Airpang

Direktlänk till inlägg 4 mars 2016

Att komma in i hobbyn...

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2016 10:00


 

Enter the darkside..


"Jag vill nog ha ett fx-gevär. Helst Royale (ok va?) Och det kan jag köps ett nytt (eller nästan nytt). Resten vill jag ha tag på begagnat om det går. Jag är litet begränsad fysiskt. Har litet förslitningar och skador så det är nog lika bra att satsa på dyktuber direkt. Begagnat? Tycker du att jag behöver en pump I a f? Kikarsikte, vad behöver jag tänka på? Annat jag behöver som nybörjare? Som sagt, jag är nybörjare och är tacksam för alla tips som kan underlätta för mig att komma in i denna sport."

 

Vägen in till att börja skjuta PCP är kostbar, detta är inget att hymla med. Att skaffa sin första rigg kostar rejält med pengar och över 10.000 kr snarare än under är mera regel än undantag. Även om initialkostnaden ÄR hög så kan man minska den effektiva kostnaden igenom att göra kloka inköpsval som ger mest valuta för pengarna och som i bästa fall får en relativt låg verklig kostnad igenom att man erhåller ett högt andrahandsvärde för den dag så man ska sälja eller byta upp sig. 

  FX Airguns T400 är tyvärr en ganska anonym men prisvärd modell i sortimentet.

 

FX Airguns är en etablerad tillverkare som har varit med under lång tid. Varumärket har ett genuint gott rykte världen över och dess produkter anses på många sätt som absolut världsledande. De vapen som FX Airguns säljer är relativt dyra men de har vanligtvis hög driftsäkerhet, rimliga reservdelspriser och en enastående garanti/support. Allt detta gör att en bössa från FX Airguns blir ett gott val för någon som kommer ny in till hobbyn.

 

Royale-serien har snart hängt med närmare tio år och ständigt finputsats. Det är en plattform som har funnits i en mängd olika skepnader och undermodeller. Bortsett ifrån en del mindre strul med stumma fartomställare så har den här plattformen överlag varit förskonad från allvarligare fel eller barnsjukdomar.

 

Idag ligger en ny Royale 400 på 8000 eller 9000 kr, beroende på om man vill ha syntet eller trästock, modellen kan även uppgraderas med en laminatstock för totalt 10.300 kr.

 

Alternativen?

 

En T400 kostar 6600 kr med syntetstock och är därmed 1400 kr billigare, den mest påtagliga förlusten är fartomställaren - vilken inte är speciellt betydelsefullt om vapnet ska vara licensfritt. Man förlorar även repetering med sidospännare och får en äldre teknologi med ett traditionellt repeterhandtag.

 

Nästa steg ner kan vara Typhoon som betingar 4450 kr (2150 kr mindre än T400, 3550 kr under Royale 400), här förlorar man, jämfört med T400, magasinet och tubflaskan liksom ljuddämpningen. Detta är en del förluster men samtidigt så OM vapnet ska vara licenfritt så är ljuddämpningen och den stora tubflaskan inga absoluta nödvändigheter. Vill man ha magasin så finns T12 för 4995 kr - i övrigt lika. Prisskillnaden till Royale/T400 är stor!

 

Om man absolut känner att man vill ha en trästock så blir alternativen naturligtvis smalare och prislapparna högre...

 

När det gäller fyllningen så är dykarflaska något som en köpare aldrig ångrar relativt handpump. Är man sedan inte 100% kurant så är det ingen fråga alls. En dykarflaska är enormt mycket bekvämare och dessutom billigare i långa loppet. En splitt ny dykflaska med fyllkit kostar hos Hurricane 2700 kr för 4 liter och 300 Bar.

  Har man en gång prövat dykarflaska så vill man aldrig mera handpumpa!

 

Kikarsikten är en djungel och om man vill vända på pengarna och skjuta med ett licensfritt vapen på avstånd ut till runt 40 meter så är mitt personliga val ett kikarsikte med förstoring mellan 3-9 gånger och 32/40 mm storlek. Ett prisvärt exempel på detta är Bushnell Sportsman 3-9/32 Ao som kostar 1250 kr. Vill man spendera mera pengar så är Bushnell Banner 6-24/40 Ao för 3000 kr ett bra val med betydligt större förstoring.

 

I övrigt så skulle jag också vilja flagga för att man köper en kronograf och där står Airchrony i en klass för sig självt. Ett oundgängligt hjälpmedel om man skjuter PCP och detta med 1200 kr på prislappen.

 

Ska man summera allt så kan man alltså landa på 4450 (gevär) + 1250 (sikte) + 2700 (fyllstation) samt 1200 (kronograf), summa 9600 kr.

 

Önskar man hålla sig på den här nivån, under 10.000 kr för allt, så är alternativen till olika PCP ganska smala. En given kandidat kan vara Air Arms S200 för 5200 kr med trästock men då faller man över den femsiffriga gränsen. 

 
 
Ingen bild

Batistuta

4 mars 2016 10:59

Nu skriver du bara om nya grejer. Mitt inträde i pcp-världen var en begagnad Typhoon 5,5 och en handpump för 3000:- om jag minns rätt. Kanske tom billigare.
Jag har idag två pcp ingen av dem är köpt ny. Så andrahandsmarknaden finns och är bra. De vapen jag har idag är FX Royale FT 5,5 köpt för 8 000:- AA EVO 2 köpt för 6 000:- Bättre precisionvapen går knappast att uppbåda. Dykarflaskan köpt för 1 000:- nybesiktigad.

Johnny Ottosson

4 mars 2016 17:58


Problemet med begagnat är att de oftast är one-time-hits och inget som man alltid kan räkna med att komma över.

Dessutom så vill ju oftast de flesta köpa nytt men ibland så är man tvungen att göra något annat på grund av tillgänglighet och ekonomi.

I det perspektivet så valde jag att lägga fokus på nya men prisvärda produkter.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

4 mars 2016 12:15

Batistuta,det går inte många tillfällen via annons där du har möjlighet att köpa dej ett bra pcp instegsvapen med tillbehör som du verkar tro.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards