Airpang

Direktlänk till inlägg 5 december 2009

Det går som smort...

Av Johnny Ottosson - 5 december 2009 22:13


Idag fick jag öppna en ny flaska pelletlube, just drygheten i dessa flaskor är förbluffande, där ligger till och med YES diskmedel efter. Som vanligt så satsade jag på Napier Pellet Lube då det är en produkt som jag har använt i åratal, sedan den kom ut på marknaden, och dessutom alltid varit väldigt nöjd med.



Själv så använder jag alltid pelletlube till mina diaboler när jag skjuter PCP. Många skyttar är lite skeptiska till funktionen med pelletlube och vissa använder det inte alls medan andra använder dem "utifall att" trots att man kanske inte vet mer än att det "säkert är bra". Notera nu också att vi talar PCP, de preparat som är lämpliga för PCP är inte nödvändigtvis lämpliga till fjädervapen och viceversa.


En bra pelletlube ska klara av tre uppgifter när det används för PCP:


* Säkerställa ett gott skydd mot rost i pipan, samt motverka beläggningar

* Öka möjligheten till optimal precision hos vapnet/diabolen

* Skydda diabolen ifrån oxidation samt läderfett etc ifrån pelletpouchers  


Napier själva hävdar att deras produkter rakt av förbättrar ett givet vapens tekniska egenprecision med 50 procent - inte illa, eller hur..?


I teorin så fungerar detta igenom att oljan bildar en tätning mellan utsidan av diabolens kjol och insidan av pipan vilket gör att diabolen släpper mera uniformt ifrån pipans kröning vid avfyrningen. Eventuella små, små inperfektioner hos främst diabolens kjol men även i viss mån kröningen ska då överbryggas av oljefilmen. Dessvärre så har jag själv inte kunnat uppmäta någon tillförlitlig skillnad mellan skytte med eller utan smorda diaboler hos de vapen där jag har jämfört.


Rostskyddet i pipan däremot verkar alla vara överrens om. Olja är ju i sig självt rostskyddande och ett PCP har dessvärre inte per automatik en fin oljefilm inuti pipan som är fallet med fjädervapen, vilka ständigt smörjs av lite skvättolja ifrån mekanismen. En nackdel med PCP är ju just att de lätt kondenserar ut fukt i pipan när den kalla stilla luften inuti pipan kolliderar med den av tryck upphettade luften ifrån vapnets trycktank vid avfyrningen.


Den eventuella fukt som då kan uppstå tar oljeresterna ifrån de smorda diabolerna effektivt hand om innan rost kan uppstå.


Slutligen så förvarar många med mig diabolerna antingen i öppna metallaskar eller i så kallade pelletpouches av syntet eller läder. Tyvärr kan läder, främst hos billigare produkter, utverka små mängder överbliven garvsyra ifrån tillverkningsprocessen vilket oxiderar eller på annat sätt missfärgar diabolerna.


Rent praktiskt så brukar jag droppa en-två droppar i en liten ren återförslutningsbar plastpåse (typ Maxigrip) i vilken jag sedan häller ner diabolerna. Därefter så rullar jag runt dem en stund tills de mörknar lite i färgen och ser en smula fuktade ut, tänk på att less is more i det här fallet.


En flaska Napier Pellet Lube betingar i dagsläget 50 kr hos Hurricane och räcker vanligtvis bortåt 10.000 diaboler.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards