Airpang

Direktlänk till inlägg 26 maj 2011

Eliteklass..

Av Johnny Ottosson - 26 maj 2011 21:00


Ammunitionsutprovning


   En vinnare...?


Idag så har jag prövat tre olika sorters ammunition i min Elite. Syftet var då att försöka hitta den eller de absolut mest lovande diabolerna för att sedan gå vidare med mer seriösa precisionstester.


Som vanligt så sköt jag över uppmätta 50 meter med fullt stöd. Tyvärr så var vinden inte helt och hållet med mig, det var lugnt men inte helt perfekt. Dock så kändes det dugligt för syftet, att skilja agnarna från vetet i en grovgallring.

Här kommer en liten video som visar avståndet, 50 meter är längre än vad man tror. Notera också hur trevliga FXs stockar är när de får lite olja på sig, de är tyvärr en smula torra direkt ifrån tillverkaren.

En härlig vårkväll att ägna åt lite skytte..


Hur blev då utfallet? Jo, det var ett mycket intressant resultat. Jag körde samtliga 90 skott (två tavlor om vardera 45 skott) i rak följd på en enda fyllning. Först tre träffbilder JSB King, sedan tre träffbilder HN Baracuda och slutligen tre träffbilder Exterminator på respektive tavla.

   Totalt genomsnitt för hela tavlan: 17.00 mm

Totalt genomsnitt för hela tavlan: 17.55 mm

Kollar man på den individuella fabrikaten så blev utfallen följande; genomsnitt JSB: 13.33 mm, HN: 23.83 mm, Exterminator: 14.66 mm, allt då räknat på samtliga sex träffbilder för respektive sort.

Intressanta individuella träffbilder värda att kommentera var följande:

Tavla 7: Bara 4.00 mm, det ser ut som bara tre hål men det är fem diaboler skjutna. Exterminator går verkligen exceptionellt bra när den träffar rätt.

Tavla 9: Även här ett strålande resultat med 8.00 mm.

Eftersom skott nummer 75-90 föll på Exterminator så tror jag att den utebbande luften i kombination med dessa diabolers höga vikt gjorde att de tre sista träffbilderna blev sämre än vad de borde vara. Här kommer framtida tester att ge ett klart svar. Utan dessa tre träffbilder så hade Exterminator varit helt klart bäst. Annars så vann JSB dagen på sitt låga och jämna resultat. HN Baracuda visade sig inte alls prestera speciellt bra, så den utgår tills vidare.

Sammanfattningsvis så kan man inte säga annat än ett Elite är en otroligt välskjutande konstruktion. Trots tre olika sorters diaboler så blev ändå genomsnittet över 90 skott bara lite drygt 17 mm! Räknar vi sex träffbilder på den bästa sorten, JSB King, så hamnade vi på otroligt bra 13.33 mm.

För att man ska förstå hur bra 13.33 mm egentligen är för sex träffbilder så kan jag i jämförelse berätta att min 22 Royale 400 som bäst skjuter runt 16 mm i genomsnitt över nio träffbilder. Den Rapid som jag lånade i vintras och sköt mängder med skott med presterade som bäst lite drygt 19 mm.

Varm i kläderna, alltså inskjuten på detta vapen, och med perfekta omständigheter i övrigt så borde man till sist kunna klippa drömgränsen med detta vapen - under 10.00 mm i genomsnitt på 50 meter.

Det kommer att bli en mycket spännande vår men först återstår lite 80 meter..

 
 
Ingen bild

Jazz

27 maj 2011 17:54

Det man kan se direkt på tavlorna är att geväret skjuter bättre än dig. Eloge till Fx.
Men Jonnhy varför i he...e tränar du inte upp din förmåga att krama av skottet.

Johnny Ottosson

27 maj 2011 18:37

Övning ger färdighet, det kanske blir bättre med tiden?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards