomfört som möjligt är..

 
Ingen bild

at

25 mars 2012 22:28

Johan: jag skrev "mot" :D

 
Ingen bild

Görgen

25 mars 2012 22:32

Håller med dig Max54, där finns inget trevligt med den filmen. Men vad den tydligt visar är att det tyvärr springer runt skyttar som skjuter över sin förmåga samt på för stora avstånd för att kunna va 100% säker på ren träff. Att precisionen på långt håll är bra med en PCP är det inget att tvista om, men gäller det skytte på levande mål så får man hålla sig inom ett sånt avstånd att man verkligen träffar rätt med första skottet. På tavla på långt håll gör det ju inget om skottet tar något fel, men som man ser i filmen så blir konsekvensen på levande mål lång ifrån trevligt.

Johnny Ottosson

25 mars 2012 23:53

Det finns alltid en riskfaktor för skadeskjutning vid all jakt.

Som tidigare nämns så skjuts 6 ekorrar, 5 dör på förstaskottet och den skadeskjutna ekorren skjuts på det första uppföljningsskottet.

Detta skott är svårt, långt avstånd och frisk vind, men placeras ändå perfekt trots jägarens stress över ett skadeskjutande förstaskott.

Samtliga skott träffar alltså sina mål på första skottet, 5/6 dödar direkt, den enda skadeskjutningen ordnas snabbt och korrekt.

Tänk om vi hade haft samma utfall i älgskogen här hemma i Sverige.

 
Ingen bild

öberg

26 mars 2012 00:25

Det har vi! Jag kan visa en massa filmer där 6 älgar dör av 6 möjliga!!! Visst finns det risker för skadeskjutning därför SKALL man alltid välja skott där risken för skadeskjutning är som minst, dvs i kroppen! har sett luftjaktsfilmer där dom vid huvudskott missat och skjutet bort näbben = svälta ihjäl.
Har man valt att bestämma över liv och död så måste man göra det så skonsamt som det bara går och med så stor säkerhetsmarginal som möjligt!
Är inte Ekorre en fredad art i Sverige sen lång tid tillbaka?

Johnny Ottosson

26 mars 2012 00:48

Visst kan en luftvapenjägare som siktar mot huvudet träffa en näbb på en fågel likväl som en älgjägare kan träffa än älg i buken.

Skadeskjutningar inträffar tyvärr, avsett jaktform och villebråd.

I sak håller jag dock med Öberg, det finns inget skäl att göra saker och ting svårare än vad man måste för att lösa sin uppgift.

Vissa vapen ger mindre risk för skadeskjutning vid huvudträffar och andra ger mindre risk för skadeskjutningar vid kroppsträffar. Här får jägarens omdöme styra riktpunkten.

Ekorre är mycket riktigt fredad i Sverige. Våra röda ekorrar ska dock inte sammanblandas med de grå ekorrarna som förekommer i USA och England där de är skadedjur lovliga för jakt.

 
Ingen bild

Tor Falmer

26 mars 2012 01:38

Denna videon talar sitt tydliga språk om du frågar mig.
En skytt som tror sig vara bättre än vad han är, och som inte kan läsa av vilka förhållanden det är han avlossar skottet i.
Dessutom ökar de antagligen medvetet avståndet. De testar vapnets gränser för jakt på detta villebrådet, vilket inte är ok. Ren nöjesjakt där de inte bryr sig om djuret i fråga.
En del av skotten han tog var rent vansiniga då möjligheten att följa upp med ett skott till mer eller mindre var obefintliga. Dvs, att han skiter i om djuret får ligga och lida tills han har släpat sitt arsle hela vägen fram för att avliva det där det ligger bakom ett träd (djur 3 & 4), en sten (djur 5) eller i en sänka (djur 6).

Jag har ingenting emot jakt, när den bedrivs förståndigt. Man skuter inte på avstånd man inte behärskar. Inte när man skuter mot djur. Gör man det ändå, så ska man se till att man snabbt kan få iväg ett andra dödande skott snabbt. Djur Nr 1 var ok även om jag inte jägarens val av riktpunkt och att det var ett misslyckande han lyckades rädda.

Tummen ner till de där "jägarna"...

Johnny Ottosson

26 mars 2012 10:38

Personligen så anser jag att fågeljakt med hagelvapen ska förbjudas (såsom MP har föreslagit) och detta är av precis de anledningar som du påtalar:

1. Man skjuter på mål i rörelse
2. Eftersök är svårt eller omöjligt

 
Ingen bild

Silwer

26 mars 2012 04:41

Jag ser at tde stikar för mycket och tar skott i flykten tex, onödigt.

Vi har inet såmnna här ekorrar i Sverige så det kan jag inget säga om, ekorrar här sitter i träden, och är inte alls srega om man inte som alla verkar göra skjuter nipingjakt, max avstånd för tat vara cool osv.

Lär er grunderna så sänker ni en ekorre lätt omedelbart.

Så nära som möjligt, max stör, säkert skott, inte barnlekar och sniping.

Fältskytte är dock inet aktuellt där jag bor inag vildkaniner finns här.

Med en fullfarts .25 PCP så sänker de vad de vill om de slutade stila.

Jag är kapabel att avgöra det helt enkelt, i övrigt är jag inte blödig, en del djur rör sig korta sträckor efter de egentligen är döda.

Sniping *tummen ner*

 
Ingen bild

Max54

26 mars 2012 10:06

Om man kan vända riktning och springa hem är man inte död!
Vad är nyttan av denna jakt? Man äter väl inte de djuren?
Om man skulle skjuta en labradorvalp i nosen för att man gillar sånt skulle folk inte acceptera det, men vad är egentligen skillnaden?

Johnny Ottosson

26 mars 2012 10:36

Nu finns det iofs exempel på djur som kan göra de mest spektakulära ting även att de kliniskt sett är döda.

Betänk bara höns som springer omkring utan huvud etc.

Vad är nyttan med jakt överhuvudtaget? En mycket bra fråga. Vi människor kan utan vidare leva och leva gott som vegetarianer så varför ska vi överhuvudtaget jaga? Begränsningen av vilt kan de naturliga predatorerna sköta helt utan problem och mänsklig inblandning.

 
Ingen bild

at

26 mars 2012 11:35

Äh, vissa skriver som de har förstånd till.
Gå in på närmsta slakteri och snacka med en slaktare om vad djur som avlivas kan göra länge efter de dödats. Så tänk på att biffen som ni äter kan ha kommit från en tjurkalv som hängt och sprattlat i en kvart. Men det är ju skillnad... som med de tre aporna, ser inget, hör inget, säger inget.
Det ni inte ser lider ni inte av.
Vi kan ju på samma gång börja tala om grymheter i krig men har nån sett nån youtube film på sistone...
Det känns ju lättare att "må illa" om en ekorre kliniskt sett död tumlar runt ett par varv. Sånt hyckleri får mej att må illa.

Johnny Ottosson

26 mars 2012 11:43


Jag kan förstå hur du menar och på grund av vår djurhantering så konsumerar jag i huvudsak vegetarisk kost.

Att äta kött i de mängder som vi gör här i västvärlden är globalt ohållbart i längden.

 
Ingen bild

Silwer

26 mars 2012 14:05

Johnny ingen vågar fråga dig verkar det som, vad var syftet med filmen?

Du vill väl var för luftvapen även jakt med dem över krutvapen i de situationer det går?

Du blev flyförbannad när Mikebike var anti-luftvapen som du tyckte.

Nu lägger du upp en fiolm som får luftvapenjakt att se jävligt dålig ut, varför?

Forumet fylldes med en massa om att luftvapen ska man inte ha för jakt osv, vilket inte är grejen här, vapnet de har är bra nog, men de är inte bra nog.

Du skadar själv "oss" nu, vad fan tänkte du på? reklampengar?

Inget nonsens nu utan skriv varför, du är duktig på att så att säga kalla ut andra.

Johnny Ottosson

26 mars 2012 14:20


All jakt - oavsett jaktvapen - riskerar att utföras på olika bra sätt.

Ser vi tio bra jaktfilmer på Youtube som vi kollektivt hyllar, uttalat eller inte, så finns det alltid 100 stycken mindre bra jaktsituationer filmade som aldrig publiceras, inte sällan med precis samma personer bakom kameran.

Det är viktigt att man är medveten om detta och det gör naturligtvis att man kan ifrågasätta om det är etiskt rimligt eller inte att publicera jaktfilmer överhuvudtaget?

Vi har jakt i samhället och min åsikt är att jägaren ska ha tillgång till det mest effektiva vapen som krävs för att lösa uppgiften, oavsett vad detta är för vapen och hur dess projektil framdrivs.

Jag är därför positiv till både jakt med pilbåge och luftvapen, men inte för alla.

Kunskap och kompetens måste alltid vägleda de som jagar, oavsett jaktredskap.

Detta sagt så tror jag att det verkliga behovet av jakt är överskattat i Sverige. I takt med fler naturliga predatorer (varg etc) så minskar behovet av mänsklig jakt. Intresset för jakt är dessutom avtagande i takt med att yngre generationer tar vid och jägarkåren måste på något sätt förhålla sig till det etiska dilemma som det innebär att allt fler jägare jagar för the thrill of the kill snarare än för ett verkligt födobehov eller som en del i viltvården. Inte minst alla köpejakter visar tydligt detta.

Ska jakten som hobby överleva så tror jag att jägarkåren måste tänka om sin världsbild. Man kan inte längre diktera att jakt ska ske på ett givet sätt och nykomlingar måste anpassa sig eller göra annat. Man måste fråga de nytillkomna, hur vill ni jaga, med vilka jaktmedel och med vilket syfte. Till detta måste sedan befintlig jägarkår anpassa sig.

Det är ungefär som med TV på 1980-talet, två kanaler - titta eller inte titta. Då gick det att sända skräp men man fick ändå tittare.

Kan man inte anpassa sig och suga upp de fåtal ungdomar som gillar jakt & vapen så kommer man i förlängningen att såga av den gren på vilken man själv sitter och då dör jakten.

För att göra detta så måste man ifrågasätta sig själva, våga tänka i nya banor, våga acceptera nya jaktmedel, acceptera att jakter (bra som dåliga) filmas och läggs online.

Liksom alla förändringar så är det provocerande och ansträngande men man måste göra det eftersom alternativet att inte göra det i förlängningen är ännu värre.

 
Ingen bild

Silwer

26 mars 2012 14:54

Jo skadedjursjakt är mycket lågt rankat bland sk riktiga jägare, men just där tycker jagh luftvapen funkar så bra, de ger inte genomslag so mär enorma, det är hanterbart, luftdrivet, folk som är mer intresserade än den genomsnittlige jägaren osv.

Jag tog över skyddsjakten på mindre djur här där jag bor direkt om jag fick, den som har det nu skiter helt i den delen och är bara ute när det är eftersök eller större djur.

Och en typisk mollskinstomte, krut i fickorna ungefär.

Så jakt som sådant har ju spelat ut soin roll, ja gbrukar skratta när folk sittr ocj menar tat de köpt jaktutrustning för Gud vet vad hur mycket pengar för att de inte har råd att handla mat utan ska jaga mat åt sig.

Vilket snack, men så har vi ju också väldiga mängder med stolpskott som inte vet ett skit hur naturen funkar men som gärna ska gapa om det på TV om vargar osv.

Jag tycker dock din film var fel film särskilt med överskriften att den var "en trevlig film", den väckte anstör helt enkelt och det tycker jag inet om även om jag inte är lika blödig.

Jag orkar inte höra om hur luftvapen max kan döda en mus längre, jag bara orkar inte.

Fördelarna över krut kan tom överväga för skadedjur.

För jag lovar dig kajorna dör inte ut, nu är de här igen i svärmar med hundratals i varje.

 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

26 mars 2012 17:32

Kände obehag när jag såg filmen.Det stackars djuret försökte krafsa bort det onda med framtassen i panik.Det här är rent djurplågeri och skulle inte få förekomma.Att bara få för sig att skjuta mot huvudet på en ekorre visar att man är knäpp och helt samvetslös. Risken för skadeskjutning och lidande är alldeles för stor.Sista gången jag tittade på en (jaktvideo)för min del.Bättre att skjuta mot burkar och dylikt på långa avstånd och ha ett gott samvete än att vara djurplågare.

