Airpang

Alla inlägg under december 2009

Av Johnny Ottosson - 7 december 2009 01:54


JSB Express - en populär lättviktare !!

 

  

JSBs nya lätta diabol, en vinnare..?

 

Med blott 7.90 grains så var Express den lättaste diabolen i JSBs sortiment innan den ännu lättare JSB RS presenterades. Traditionellt sett så har de flesta diaboler ifrån JSB legat på drygt 8.00 grains som exempelvis Exact-serien. Nominell vikt för kaliber 177 sätter man annars normalt vid 7.50 grains men många använder även 7.90 grains som referensvikt då den mycket uppskattade Crosman Premier är populär som referens för kalibern.


Den låga vikten gör naturligtvis Express till ett mycket intressant val för företrädelsevis ganska effektsvaga vapen och i synnerhet för fjädervapen. Då jag själv uteslutande skjuter PCP så var det därför spännande att pröva Express eftersom den egentligen inte i första hand är tänkt för den här typen av drivkälla. Mina tidigare goda resultat för RS gör dock att man faktiskt ändå borde kunna vänta sig ganska så bra resultat.


Som vanligt så sköt jag på 30 meter med fullt stöd och körde 5 träffbilder om 5 skott vardera i rak följd. Utfallet blev följande:



Träffbilderna blev:


Grupp 1 - 19 mm 

Grupp 2 - 11 mm

Grupp 3 - 9 mm

Grupp 4 - 33 mm

Grupp 5 - 21 mm


Genomsnitt av ovanstående: 18.60 mm.


Detta var dessvärre en besvikelse, jag trodde att Express skulle prestera bättre med tanke på att RS klarade fina 10.67 som genomsnitt, visserligen av 3 träffbilder och inte 5 stycken men ändå. Som man kan se så slår också Express ganska brett och detta utan att vinden har påverkat slutresultatet. Den här diabolen känns alltså inte lika jämn och förtroendeingivande att skjuta som den nyare RS.


Slutsatsen kan därför vara att om man skjuter Express i sitt vapen och tycker att bössan presterar bra med dessa så bör RS stå mycket högt på önskelistan över andra sorter att pröva för att vaska fram en diabol med ännu bättre möjligheter till optimal precision.


Priset för en ask med 500 st och kaliber 177 är 89 kr hos Hurricane.

Av Johnny Ottosson - 7 december 2009 00:43


Vackra stockar som lyfter sina vapen.


Air Arms S200 utrustad med en FT-11 stock av Teak Doring.


Många vapenägare önskar sig ibland ett speciellt vapen som ingen annan har. Kan man själv inte skapa ett sådant så finns det idag ganska många möjligheter att bara via Internet beställa lite av varje för montering bolt-on av ägaren själv.


En av de stora aktörerna på den här eftermarknaden är GINB som ifrån Indonesien tillverkar och levererar customstockar till de vanligaste luftvapnen på marknaden.


Via deras webshop www.ginb.it så kan man enkelt konfigurera och beställa sin customstock på önskat sätt, inklusive tillbehör som justerbara bakkappor, justerbara kindstöd, hamster osv.


  

En vacker och ändamålsenlig stock för 200-serien.


Det finns två lite exotiska träslag att välja mellan; Teak Doring & Sono Kembang. Den förstnämnda är en sorts teak som är ljus i färgen och visas här på bilderna. Den andra är betydligt mörkare och tyngre, för de köpare som föredrar detta.


Prisläget är ifrån 2500 kr och uppåt, beroende på träslag och extra tillbehör. 

Av Johnny Ottosson - 6 december 2009 11:08



  


Den nyare svarta burken "Predator Polymag", utan JSB-märkning.


Polymag är en serie diaboler som JSB tillverkar åt Predator Pellets USA. De har tidigare funnits på marknaden under själva företagsnamnet Predator Pellets. Exakt var skillnaden finns, om någon, mellan de båda versionerna har jag tyvärr inte lyckats hitta någon tillförlitlig uppgift om. En uppgift är dock att kvalitén ska vara högre på de nyare (i den svarta burken) samt att polymerspetsen är bättre förankrad i själva diabolkroppen. Det sistnämnda låter inte helt osannolikt då min nya burk innehöll betydligt färre lösa spetsar än vad den gamla burken gjorde.


   

Den äldre förpackningen "Predator Pellets" med JSB-märkning.  


För de som till äventyrs inte är bekanta med konceptet bakom Predators så är tanken att diabolen främst ska användas till jakt efter mindre skadedjur, i de länder där så är tillåtet. I Sverige så kan man använda dessa vid skyddsjakt med luftgevär förutsatt att vapnet förmår att sända av dem med minst 180 mps och att de används med kaliber 22 eller större. Utomlands, exempelvis i Danmark, USA och UK mfl, så används även kaliber 177 och i synnerhet på den amerikanska marknaden så förefaller dessa lite udda diaboler att vara ganska populära.


Jag har tidigare prövat den äldre sorten på måltavla och i olika medium som exempelvis badrumstvål och då konstaterat att rent tekniskt fungerar de som utlovat - de svampar upp ordentligt samtidigt som man har en övertygande djup penetration men vad glädjer det om man inte kan träffa något med dem?


Just den praktiska precisionen har varit mycket av problemet med dessa diaboler, sannolikt så är de lite, lite obalanserade igenom sin komplexa konstruktion av flera delar vilket gör att träffbilderna blir konstiga och oförutsägbara.


  

Här är 8 Predators skjutna på 30 meter under idealiska förhållanden.

 

Som man kan se på träffbilden ovan, jämför gärna med exempelvis JSB RS på tidigare inlägg, så är träffarna väldigt vandrande på ett planlöst sätt. Som jag ser det är den här träffbilden fullständigt oanvändbar för jakt efter levande mål av den enkla anledningen att man knappast kan förutsäga var någonstans man förväntas träffa


Värt att betänka är dock det faktum att en given diabol kan uppträda fullständigt annorlunda i ett helt annat vapen så även om Predator Polymag inte gick bra i mitt eget vapen (CZ200T) så kan det mycket väl fungera perfekt i andra vapen.

Vad har ni själva för erfarenheter, kommentera gärna eller använd bloggens forum.


Man måste som alltid pröva och testa med andra ord. En ask med 200 st kostar 150 kr (kaliber 177) hos Hurricane (www.luftvapen.se).




Av Johnny Ottosson - 5 december 2009 22:13


Idag fick jag öppna en ny flaska pelletlube, just drygheten i dessa flaskor är förbluffande, där ligger till och med YES diskmedel efter. Som vanligt så satsade jag på Napier Pellet Lube då det är en produkt som jag har använt i åratal, sedan den kom ut på marknaden, och dessutom alltid varit väldigt nöjd med.



Själv så använder jag alltid pelletlube till mina diaboler när jag skjuter PCP. Många skyttar är lite skeptiska till funktionen med pelletlube och vissa använder det inte alls medan andra använder dem "utifall att" trots att man kanske inte vet mer än att det "säkert är bra". Notera nu också att vi talar PCP, de preparat som är lämpliga för PCP är inte nödvändigtvis lämpliga till fjädervapen och viceversa.


En bra pelletlube ska klara av tre uppgifter när det används för PCP:


* Säkerställa ett gott skydd mot rost i pipan, samt motverka beläggningar

* Öka möjligheten till optimal precision hos vapnet/diabolen

* Skydda diabolen ifrån oxidation samt läderfett etc ifrån pelletpouchers  


Napier själva hävdar att deras produkter rakt av förbättrar ett givet vapens tekniska egenprecision med 50 procent - inte illa, eller hur..?


I teorin så fungerar detta igenom att oljan bildar en tätning mellan utsidan av diabolens kjol och insidan av pipan vilket gör att diabolen släpper mera uniformt ifrån pipans kröning vid avfyrningen. Eventuella små, små inperfektioner hos främst diabolens kjol men även i viss mån kröningen ska då överbryggas av oljefilmen. Dessvärre så har jag själv inte kunnat uppmäta någon tillförlitlig skillnad mellan skytte med eller utan smorda diaboler hos de vapen där jag har jämfört.


Rostskyddet i pipan däremot verkar alla vara överrens om. Olja är ju i sig självt rostskyddande och ett PCP har dessvärre inte per automatik en fin oljefilm inuti pipan som är fallet med fjädervapen, vilka ständigt smörjs av lite skvättolja ifrån mekanismen. En nackdel med PCP är ju just att de lätt kondenserar ut fukt i pipan när den kalla stilla luften inuti pipan kolliderar med den av tryck upphettade luften ifrån vapnets trycktank vid avfyrningen.


Den eventuella fukt som då kan uppstå tar oljeresterna ifrån de smorda diabolerna effektivt hand om innan rost kan uppstå.


Slutligen så förvarar många med mig diabolerna antingen i öppna metallaskar eller i så kallade pelletpouches av syntet eller läder. Tyvärr kan läder, främst hos billigare produkter, utverka små mängder överbliven garvsyra ifrån tillverkningsprocessen vilket oxiderar eller på annat sätt missfärgar diabolerna.


Rent praktiskt så brukar jag droppa en-två droppar i en liten ren återförslutningsbar plastpåse (typ Maxigrip) i vilken jag sedan häller ner diabolerna. Därefter så rullar jag runt dem en stund tills de mörknar lite i färgen och ser en smula fuktade ut, tänk på att less is more i det här fallet.


En flaska Napier Pellet Lube betingar i dagsläget 50 kr hos Hurricane och räcker vanligtvis bortåt 10.000 diaboler.



Av Johnny Ottosson - 5 december 2009 16:02


Nu har jag äntligen fått ändan ur vagnen med att köpa en riktigt våg. Visserligen så har jag redan en analog krutvåg ifrån Lee som jag använde till att handladda krutammunition men det är en jämnviktsvåg och ganska tidsödande att använda, i synnerhet om man ska väga diaboler.


  


Just att väga diaboler var nämligen huvudsyftet med inköpet, dels vill jag se hur jämna olika diaboler är i förhållande till varann och dels vill jag igenom att göra en egen sortering av dessa kunna nå så optimala förutsättningar som möjligt till skytte på långhåll.


Den här lilla vågen väger ifrån 0.001 gram (=0.02 grains) till 30.00 gram och den tekniska avvikelsen är angiven till mindre än 0.001 gram. Själva vågen mäter 133 x 95 x 33 mm vilket gör den högst portabel och egenvikten är 220 gram.


Utrymmet för mätobjektet är 84 x 68mm och vågen hanterar gram, grains samt karat. Drivningen sker med 4 stycken AAA batterier.


Priset blev totalt (med frakt) $24 vilket borde innebära ca 200 kr, oräknat eventuell tull & moms. Leveranstiden angavs till 8-24 working days eftersom den kommer ifrån staden Shenzhen i Guangdong-provinsen, Kina. Inköpet ägde rum via eBay USA.

Av Johnny Ottosson - 5 december 2009 13:36


Eftersom vädret var lugnt och fint så var omständigheterna perfekta för att testa nya Exact RS på lite längre avstånd. Jag riggade därför upp tavlorna på uppmätta 50 meter och började bänkskjuta så små träffbilder som möjligt.


Här har vi de fem bilder som jag tog ut under den här fyllningen:


          


Träffbilderna blev följande:

Grupp 1 - 31 mm

Grupp 2 - 15 mm

Grupp 3 - 23 mm

Grupp 4 - 24 mm

Grupp 5 - 16 mm

Genomsnitt av ovanstående: 21.80 mm.


Nya RS känns väldigt förtroendeingivande att skjuta trots sin låga vikt om blott 7.33 grains, lätta diaboler tenderar ju lätt till att bli vinddrivna på grund av sin lägre BC. Att kunna ligga med god marginal under halva likaregeln är ett gott betyg när man betänker att min CZ200T spottar ut dem med blott 9.00 joule.

Av Johnny Ottosson - 5 december 2009 13:22


JSB Exact RS


  

Nya RS betingar 75 kr/ask hos Hurricane.


JSBs senaste dunderdiabol är ju ett måste att pröva, speciellt då jag har haft mycket bra resultat med de äldre versionerna i Exact-serien samt lättviktaren Express.


Det är med andra ord som upplagt med en jämförelse samt inte minst ett test på lite längre avstånd, i detta fall 50 meter.


Först körde jag på 30 meter, 3 serier med RS och de två sista med Air Arms Field 4.51mm:


  




Träffbilderna blev:

Grupp 1 - 11 mm (RS)

Grupp 2 - 8 mm (RS)

Grupp 3 - 13 mm (RS)

Grupp 4 - 17 mm (AAF)

Grupp 5 - 16 mm (AAF)


Överlag så kändes RS väldigt stabil att skjuta med och det ska bli mycket spännande att köra den mot Express, som tidigare har visat väldigt goda resultat - till och med bättre än de vanliga Exact.

Av Johnny Ottosson - 5 december 2009 09:54

 

En av de stora importörerna av luftvapen i USA - Beeman Precision har blivit sålda. Köpare är Summit Financial Resource LP.

 

Beeman som tillsammans med Marksman har varit en division av S/R Industies Inc sedan 1993 då familjen Robert Beeman sålde sitt livsverk. Summit Financial Resource LP är ett rent riskkapitalbolag vars affärsidé bygger på att man förvärvar företag i obalans för att sedan omstrukturera dessa till större lönsamhet. Luftvapenvänner runt om i USA befararar att detta kan innebära ett större fokus på importerade lågprisprodukter ifrån Asien istället för Beemans historiska bas med kvalitétsvapen ifrån Europa.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards