Airpang

Direktlänk till inlägg 27 april 2015

Ny Airgun Reporter

Av Johnny Ottosson - 27 april 2015 12:00Crosmans Armada!


En presentation av Armada


MSR (Modern Sporting Rifle) är som bekant oerhört populära i USA. I princip alla tillverkare gör någon form av vapen på AR-systemet och nu har den här trenden även spridit sig till luftvapenvärlden i och med Crosmans nya Armada, baserad på den storsäljande Marauder-serien.


Personligen så är jag kluven då jag alltid är mån om en konkret distinktion mellan krut- och luftvapen och har alltid betraktat krutvapenreplikor i luftvapenform som - fåniga, för att uttrycka saken milt. Hade jag velat ha ett krutvapen så hade jag naturligtvis köpt ett. För mig så är inte luftvapen "det som får duga" när jag inte kommer åt önskat krutvapen utan luftvapen är något helt annat och betydligt bättre.


Av samma anledning så har jag alltid föredragit och beundrat klubbar som är fristående och enbart ägnar sig åt luftskytte snarare än klubbar där luftskyttet bara en en gren av (den huvudsakliga) krutvapenverksamheten.


Självfallet så har jag prövat krutskytte och jag har även ägt ett antal olika krutvapen igenom åren men samtliga, med undantag av min Ruger 1022, har jag sålt av för att inte ersätta med något annat än möjligtvis ännu ett luftvapen. Ur mitt perspektiv så skapar krutvapen större problem, än tillgångar, för våra luftvapen. Ofta på grund av orättvisa skäl, javisst, men så är det.


Hade vi inte haft krutvapen så hade vi sannolikt haft fler luftvapenskyttar, vi hade haft ett miljövänligare skytte och vi hade sannolikt inte heller haft en lika vapenrädd bred allmänhet. Folk i gemen blandar tyvärr ofta ihop krut- och luftvapen och reagerar då starkt negativt på dessa. Testar man att gå igenom stan med en pilbåge så skulle kanske människor höja på ögonbrynen men inte mycket mera. Skulle man gå samma sträcka med Armadan i dagens inlägg så skulle troligtvis polisen bli tillkallad - inte för att man bär ett luftgevär utan för att man  bär ett gevär, vilket i sig signalerar kriminalitet, död och elände.


Av den anledningen så är det oerhört viktigt för luftvapnens framtid att inte låta sig beblandas med och besudlas av krutvapenskyttet. 


Detta sagt så har jag inget i sak emot AR-systemet. Modularitet är bra och skapar enorma möjligheter för den enskilde entusiasten att själv forma sitt vapen efter eget gottfinnande. Söker man hos de stora tillbehörshandlarna på vapensaker i USA så är sortimentet med AR-kompatibla komponenter minst sagt sanslöst och det kommer dessutom ständigt nya saker hela tiden.


Det kommer därför att bli spännade att se om AR-konceptet kommer att få fäste även i luftvapenvärlden eller om det bara är en tillfällig trend..

 
ANNONS
 
Ingen bild

Archon

27 april 2015 17:35

Tyckte Armadan såg riktigt trevlig ut. Förmodligen aningen för dyr för min smak. Apropå det här med pilbågar. Visst är det en smula märkligt att pilbågen på ett nästan magiskt sätt lyckats undkomma våra lagstiftares förbudsiver? Vem som helst kan köpa en modern, kraftfull compound pilbåge och pilar med spetsar avsedda för jakt utan att någon frågar efter licens eller dylikt. Med en sådan kraftfull pilbåge kan man enkelt skjuta rakt igenom en normalbyggd människa från nära håll, förutsatt att pilen inte träffar i ben. Dom är kort uttryckt dödliga i fel händer. Men om man äger ett luftvapen som ger måttliga 11,1 joule, ja då gör man sig skyldig till vapenbrott. Jag har lite svårt att se logiken i detta.

 
Ingen bild

-Jonas-

28 april 2015 00:24

En skillnad är att pilbågen inte kan lagra energi.
Jämför t.ex pilbåge som är licensfri med armborst som är licenspliktig. Så verkar det vara generellt, varför vet jag inte.

Johnny Ottosson

28 april 2015 11:33


Det är helt riktigt och jag tycker det är en konsekvent och bra dragen gräns.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se