Airpang

Direktlänk till inlägg 27 april 2016

Användbart eller inte?

Av Johnny Ottosson - 27 april 2016 10:00


Rundkulor!


  Bild från ett test som Tom Gaylord genomförde med ca 10 joule.


När jag skrev inlägget om Excellent för några veckor sedan så fick jag en fråga om rundkulor var vettiga alternativ till traditionella diaboler även för de kalibrar där vi ändå har bra tillgång till diabolalternativ. Generellt sett så brukar rundkulor dessvärre ge en lägre praktisk precision än diaboler. Anledningen till detta är att de snurrar framåt eller bakåt i luften och inte bara roterar i längsled, som är fallet för diaboler. Diabolen har ju sin kjol som stabiliserar den igenom en kontrollerad mängd luftmotstånd, ett så kallat drag. Detta gör att den inte tumlar utan flyger stabilt, vilket vi förstärker ytterligare med den gyrostabilitet som pipans räffling skapar.


Att den praktiska precisionen är lägre behöver dock inte per automatik diskvalificera en rundkula för användning i det enskilda fallet. En lägre praktisk precision kan ju faktiskt vara tillräckligt god för det aktuella användningsändamålet. Skjuter man exempelvis på kortare avstånd så kan en rundkula samla precis lika goda grupper som diaboler, trots att skillnaden blir avsevärd vid exempelvis längre avstånd.


Men, varför överhuvudtaget använda rundkulor då - även om precisionen på korta avstånd kan bli nästan lika bra?


Jo, rundkulor har den fördelen att de penetrerar djupare.


I vissa situationer, exempelvis under jakt inomhus i bakgrundskänsliga miljöer och mot större fåglar som kan vara hårdskjutna, typ duvor, så kan rundkulor vara en tillgång med sin extra djupverkan. Där rör det sig också ofta om kortare avstånd så att den praktiska precisionen räcker till liksom att skotten i regel avfyras under dunkel belysning varvid huvudskott kan vara svåra att få till. Under sådana situationer så kan kroppskott vara ett alternativ för att få ner målet på marken och avfånga det där, med mindre risk för byggnadsdelar i bakgrunden.

   Vid 16 joule så blir skillnaden dramatisk..


Den extra penetrationen som rundkulor levererar blir som mest påtaglig vid lite högre effekter, något som man kan se tydligt på de båda exempelbilder med kaliber 177 ifrån Tom Gaylord som finns med i detta inlägg. Här har man skjutit en rundkula vid sidan om en traditionell rundnosdiabol och en spetsnosdiabol. Som vi kan se så penetrerar en spetsnosdiabol bättre än en rundnosdiabol men skillnaden är på intet sätt dramatisk, vilket är fallet med rundkulan. Spetsnosdiaboler har oftast en sämre praktisk precision och dessutom en penetration som IMHO inte är tillräckligt mycket bättre än en rundnosdiabol för att motivera skillnaden i precision.


Vill man ha en extra djupverkan så är onekligen rundkulan ett bättre val än spetsnosdiabolen, i alla fall på kortare avstånd.


Anledningen till att rundkulan penetrerar såpass mycket bättre ligger helt och hållet i dess formgivning där den saknar utstickande och därmed uppbromsande detaljer, som exemplvis den traditionella diabolens kjol. Likaså kan en rundkula rotera och därmed djupverka i fler dimensioner än diabolen eller minié-projektilen som bara "borrar" sig fram med en linjär rörelse. Rundkulan arbetar mot målet runt nästan hela sin yta eftersom den är sfärisk.


Så, även om rundkulan idag kan anses som en udda kuriositet och en smula ålderdomlig så kan den ändå fylla en praktisk funktion i vissa speciella situationer. 

 
 
Ingen bild

seb

27 april 2016 18:40

En glob eller sfär har väl också minsta ytan i förhållande till volymen. En massiv blykula borde då ha en större massa än en ihålig diabil och därmed kvar mera kinetisk energi på håll även om den flyger med lägre hastighet. Därför även bättre verkan i målet... eller tänker jag fel?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards