Airpang

Direktlänk till inlägg 1 maj 2012

Springtime i våren...

Av Johnny Ottosson - 1 maj 2012 10:00


Mekardags


Idag så har jag plockat isär den Diana 27 som jag köpte för några veckor sedan och som gav förbluffande låg effekt. Efter att ha tagit bort bakstycket via två sprintar så kunde jag dra ur detsamma och beskåda slagfjädern..


Slagfjädern var rakt som en spik och föreföll vara i mycket gott skick...


Själva bakstycket ser lite udda ut på dessa Dianor och det centreras med hjälp av tre kulor. Bökigast är dock att få ihop allt rakt utan att misshandla fjädern till bakstycket. Den ska sitta som på bilden nedan:


Den liggande fjädern var positionerad ovantill..


Efter att ha tagit bort bakstycket så kunde jag dra ur slagfjädern och innanför denna så ramlade pistongen ut. Packningen var hård och torr men föreföll i övrigt vara i väldigt gott skick, hel och fin utan revor eller andra synliga skador. Eftersom den såg såpass bra ut så lät jag den stå i olja några timmar så att den kunde suga åt sig ordentligt, oljan blev en Venom PFTE som jag har haft legandes i typ två decennier..


Packningen


Allt inuti vapnet verkade vara i gott och föga slitet skick men det fanns inget smörjmedel att hitta någonstans inuti. Efter att jag hade smort pistongen och dess läderpackning så återmonterade jag alltihopa.


Pistongen smord och åter på plats..


De hela arbetet gick mycket smidigt även om man får vara lite försiktig med fjädern till bakstycket när man lirkar allt på plats. Med lite vanlig vaksamhet så gick dock allt helt perfekt.


Till min hjälp så använde jag en hemmabyggd fjäderkomprimator..


När sedan vapnet var ihopmonterat så sköt jag några skott varpå den omväxlande dieslade eller puffade. När jag hade skjutit lite mera så föreföll den stabilisera sig runt 630 fps med 8.44 gn vilket lägger den precis runt den licensfria gränsen om 10 joule.


Hurricane säljer riktig smörja...  


Nu ska jag försöka få loss lite mera tid att skjuta mer med vapnet så att det stabiliserar sig ytterligare och därefter så kommer det att bli ännu en tur till kronografen..

 
ANNONS
 
Ingen bild

nonaim

1 maj 2012 10:30

Att fixa med fjädervapen är förbannat kul och ofta får man påtagliga förbättringar med små medel.

Fantastiskt att läderpackningar kan hålla såpass länge. Ofta är det bäst att behålla dem i dessa gamla vapen då tuberna inte alltid är helt jämna. Ska man konvertera till syntet bör man också hona tuben eftersom dessa packningar inte anpassar sig på samma sätt.

 
Ingen bild

abbe

1 maj 2012 19:28

192 m/s låter som ett normalt värde för den där modellen och som nonaim skriver så är läderpackningen att föredra, får de bara lite smörjning då och då verkar de hålla i "evighet" till skillnad från dagens syntetskit som funkar jättebra några få år för att sedan spricka eller bli som smulor. Antagligen beror det på att lädret är ett "levande" naturmaterial till skillnad från syntetet som är statiskt.

Johnny Ottosson

1 maj 2012 19:38

Det är ju läder i min HW55 från 1955 och det fungerar helt utmärkt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se