Airpang

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2012

Ads in time gone by...

Av Johnny Ottosson - 28 augusti 2012 10:00


Ett dussin år sedan nu....


  Under år 2000 så kom FXs första luftgevär ut på marknaden...


I samband med min flytt så hittade jag en lång rad gamla broschyrer och liknande ifrån sent 90 och tidigt 00-tal. I dagens trycksak så ska vill kolla lite på det allra första reklambladet för den då helt nya FX2000. Grafiskt sett så domineras hela trycksaken av den lila texten, det första färgvalet som FX Airguns, då PRE-Charge AB, använde. Den kom sedemera att ersättas av en klarblå färg innan dagens svarta basfärg tog över.


Intressant är det, med dagens mått mätt, lilla kikarsiktet som porträtteras på försättsbladets fotografi. Detta var före "stjärnkikarnas" tid och de vanliga entusiasterna hade ännu inte hört talas om varken sidewheel eller MilDots.


Den gamla bylinen "Made in Mariestad" fanns också kvar, eftersom vapnen faktiskt på denna tid tillverkades just i Mariestad.


  Ett vapen laddat med toppmoderna features för sin tid..


På själva uppslaget så förevisas ett axplock av de finesser som ansågs mest prominenta på detta vapen, här fanns det tidigare kända åttaskottsmagasinet från Axsor samtidigt som man belyser närvaron av en manometer, vilket föregångaren saknade. Just manometern omnämns på inte mindre än tre ställen i texten!


  Sista sidan upptas av information om tillbehör samt kontaktuppgifter till aktuella handlare


Den sista sidan är ganska intressant, av många anledningar. Som ni ser så är adresserna till flertalet handlare överstrukna nertill, alla utom en - Hammer Arms. Den gode Matts satt nämligen och strök bort kontaktuppgifterna på alla andra konkurrerande handlare för att ingen av de hugade spekulanterna skulle få för sig att köpa vapnet hos "fel" handlare. Notera även att PRE-Charge AB saknade hemsida vid den här tidpunkten, inte någonstans i trycksaken finns det någon uppgift om en hemsida, något som dock den gode Hr Hammer var tidigt ute med. 


Den skarpögde kan också hitta en del andra små konstigheter, liksom rena stavfel ("innomhusskytte"), kronografen benämns exempelvis som "hastighetsmätare", sannolikt ett klokt drag då få entusiaster på 90-talet någonsin hade hört talas om just kronografer. Just en av landets första Combro Mk I skymtar även på bild, en produkt som spred sig som en löpeld hos luftvapenfantasterna under 00-03.


Som synes så flaggar man också för handpumpen som var på G i FXs egen regi och med förbättrad konstruktion. Hur denna produkt presenterades ska vi också titta lite närmare på i ett framtida inlägg.. 
ANNONS
 
Ingen bild

Sandstig

28 augusti 2012 13:14

Har inte Precharge AB aka CNC process alltid legat i Fagerlid, Hova?

Johnny Ottosson

28 augusti 2012 20:47

CNC Process AB låg i början på Fräsaregatan i Hova.

Sedan när Fredrik startade en egen firma (PRE-Charge AB) så hamnade han i utkanten av Mariestad, i ett industriområde, på Förrådsgatan 35 - därav "made in Mariestad".

Där höll han till första gången jag besökte honom på vad som skulle bli FX Airguns.

Flytten till Fagerlid gick säkert hösten -02 för -03 låg han i Fagerlid och då var jag där när Cyclone-serien presenterades.

 
Ingen bild

Luftpickan

28 augusti 2012 22:22

Det är bara 12 år sedan! 12 år och ändå är språkbruket som i en jäkla Åsa-Nisse rulle!
Annonsen printades säkert ut på bläckstråle med Win95 och var så grymt snygg. Det tog bara 2 minuter att skriva ut en suddig bild....

 
Johan

Johan

29 augusti 2012 09:22

Riktigt kul att vi har en Svensk tillverkare. Han är en riktig ikon herr Axelsson.

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

Sergeanten

29 augusti 2012 13:31

En fråga från en okunnig. Varför heter bössan WEBLEY FX2000?

Johnny Ottosson

29 augusti 2012 19:53

CNC Process AB äger rätten till varumärket "Axsor" så Fredrik behövde ett nytt namn.

Då Webley ville sälja hans vapen istället för CNCs äldre version så blev Webley varumärket även för efterföljaren till Axsorn.

Webley Axsor blev då Webley FX2000, sedan blev Axsorn Logun Axsor när Logun sålde dem och när Webley slutade sälja FX2000 så blev den istället FX Airguns FX2000.

Just FX2000 såldes även som Tarantula, Rapier mfl benämningar på olika marknader.

Just FX2000?

Tja, den förklaringen som jag har hört är att modellen kom år 2000 och FX är ju förkortningen för "specialeffekter". Tror det var någon chef på Webley som hittade på namnet.

Prefixet FX fick sedan ge namn till hela verksamheten.

 
Ingen bild

Ogster

29 augusti 2012 21:13

Jag trodde FX kom ifrån Fredrick aXelsson, man lär sig nått nytt var dag :)

Johnny Ottosson

29 augusti 2012 21:34


Det utgick jag närmast ifrån själv också..

 
Ingen bild

sven

31 augusti 2012 14:15

Där ser man, jag trodde med att Fx short var Fredrik Axelsson
Men Axor är inte det iaf short Axelsson

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se