 
Ingen bild

Albert

26 mars 2012 17:53

Inte konstigt att luftvapen får dålig rykte med såna filmer på youtube, kan inte vara annat än sadister som gör sån skit.

 
Ingen bild

öberg

26 mars 2012 21:07

Jo det förstår jag Johnny, tänkte mest på de svar som finns här ovan där det pratas om ekorrjakt med 22lr

 
Johan

Johan

27 mars 2012 17:11

Ekorrejakt var tillåtet fram till 2001 (har jag för mig) i Sverige men är ju fortfarande tillåtet om det gäller skyddsjakt.

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

öberg

29 mars 2012 02:23

Är du säker på det? kollade på SvenskaJägareFörbundets hemsida och hittade inget om det!
Har stark för mig att den är fredad/

Johnny Ottosson

29 mars 2012 07:35


Även fredade djur får skyddsjagas, paradexemplet är vargen.

 
Ingen bild

iSkytte

30 mars 2012 17:27

Med all respekt för dig och ditt arbete du har gjort på din blogg om att sprida kunskap om luftvapenskytte så håller jag inte med dig att denna video skulle vara trevlig på något sätt!. Det visar bara ett par fjantar som verkligen visar hur man INTE ska jaga eller använda sitt vapen och dem borde verkligen tänkt om att sen lägga ut denna vädervidriga videon på nätet.
Jag förstår dig Jonny att du ville kanske framhäva själva vapnet och dess egenskaper men du borde då istället lagt up en video recension om det som skulle inte väckt en sån stor anstöt bland besökarna. kanske det är inte försänt att fixa det så att dina besökare slipper genomlida detta djurplågeriet som bara befläckar luftskytte och dess utövare !

Jag önskar bara lite mera recensioner och artiklar om olika luftvapen, sikte, ammunition osv på din blogg

Johnny Ottosson

30 mars 2012 20:12


Syftet med rubriken var att skapa en reaktion, inte att på ett ärligt sätt beskriva vad jag själv personligen tyckte om filmen som sådan.

Det intressanta var dock att videon betraktades oerhört positivt i USA där ekorren likställs med brunråttan i etiskt värde.

Här i Sverige så blev reaktionen en helt annan och detta var själva poängen.

 
Ingen bild

at

31 mars 2012 18:58

Jag tyckte det var bra av johnny att dra igång den här diskussionen, det visar just vart vi är på väg med hela jakten i landet. Efter ca 10-20 år är det väl bara avlönade proffs med speciella licenser som får jaga, resten får virka borddukar. Folket har talat.

 
Ingen bild

Silwer

31 mars 2012 23:32

Ja men sånna som dig bör faktikst inte få tala, att ha större skostorlek än IQ är inte nåt man skryter med.

Så för eller emot amerikan eller svensk så klarar vi oss utan dylika kommentarer.

 
Ingen bild

iSkytte

1 april 2012 12:00

"Det intressanta var dock att videon betraktades oerhört positivt i USA där ekorren likställs med brunråttan i etiskt värde"

Och du grundar detta på dem 5 kommentarer som filmklippet har fått på YT ?
Amerikaner och deras Cowboy mentalitet lämnar mycket att önska !

"Syftet med rubriken var att skapa en reaktion, inte att på ett ärligt sätt beskriva vad jag själv personligen tyckte om filmen som sådan. "

Det där tror jag inte på när du satte en rubrik som " Ännu en trevlig film med kaliber 25" där du redan bevisade din personlig åsikt om jaktutövare och deras jaktmetod.

Vill du publicera jaktvideo med luftgevär med lite kvalité från YT så rekommenderar jag kanalerna EdganUSA eller Hunters Vermin

Till sist, den debatten du lyckades skapa var, tyvärr, inte till fördel för din blogg och med tanke på att du i övrigt ändå har haft bra artiklar här så detta utspel med denna video blev en " Tummen Ner " !



Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards