Airpang

Direktlänk till inlägg 1 maj 2015

City shooting

Av Johnny Ottosson - 1 maj 2015 09:00



Lite längre avstånd..


Visst går det bra att skjuta även i ett kontorslandskap after work...  


En diskret rektangulär aluminiumväska finns det få människor som reagerar över. Man kan enkelt och obemärkt färdas med tåg eller buss via spårvagn rakt in i city hos landets näst största stad. Hissen går upp igenom det höga anrika huset till moderna kontorslokaler alldels under taknockarna. Utanför fönstren råder regn och blåst, den här våren känns fortfarande alltför kall och rå. Inomhus är det tyst, varmt och stilla. Den mjuka mattan dämpar till och med ljudet av fötterna när man skrider fram för att sätta upp tavlorna.


Här bland pärmar, papperskorgar och bildskärmar finns en del av charmen med luftvapen. Detta är en vapentyp som passar och fungerar precis överallt, inomhus som utomhus - med hög effekt likväl som med låg effekt.


Äntligen så har det slutligen blivit dags att testa 1701 på lite längre avstånd än blott 14 meter hemmavid. Nu mätte jag upp exakt 20 meter och beslöt mig för att i tur och ordning pröva vanliga JSB Exact, nya Exact Premium samt de kinesiska matchdiabolerna, där jag fortfarande har några kvar.


Hur skulle vapnets blott 5.00 joule ME kunna matcha upp på ett såpass drygt avstånd som 20 meter?


När diabolen lämnar mynningen så kommer den att flyga med 135 mps och den stiger då upp till en peak på 1.28 cm vid 14 meters avstånd för att slutligen falla till noll vid just 20 meters avstånd. När den sedan träffar sitt fjärran mål så bär den fortfarande 3.90 joule ifrån kvarvarande 119 mps. Vore det inte för kulfånget så skulle den sedan dala till -1.50 cm vid 23 meters avstånd. Projektilbanan löper alltså inom 30 mm (+/-1.50 cm) hela vägen mellan 5-23 meter.


Hur träffar den då?


Låt oss börja med helt vanliga JSB Exact som referensdiabol.


  Tio skott i rak följd på 20 meter inomhus.


I brist på vindens verkningar så fanns det inte mycket övrigt att önska av den praktiska precisionen. Man kan visserligen höra på anslaget i kulfånget att kraften är mindre än hälften av maximal licensfri gräns men i övrigt så märker man ingen subjektiv skillnad mellan att skjuta 10.50 joule ME eller 5.00 joule ME.


Nu är frågan, är de apdyra Premium verkligen värda sin prislapp?


  Onekligen bättre, ingen vertikal spridning...


Jag ställde inte om kikarsiktet ifrån JSB Exact så träffbilderna på kinadiabolerna och Premium blev lätt ocentrerade men detta spelar ju i praktiken ingen roll eftersom det är träffbildernas storlek och inte placering som är intressant idag. Nya Premium känns rent subjektivt klart mer förtroendefull att skjuta med än vanliga Exact men mitt bestående intryck är att jag sannolikt behöver ett klart längre avstånd att skjuta på innan skillnaden mellan dessa båda blir så påtaglig att prisskillnaden känns relevant.


Kinadiabolerna då?


  En fin grupp och visst syns det på hålen att det är matchdiaboler?


På måttligt långa 20 meter och dessutom inomhus så fungerar de kinesiska matchdiabolerna med plattnoshuvud helt utmärkt. I kikarsiktet så ser man enstaka diabolers projektilbana i luften men det beror förmodligen snarare på deras formgivning och lätt yviga flykt snarare än att de skulle flyga märkbart långsammare. Även dessa diaboler känns väldigt förtroendefulla och lätta att prestera bra med. Jag börjar gilla dessa kinadiaboler mer och mer, helt klart.


Efter dessa första 30 skott så körde jag en mixad tavla med fem grupper om fem skott vardera:


  Övre raden Exact standard, nedre raden Premium och i mitten kinadiaboler


De sista 25 diabolerna sköt jag i ett raskare tempo och växlade mellan Exact, Premium och kinadiabolerna. Det hela flöt på fint och alla tre sorterna presterade stabilt och bra på detta måttliga avstånd. Totalt 55 skott sköt jag vid detta tillfälle utan att fylla upp emellan. Tyvärr begränsades jag av tiden, för väskan innehåller ju även luft och ammunition tillräckligt för en tio gånger så lång session.


Det ska bli riktigt spännande att pröva dessa diaboler på lite längre avstånd. Nästa gång så ska jag pröva 30 meter inomhus och det ska bli intressant att se om ett ytterligare 50% längre avstånd räcker för att skilja agnarna ifrån vetet...

 
 
Ingen bild

Brytpipa

1 maj 2015 15:41

Kul reportage.

Har några D22 & D23, så även jag är bekväm med "lite" effekt.

Alltid kul att utforska de yttersta gränserna både uppåt och nedåt!

Men väldigt osvenskt det ska ju vara "lagom".

Ser fram emot 30m resultat, själv har jag bara utforskat ut till 24meter.

 
Ingen bild

Ludde

1 maj 2015 16:29

Har en diana 25 som ger knappt 7j men har grym precision både på 25 o 35 m med rätt ammo (jsb rs, express), funkar oxå bra att plinka med ända ut till 50-55m vilket jag aldrig trodde när jag skaffade den.

 
Ingen bild

Fonky

2 maj 2015 07:54

Har Du väldigt snäll eller ovetande chef?

Johnny Ottosson

2 maj 2015 11:10


Han är förvisso snäll men detta är inte min egen arbetsplats.

 
Ingen bild

Brytpipa

2 maj 2015 11:03

För hemskt länge sen sköt vi luftpistol i kärnkraftverks kontrollrum. Det gick alldeles utmärkt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards