Airpang

Direktlänk till inlägg 26 maj 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 26 maj 2016 10:00Bästa bössorna - plats 7


  En verkligt tidlös klassiker - Weihrauch HW35!Plats 7 har jag reserverat till en mycket betydelsefull modell vars framgång utgjorde fundamentet för en av branschens absolut största och viktigaste aktörer – Weihrauch. De flesta av er förstår säkert att det är modell 35 som jag tänker på, en synnerligen viktig modell som nu har funnits på marknaden i mer än sex decennier och det med förvånansvärt små förändringar.

 

Trots sin ålder så handlar det om en modell som fortfarande känns förunderligt fräsch och detta är naturligtvis en känsla som man främst förnimmer på vapen som redan vid sin tillkomst var långt före sin samtid, något som naturligtvis också är fallet för trettiofemman.

 

Jag har tidigare skrivit en hel del inlägg om modellen och dess historia så jag tänker inte gå in på detta i dagens inlägg utan snarare redogöra för mina tankar om dess plats här på listan. Till att börja med så rör det sig om ett bra vapen, det är enkelt att anspänna tack vare dess långa pipa, det är utrustat med Rekord avtryckarsystem och hela dess konstruktion är förstklassig såväl som synnerligen solid – detta är ett genuint vapen som formligen utstrålar kvalité och i synnerhet så i dess De Luxe-utförande med valnötstock.

 

När den här modellen kom så lade den en hög ribba för konkurrenterna att förhålla sig till och det inte minst i prestandahänseende, något som man numera sällan förknippar just den här modellen med. En gång i tiden så var detta nämligen rent objektivt en synnerligen vass bössa som klarade hela 700 fps redan under 1950-talet!

 

Idag så är naturligtvis 700 fps inget upphetsande och i synnerhet inte ifrån ett så pass fysiskt sett stort vapen, men på den tiden (då kronografer därtill var synnerligen sällsynta) så var detta rykande prestanda och med viss rätta så brukar modellen betraktas som det första magnumvapnet ibland fjädervapnens skara. Andra exempel på framsynthet var modellens kilbas med färdiga hål för rekylpinnar liksom det aktiva piplåset, på den tiden en betydligt mer intressant detalj än vad som är fallet numera då de flesta brytfjädervapen har pålitlig lockup.

 

På det hela taget så var det en mycket pålitlig och kraftfull konstruktion som var fullt konkurrenskraftig långt in på 1970-talet. Det är denna framsynthet liksom dess genomslag på den tidiga USA-marknaden på 1960-talet som ger modellen dess största historiska signifikans – eller som en del fantaster brukar säga - ingen HW är mera HW än modell 35.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Thomas

26 maj 2016 12:47

Personligen, skulle D54 komma klart för HW35'an!

Det många personer missar med HW35'an är dess abnormt stora "pistolgrepp", eller vad man nu skall kalla det. De andra Weihrauch från HW50, som är ett bättre gevär än HW35, upp till HW97, har ett pistolgrepp som betydligt fler skyttar kan hantera.

 
Ingen bild

dano_swe

26 maj 2016 16:01

Den stora frågan är vilken bössa som hamnar på första plats - FWB300S, HW97 eller kanske något PCP som fullständigt revolutionerade marknaden? :)

 
Johan

Johan

27 maj 2016 07:56

Jag gissar på FWB300 eller FX2000 på första plats...

http://www.krakjohan.se

 
Ingen bild

Silwer

27 maj 2016 18:58

FX2000 är inte alls nr 1, få ägde dem då, då är FX Cyclone betydligt större för just svenskt pcp, då släppte en plugg.

Johnny har heller aldrig talat sig varm över FWB300s, imo är den viktig bar för att den levererar just vad Sverige behöver licensfritt till skapligt begpris.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se