Senaste inläggen
Stor eller liten?
Med anledning av FX nya tävlingschassie så uppstår frågan om man ska välja en liten eller stor tub till vapnet. Diskussionen kom upp i samband med att Tomaz noterade en del oönskade temperaturrelaterade fenoment när han sköt utomhus i uppåt -20 grader efter att vapnet hade fyllts inomhus i förmodligen närmare +20 grader.
Att luft påverkas av temperatur är ju allmänt känt men spelar det då någon roll om man har en stor eller liten tub?
Jo, det gör det - och dessutom ganska rejält. Luft har nämligen en viss "tröghet" (vatten än mera så) och det tar därför en längre tid att kyla ner en stor volym än en liten volym. Ett litet skjul blir därför fort kallare än en stor maskinhall och samma princip gäller för lufttuber. Förutom att en tub med liten volym kyls ner fortare på grund av sin lilla volym så har även formen på tuben betydelse. En sfärisk tub kommer automatiskt att hålla värmen bättre än en cylindrisk dito eftersom luften i mitten av behållaren har mer luft mellan sig och behållarens insida. Stillastående luft har ju en utmärkt isolerförmåga och det är därför vi kläder oss lager på lager när vi vill hålla värmen i sträng kyla.
En tubflaska (400 & 500 cc) har sådeles fördelarna både av fet diameter och stor volym jämfört med en smaltub. Till detta så kommer naturligtvis även fördelarna av att de klarar ett högre tryck (235 Bar/400 cc, 250 Bar/500 cc) jämfört med smaltubernas maximala 220 Bar. Detta är givetvis en stor fördel för vapen som använder regulator, i övrigt så spelar det inte så stor roll då få oregulerade vapen använder systemtryck bortom just 220 Bar. Den högre trycktåligheten bottnar också i att stora tuber med sin grövre godsdimension även har en bättre temperaturtålighet.
I raden av fördelar så måste man även nämna att tubflaskor med sin större diameter är betydligt mer okänsliga för resonans, alltså "ping"-ljud. Detta kan vara ett bekymmer för smaltubsvapen på hög effekt, där man som regel motverkar detta igenom att montera en "ping-dämpare".
Nackdelar då?
Förutom estetiken, många anser ju att tubflaskvapen är ganska fula, så innebär tubflaskorna ett tyngre vapen som dessutom i många fall omöjliggör användandet av helshroud men detta är i korta drag de få nackdelar som finns. I övrigt, vill jag mena, så ger bara flasktuberna fördelar jämfört med traditionella smaltuber.
Läget i tillvaron
Som en del vet så har jag i dagarna flyttat från lägenhet till ett parhus varpå mina 3 månader i lägenhet var den kortaste tiden jag har tillbringat i en av mina egna bostäder någonsin. Fördelen är dock att eftersom jag flyttade in 1/8 och ut 13/12 så har jag fått en bra rutin på att flytta. Vad gäller min hobby så har jag konstaterat att jag satte fast mitt vapenskåp väldigt ordentligt i somras så det blev ett omfattande arbete att flytta detsamma enär två av sex expandrar gick runt och fick skäras av för att skåpet skulle lossa från väggen/golvet. Nåväl, principen var uppenbarligen bra för nu har jag monterat skåpet på precis samma sätt i det nya huset och då bör en ev kontroll inte bereda några större problem.
Läget på huset är tacksamt nog mycket bra och åter igen så får jag förmånen att kunna skjuta innefrån mitt eget hus och ut över en egen tomt så att jag kan skapa en egen privat skjutplats för att möjliggöra skytte när jag så själv önskar. Detta ska bli härligt att nyttja, även om det råkar vara bister vinter just nu.
Eftersom jag inte har haft möjlighet att skjuta på grund av arbete och kartongbärande liksom det alltid roande packandet ner och upp så har jag istället roat mig med att följa med våra två fina luftvapenforum, speciellt då LuftvapenInfo och Tomaz mycket intressanta trådar om hans senaste transaktioner.
Vad gäller hans nya Royale FT så finns det en del frågetecken om avtryckarsystemet, inte minst från Ogster. Jag har själv fått frågan om varför inte jag har utrustat min egen Elite med just detta och det enkla svaret på den frågan är att orsaken beror på att jag inte har funnit något behov därav. Visserligen så är säkerligen det nya avtrycket fantastiskt bra och en stor tillgång till de (fåtal) duktiga skyttar som verkligen kan dra nytta av detsamma men personligen så måste jag erkänna att jag är så nöjd med standardavtrycket att jag inte har saknat något annat avtryck. Mitt avtryck till min Elite är helt enkelt kort, distinkt och precis som jag vill ha det - varför då byta?
Vidare så noterar jag att Tomaz även har byggt om sin Verminator Mk II till en "Royale", alltså komponerat om den med längre pipa, den nya gummerade stocken samt en frontmonterad tubflaska. Ett gott val. Själv gillar jag korta karbinvapen men jag har den största förståelse för att detta inte är legio för alla. Korta vapen ÄR mer krävande att skjuta, de har ofta en konstig balans (inte sällan baktunga ) och passar helt enkelt inte för det stora flertalet köpare och användare. Därav att jag själv ofta är mycket restriktiv att rekomendera vapen som exempelvis BSAs fina Ultra till nybörjare. Så bra detta vapen än är och oavsett vilket suveränt värde för pengarna som det representerar så ÄR det också mer krävande att skjuta bra med och alla kommer inte alltid överens med dess lustiga balans och höga tyngdpunkt, även om just det har blivit bättre på de senaste versionerna.
Billigt o bra?
Idag så kommer det tre videos från Ted om Crosman 2100, alltså den större versionen av mer kända 760. Detta är ett mycket billigt multipumpgevär som betingar $60 i USA men Ted extrautrustade dessutom sitt vapen med ett sugrörssikte för ytterligare $20. Över disk här i Sverige så skulle det då handla om en rekylfri vapenkombination med ett prislapp under tusenlappen.
Ett utmärkt val
En av dagens glädjeämnen var onekligen att se vilken trevlig bössa som den gode Tomaz har förvärvat, en av profilerna på LuftvapenInfo. Hans val blev en Royale med den nya aluminiumstocken som FX Airguns numera erbjuder. Ett mycket vackert och naturligtvis otroligt funktionellt vapen. Vapnet har väckt berättigad uppmärksamhet och i den tråd där bössan presenteras har inläggen blivit talrika. De flesta lovprisar naturligtvis hans goda smak och förhör sig om lite fler detaljer runt detta magnifika vapen men tyvärr har tråden även dragit till sig spammare med oväsentliga frågeställningar som påverkar dess läsvärde klart negativt. Jag hoppas att ansvariga Moderatorer känner sitt ansvar och rensar upp tråden så snart som möjligt.
Valet blev alltså en Royale, varför detta och inte en Elite undrar naturligtvis många och jag med dem. Där har jag inget bra svar ännu, en Elite hade ju självfallet uppfattas som ett bättre och mer naturligt val men kanske är det bara så enkelt att Tomaz önskar skjuta med magasin ibland?
Det nya avtrycket och nu dessutom i sin än mer förfinade version är ett självklart val och här missade naturligtvis inte Tomaz på ordersedeln, han är ju dessutom en av få skyttar jag känner som verkligen också kan känna skillnad och till fullo utnyttja den här typen av äkta tvåstegsavtryck.
Nästa intressanta detalj är hans val av rak infästning till shrouden, precis samma goda smak som undertecknad har. Jag kan förnöjt notera att fler gillar den här lösningen och jag tycker själv att den är betydligt snyggare än orignalet även såhär ett år efter jag tog leverans av min egen bössa. Idén kom jag på när jag såg den raka infästningen som är standard på Independence och sedan dess så har jag kört med den infästningen på alla mina vapen från FX Airguns, helt oavsett shroudlängd.
Regulator är ett självskrivet val och en annan kul detalj är att FX numera märker sina block med texten "Smoothtwist" samt logotypen för den här pipteknologin. Troligtvis så är det förmodligen ytterst få kunder som väljer LW-pipor till sina FX vapen.
En snygg detalj, Smoothtwist är definitivt ett varumärke som känns trevligt att visa upp med stolthet. Nu vet jag att det finns vissa som ännu denna dag, snart 2013, fortfarande tvivlar på ST-pipornas prestanda, exempelvis en profil på forumet Airgun, men till detta finns inte så mycket att orda egentligen. "It´s his loss..."
Åter igen alltså - hatten av för ett magnifikt gott vapenval..
Vad får det kosta?
På ett av våra forum så förfasar man sig just nu över att Weihrauch allt mer förefaller ha tappat sin tidigare så höga kvalité. Allt talrikare rapporter även på utländska forum talar ju om ett HW på dekis med modeller som nu uppvisar de mest besynnerliga och synbarligen högst slarviga småfel. Vän av ordning frågar sig naturligtvis - vad är det som händer?
För att kunna förklara detta så får vi titta på marknaden som helhet.
Idag är konkurrensen hård, det finns dessutom mängder med bra eller acceptabla PCP för lägre priser än någonsin, HW konkurrerar inte längre bara med Diana och andra fjädervapentillverkare utan numera också mot horder av andra tillverkare med mycket bredare sortiment på sin reportoar.
I en tid då man kan köpa ett PCP som exempelvis en .22 Crosman Discovery för 3000 kr - vad får då ett fjädervapen kosta? För att kunna skjuta med sitt PCP så krävs det en fyllkälla, exempelvis någon form av handpump, som kan köpas begagnad för tusenlappen. Detta sätter lite av ribban, om ett fjädervapen kostar över 3000 kr så börjar PCP konkurrera och om köparen inte specifikt är på jakt efter just ett fjädervapen så är möjligheten stor att han köper PCP istället eftersom dessa har betydligt bättre praktisk skjutbarhet parat med anslagsenergi på en helt annan nivå.
Kollar vi på HWs sortiment (alla priser från Hurricane) så betingar en .22 HW97k (ett populärt entusiastvapen) idag 4995 kr. Jämför man med PCP så kan man för femhundringen mera få en shroudad Marauder med kaliber 25 och magasinmatning! Tillkommer för fyllkällan för tusenlappen och uppåt.
Okej, 1000-1500 kr mer men man får i gengäld ett vapen med enormt högre effekt och som trots detta uppvisar en praktisk precision som är helt överlägsen och i synnerhet så på längre avstånd. Magasinmatningen bilr ännu en bonus, liksom shrouden. I skenet av detta så är inte 1500 kr speciellt mycket pengar.
Tittar vi nu runt på priser mellan 2500-3000 kr där PCP (ännu) har svårare att konkurrera, ja då erbjuder HW modellerna HW25/30/50S samt HW57 - inget mera. Resten av sortimentet konkurrerar med PCP. För att klara den konkurrensen ekonomiskt sett så måste modellerna bära bättre marginaler, ett PCP kostar ju normalt sett ungefär lika mycket att tillverka som ett fjädervapen men man kan inte alls ta ut samma pengar för ett i kundled. Det enda som talar mot PCP i ett ekonomiskt perspektiv är kostnaden för en fyllkälla.
Det är alltså mycket små pengar som ska betala tillverkningskostnaden för ett fjädervapen idag eftersom man bara kan ta ut en högst begränsad mängd pengar för den färdiga produkten. Till detta kommer också det faktum att det finns horder av konkurrerande fjädervapenfabrikat ifrån rena utvecklingsländer som konkurrerar hårt igenom sina ännu lägre priser. Denna negativa spiral gör att fjädervapentillverkaren försöker tillverka sina vapen så billigt det bara går för att dels kunna hålla undan konkurrenter från låglöneländer likväl de dyrare PCP-vapnen som har attraherat många av de kunder som tidigare kunde tänka sig att betala ett premium för finish, passning, varumärkesvärde och en hög övergripande kvalité.
Med de kapitalstarka kunderna borta till PCP samt en tid då övriga kunder håller allt hårdare i sina plånböcker och dessutom attraheras allt mer av lågprisvapen så tror jag att tillverkare som Diana och Weihrauch kommer att få det svårt att överleva i framtiden. Det vi ser nu är nog bara början till slutet och vi kan lätt se mönstret ifrån andra branscher...
Rimligt att förvänta?
Ytterligare en bra video från Ted
Idag kom det ut en ny video från Ted som på ett intressant sätt indirekt visar skillnaden mellan ett fjädervapen och ett PCP.
BSA Western en gång till...?
Den minnesgode läsare kommer säkert ihåg att BSA för ett par år sedan presenterade en prototyp benämnd BSA Western. BSA har ju en lång och stolt tradition att saluföra rejält kraftfulla men samtidigt väldigt prisbilliga PCP, i första hand riktade till den viktiga marknaden i USA.
Vi kommer ju alla ihåg modeller som Techstar, Lonestar och inte minst Sportsman HV som säkerställde en god försäljning för BSA i detta segment. Den sista inkarnationen av dessa modeller benämnde man Western men den kom aldrig i produktion, dels på grund av bytet av generalagent för fabrikatet i USA och dels på grund av BSAs strul med Multishotsystemet och dess krånglande magasin till den första R10-serien.
Nu finns emellertid ett väl fungerande Multishot-system, det finns pålitliga Mk II versioner av magasinen till kaliber 25 och dessutom så gör den dåliga ekonomin för USA att prisbilligare vapen får ett bättre genomslag. Allt sammantaget innebär att det finns bättre förutsättningar för att dra nytta av en ny modell på detta tema.
De första uppgifterna är mycket knapphändiga men vad det handlar om är egentligen en Lonestar med T-10 magasinsystem och full shroud, allt förpackat till lägsta tänkbara pris. Aktuella kalibrar kommer då att vara 22 samt 25 med effekter mellan 36-45 fpe, beroende på kaliber. Magasinen kommer att rymma 10 diaboler till kaliber 22 och 9 stycken till kaliber 25. Priset är inte fastställt ännu men troligtvis hamnar man någonstans runt £499 eller liknande här i Europa ifall man köper av exempelvis en handlare i Tyskland.
Handlare långt borta...
Ibland så hör man synpunkter på våra forum om att det inte finns någon lokal handlare där inläggskrivaren befinner sig, alternativt att den lokale handlaren har ett för dåligt sortiment och/eller för höga priser. Jag kan inte gör annat än att konstatera sanningshalten i detta, det är ju så som det i de flesta fall förhåller sig för de flesta av oss.
Men är detta då ett problem?
Vi kan i de flesta fall köpa det mesta online via exempelvis Hurricane eller ProGunner. Räknar man sedan med en radie av trettiotalet mil ifrån dessa båda orter (Vittsjö resp Gävle) så täcker man över 80% av landets befolkning. De allra flesta kan alltså göra en tripp, åtminstonde en gång o året, till någon av dessa handlare för ett eventuellt större inköp. En tur väl värd att ta inför exempelvis en investering i tiotusenkronorsklassen.
För de mer vardagliga behoven så brukar postorder eller handel online fungera utmärkt, det handlar då oftast om några burkar diaboler eller något mindre tillbehör. I dessa fall så blir vanligtvis frakten helt överkomlig. Som regel så är dessa större handlare också välsorterade och ligger bra till prismässigt. Deras lägre pris kan i många fall kompensera fraktkostnaden jämfört med att handla hos sin lokala jakthandlare.
Den utvecklingen som vi ser nu med allt färre jakthandlare och allt större jaktaffärer är definitivt här för att stanna. Runt Göteborg så har vi egentligen bara två "mindre" handlare (JGs och Björns), andra mindre handlare (Augusts) har gått omkull eller blivit uppköpta. Istället så ser vi stora kedjor som etablerar sig (Jaktia Kållered och XXL).
De stora aktörerna satsar på lönsamma volymvaror, helst crossovers som kan fungera till andra kundgrupper än vanliga jägare, till exempel friluftsmänniskor generellt. Udda varor med lägre marginaler och usel omsättningshastighet, exempelvis vapen, håller man på lägsta tänkbara nivå.
I skenet av den utveckligen så tycker jag det är en god investering för framtiden att stödja våra riktiga entusiasthandlare, även om de ligger långt borta och när deras varor kostar lite i frakt..