Airpang

Direktlänk till inlägg 26 maj 2011

Eliteklass..

Av Johnny Ottosson - 26 maj 2011 21:00


Ammunitionsutprovning


   En vinnare...?


Idag så har jag prövat tre olika sorters ammunition i min Elite. Syftet var då att försöka hitta den eller de absolut mest lovande diabolerna för att sedan gå vidare med mer seriösa precisionstester.


Som vanligt så sköt jag över uppmätta 50 meter med fullt stöd. Tyvärr så var vinden inte helt och hållet med mig, det var lugnt men inte helt perfekt. Dock så kändes det dugligt för syftet, att skilja agnarna från vetet i en grovgallring.

Här kommer en liten video som visar avståndet, 50 meter är längre än vad man tror. Notera också hur trevliga FXs stockar är när de får lite olja på sig, de är tyvärr en smula torra direkt ifrån tillverkaren.

En härlig vårkväll att ägna åt lite skytte..


Hur blev då utfallet? Jo, det var ett mycket intressant resultat. Jag körde samtliga 90 skott (två tavlor om vardera 45 skott) i rak följd på en enda fyllning. Först tre träffbilder JSB King, sedan tre träffbilder HN Baracuda och slutligen tre träffbilder Exterminator på respektive tavla.

   Totalt genomsnitt för hela tavlan: 17.00 mm

Totalt genomsnitt för hela tavlan: 17.55 mm

Kollar man på den individuella fabrikaten så blev utfallen följande; genomsnitt JSB: 13.33 mm, HN: 23.83 mm, Exterminator: 14.66 mm, allt då räknat på samtliga sex träffbilder för respektive sort.

Intressanta individuella träffbilder värda att kommentera var följande:

Tavla 7: Bara 4.00 mm, det ser ut som bara tre hål men det är fem diaboler skjutna. Exterminator går verkligen exceptionellt bra när den träffar rätt.

Tavla 9: Även här ett strålande resultat med 8.00 mm.

Eftersom skott nummer 75-90 föll på Exterminator så tror jag att den utebbande luften i kombination med dessa diabolers höga vikt gjorde att de tre sista träffbilderna blev sämre än vad de borde vara. Här kommer framtida tester att ge ett klart svar. Utan dessa tre träffbilder så hade Exterminator varit helt klart bäst. Annars så vann JSB dagen på sitt låga och jämna resultat. HN Baracuda visade sig inte alls prestera speciellt bra, så den utgår tills vidare.

Sammanfattningsvis så kan man inte säga annat än ett Elite är en otroligt välskjutande konstruktion. Trots tre olika sorters diaboler så blev ändå genomsnittet över 90 skott bara lite drygt 17 mm! Räknar vi sex träffbilder på den bästa sorten, JSB King, så hamnade vi på otroligt bra 13.33 mm.

För att man ska förstå hur bra 13.33 mm egentligen är för sex träffbilder så kan jag i jämförelse berätta att min 22 Royale 400 som bäst skjuter runt 16 mm i genomsnitt över nio träffbilder. Den Rapid som jag lånade i vintras och sköt mängder med skott med presterade som bäst lite drygt 19 mm.

Varm i kläderna, alltså inskjuten på detta vapen, och med perfekta omständigheter i övrigt så borde man till sist kunna klippa drömgränsen med detta vapen - under 10.00 mm i genomsnitt på 50 meter.

Det kommer att bli en mycket spännande vår men först återstår lite 80 meter..

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jazz

27 maj 2011 17:54

Det man kan se direkt på tavlorna är att geväret skjuter bättre än dig. Eloge till Fx.
Men Jonnhy varför i he...e tränar du inte upp din förmåga att krama av skottet.

Johnny Ottosson

27 maj 2011 18:37

Övning ger färdighet, det kanske blir bättre med tiden?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se