Airpang

Direktlänk till inlägg 8 mars 2016

Udda annonser..

Av Johnny Ottosson - 8 mars 2016 10:00


I krigens skuggor


  En bra julklapp från 1914


Luftvapen har alltid varit betydelsefulla i krig, paradoxalt nog. Vanligtvis så associerar vi ju luftvapen med måttligt effektstarka vapen som man i allmänhet inte utan svårighet kan använda för att ta en annan människa av daga. Istället så har luftvapen historiskt sett varit betydelsefulla för att utbilda vapenovana människor i att hantera skjutvapen innan de anförtros att hantera krutdrivna och fullständigt livsfarliga sådana inför sina uppdrag i krig.


Under hela 1900-talets största och mest kända konflikter så har luftvapnen haft en betydelsefull roll att fylla i detta sammanhang, allt från det första världskriget, via det andra och till modernare konflikter som Vietnamkriget.


Idag så ska vi kolla lite på två distinkt olika annonser som båda kom ut under en period då ett omfattande världskrig stod inför dörren. Den första annonsen, den ovan, är inför det första världskriget och det är uppenbart av stämningen i annonsen att man inte är direkt orolig inför utsikterna att landet faller i krig. Här uppmuntras läsaren att köpa ett luftgevär då "miniatyrgevären" (alltså motsv. 22 LR) har tagit slut på grund av stor efterfrågan. Man framhåller att ett luftvapen är minst lika bra som övningsredskap och man konstaterar att det är naturligt att alla vill förbereda sig att försvara sitt land i dessa tider. Även ungdomar och kvinnor förväntades minsann också ta del av detta.


Känslan i annonsen är en smula hurtfrisk, lite som en kollektiv uppladdning inför ett större idrottsevent. De fruktansvärda fasor som ett industrialiserat krig i verkligheten innebär var mänskligheten ännu inte införstådd med.


   Bristen på vapen av alla sorter var skriande och därav dessa desperata annonser


Vår andra annons kom inför det andra världskriget och nu var läget betydligt mer allvarligt. Den tyska krigsmakten hade med besked presenterat sig på kontinenten och i Storbritannien så insåg man att motståndaren var en formidabel fiende - toppmodernt utrustad, högt motiverad och bevisat effektiv. Nu var det dags att ruska liv i sitt eget försvar.


Den brittiska armén önskade få in luftvapen av kaliber 177 ifrån diverse fabrikat, nöden var faktiskt såpass stor att man även accepterade Diana-vapen tillverkade i Tyskland! Märkligt nog så undanbad man sig dock luftvapen ifrån inhemska Greener?! 


Vapenägaren kunde välja att donera sitt vapen, låna ut det till försvaret (tills kriget var över!) eller kanske sälja det, varpå man själv fick ange vad man ville ha för det. Även defekta vapen var välkomna och man hör tydligt den desperata tonen i uppmaningen.


Faktum är att Storbritannien satt pyrt till inför det andra världskriget och Tysklands psykologiska övertag var därtill förkrossande. Skjutvapen var förhållandevis sällsynta, bortom allmogens hagel- och luftgevär, så det påstås att man till och med vittjade museum på deras antika mynningsladdare, armborst och stångvapen (!) för att beväpna så många personer som möjligt.


Som Anders L Dahlman beskriver perioden i sin bok "Luftgevär"; - "En hillebard är inte mycket till vapen när den befarade fienden hanterade en toppmodern 9 mm kulsprutepistol.."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards