Airpang

Direktlänk till inlägg 26 maj 2021

Tiden rullar på...

Av Johnny Ottosson - 26 maj 2021 11:00


En ung entusiast och en gammal bössa!


 

Här är min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 - rätt så original ännu..


Ibland blir jag kontaktad av entusiaster som vill prata luftgevär, vilket alltid är lika trevligt. Det händer kanske inte så ofta numera eftersom jag det finns så många bättre former av information än en gammal gubbe i Ucklum men när det väl inträffar så är det som regel ganska trivsamt.


Hursomhelst...


En kille ringde, mycket trevlig, och hade lite funderingar runt ett bra luftgevär till lågt pris. Han hade hört mycket gott om HW30S och övervägde därför ett sådant. Jag kunde bara bifalla hans analyser och den information han tidigare hade hittat själv, han var helt enkelt på rätt väg. Han ville målskjuta lite på sina förändrars lantställe, där fanns en gammal Diana som han gillade men han hade nu blivit utlovad något bättre av sin pappa i utbyte mot diverse trädgårdsarbete och ett löfte om att stanna på lantstället och inte försöka vilja bo kvar inne i staden under semestern.


Efter en trevlig konversation fram och tillbaka så nämnde han i förbifarten att han var 15 år gammal, ett år yngre än min egen grabb. Inget konstigt med detta, han lät lite ung om än kanske inte riktigt så ung eftersom han hade ett moget och eftertänksamt sätt att resonera kring hobbyn.


 

Här har vi samma Ultra under sensommaren 2012


Efter samtalet så började jag fundera lite, killen som jag precis talade med var alltså lika gammal (ung?) som mitt eget BSA Ultra! Har jag redan ägt den bössan så länge nu - 15 år? Tydligen, så är det. När killen som ringde föddes så tog jag samtidigt leverans av den bössan som jag fortfarande har i min ägo, men det känns ju nästan som igår?


Jag köpte mitt BSA av Lloyd på BAR och han skickade den i ett paket hem i brevlådan, detta var ju på den tiden som det inte fanns någon VCR-act i England och då de fortfarande var med i EU. Jag betalade £249 + frakt på £28, vilket jag tyckte var en smula dyrt även om det var leverans till dörren på bara ett par dagar.


Efter lite juridiskt krångel (överlåtare saknades ju) så lyckades jag till sist få licens på den ett par veckor senare efter att ha sålt den på papparet till en handlare med tillstånd, som därefter sålde tillbaka den till mig - två transaktioner med den symboliska summan av 1 krona styck. På detta sätt stod handlaren som överlåtare och licensen accepterades.


Detta var ju 2006 och idiotstoppet på luftvapenlicenser 2000-2005 i Västra Götaland hade just stoppats. Däremot så ville de plötsligt ha någon form av intyg från en klubb?! Ingen hade hört talas om detta tidigare. På 1990-talet räckte det ju bara att ange "Enskilt målskytte" som "ändamål" liksom "Låst plåtskåp" som "förvaring" för att de små gula licenslapparna skulle hoppa fram.


 

Samma BSA är nu 15 åt gammal..


Osäker på hur jag skulle göra så nämnde jag saken på jobbet till en bonde som jag visste var med i en lokal jaktvårdskrets. Han grymtade sympatiserande mot detta påfund och skrev direkt ut ett intyg om klubbmedlemskap i jaktvårdskretsen åt mig, mot att jag betalade 50 kr i årsavgift! Papper och kvittens hade han lustigt nog med sig i sin jättelika torghandlarplånbok!? Med detta intyg ihop med ansökan så kom licensen knappt två veckor senare.


Sedan dess har min BSA haft många olika skepnader. Originalstocken i bok ersattes av en av valnöt från en Mk III eftersom man inte erbjöd valnöt direkt vid introduktionen av modellen 2005. Jag köpte helt enkelt en likadan fast licensfri Ultra med kaliber 177 och vanötsstock, skiftade stockar på vapnen och sålde den licensfria.


Från början hade jag ett mitt gamla Leupold EFR VX-I på Ultran men bytte ganska snabbt mot ett Tasco Varmint som fortfarande finns på plats. Till detta så har även tillkommit ett annat avtryckarsystem från Rowan Engineering, en fyllventil med manometer från Darrin på XTX-Air - i övrigt så har jag behållit den som original.


Tyvärr så har den dock ramlat lite mellan stolarna och inte fått så mycket användning det senaste decenniet. 


 

Så här glad blev man vid leveransen i juni 2006 - 35 år ung!


Åker jag till banan så skjuter jag i regel min FX Airguns Elite 25 som är betydligt roligare på långa avstånd och skjuter jag hemmavid eller inom bebyggelse utanför skjutbanor så använder jag licensfria vapen, som jag egentligen tycker är roligare. Av den anledningen så har Utran mest fått stå i skåpet som ett monument över en svunnen tid då jag var ung och rask.

 
 
Ingen bild

gurkan

31 maj 2021 10:37

Härligt inlägg :) kul att läsa, tack för du delar med dig och hoppas det blir bra för grabben som sökte råd.

 
Ingen bild

Martin

1 juni 2021 21:01

Den andra Ultran står i tryggt förvar hemma hos mig.
Den var på vift ett tag men nu står den som sagt hemma hos mig igen, och kommer förhoppningsvis göra det länge till.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards